Se hotell (166)

Reiser til Kreta

Kreta lokker med spennende utflukter, herlige strender, hotell for enhver smak og sol i lange baner. Med Ving kan du velge mellom mer enn et dusin reisemål og noen av øyas beste hotell.
Kreta er en øy som har det aller meste. Selv om de fleste reiser hit for å sole seg og bade, er det mye annet å gjøre. Bli med på en utflukt opp i fjellene til Lassithi-sletten hvor du kan beundre naturen og den dramatiske utsikten. Bli med til en olivenpresse, eller smak på øyas egen vin. I Hersonissos venter øyas beste natteliv, og for den historieinteresserte er øya full av fortidsminner, hvor palasset i Knossos er det mest kjente. Om du ganske enkelt bare vil innta horisontalen på en av Kretas mange strender er du hjertelig velkommen til det også.

Kretas strender

Det ligger strender av alle slag rundt hele øya. Langs Chaniakysten ligger de som perler på en snor, og de fleste strendene er både langgrunne og barnevennlige. Kreta har også strender som er verdt en egen utflukt – vi anbefaler vakre Elafonissi på sørvesthjørnet av øya, eller Preveli-stranden med sine berømte daddelpalmer på sørkysten. Reiser du til Makrigialos kan du glede deg til det som blir kalt "Kretas beste strand" – kilometerlang, barnevennlig og langgrunn.

Kreta for barn

I Makrigialos finner du to av Kretas beste familiehotell: Sunwing Makrigialos Beach, og Ocean Beach Club - Kreta , med moderne leiligheter, aktiviteter for store og små og en perfekt beliggenhet ved den vakre stranden i Makrigialos. Her er alt lagt til rette for en perfekt familieferie, med spa, barneklubb, underholdning og mye mer. Høres det ikke fristende ut med en leilighet hvor du kan gå rett ut i bassenger fra din egen terrasse? Ønsker du å gjøre ferien enda mer behagelig bestiller du en av våre praktiske måltidspakker.
Vil du heller feriere langs Chaniakysten skal du ta en titt på vårt Family Garden-hotell, Alexandra Beach.

Hotell for voksne

Om du skal reise til Kreta i voksent selskap anbefaler vi Sunprime Platanias Beach. Her bor du i komfortable rom like ved stranden, og hotellet har spa, treningsmuligheter og spesielt utvalgte viner i restauranten. På alle våre Sunprime-hotell har vi en aldersgrense som garanterer et rolig og avslappende ferieopphold.

Hotell for alle

Med et stort og bredt utvalg av hotell å velge mellom, kan vi garantere at det finnes et hotell som passer deg på Kreta. Vi har enkle hotell med sentral beliggenhet og luksuriøse hotell ved stranden. Vi har hotell hvor All Inclusive inngår i reisens pris og leiligheter hvor du ordner alt selv. Det er også enkelt å bestille en leiebil samtidig med reisen, så du kan oppleve denne spennende øya på egen hånd, i din egen takt.

Fornøyelser og uteliv

Uteliv og fornøyelser er det mer enn nok av på Kreta. Nattelivet i Hersonissos er berømt og variert, med klubber, barer og diskotek som ikke stenger før sola går opp. Vil du ha et roligere og mer lokalt uteliv kan du velge et av våre mindre reisemål, som Georgioupolis eller Agios Nikolaos.

Oppdag Kreta

Selv om de aller fleste jo reiser til Kreta for strendenes skyld, er denne vakre øya verdt en oppdagelsesreise eller to. Hvorfor ikke bli med på en av våre jeepsafarier rundt på øya hvor du får oppleve mye på kort tid? Andre populære utfluktsmål er noen av øyas olivenpresser og vingårder, hvor du kan se og smake øyas egne produkter og kanskje kjøpe med deg et ferieminne eller to hjem. Ønsker du litt mer "action" kan du bli med på en fottur i Samariaravinen, en utflukt som byr på spennende historie og dramatisk natur. Du finner flere utflukter i vårt utfluktsprogram hvor du kan bestille både utflukter og opplevelser sammen med reisen.
Om du bestiller en leiebil sammen med reisen kan du utforske denne spennende øya på egen hånd og i ditt eget tempo. For noen holder det kanskje å leie bil i et par dager, for deretter å tilbringe resten av ferien på stranden.
Finn ditt hotell
Strender

Strender på Kreta

Kreta lokker med innbydende strender av alle slag rundt hele øya. Strendene består for det meste av grovkornet sand, eller en blanding av finkornet og litt mer grovkornet sand. Badesesongen strekker seg fra våren til sent på høsten. På de større strendene kan du leie solsenger og parasoller. Strendene langs Chaniakysten ligger som perler på en snor, og de fleste er både langgrunne og barnevennlige. Det er hit du skal reise om du vil ha kort vei til strendene.

På det øvrige Kreta er strendene store og lange, som den i Rethymnon. Kreta har også strender som er verdt en utflukt i seg selv, som for eksempel Elafonissistranden på sørvestspissen av Kreta, som kan føre tankene til Maldivene. Prevelistranden på sørkysten er berømt for sine vakre daddelpalmer. I Makrigialos ligger stranden som kalles "Kretas fineste strand" – kilometerlang og barnevennlig.

Strender langs Chaniakysten

Agii Apostoli/Daratso
Agii Apostoli betyr "de hellige apostlers strender", og er en av de mest populære badestrendene blant lokalinnbyggerne selv. Stranden består av flere små og beskyttede badeviker rundt en halvøy, og er veldig langgrunn og barnevennlig. I høysesongen er det mange badegjester her. På Agii Apostoli er det ofte mulig å bade selv når det er badeforbud på andre strender på grunn av hard vind eller høye bølger. Vestsiden av halvøya består for det meste av stein- og grusstrender. Her ligger det et sportssenter med båter og utleie av utstyr for windsurfing og vannski. Agii Apostoli har enklere serveringssteder og utleie av solsenger og parasoller, og ligger i et naturområde som er eid av greske turistmyndigheter.

Kato Stalos
6,5 kilometer vest for Chania by ligger den lange Kato Stalos-stranden, som det i prinsippet er mulig å følge helt til Kolimbari, ca. 22 kilometer unna. Stranden består delvis av strekninger med sand eller rullesteiner, men stykkes flere steder opp av elveleier, som kan være vanskelig å krysse. Som ved andre nordvendte strender i området kan det i perioder oppstå høye bølger og undervannstrømmer som kan føre til badeforbud. Vær oppmerksom på flaggvarsling, og hør gjerne med lokalbefolkningen før du bader hvis det er bølger. På Kato Stalos-stranden er det serveringssteder og utleie av solsenger og parasoller.

Platanias
Tettstedet Platanias har en utmerket, men ikke fullt så barnevennlig sandstrand som et par hundre meter vest for lystbåthavnen går over i en smalere og mer steinete strand. Hvis du er nysgjerrig på livet i havet er det her du skal snorkle. Landlig ro finner du ca. en kilometer vestover ved utløpet av elven Rema Keritis. Der kan du enkelte kvelder i juni og juli se havskilpadder legge egg, som klekkes ut i månedskiftet juli–august.

Georgipoli
Dette tettstedet har to langgrunne strender, hvorav den nord for elven har best sand. Det er utleie av solsenger og parasoller ved begge strendene, samt enklere servering med småretter og drikke. Øst for Georgipoli ligger det en praktfull, barnevennlig strand som følger Georgipoli-bukten hele veien til den ender ca. 10 kilometer borte. Beliggenheten gjør at den er beskyttet mot bølger fra nord.

Nea Chora
Den relativt langgrunne og barnevennlige stranden i Chania by er liten og har både lokale gjester og turister fra hotellene i nærheten. Et stykke ut er det klipper og steiner som fungerer som bølgebrytere. Strandpromenaden har mange populære tavernaer og uteserveringer, og det er utleie av solsenger, parasoller og pedalbåter.

Chryssi Akti
"Den gylne stranden" ca. en kilometer vest for Nea Chora har fin sand, litt steinete bunn og er relativt langgrunn og barnevennlig. De fleste gjestene kommer fra de nærliggende hotellene, og her er det utleie av solsenger og parasoller. Ved Chryssi Akti er det enklere serveringssteder.

Agia Marina
I Agia Marina er strendene for det meste langgrunne. Her er det tilbud om vannsportaktiviteter.

Gerani
Stranden i Gerani består av alt fra grå og grovkornet sand til brunrød sand og småstein.

Malene
Maleme har en lang rullesteinstrand med en strandpromenade og noen korte strekninger med sand.

Strender på det øvrige Kreta

Fallassarna
En fantastisk badeopplevelse med en flere kilometer lang gylden sandstrand og krystallklart vann. Det er fine snorklesmuligheter ved steinrevene et par hundre meter ute i vannet. Selv om området er litt utbygd kan du fortsatt finne din egen badevik.

Elafonissi
"Kretas Maldivene" er en vakker lagune på sørvestspissen av øya. Stranden er barnevennlig, og har utrolige fargenyanser. Området er veldig utsatt for sydlige og sydvestlige vinder som kan blåse opp sanden til piskende sandstormer.

Marathi
Denne lille badebukten på nordsiden av Soudabukten er utmerket å reise til når strendene på nordkysten er utsatt for bølger fra nord. Den lille, barnevennlige stranden har tavernaer i nærheten og et lite sportssenter med utleie av båter. På den andre siden av havnen ligger badeklubben for offiserer fra Nato-basen.

Preveli
Nedenfor klosteret Moni Preveli på sørkysten finner du Prevelistranden. Her gror det palmer som i følge sagnet ankom da sjøfolk satt på stranden og spiste dadler for flere hundre år siden. Stranden er relativt liten og kan nås via en sti.

Matala
En vakker sandstrand sør for Festos. Stranden er kjent for sine kalkgrotter, hvor hippier holdt til på sekstitallet.
Mat, drikke og uteliv

Mat og drikke på Kreta

Det er fortsatt relativt billig å spise ute på Kreta, og grekerne setter stor pris på å besøke en taverna i gode venners lag. På de lokale spsiestedene i byene er det vanlig å gå ut på kjøkkenet og peke på det du har lyst på, siden menyen ikke alltid stemmer med dagens tilbud. Menyen avhenger av hvilke råvarer som er tilgjengelig og hvem som rører i grytene. Grekerne spiser lunsj i 14–15-tiden og middag først kl. 21–22. Mange restauranter åpner derfor ikke før i 19-tiden. I turistområdene holder mange restauranter åpent hele dagen. Hvis du vil ha et godt restaurantutvalg i ferien skal du sette kursen for Chania by, Agia Marina, Rethymnon, Hersonissos, Platanias, Ierapetra og Agios Nikolaos. På de litt mindre stedene er det likevel nok å velge mellom, også på hotellene.

Brød og kuvertavgift følger alltid med en bestilling. Fisk er forholdsvis dyrt, og prisen oppgis som regel i kilo – så pass på. Det er vanlig å legge igjen 5–10 prosent av regningens totalbeløp i tips, selvsagt avhengig av hvor fornøyd du er med mat og service.

Meze

Bestill meze – greske småretter – og smak på alt! Det er det beste rådet vi kan gi deg. Begynn med forskjellige rører til å dyppe brødet i, for eksempel tzatsiki, fava, taramosalata eller melizanosalata, kanskje fulgt av en deilig gresk salat, dolmadakia, gemista, spanakopita, saganaki, kalamari, keftedes og grillet lam. Det viktigste er at alle rundt bordet kan forsyne seg og hygge seg sammen med god mat og drikke.

Drikke på Kreta

Øl heter "bira", og de fleste lisensproduserte ølmerkene selges her. Om du vil ha vin til maten bestiller du en flaske – "krasi". "Aspro" for hvitvin og "kokkino" for rødvin. Det lages mye god hvitvin på Kreta, og en kjent type heter retsina som smaker av kvae fra lagringsfatet. Gresk kaffe må du prøve! Du bestiller etter sukkermengden: "sketto" – uten sukker, "metrio" –litt sukker, "gliko" – søtt. Hvis du vil ha melk i kaffen bestiller du "me ghala". "Frappé" er iskaffe, noe vi anbefaler på en varm dag.

Souvlatsidiko-barer

Det greske svar på våre gatekjøkken og hamburgerbarer. De er gjerne åpne hele dagen, og serverer grillspyd med eller uten pita, giro (kebab) og annen type grillmat.

Estiatoria

Enklere restauranter som holder åpent til det er slutt på maten en gang etter lunsj. Ingen menyer – gå inn og se hva kjøkkenet tilbyr.

Psistaria

Serverer grillmat samt en del forretter og salater. Kvalitet og stemning varierer fra sted til sted.

Mezedoupolia

Ligner litt på barer, og serverer småretter. Hit går du for å drikke ouzo, vin eller raki og spise små tallerkenretter – meze.

Tavernaer

Tavernaer er det overalt i alle prisklasser og med nesten samme meny. De serverer ofte sti schara (grillet) og tis katserolas (mat rett fra gryten). Mye av det som serveres på tavernaer er hel- eller halvfabrikata som varmes opp.

Utelivet på Kreta

I Chania by, Hersonissos og Rethymnon er det et livlig natteliv med mange barer, puber og nattklubber, først og fremst i høysesongen. Litt større steder som Ierapetra, Platanias og Agios Nikolaos har også et bra uteliv i høysesongen. På de mindre stedene er nattelivet roligere, med noen utendørsbarer i høysesongen.
Shopping

Shopping på Kreta

Det er et stort og variert utvalg av butikker på Kreta, spesielt i byene og på større steder. De aller beste shoppingmulighetene finner du i Chania og Heraklion, med kjente merkevarer, lokalproduserte varer og hyggelige markeder. På de mindre stedene finner du supermarkeder og suvenirbutikker, og i tillegg enkelte butikker som selger klær og tilbehør.

Shopping på Chaniakysten

Det er rikelig med små butikker, spesielt i Agia Marina og Platanias-området der det blant annet selges klær, sko, vesker, håndverk og suvenirer. Handels- og lærbyen Chania har selvsagt det aller største utvalget. Sørg for å få med deg et besøk til den berømte markedshallen!

Shopping på det øvrige Kreta

I Rethymnon finner du små og store butikker med alle slags varer. Langs byens to største handlegater, Odos Arkadiou og Ethnikis, er det et stort utvalg av internasjonale merkevarebutikker, Besøk også det populære markedet! I Makrigialos er det en mengde turistbutikker og forretninger som selger alt innen klær, sko og tilbehør. Det er flere butikker i Agios Nikolaos og Ierapetra, mange av dem selger turistvarer. De fineste handlemulighetene finner du i Heraklion, øyas hovedstad.

Markeder i området

Sørg for å få med deg noen av de tradisjonelle markedene. Selv om du ikke vil handle er det morsomt å titte på folkemylderet.

Lokalproduserte varer

Kretas innbyggere er stolte av øyas produkter, og selv om ikke alt er i sesong hele tiden, er det alltid noe å prøvesmake. Et slikt produkt er øyas egen olivenolje, som finnes i utallige varianter og smaker, og som du ofte kan prøvesmake i butikker og på markeder.

Kortbetaling

Husk at du kan ikke alltid betale med kort. Noen kort, som for eksempel Diners Card, er det så godt som umulig å bruke. De sikreste kortene er Visa, American Express, Eurocard og Mastercard.
Sport og trening

Sport og trening på Kreta

Kreta er som skapt for en aktiv ferie, med noe å finne på for hele familien. Både i Chania by og i Rethymnon arrangeres det populære sykkelturer som alle kan være med på. Kreta er kjent for sine mange turstier, for eksempel E4 European Footpath. Ved strendene er det tilbud om vannsportaktiviteter som vannscooter, fallskjerm etter båt, vannsykler osv. Om du vil dypere kan du bli med på dykking i både Chania og Rethymnon.

Fotturer

Kreta består hovedsaklig av en eneste lang fjellkjede fra vest til øst. Det er sjelden langt å gå for å oppleve vakker natur. Erfarne fotturister går gjerne turer opp til Omalos-platået og turisthytta Kallegi. Naturen er kanskje på sitt aller vakreste og frodigste om våren. Det går en tursti opp til Therisso, en vakker liten fjellandsby. Stien følger bekken som renner gjennom bunnen av kløften. Overalt vokser det store platantrær. Ta den tidlige morgenbussen fra Chania, og etter ca. 40 minutter er du fremme ved landsbyen. Slå deg gjerne ned på en av de lokale tavernaene for en kaffepause. Begynn deretter turen over fjellet ned til landsbyen Meskla. Underveis kan du spise lunsj i landsbyen Zourva.

Terrengsykling

Vestsiden av Kreta domineres av fjellkjeden Lefka Ori, "de hvite fjellene". Der oppe ligger det snø på toppene selv i juni. Det går populære guidede utflukter med terrengsykkel fra høysletten Omalos.

Dykking

Tidligere hadde Kreta veldig strenge regler for dykking med oksygenflaske. Årsaken til dette var at det er mange arkeologiske skatter i greske farvann. Nå har enkelte autoriserte dykkefirmaer tilstand til å dykke på utvalgte steder.

Snorkling

Livet i havet rundt Kreta er delvis ødelagt av tidligere tiders fisking med dynamitt. Hvis du vil oppleve livet i havet skal du snorkle der det er steinbunn og bunn med vegetasjon, som for eksempel ved:

• Afrata-viken ute på halvøya utenfor Kolimbari
• Stenrevet vest for fritidshavnen i Platanias
• Stenrevet utenfor Falassarna
• Stenrevet utenfor Elafonissi
• Stenrevet utenfor Gramvoussa
Aktiviteter og severdigheter

Aktiviteter på Kreta

Enten du reiser til Chaniakysten eller andre deler av Kreta venter det deg en mengde aktiviteter. Sørg for å dra på en oppdagelsesreise eller to. Hvorfor ikke bli med på en jeepsafari rundt på øya og oppleve mye på kort tid? Andre populære utfluktsmål er noen av Kretas olivenpresser og vingårder, hvor du får både se og smake på de lokale produktene. Kanskje lokker det med en fottur ned Samariaravinen med sin spennende historie og dramatiske natur? Du finner mange tips om oppdagelsesreiser på Kreta i vårt utfluktsprogram, hvor du kan bestille utflukter og opplevelser samtidig som du bestiller selve reisen. I byene og på de større stedene er det vanlig med mange familievennlige aktiviteter som minigolf, gokart, bowling og kino. Hvis du velger et mindre reisemål er det avkobling som står i fokus, sammen med eventuelle aktiviteter på hotellet.

Severdigheter på Kreta

Kreta har flotte utflukter med muligheter til å utforske kultur, natur og historie.

Severdigheter langs Chaniakysten

Chania by
Det er rester av venetianske byggverk overalt på Kreta, og ingen steder er de så godt bevart som i Chania by. Grunnen til det er at velstående borgere i Chania i nyere tid valgte å bygge husene sine utenfor bymurene. Inne i bykjernen bodde de mindre bemidlede, som ikke hadde råd til å rive det gamle og bygge nytt. Mange av husene som har vært vanskjøttet i årtier renoveres nå, og i de senere år har det blitt brukt mye tid på å forskjønne miljøet ved blant annet å bytte ut asfalt med brostein. I den nordvestre delen av havnen er det kvartaler med hus som er bygd i tyrkisk stil med overetasjer i tre.

Therissos-ravinen
Denne fjellkløften ligger i nærheten av Chania, og er asfaltert slik at du enkelt kan kjøre gjennom den med bil. Området er også et fint utgangspunkt for fotturer.

Akrotiri
Akrotiri er et naturreservat rett øst for Chania. Om våren er det samlingssted for planteelskere og fuglekikkere som nyter blomsterprakten og de mange trekkfuglene som mellomlander her. Til halvøyas mest kjente severdigheter hører de to klostrene Agia Triada og Gouverneto. Fra Gouverneto går det en fem kilometer lang og delvis steinete sti nordover til de fraflyttede klosteret Moni Katholiko.

Aptera-festningen
På sørsiden av Soudabukten ligger den gamle venetianske festningen Aptera, som gjennom tidene har vært hovedkvarter for gresk motstandsbevegelse, tyrkere og tyskere. På murene i borggården kan du fortsatt se kulehullene fra henrettelser under krigen. Fra toppen av murene er det fantastisk utsikt over Soudabukten.

Maleme
Maleme var et av de viktigste stedene under andre verdenskrig. I løpet av noen få dager ble slaget om Kreta utkjempet, mens luftrommet ble kontrollert av tyskerne. I dag ligger det vrak av tyske fly i farvannet utenfor kysten. I Maleme ligger det en stor krigskirkegård med datoer på gravsteinene som vitner om det store slaget. Du kan også besøke den fine lokale kirken i Maleme, og i landsbyen Vouves kan du se Kretas eldste oliventre.

Kolimbari
Kolimbari er lokalinnbyggernes eget favorittsted når det kommer til fiskerestauranter. Utvalget er bra, og til tross for et lokalt preg byr stedet på utsøkte smaksopplevelser. Besøk gjerne Gonia-klosteret hvor munkene i årtier har produsert retsinavin. I august kommer det havskilpadder til Kolimbaristranden for å legge egg.

Soudabukten
Denne bukten ligger sju kilometer øst for Chania, og har den største og sikreste naturlige havnen på Kreta. Her ligger Hellas' egne marineflåte og Nato-basen med representanter for alle medlemsland.

Severdigheter på det øvrige Kreta

Heraklion
En tur til Kretas sjarmerende hovedstad hører med. Her står moderne boligblokker, butikker og kontorbygninger side om side med den historiske utgaven av Heraklion, som er rik på minnesmerker og severdigheter fra svunne tider. Det arkeologiske museet med samlinger fra minoisk tid ligger ved Frihetsplassen i sentrum av byen. Historisk museum ligger et stykke fra havnen. Rundt Morosiniplassen, like ved gågaten Daidalou, er det mange kafeer og restauranter. Plassen er samlingssted for byens ungdom, og i nærheten ligger det store handlegater som Dikeosinis og Kalokairinou. Markedsgaten Odos 1866 er med sitt store vareutvalg en opplevelse for shoppingglade. Du finner også flere vakre kirker her, som Agios Titus, Agia Ekaterini og Agios Minas. Agios betyr forresten hellig.

Knossos
Knossos er Kretas desidert fremste severdighet. Palasset fra bronsealderen var senteret for den minoiske kultur, og ligger i åsene utenfor Heraklion, ca. 15 mil øst for Chania. På museet inne i byen kan du se de rike funnene fra utgravningene og de berømte veggmaleriene. Hit kan du bli med på en guidet utflukt med Ving, noe vi virkelig anbefaler. Den gunstigste tiden å besøke Knossos er om morgenen eller sen ettermiddag.

Festos
Minoernes nest største palass etter Knossos. Området har interessante utgravninger og en fin utsikt over Messara-sletten sørøst for Rethymnon.

Eleftherna
Eleftherna var en romersk provinsby og en viktig handelsby. Stedet er også kjent for sin gamle vannsisterne, visstnok den største i Europa.

Fodele
Fodele er maleren El Grecos fødeby. En del av hans malerier kan ses på det lokale museet.

Margarites
Kretas keramikksentrum, øst for Rethymnon. Det var her fader Gabriel ble født, han som sto bak eksplosjonen ved Arkadiklosteret i 1866.

Ierapetra
Europas sydligste by med interessante severdigheter. Ierapetra ligger ved Det libyske hav blant store avlinger med roser, nelliker og tomater. Byen rommer fine strender, et museum og rester av en venetiansk festning på kaien. Her er det også en tyrkisk moské og en minaret, og langs vannet ligger det kafeer og tavernaer. Om sommeren går det båter fra Ierapetra til den fredelige øya Chrissi hvor du kan sole deg og bade og spise lunsj på en av de to maleriske tavernaene.

Spili
En vakker fjellandsby med 19 brønner fylt med friskt kildevann fra fjellene. Vannet sies å ha foryngende effekt. Sjekk selv!

Sitia
En liten havneby med 8500 innbyggere. Stedet ble ødelagt på 1500-tallet og sto forlatt i mer enn 200 år, før folk begynte å flytte tilbake rundt 1870.

Anogia og Axos
To fjellandsbyer ca. 50 kilometer fra Rethymnon som er verdt et besøk. Veien opp er bra, med fin utsikt. Begge landsbyene er malerisk vakre. Innbyggerne er berømt for sine fine håndarbeider, og de selger broderier, vevtepper og strikkeplagg. Anogia kalles "Enkenes by", da landsbyen under krigen var sentrum for motstandsbevegelsen på Kreta. Tyskerne la store deler av landsbyen i ruiner, og drepte nesten hele den mannlige befolkningen. I nabolandsbyen Axos kan du utforske tre bysantinske kirker og ruiner av et akropolis.

Det sydlige Kreta

Det er mange sjarmerende severdigheter og fine strender på sørkysten nedenfor Chania, blant annet Sougia, Paleochora og Chora Sfakion. Det går ingen hovedvei langs sørkysten; landskapet består av fjell og dype daler, og veien krysser ofte fjellene i nord-sør retning. Sørg for å ha godt med tid. Veiene er svingete med store høydeforskjeller, og går ofte gjennom små fjellandsbyer og langs partier hvor geitene tilsynelatende har forkjørsrett.

Santorini

Dagsturer til vulkanøya Santorini rett nord for Kreta tar et par timer med båt fra Rethymnon. Skulle du har lyst til å bli på Santorini et par dager ekstra kan du ta ferge fra Heraklion.

Athen–Pireus

Fergen til Athen går fra havnen i Souda hver kveld med ankomst Pireus neste morgen. Vi anbefaler å bestille lugar i høysesongen.
Hvordan du tar deg rundt

Slik kommer du deg rundt på Kreta

På Kreta kan du reise med buss, taxi eller leiebil. Spør alltid hvor bussen går. Bussene har ikke nummer, i beste fall er det et skilt i frontruten som angir hvor bussen kjører.

Hvordan du kommer deg rundt langs Chaniakysten

Buss
Regionbussene KTEL går til så godt som alle steder på øya. Bussterminalen ligger i Chania by, og du kan forhåndskjøpe billetter på terminalen. Du kan også kjøpe billetter i enkelte kiosker og dagligvarebutikker – se etter skilt om at de selger bussbilletter. Det kan være vanskelig å si når bussen ankommer holdeplassene. Langs nordkysten går det luftkondisjonerte langdistansebusser fra Chania til hovedstaden Heraklion.

Taxi
Taxi er et bra alternativ til buss hvis dere er 3–4 personer som reiser sammen. Sjåføren plikter å bruke taksameter og har forskjellige takster i og utenfor sentrum. Etter midnatt er det dobbel takst. Avtal pris inkludert tips på forhånd hvis dere skal på langtur. Noen taxisjåfører har spesialisert seg på utflukter. Turene kan vare fra et par timer til heldagsturer.

Hvordan du kommer deg rundt på det øvrige Kreta

Buss
Det går busser til de fleste tettsteder og byer. Du kjøper billett i billettluken på bussterminalen eller hos sjåføren om bord. Lokalbussene går fra busstasjonene i byene, og du kan også gå om bord på holdeplassene langs hovedgaten. Du kan blant annet ta buss til Heraklion, Agios Nikolaos, Malia og Ierapetra. Spør oss om du vil ha ytterligere informasjon eller nøyaktige rutetider.

Taxi
Avtal prisen før du setter deg inn i taxien. Du kan også bestille taxi på telefon, noe som koster ekstra. Hotellet hjelper deg gjerne. Noen ganger brukes taksameteret, andre ganger er det fast pris. Etter midnatt er det dobbel takst.

Sykkel og moped

På Kreta kan du leie sykkel og moped, en fin måte å se og oppleve mer av nærområdet.
Fakta

Tidsforskjell

Norsk tid +1 time
Fly og transport

Flytid

Ca. 4 timer og 5 minutter fra Oslo lufthavn.
Vær
 • januar
16°9°
3
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • februar
16°9°
4
Soltimer/dag
15°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • mars
17°10°
6
Soltimer/dag
15°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • april
20°12°
8
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • mai
23°15°
10
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
27
Regnfrie dager
 • juni
27°19°
11
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
28
Regnfrie dager
 • juli
29°22°
12
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
30
Regnfrie dager
 • august
29°22°
11
Soltimer/dag
25°
Vanntemperatur
30
Regnfrie dager
 • september
27°19°
9
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
28
Regnfrie dager
 • oktober
24°17°
6
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
26
Regnfrie dager
 • november
21°14°
5
Soltimer/dag
20°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • desember
18°11°
4
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
På Kreta er det et middelhavsklima, med varme, tørre somre og milde, fuktige vintre. Det finnes imidlertid forskjeller i været avhengig av hvor på øya man befinner seg. Langs Chaniakysten på nordvestre Kreta (Agia Marina, Chania by, Gerani, Kato Daratso, Kato Stalos & Kalamaki, Kolimbari, Maleme, Platanias og Georgioupolis) forekommer mer nedbør, og det er svalere enn på sydkysten der Ierapetra og Makrigialos ligger. På nordøstlige Kreta (Elounda og Aghios Nikolaos) kan det forekomme nedbør også i høysesongen. Uansett hvor på øya du er kan du regne med temperaturer på over 30 grader i høysesong, mens april og oktober ligner mer på norsk sommer.

April og september-oktober

Disse månedene regnes som før- og ettersesong med temperaturer på rundt 20-25 grader på dagtid, og kjølige netter. Vanntemperaturen er rundt 18 grader i april, mens den i september er på 22-24 grader – og deretter avtar utover høsten. Regn kan forekomme sporadisk både i april og oktober.

Mai

I mai stiger temperaturen på land og i vann. Temperaturen kan nå 25 grader, og i vannet nærmer den seg 20 grader. Regn kan forekomme, men det er uvanlig.

Juni, juli og august

Disse månedene regnes som høysesong på Kreta, med temperaturer som kan stige til over 30 grader på dagtid (og sjelden under 20 grader om natten). I vannet kan du regne med at temperaturen stiger til 25 grader. Regn er sjelden på de fleste reisemålene i høysesong, men kan forekomme på Kretas nordøstlige kyst.

Reiseforslag til Kreta

Ocean Beach Club - Kreta
obcbysunwing
Ocean Beach Club - Kreta
Makrigialos, Kreta, Hellas
 • Fly + del i 1-roms Compact Suite, balkong mot gaten/omgivelsene
 • 1 uke
 • Avreise 22 sep 2022 fra Oslo, Gardermoen
Fly + hotell, 1 uke
22 sep 2022 fra Oslo, Gardermoen
Iolida Beach
nordiskefavoritter
Iolida Beach
Chaniakysten, Agia Marina, Kreta, Hellas
 • Fly + del i Dobbeltrom mot gate
 • 1 uke
 • Avreise 6 okt 2022 fra Trondheim
Inkl. frokostbuffé
Inkl. frokostbuffé
Fly + hotell, 1 uke
6 okt 2022 fra Trondheim
Elina Apartments
Elina Apartments
Hersonissos, Kreta, Hellas
 • Fly + del i 1-romsleilighet
 • 1 uke
 • Avreise 22 sep 2022 fra Oslo, Gardermoen
Fly + hotell, 1 uke
22 sep 2022 fra Oslo, Gardermoen

Reiser til Kreta

Chaniakysten, Agia Marina
 • Strender
 • Barnevennlig
 • Shopping
I Agia Marina har Ving flere hotell nær den milelange stranden. Reiser du med familien bor dere best på vårt populære Family Garden Alexandra Beach.
concept-logo
  Chaniakysten, Platanias
  • Strender
  • Barnevennlig
  • Shopping
  Platanias er det største badestedet på Chaniakysten, og passer like bra for barnefamilier som for par.
  Chaniakysten, Kato Daratso
  • Strender
  • Barnevennlig
  Kato Daratso er en av de populære turiststedene langs den milelange stranden på Chaniakysten. Her kan du velge mellom luksushotell og leiligheter.
  Chaniakysten, Gerani
  • Strender
  Gerani passer godt for barnefamilier som vil ha en avslappende ferie i rolige omgivelser.
  Chaniakysten, Maleme
  • Barnevennlig
  • Strender
  I den sjarmerende småbyen Maleme kan du bo med All Inclusive rett ved den lange og innbydende rullesteinstranden.
  Chaniakysten, Kolimbari
  • Barnevennlig
  • Sport & aktiviteter
  • Underholdning
  Kolimbari lokker med et herlig strandliv og barnevennlige Avra Imperial Hotel.
   Chaniakysten, Chania by
   Chania by passer for deg som vil ha en ferie full av underholdning, kultur og restauranter – og samtidig kort vei til herlige strender.
   Chaniakysten, Kato Stalos & Kalamaki
   • Strender
   • Barnevennlig
   • Shopping
   Kato Stalos og Kalamaki er to reisemål ved den herlige Chania-kysten. Her er stranden barnevennlig og hyggelige Chania by er like i nærheten.
    Rethymnon
    • Strender
    • Shopping
    Rethymnon er en sjarmerende småby med en lang, barnevennlig strand som strekker seg langs hele byen. Strandpromenaden med sine mange restauranter er populær både blant turistene og lokalbefolkningen.
    Agios Nikolaos
    • Attraksjoner
    • Barnevennlig
    • Shopping
    Agios Nikolaos er en gresk småby med lokalt hverdagsliv, men som også noen ganger kalles "Kretas St. Tropez". Hit reiser du for å nyte livet, ferien, atmosfæren og selvfølgelig stranden.
     Hersonissos
     I den populære feriebyen Hersonissos er det full fres i sommermånedene, og noe roligere i høst- og vårmånedene. Det ligger flust med restauranter, barer og klubber langs strandpromenaden.
     concept-logo
     concept-logo
     Makrigialos
     • Barnevennlig
     • Strender
     • Underholdning
     Makrigialos er det perfekte valget for barnefamilier. Like ved stranden ligger to av våre beste familiehotell: Sunwing Makrigialos Beach og Ocean Beach Club.
     Ierapetra
     Ierapetra byr på en avslappet kombinasjon av strandliv, severdigheter og aktiviteter. Hit reiser du hvis du vil se og oppleve mye, og samtidig kunne nyte en avkoblende atmosfære.
     Elounda
     Elounda er kjent for sine fine hotell, men har også en koselig liten havn med tavernaer og restauranter. Her venter rolige og behagelige dager, og blir du rastløs er det ikke langt til Agios Nikolaos.

     Bestill leiebil med rabatt nå!

     250,– i rabatt på leiebil hos AVIS

     Akkurat nå får du 250,– i rabatt når du bestiller leiebilen din hjemmefra
     Bestill leiebilen din raskt og enkelt før ferien. Sikre deg både ferie og leiebil på én og samme bestilling, eller legg til leiebil senere via Min side.

     Rabatten gjelder inntil videre på alle våre destinasjoner der vi samarbeider med AVIS, og når du reiser på en charterferie.

     **Akkurat nå får du 250,– i rabatt når du bestiller leiebilen din hjemmefra** Bestill leiebilen din raskt og enkelt før ferien. Sikre deg både ferie og leiebil på én og samme bestilling, eller legg til leiebil senere via Min side. _Rabatten gjelder inntil videre på alle våre destinasjoner der vi samarbeider med AVIS, og når du reiser på en charterferie._

     Hotelltips! Våre beste hotell på Kreta

     Familieferie - reiser til Kreta

     Familiehotell på Kreta

     I Makrigialos finner du to av Kretas beste familiehotell: Sunwing Makrigialos Beach, og Ocean Beach Club - Kreta. Vil du heller feriere langs Chaniakysten skal du ta en titt på vårt Family Garden-hotell, luksuriøse Avra Imperial Hotel.

     I Makrigialos finner du to av Kretas beste familiehotell: [Sunwing Makrigialos Beach](/hellas/kreta/makrigialos/sunwing-makrigialos-beach), og [Ocean Beach Club - Kreta](/hellas/kreta/makrigialos/ocean-beach-club-kreta). Vil du heller feriere langs Chaniakysten skal du ta en titt på vårt Family Garden-hotell, luksuriøse [Avra Imperial Hotel](/hellas/kreta/kolimbari/avra-imperial-beach-resort-spa).
     Sunprime Platanias Beach - reiser til Kreta

     Hotell for voksne på Rhodos

     Om du skal reise til Kreta i voksent selskap anbefaler vi Sunprime Platanias Beach. Her bor du i komfortable rom rett ved stranden og i gangavstand til Platanias. Hotellet har spa, treningsmuligheter og spesielt utvalgte viner i restauranten.

     Om du skal reise til Kreta i voksent selskap anbefaler vi [Sunprime Platanias Beach](/hellas/kreta/platanias-chaniakysten/sunprime-platanias-beach). Her bor du i komfortable rom rett ved stranden og i gangavstand til Platanias. Hotellet har spa, treningsmuligheter og spesielt utvalgte viner i restauranten.
     Finn reise til Kreta
     Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
     Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
     Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
     Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.