Aktuell informasjon

Spørsmål og svar om å reise nå

De mest stilte spørsmålene nå

Mange har spørsmål om fremtidige reiser. Her finner du svar på det de aller fleste lurer på.

Oppdatert 2.12.2021

Reiseråd fra norske myndigheter

UDs globale reiseråd ble fjernet 1. oktober. Regjeringen besluttet da å gå tilbake til å gjøre en vurdering av reiseråd til hvert enkelt land. Les mer hos UD.

Fra 26. november gjelder følgende regler ved innreise til Norge:
Det blir nå et krav om at alle innreisende fra og med 16 år skal registrere seg i innreiseregistreringssystemet. Alle innreisende har en plikt til å fremvise en slik bekreftelse og eventuelt koronasertifikat til politiet ved kontroll.
Innreiseregistreringen fylles ut på Entrynorway

Hva er forskjellen på UDs reiseråd og FHIs smittekart?

UDs reiseråd handler om hvorvidt det anses som trygt å reise til land eller deler av et land.
FHIs smittekart er det som ligger til grunn for innreisekrav (og ev. krav om karantene) til Norge fra ulike land.

Les mer om de ulike lands innreisekrav og innreiseskjema

Spørsmål og svar om:

Før avreise

Hva skjer når smittespredningen øker på deres destinasjoner?

Smittespredningen ute i Europa varierer, akkurat som her hjemme, fra uke til uke. Vi registrerer nå at smittetallene øker på flere av våre reisemål, og vi følger selvsagt nøye med på utviklingen. Som alltid følger vi UDs råd og anbefalinger, og så lenge de ikke fraråder å reise til et bestemt land eller region, gjennomfører vi flyvningene som planlagt hvis vi har nok etterspørsel.

Hva bør jeg tenke på når jeg vil reise til utlandet?

Det er viktig at du i god tid før du skal reise gjør deg kjent med hvilke krav og regler som gjelder for det reisemålet du skal til. Når du har kjøpt en reise med Ving, vil du få informasjon om hva du må foreta deg, ca. 2 uker før avreise.

De viktigste tingene å huske på før du reiser:

  • Fylle ut et innreiseskjema til det landet du skal reise til (også for barn fra 0 år), ellers vil du bli nektet ombordstigning/innreise.
  • Sørge for at du har et gyldig koronasertifikat som dokumenterer at du er fullvaksinert, tidligere smittet eller har testet negativt.
  • Holde deg oppdatert på hvilke innreiseregler og restriksjoner som gjelder for det landet/reisemålet du skal reise til
  • Før reisen anbefaler vi som alltid at du ser over reiseforsikringen din og forsikrer deg om at du er fullstendig dekket.

Hvorfor må jeg fylle ut et innreiseskjema?
De fleste land krever at du fyller ut et innreisedokument i form av et skjema med personopplysninger og helseopplysninger (gjelder også for barn fra 0 år). Hvis du ikke har fylt ut skjemaet før avreise vil du bli nektet innreise i landet du skal reise til. Både skjema og regler varierer fra land til land, og du finner oppdatert informasjon om hva som gjelder samt innreiseskjema og guide til utfylling her.)

Hva er et koronasertifikat?
EU har vedtatt innføring av et koronasertifikat. Dette skal gjøre det lettere å reise i Europa/EØS og Schengen. Sertifikatet inneholder opplysninger om vaksinasjon, testresultater og hvorvidt man har vært smittet med covid-19 tidligere. Så hvis man ikke er vaksinert enda kan man bruke sertifikatet for å bevise at man nylig har blitt testet eller at man har vært syk og er immun mot covid-19. På samme måte kan sertifikatet brukes som bevis på at man er fullvaksinert. VI anbefaler at du i god tid før avreise laster ned koronasertifikatet ditt på mobilen, så du har det lett tilgjengelig. Det kan være lurt å ha en papirutskrift av koronasertifikatet. Les mer om det norske koronasertifikatet her.

Hvilke innreisekrav er det som gjelder?
Endringer kan skje på kort varsel. Krav og anbefalinger kan bli fjernet, og nye restriksjoner kan bli innført. Det er derfor viktig at du helt frem til avreise sørger for å lese oppdatert informasjon om hva som gjelder for det landet du skal reise til. Du kan finne aktuell informasjon om de ulike lands innreisekrav her. Du kan også laste ned UDs Reiseklar-app

Hva menes med såkalte «grønne regioner»/«grønne land»?
EU har delt inn alle europeiske land i regioner basert på smittespredning. Hver region er deretter delt inn i fargene grønn, oransje, rød og mørkerød, der grønne regioner har lav eller ingen smittespredning. De land og reisemål som Ving flyr til, har ulik praksis når det gjelder å vurdere Norge som ett land eller oppdelt i regioner, hva angår smittespredning. Noen land tillater innreise uten fremvisning av test dersom man kommer fra en grønn region/et grønt land, mens andre land fortsatt krever at man fremviser covid-19-test selv om man kommer fra en grønn region. For mer informasjon om hva som gjelder for landet du skal reise til, se her.

Hvorfor kan jeg ikke bestille en reise til reisemål utenfor EØS/Schengen, som f.eks. Sri Lanka?
Vi følger alltid UDs reiseråd, men selv om det ikke frarådes å dra til et reisemål, kan det forekomme at innreisekravene er så omfattende at vi velger å ikke selge reiser dit i nærmeste fremtid. Hvis innreisekravene endrer seg , vil vi selvfølgelig åpne for bestilling av reiser til reisemålet igjen.

Hvor tett innpå avreise kan jeg bestille en restplass?
Det er fullt mulig å bestille restplasser med oss helt frem til noen timer før flyavgang. Vær imidlertid oppmerksom på at ulike land har ulike innreisekrav, og det er derfor svært viktig at du selv kravene for innreise til det reisemålet du ønsker å bestille, slik at du f.eks. rekker å ta en koronatest dersom det kreves.

Kan jeg bestille en reise til et land som ikke er grønt?

Ja, det kan du.
Nå som den største delen av den voksne, norske befolkningen er vaksinert med en eller to doser, vil mange få unntak fra innreisekarantene.
Les mer om innreiseregler til Norge her

Vaksine, testing og koronasertifikat

Hvordan får jeg angitt i innreiseskjemaet at jeg har fått en tredje vaksinedose?

Får du problemer med å laste opp dokumentasjon på tredje vaksinedose, kan du i stedet laste opp dokumentasjon på at du har fått to vaksinedoser. Alternativt kan du krysse av i skjemaet at du ikke får lastet opp et digitalt koronasertifikat, og fylle ut et manuelt skjema. I begge tilfeller vil du motta QR-koden som er nødvendig for å kunne få komme inn i Spania. Vi anbefaler også at du tar en papirutskrift av koronasertifikatet ditt på helsenorge.no, slik at du har det tilgjengelig under hele reisen.

Trenger jeg et koronasertifikat for å reise?

EUs koronasertifikat er innført for å gjøre det lettere å reise i Europa/EØS og Schengen. Sertifikatet skal inneholde opplysninger om vaksinasjon, testresultater og hvorvidt man har vært smittet med covid-19 tidligere.

Den norske regjeringen har utviklet et eget koronasertifikat som er i tråd med alle EU-krav. Du kan lese mer om det norske koronasertifikatet her.

De fleste EU-land krever dokumentasjon på at du enten er vaksinert, har immunitet eller en negativ koronatest. For mer informasjon om hva som gjelder for det landet du skal reise til se her.

Hvor kan jeg ta covid-19-test før avreise?

Dersom landet du skal reise til krever at du tester deg, er det opp til deg å velge hvor du vil ta testen. Før avreise vil vi informere deg om hvilken type test som gjelder for det landet du skal til.

Hva skjer hvis jeg ikke er fullvaksinert – må jeg da ta en covid-19-test?

Regler og krav varierer fra land til land. Det er derfor viktig at du holder deg oppdatert på hva som gjelder for akkurat det landet som du skal reise til. For mer informasjon om hva som gjelder, se her.

Er det andre krav for meg som er vaksinert med to forskjellige vaksiner?

Kryssvaksinering medfører ingen begrensninger for muligheten til å reise innenfor EU/EØS og Schengen. Etter den 2. dosen anses du som
fullvaksinert og derfor ha beskyttelse mot covid-19, selv om dosene består av to forskjellige covid-19-vaksiner. Ditt koronasertifikat viser at du
har fått vaksine mot covid-19 og vil bli akseptert ved innsjekking.

Hva gjelder for barn og covid-19-test?

Innreisekrav for barn varierer fra land til land. Her finner du kravene som gjelder.

Hva skjer hvis reisemålet jeg skal til endrer innreisekravene før avreise? Hvordan får jeg informasjon om hva jeg trenger å gjøre før jeg reiser?

Ca. 2 uker før avreise får du en e-post fra oss med en lenke til oppdatert informasjon om innreisekrav på nettsiden vår. Det er viktig at du holder deg oppdatert om hva som gjelder for landet og reisemålet du skal reise til, helt fram til avreise.

Må jeg i karantene / på karantenehotell når jeg kommer tilbake til Norge etter ferien?

Hvilke innreiseregler som gjelder for innreise til Norge avhenger av din status som vaksinert, ikke vaksinert, immun etc.– samt dokumentasjon på dette.
Karantenehotell fjernes som krav, men opprettholdes som et tilbud for dem som ikke har et annet egnet karantenested. Her kan du lese om hvilke regler som gjelder for innreise til Norge - www.regjeringen.no
Du må forholde deg til de innreisereglene som gjelder på det tidspunktet du skal reise hjem, også hvis de er endret etter at du reiste ut. Det er derfor svært viktig at du holder deg løpende orientert på oppdaterte regler, også mens du er på reisemålet. Les mer her.
Har du ytterligere spørsmål om f.eks. karantenebestemmelsene, kan du ringe den nasjonale informasjonstelefonen om korona på 815 55 015.

Avbestilling og endring av reisen

Kan jeg endre eller avbestille reisen min gratis?

Skal du reise kan du med fordel kjøpe til vår avbestillings- og endringsbeskyttelse som bl.a. gir deg åpent kjøp i 90 dager, mulighet til ubegrenset antall endringer av reisen samt mulighet til å avbestille reisen ved sykdom. Les mer om alle fordeler her.

Får jeg pengene tilbake hvis reisen blir kansellert?

Ja, hvis reisen din mot formodning blir kansellert, forholder vi oss som alltid til Pakkereiseloven. Hvis dette blir tilfellet har Ving en 7-dagers tilbakebetalingsgaranti. Til sammenligning krever Pakkereiseloven tilbakebetaling innen 14 dager. Tilbakebetalingsgarantien gjelder både charterreiser og pakkereiser med rutefly.

Hva skjer hvis jeg tester positivt for covid-19 før avreise? Kan jeg da avbestille reisen og få pengene tilbake for charterreisen? Og hva med mine medreisende?

Vanlige avbestillings- og endringregler gjelder for reiser nå og vi anbefaler derfor at du som alltid sjekker forsikringsdekningen din før du reiser. Vil du føle deg ekstra trygg på reisen anbefaler vi at du kjøper vår populære avbestillings- og endringsbeskyttelse for å få hjelp med avbestilling eller endring hvis du skulle få et positivt covid-19-resultat før reisen din

Hvis du avbestiller får du pengene dine tilbake innen 7 virkedager. Vil du heller endre reisen anbefaler vi at du flytter avreisedatoen minst 3 uker frem i tid for å unngå å få et nytt positivt testresultat. Velger du en avreisedato før dette må du betale avbestillingsgebyr hvis du tester positivt igjen og ikke får reist.

Les mer om vår avbestillings- og endringsbeskyttelse her.

Dersom du har bestilt en ruteflyreise med Ving (7-sifret bestillingsnummer), og tester positivt, ber vi deg ta kontakt med forsikringsselskapet ditt.

Refunderer Ving pengene hvis jeg eller en medreisende ikke har koronasertifikat/ikke har fått vaksine før avreise?

Koronasertifikatet er innført for å gjøre det enklere for deg som er vaksinert, og i de fleste land er det også mulighet for å inkludere en bekreftelse på negativ covid-19-test eller at man er friskmeldt etter korona. Til de fleste land kan du reise uten koronasertifikat, men det kan da være at man må kunne fremvise en negativ test. Vi informerer alle gjester om hva som kreves for din reise på www.ving.no. Manglende koronasertifikat er ikke en gyldig årsak til tilbakebetaling. Mer informasjon om innreiseregler for reisemålene.

Hva skjer med reisen min hvis Utenriksdepartementet (UD) fraråder å reise?

Hos oss i Ving er din sikkerhet alltid viktigst. Derfor følger vi alltid UDs reiseråd og gjennomfører ikke reiser til land eller områder det frarådes å reise til. Hvis UD endrer reiserådet og fraråder reiser til et land Ving har reiser til, så vil disse bli kansellert. Vi kontakter i så fall alle som har bestilt reiser til landet/området det gjelder.

NB! Det er forskjell på UDs reiseråd og FHIs smittekart. UDs reiseråd handler om hvorvidt det anses som trygt å reise til land eller deler av et land.

FHIs smittekart er det som ligger til grunn for innreisekrav og ev. karantene til Norge fra ulike land.

Trygghet på reisen

Kan jeg føle meg trygg når jeg reiser med Ving?

Selvfølgelig! Vi gjør alt vi kan for at du skal få de beste ukene i året med oss, uansett når du reiser. Det siste året har vi revidert og forsterket alle sikkerhetsrutiner på flyene og hotellene våre for å være helt sikre på at de oppfyller eller overgår alle krav. Les mer om Safe Travel.

Hvordan er sikkerhetsrutinene på flyet?

Vi har implementert flere effektive sikkerhetsrutiner for å sørge for maksimal sikkerhet og komfort om bord. Du kan lese mer om det her.

Hvordan fungerer det på reisemålet og hotellet?

På hotellene har vi innført ekstratiltak som skjerpede renholds- og desinfiseringsrutiner. Her kan du lese mer om hvordan det er på hotellene. På siden Viktig informasjon før reisen kan du også lese litt om de lokale forholdene på de enkelte reisemål.

Hva skjer hvis jeg blir syk og havner i karantene på reisemålet?

På denne siden finner du mer informasjon om hva du skal gjøre i en slik situasjon.

Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.