Calo de Moro på Mallorca
Inspirasjon

Den store Mallorca-guiden

Med 19 reisemål å velge mellom har Mallorca noe for enhver smak, men det er kanskje ikke så lett å velge? Fortvil ikke, vi hjelper deg!

Sist oppdatert: 7. mars 2023

Palma og Palmabukten: Kultur- og matopplevelser

Omtrent halvparten av Mallorcas innbyggere bor i Palma, og byen er ferieøyas hjerte og hovedpulsåre. I avenyen Passeig des Born er det alltid livlig, og i havnen dupper seilbåtene bedagelig fra side til side mens lokalbefolkningen og turistene rusler langs promenaden. Like ved troner den middelalderske katedralen Le Seu over byen med sine spissbuer og gotiske tårn. Katedralen er en gjenganger på topplistene over Palmas beste severdigheter.

Palma er også øyas gastronomiske sentrum, og du kan fråtse i oliven, serranoskinke, ost, mandler, bakverk, frukt, lokale viner – listen med spanske delikatesser blir fort lang. Prøv tapasen på lille, bortgjemte Bar España, eller klassisk mallorkinsk bakst på et av Horno Santo Cristo-bakeriene. Nam!

I Palmabukten i sørvest ligger også Illetas med sin eksklusive touch, Mallorcas eldste badeby Cala Major (kunstinteresserte vil glede seg over det berømte Miró-museet her) og selvfølgelig – strandstedet Playa de Palma, med sin fem kilometer lange og fantastisk velholdte sandstrand.

Grilling av kjøtt på grill

Cala-ene på østkysten: Badenymfenes paradis

Cala Bona er et klassisk badested for familien på Mallorcas østkyst. Deilige strender, lekeplasser, barnevennlige hotell og restauranter med varierte menyer.

Cala Millor ligger bare 2 km sør for Cala Bona, og her er det litt mer liv. Lei sykkel og dra på oppdagelsesferd langs den bilfrie strandpromenaden.

Reiser du nordover kommer du til Cala Mesquida, et av Mallorcas mest naturskjønne områder uten altfor mange turister. En naturopplevelse utenom det vanlige her er sea caving i Cova des Coloms – da svømmer du inn i en labyrintisk grotte, og deretter utforsker du den til fots.

Cala Ratjada! Mange har til gode å oppdage denne småbyens musikkbarer og trivelige stemning. Du kan også reise over til naboøya Menorca herfra.

I Cala D’or er sandstrender erstattet med fem små badeviker omgitt av bratte klipper og frodig vegetasjon. Et lite reisemål med eksklusiv følelse, mye takket være den glamorøse marinaen Port Petit.

Ps! Alle reisemålene langs østkysten er flotte badesteder, området er kjent for sine mange fine badeviker, og ikke minst for det krystallklare badevannet.

Idyllisk i Cala d’Or på Mallorcas østkyst

Idyllisk i Cala d’Or på Mallorcas østkyst

Alcudia og nordspissen – perfekt for barnefamiliene

Alcudia trenger nesten ingen presentasjon, den langgrunne og supre sandstranden har lenge sørget for at stedet er selve stjernen på Mallorca. Lys, finkornet og langgrunn. I tillegg til utmerkede bademuligheter kan feriestedet by på en rekke gode spisesteder, flere med egne barnemenyer. Her ligger alt til rette for en perfekt familieferie.

Nord for Alcudia ligger småbyen Puerto de Pollensa, som med sin postkortvakre bykjerne og fine strender er en favoritt blant Mallorca-entusiaster.

Lille, søte Ca’n Picafort i Alcudiabukten byr også på langgrunne strender og turkisblått hav. Stemningen er folkelig og livlig, og her treffer du ferierende fra hele Europa.

Alcudia

Nord på Mallorca venter herlig strandliv for store og små

Vestkysten – det andre Mallorca

Cala San Vincente i nordvest er et av Mallorcas aller minste og fredeligste feriesteder. Det er bygd opp rundt de små strendene i en av fjellkjeden Tramuntanas dalganger, men stedet har fremdeles ikke markert seg ordentlig på turistkartet.

I Puerto de Sóller litt lenger sørvest ligger alt til rette for fotturer i de vakre fjelltraktene. Og er du først i Puerto de Sóller bør du vurdere å ta den klassiske togturen til Palma (og tilbake) – det er en flott måte å se mer av øya på.

Enda litt lenger sør ligger den idylliske fjellandsbyen Valldemossa. Her kan du rusle rundt i brosteinsgatene, omgitt av tradisjonelle kalksteinshus og handle lokalprodusert håndverk og suvenirer i småbutikkene.

Valldemossa på Mallorca

Den postkortvakre fjellandsbyen Valldemossa er verdt et besøk.

Magaluf og sørkysten – for den livlige

Magalufs natteliv er velkjent, med hundrevis av barer, puber, restauranter og diskotek er det full fart hele sommeren. Om våren og høsten er tempoet derimot betydelig roligere – og feriegjestene likeså. Vest for Magaluf ligger Santa Ponsa, som er litt roligere enn den intense nabobyen, men som fortsatt har en moderne og internasjonal atmosfære.

Helt sørvest ligger flotte Port d’Andratx med sin gamle arkitektur og lystyachter i havnen. Lei en bil og oppdag den gamle middelalderbyen Andratx og den fine nabostranden Camp del Mar.

Palma Nova har de siste årene nærmest vokst sammen med Magaluf, men både bebyggelse og tempo er lavere. Fra Palma Nova er det kort avstand til de tre populære strendene Playa Palma Nova, Playa Son Matias og Playa Magaluf. Ponent Mar er et hotell som gjennom mange år fått mange trofaste gjester som kommer tilbake år etter år, for å nyte stemningen, solen og Mallorca.

En DJ spiller musikk på stranda

Vil du lese flere saker som denne?