Lisboa sett ovenfra
Eksperternes tips

Storby og strand samlet i én by

Lisboa

På sporet av Lisboa

Solseng eller sporvogn? I Lisboa utelukker ikke det ene det andre. Faktisk er Portugals vakre hovedstad helt perfekt for å kombinere storby med sol og strand - og maten er helt fantastisk! Vinen og kaffen er on point, og prisnivået er noe lavere enn i andre europeiske byer. Her er mine beste tips for en langhelg, eller en solfylt sommerferie, i og rundt Lisboa.

Tekst og foto: Maria Byskov
Publisert: 20. september 2022

Miradouro og mosjon

Miradouro. Lisboa

Utsikten over bydelen Alfame

Lissabon set oppefra

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Når du lander i Lisboa, vil du fort være takknemlig for joggeskoene dine. Byen er bygd på 7 fjelltopper, så du får raskt noen skritt på skrittelleren din. Plasseringen gjør byen utrolig fotogen, og du må ikke gå glipp av den svette turen opp til en, eller flere, av byens mange Miradouros. Dette er utsiktspunkter der du får en utmerket oversikt over byen og kan se helt fantastiske solnedganger.

Om du ikke er så lett til bens, er er en stor del av Lisboas sjarm at du også kan hoppe på en trikk opp noen av de fine, bratte gatene. Spesielt Amalfi og Bairro Alto er sjarmerende distrikter.

Sporvogn i Lissabon
Tuctuc i Lissabon

Kunst ved Santa Maria Castello de S. Jorge

Spis deg igjennom Portugal

Her er mine 5 beste tips til små og store kulinariske opplevelser.

Jeg er litt av en foodie, og det er lenge siden jeg har spist så godt (og billig) på en storbyferie. Sjømaten i Portugal er så fersk at den føles som smeltet smør i munnen. Den lille paien som heter "pastel de nata" setter det mest delikate punktumet på ethvert måltid, eller så kan den få opp blodsukkeret ditt etter å ha besteget en bratt bakketopp.

Time Out Market

En stor markedshall som ligger ved vannkanten. Her er det pop-up restauranter fra noen av Lisboas beste spisesteder, og du kan sette tennene i alt fra lokale sjømatspesialiteter til entrecote, trøffelpizza og sushi - alt i den beste versjonen du kan forestille deg. Jeg måtte selv komme tilbake et par ganger for å få litt mer av det som må være den beste fish & chips-en jeg har spist i hele mitt liv.

Les mer om Time Out Market her

Inngang ved Java

Inngang ved Java

Utsikten fra takterassen på Park

Takterrasser

Et must når du er i Lisboa! Mange hoteller og restauranter har takterrasser der du kan nyte en deilig drink eller spise et himmelsk måltid med en lett bris i håret og en vakker utsikt over byen. Jeg anbefaler Java og Park på det sterkeste.

Java Lisboa på Instagram

Park Lisboa på Instagram

Café Organi Chiado

LA Market

Til den søtsugne

Pastel de nata! Ikke gå glipp av dette lille underverket av et bakverk. Det er nok Portugals svar på en fransk crêpe. De lukter minst like godt når du passerer et bakeri eller en Fábrica de Pastéis de Nata - et "verksted" hvor du kan se konditorene lage de fra bunnen av. Og hva er så en pastel? En liten luksusversjon av en spandauer med en vri av crème brulée er min beste måte å beskrive den på. Men den må smakes for å forstå! De aller beste jeg tror du får på Manteigaria, og hvis du går til Rua Augusta 195-197, Baixa, kan du også se produksjonsprosessen og nyte de ferske med en deilig kaffe til.

Manteigaria på Instagram

Kaffetid

Og apropos kaffe. Overalt i Lisboa kan du få kaffetørsten din slukket. Du finner alt fra små espressobarer, der det koster ikke mer enn 0,80 til 1 euro for en god espresso, til bryggerier for de riktige kaffenerdene.

Pastel de nata

Pastel de nata

Manteigaria

Surf, sol og strand

Noe av det beste med en ferie i Lisboa er at storbyen lett kan kombineres med sol og strand. Selve byen har en lang havnepromenade der det er mange restauranter, barer og kafeer. Om du har lyst til å svømme, kan du lett hoppe på toget, bussen eller i en taxi og raskt komme til en av de mange strand- og badebyene.

Praia de Santa Cruz

Cascais er et av de mer kjente områdene der du kan kombinere en historisk og kulturell opplevelse med en dukkert i Atlanterhavet. Jeg anbefaler på det sterkeste å gå en tur til det gamle fyret, det er utrolig vakkert der! Om du trenger en matbit, så er Taberna Clandestina et sted der du virkelig føler på atmosfæren i byen. Her kan du spise deg mett på den mest delikate sjømaten eller solmodne tomater med en kremete burrata.

Taberna Clandestina på Instagram

Fyrtårn

Det fine, gamle fyrtårnet ved Cascais

Praia da Rainha i Cascais

lyserød facade

R. Afonso Sanches

Costa de Caparica ligger bare 20 minutter med taxi fra Lisboa og har en 15 km lang sandstrand. Området minner om vestkysten av Danmark, bare varmere. Temperaturen i Atlanterhavet overstiger dog sjeldent 20 grader. Det føles litt som om du kan gå til verdens ende på den hvite sandstranden, men pass på å ikke gå glipp av de fine strandbarene. Min favoritt er Posto Onda. Maten er i en klasse for seg, og du kan slappe av på solsengene eller slå deg ned i de vakreste kurvflettede møblene omgitt av hvite laken og palmer som svaier i vinden.

Pôsto da Onda på Instagram

Posto Onda

Posto Onda

Posto Onda

Posto Onda

Badebro ved Costa de Caparica

Badebro ved Costa de Caparica

Santa Cruz er det kuleste surfemekkaet der det er langt flere portugisiske som tilbringer sommerferien enn nordboende. Det er surfemuligheter i verdensklasse her, og hele det lille samfunnet er bygget rundt surfing. Du møter knapt en lokal som ikke er instruktør, og du kan se de beste bølgene lenge før du har fått funnet frem brettet ditt. Her er det gode forhold for både nybegynnere og erfarne, og du kan enkelt kombinere en aktiv ferie med avslapning i noen av de mange badebuktene, eventuelt bare henge på et surfe- eller beachhouse. Jeg anbefaler Noah Beach House og Cliff Surf House på det sterkeste.

Les mer om Noah Beach House

Les mer om Cliff Surf House

Utsiktsbenk

Utsiktsbenken langs stranden i Santa Cruz er byens landemerke

Stranden ved Noah Beach House

Strand ved Noah Beach House

Solnedgangen ved Cliff Surf School

Solnedgangen ved Cliff Surf School

Praia da Mexilhoeira

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har jobbet for Spies siden 2004, og har bodd og jobbet utenlands i mange år. Her deler hun sine beste tips fra blant annet Kypros, Thailand, Hellas og diverse europeiske storbyer.