Aktuell informasjon

Spørsmål og svar om å reise nå

De mest stilte spørsmålene nå

Mange har spørsmål om fremtidige reiser. Her finner du svar på det de aller fleste lurer på.

Oppdatert 01.09.2021

Reiseråd fra norske myndigheter

Fra og med 5. juli har Utenriksdepartementet opphevet reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste som anses som trygge. Reiserådet hvor UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig er forlenget til 1. oktober for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia. Les mer hos UD.

Hva er forskjellen på UDs reiseråd og FHIs smittekart?

UDs reiseråd handler om hvorvidt det anses som trygt å reise til land eller deler av et land. Det finnes pr. i dag ingen frarådinger om å reise til f.eks. land innenfor EØS/Schengen.
FHIs smittekart er det som ligger til grunn for innreisekrav (og ev. krav om karantene) til Norge fra ulike land.

Les mer om de ulike lands innreisekrav og innreiseskjema

Spørsmål og svar om:

Før avreise

Hva skjer når smittespredningen øker på deres destinasjoner?

Smittespredningen ute i Europa varierer, akkurat som her hjemme, fra uke til uke. Akkurat nå ser vi økende smittetall på flere av våre destinasjoner, og vi følger utviklingen nøye. Vi følger som vanlig UDs anbefalinger, og så lenge de ikke fraråder reiser til et bestemt land eller region, så fortsetter vi å fly hvis vi har nok etterspørsel.

Hva bør jeg tenke på når jeg vil reise til utlandet?

Det er viktig at du i god tid før du skal reise gjør deg kjent med hvilke krav og regler som gjelder for det reisemålet du skal til. Når du har kjøpt en reise med Ving, vil du få informasjon om hva du må foreta deg, ca. 2 uker før avreise.

De viktigste tingene å huske på før du reiser:

  • Fylle ut et innreiseskjema til det landet du skal reise til (også for barn fra 0 år), ellers vil du bli nektet ombordstigning/innreise.
  • Sørge for at du har et gyldig koronasertifikat tilgjengelig for fremvisning. Mange land krever også en negativ covid-19-test for at du skal få reise inn i landet. (Unntak gjelder for de som reiser fra en såkalt ”grønn region”/”grønt land”, les mer her.)
  • Holde deg oppdatert på hvilke innreiseregler og restriksjoner som gjelder for det landet/reisemålet du skal reise til
  • Før reisen anbefaler vi som alltid at du ser over reiseforsikringen din og forsikrer deg om at du er fullstendig dekket.

Hvorfor skal jeg fylle ut et innreiseskjema?
Alle land krever at du fyller ut et innreisedokument i form av et skjema med personopplysninger og helseopplysninger (gjelder også for barn fra 0 år). Hvis du ikke har fylt ut skjemaet før avreise vil du bli nektet innreise i landet du skal reise til. Både skjema og regler varierer fra land til land, og du finner oppdatert informasjon om hva som gjelder samt innreiseskjema og guide til utfylling her.)

Hva er et koronasertifikat?
EU har vedtatt innføring av et koronasertifikat. Dette skal gjøre det lettere å reise i Europa/EØS og Schengen. Sertifikatet inneholder opplysninger om vaksinasjon, testresultater og hvorvidt man har vært smittet med covid-19 tidligere. Så hvis man ikke er vaksinert enda kan man bruke sertifikatet for å bevise at man nylig har blitt testet eller at man har vært syk og er immun mot covid-19. På samme måte kan sertifikatet brukes som bevis på at man er fullvaksinert. Det kan være lurt å ha en papirutskrift av koronasertifikatet.

Hvilke innreisekrav er det som gjelder?
Endringer kan skje på kort varsel. Krav og anbefalinger kan bli fjernet, og nye restriksjoner kan bli innført. Det er derfor viktig at du helt frem til avreise sørger for å lese oppdatert informasjon om hva som gjelder for det landet du skal reise til. For mer informasjon om hva som gjelder for landet du skal reise til, se her.

Hva menes med såkalte «grønne regioner»/«grønne land»?
EU har delt inn alle europeiske land i regioner basert på smittespredning. Hver region er deretter delt inn i fargene grønn, oransje, rød og mørkerød, der grønne regioner har lav eller ingen smittespredning. De land og reisemål som Ving flyr til, har ulik praksis når det gjelder å vurdere Norge som ett land eller oppdelt i regioner, hva angår smittespredning. Noen land tillater innreise uten fremvisning av test dersom man kommer fra en grønn region/et grønt land, mens andre land fortsatt krever at man fremviser covid-19-test selv om man kommer fra en grønn region. For mer informasjon om hva som gjelder for landet du skal reise til, se her.

Hvor tett innpå avreise kan jeg bestille en restplass?
De fleste reiser kan bestilles helt frem til noen timer før flyavgang, men vær oppmerksom på at det i disse tider er ulike innreisekrav til de landene vi flyr til. Hvilke krav som gjelder for deg avhenger også av om du er vaksinert eller har hatt covid-19 tidligere, og hvilken region du bor i eller flyr fra. Det er derfor svært viktig at du selv sjekker hva som gjelder for det reisemålet du vil reise til før du bestiller, slik at du f.eks. rekker å ta en koronatest dersom det kreves.

Kan jeg bestille en reise til et land som ikke er grønt?

Ja, det kan du.
FHIs kart over innreisekarantene, med grønne, oransje, røde og mørkerøde land, viser hvilke regler som gjelder ved retur til Norge.
Nå som den største delen av den voksne, norske befolkningen er vaksinert med en eller to doser, vil mange få unntak fra innreisekarantene.
Les mer om innreiseregler her

Vaksine, testing og koronasertifikat

Trenger jeg et koronasertifikat for å reise?

EUs koronasertifikat er innført for å gjøre det lettere å reise i Europa/EØS og Schengen. Sertifikatet skal inneholde opplysninger om vaksinasjon, testresultater og hvorvidt man har vært smittet med covid-19 tidligere.

Den norske regjeringen har utviklet et eget koronasertifikat som kom i juni. Den siste og godkjente versjonen er i tråd med alle EU-krav. Du kan lese mer om det norske koronasertifikatet her.

De fleste EU-land krever dokumentasjon på at du enten er vaksinert, har immunitet eller en negativ koronatest. Det finnes noen unntak, der du ikke trenger å vise noe av dette – visse land har f.eks. ingen innreisekrav dersom landet/regionen du ankommer fra har lave smittetall, og klassifiseres som et såkalt grønt land/en grønn region. For mer informasjon om hva som gjelder for det landet du skal reise til se her.

Hvor kan jeg ta covid-19-test før avreise?

Dersom landet du skal reise til krever at du tester deg, er det opp til deg å velge hvor du vil ta testen. Før avreise vil vi informere deg om hvilken type test som gjelder for det landet du skal til. Som Ving-kunde får du spesialpris på covid-19-test hos Valida Health.

Hva gjelder hvis jeg er vaksinert eller har immunitet/nylig hatt covid-19?
Alle land har forskjellige regler ved innreise, og kravene for innreise avhenger også av hvilket land du reiser fra. For eksempel om det er en grønn region/land. For mer informasjon om hva som gjelder for akkurat det landet du skal reise til, se her

Hva skjer hvis jeg ikke er vaksinert/fullvaksinert før avreise – må jeg da ta en covid-19-test?

Regler og krav varierer fra land til land. Det er derfor viktig at du holder deg oppdatert på hva som gjelder for akkurat det landet som du skal reise til. For mer informasjon om hva som gjelder, se her.

Er det andre krav for meg som er vaksinert med to forskjellige vaksiner?

Det er ingenting som tyder på at blanding av vaksiner skulle påvirke eller begrense muligheten til å reise innen EU. Etter den 2. dosen anses du som
fullvaksinert og derfor ha beskyttelse mot covid-19, selv om dosene består av to forskjellige covid-19-vaksiner. Ditt koronasertifikat viser at du
har fått vaksine mot covid-19 og vil bli akseptert ved innsjekking.

Hva gjelder for barn og covid-19-test?

Innreisekrav for barn varierer fra land til land. Her finner du kravene som gjelder.

Hva skjer hvis reisemålet jeg skal til endrer innreisekravene før avreise? Hvordan får jeg informasjon om hva jeg trenger å gjøre før jeg reiser?

Ca. 2 uker før avreise får du en e-post fra oss med en lenke til oppdatert informasjon om innreisekrav på nettsiden vår. Det er viktig at du holder deg oppdatert om hva som gjelder for landet og reisemålet du skal reise til, helt fram til avreise.

Må jeg i karantene / på karantenehotell når jeg kommer tilbake til Norge etter ferien?

Hvilke innreiseregler som gjelder for innreise til Norge avhenger av din status som vaksinert, ikke vaksinert, immun etc.– samt dokumentasjon på dette.
Her kan du lese om hvilke regler som gjelder for innreise til Norge - www.regjeringen.no
Du må forholde deg til de innreisereglene som gjelder på det tidspunktet du skal reise hjem, også hvis de er endret etter at du reiste ut. Det er derfor svært viktig at du holder deg løpende orientert på oppdaterte regler, også mens du er på reisemålet. Les mer her.
Har du ytterligere spørsmål om f.eks. karantenebestemmelsene, kan du ringe den nasjonale informasjonstelefonen om korona på 815 55 015.

Kan dere si noe om hva som gjelder for reiser i vinter og til neste år?

Det er pr. dags dato for tidlig å si hvilke innreiseregler som vil gjelde for våre land og reisemål kommende vinter og neste år. Vi avventer beskjed fra myndighetene når sesongen nærmer seg, og oppdaterer nettsidene våre med gjeldende informasjon. I tillegg vil vi kontakte alle reisende når det nærmer seg avreise.

Avbestilling og endring av reisen

Kan jeg endre eller avbestille reisen min gratis?

Alle som bestiller en charterreise med avreise til og med 31. oktober 2021 får vår avbestillings- og endringsbeskyttelse gratis. Skal du reise etter 31. oktober kan du med fordel kjøpe til vår avbestillings- og endringsbeskyttelse som bl.a. gir deg åpent kjøp i 90 dager, mulighet til ubegrenset antall endringer av reisen samt gratis avbestilling ved sykdom. Les mer om alle fordeler her.

Får jeg pengene tilbake hvis reisen blir kansellert?

Ja, hvis reisen din mot formodning blir kansellert, forholder vi oss som alltid til Pakkereiseloven. Hvis dette blir tilfellet har Ving har en 7-dagers tilbakebetalingsgaranti. Til sammenligning krever Pakkereiseloven tilbakebetaling innen 14 dager. Tilbakebetalingsgarantien gjelder både charterreiser og reiser med rutefly.

Hva skjer hvis jeg eller noen i reisefølget tester positivt for covid-19 før avreise – kan jeg da avbestille reisen og få pengene tilbake for charterreisen? Og hva med mine medreisende?

Hvis du eller noen av dine medreisende får positivt testresultat kan du ikke reise. Da ringer du oss på 915 08 888, så hjelper vi deg med å endre eller avbestille charterreisen (gjelder når du har tatt en covid-19-test før avreise og testresultatet er positivt). Dette gjelder kun dersom du har bestilt en charterreise med Ving, som inkluderer vår avbestillings- og endringsbeskyttelse (inngår gratis i bestillinger med avreise t.o.m. 31. oktober – for senere avreiser må du selv kjøpe til avbestillings- og endringsbeskyttelse eller sjekke din privatforsikring). Hvis du avbestiller får du pengene dine tilbake innen 7 virkedager. Vil du heller endre reisen anbefaler vi at du flytter avreisedatoen minst 3 uker frem i tid for å unngå å få et nytt positivt testresultat. Velger du en avreisedato før dette må du betale avbestillingsgebyr hvis du tester positivt igjen og ikke får reist.

Dersom du har bestilt en ruteflyreise med Ving (7-sifret bestillingsnummer), og tester positivt, ber vi deg ta kontakt med forsikringsselskapet ditt.

Refunderer Ving pengene hvis jeg eller en medreisende ikke har koronasertifikat/ikke har fått vaksine før avreise?

Koronasertifikatet er innført for å gjøre det enklere for deg som er vaksinert, og i de fleste land er det også mulighet for å inkludere en bekreftelse på negativ covid-19-test eller at man er friskmeldt etter korona. Til de fleste land kan du reise uten koronasertifikat, men det kan da være at man må kunne fremvise en negativ test. Vi informerer alle gjester om hva som kreves for din reise på www.ving.no. Manglende koronasertifikat er ikke en gyldig årsak til tilbakebetaling. For mer informasjon, se her.

Hva skjer med reisen min hvis Utenriksdepartementet (UD) fraråder å reise?

Hos oss i Ving er din sikkerhet alltid viktigst. Derfor følger vi alltid UDs reiseråd og gjennomfører ikke reiser til land eller områder det frarådes å reise til. Hvis UD endrer reiserådet og fraråder reiser til et land Ving har reiser til, så vil disse bli kansellert. Vi kontakter i så fall alle som har bestilt reiser til landet/området det gjelder.

NB! Det er forskjell på UDs reiseråd og FHIs smittekart. UDs reiseråd handler om hvorvidt det anses som trygt å reise til land eller deler av et land. Det finnes pr. i dag ingen fraråding mot å reise til f.eks. land innenfor EØS/Schengen.

FHIs smittekart er det som ligger til grunn for innreisekrav og ev. karantene til Norge fra ulike land.

Trygghet på reisen

Kan jeg føle meg trygg når jeg reiser med Ving?

Selvfølgelig! Vi gjør alt vi kan for at du skal få de beste ukene i året med oss, uansett når du reiser. Det siste året har vi revidert og forsterket alle sikkerhetsrutiner på flyene og hotellene våre for å være helt sikre på at de oppfyller eller overgår alle krav. Les mer om Safe Travel.

Hvordan er sikkerhetsrutinene på flyet?

Vi har implementert flere effektive sikkerhetsrutiner for å sørge for maksimal sikkerhet og komfort om bord. Du kan lese mer om det her.

Hvordan fungerer det på reisemålet og hotellet?

På hotellene har vi innført ekstratiltak som skjerpede renholds- og desinfiseringsrutiner. Her kan du lese mer om hvordan det er på hotellene.

Hva skjer hvis jeg blir syk og havner i karantene på reisemålet?

På denne siden finner du mer informasjon om hva du skal gjøre i en slik situasjon.

Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.