Den store Kreta-guiden
Inspirasjon

Guide til Kreta

Den store Kreta-guiden

Kreta er overstrødd med fine reisemål for enhver smak. I denne guiden hjelper vi deg å velge stedet som passer for akkurat deg!
Skrevet av: Lén-Veronica Kongerud

Chaniakysten – for den badeglade

Chaniakysten nordvest på Kreta er rett valg for deg som vil ha en fredelig og deilig strandferie, og passer like bra for barnefamilier som for deg som reiser uten småtroll. Ved første øyekast kan strekningen se ut som et rent turistområde, men nærheten til lokalbefolkningen gir stedet en sjarmerende atmosfære preget av ferieliv og gresk hverdagsliv.

Kolimbari og Gerani er rolige steder, perfekte for slapt strandliv og deilig gresk mat. Maleme er også rolig, men hvis du er interessert i historie kan du utforske minnene etter andre verdenskrig her, blant annet finnes det en kirkegård for de tyske soldatene som falt.

Platanias og Agia Marina er mer livlige steder, og i Chania by – Kretas nest største by – møter du et levende gresk hverdagsliv med orientalsk preg. Det finnes tyrkiske moskeer, en vakker venetiansk havn, kunstgallerier, arkeologiske utgravinger, sølvsmier og mengder av små, lekre restauranter. Det er aldri langt til Chania by uansett hvor du velger å bo, og det er absolutt verdt besøket. Kato Daratso, Kato Stalos og Kalamaki er avslappede småsteder rett i nærheten av Chania by.

Over Chaniakysten rager frodige åser og høye fjell – perfekt for fotturer og sykling.

Ps! Hvis du har lyst til å besøke den berømte Elafonissi-stranden er Chaniakysten det beste utgangspunktet. Elafonissi ligger helt sørvest på øya.

Reiser til Kreta med Ving

I Chania by – Kretas nest største by – møter du et levende gresk hverdagsliv med orientalsk preg.

Rethymnon – for den historieinteresserte strandløven

Omtrent 5 mil øst for Chania by ligger Rethymnon, Kretas tredje største by. Byen er en herlig blanding av venetiansk, tyrkisk og gresk arkitektur. Under den venetianske perioden (1204-1669) ble forsvarsfestningen Fortezza bygget. Den har satt sitt preg på byen og er vel verdt et besøk. Her finner du kirker, moskeer og det gamle fengslet, hvor kretenerne satt fengslet under 2. verdenskrig. Her ligger også det arkeologiske museet. I hjørnet av Arkadiou- og Tsouderou-gaten ligger den venetianske adelens ridderhus Loggian.

Rethymnons sentrale beliggenhet gjør også byen til et godt utgangspunkt for å utforske resten av Kreta.

Og sist, men ikke minst, Rethymnon har en flott sandstrand som starter midt inne i byen og strekker seg hele 12 kilometer østover.

Det er fine bademuligheter og trivelig stemning i Rethymnon.

Mirabellobukten i øst – for den hotellkresne

Enda lenger øst (ca. 10-11 mil fra Rethymnon) ligger rolige Elounda som med sine flotte og luksuriøse hotell tiltrekker seg både den ene og den andre kjendisen. Rett sør for Elounda ligger Agios Nikolaos, en by mange velger på grunn av den den koselige atmosfæren. Det er ikke et typisk turiststed, men en ekte gresk by med gresk hverdagsliv, greske tavernaer og greske hus – i tillegg til luksushotell ved stranden.

Dette er det beste utgangspunktet for en tur til Spinalonga, kjent fra romanen “Øya”. Ca 15 min med bil til Plaka hvor det går båter ut til øya.

Reiser til Kreta med Ving

Rolig og avslappende atmosfære i Mirabellobukten.

Kretas sørside – for den som vil litt utenfor turisttråkket

Sør på Kreta ligger Makrigialos og Ierapetra ca. to mil fra hverandre. Makrigialos er en liten fiskerlandsby med en kilometerlang sandstrand som er blant Kretas beste. Ierapetra er en av Europas sørligste byer og et perfekt sted for deg som vil ha et stort utvalg av det meste, men samtidig nyte et avslappende miljø og en rolig atmosfære. Langs stranden går det en hyggelig strandpromenade med restauranter, kafeer og barer – prøv nygrillet fisk på en av de trivelige tavernaene. Nam!

Ps! I Makrigialos ligger også et av våre beste familiehotell: Sunwing Makrigialos Beach.

Reiser til Kreta med Ving

Sandstranden i Makrigialos er blant Kretas beste.

Hersonissos – ikke bare for den festglade

Hersonissos er kanskje mest kjent for sitt uteliv, og visst er det liv her om sommeren, men reiser du på våren eller høsten er det langt roligere.

Beliggenheten er perfekt for deg som vil oppleve mer av det klassiske Kreta. Det er kort vei til flere spektakulære severdigheter, som for eksempel Knossospalasset, Heraklion med sitt verdensberømte arkeologiske museum og Lassithi-platået, der legender sier at guden Zeus ble født.

Byen er velorganisert og vakker, og det finnes et par små badeviker, men de fineste strendene finner du rett utenfor. Vil du ha en rolig avslutning på kvelden, kan du gå til en av tre små fjellandsbyene som ligger like ovenfor, absolutt verdt et besøk!

Reiser til Kreta med Ving

Hersonissos har kanskje mer å by på enn du tror?

Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.