Den store Gran Canaria-guiden
Inspirasjon

Guide til Gran Canaria

Den store Gran Canaria-guiden

Hvert år reiser hundretusenvis av nordmenn til Kanariøyene. Gran Canaria er den mest populære øya, med alt fra små, rolige landsbyer til spektakulært uteliv. Slik finner du reisemålet som passer best for deg.

Kanariøyene består av syv forskjellige øyer, men Gran Canaria er selve klassikeren. Allerede på 50-tallet fløy reiseglade nordmenn sørover til varmere vær og lysere kvelder, og den dag i dag er det tusenvis av oss som velger Gran Canaria når ferien skal bestilles.

Hopp til:

Sørøstkysten: For luksusdyr og partyløver (…og nudister)
Sørvestkysten: For barnefamiliene
Nordøst: For deg som vil kombinere strand og storby
Nordvest: For deg som vil utenfor turistløypa

Sørøstkysten

For luksusdyr og partyløver (…og nudister)

Costa Meloneras

La oss starte med den store kjendisen i sørøst: Playa del Inglés. Feriebyen er nærmest som sørsidens hovedstad å regne, og stamgjestene kommer trofast tilbake år etter år.

Dette er reisemålet for deg som er ute etter fart og moro, og for deg som vil ha alt lett tilgjengelig. Det beste utelivet finner du i sør, med alt fra små puber til større nattklubber og steder hvor lokalbefolkningen selv går ut.

De beste feststedene ligger som regel i tilknytning til centro commerciales – det vil si kjøpesentrene i byen. Yumbo er det største, men det meste av utelivet er konsentrert rundt Kasbah.

Trenger du litt avkobling kan du ta turen til hotellet Bohemia Suites & Spa og det som kanskje er Gran Canarias beste spa. Du trenger ikke å være gjest på hotellet for å bestille behandlinger.

Playa del Inglés er imidlertid ikke bare for dansegulvets helter og heltinner, også den kilometerlange stranden lokker til seg solsugne nordmenn. Sanden er finkornet og ganske mørk, og du kan selvfølgelig leie både solsenger og parasoller.

Følger du strandpromenaden kan du gå helt til San Agustin i øst eller de trendy kafeene i Costa Meloneras i vest. Med flaggskipet Playa del Inglés kan strekningen i sørøst kanskje virke som et rent turistområde, men det er langt fra alt området har å by på.

Costa Meloneras er feriestedet for deg som er litt kresen. På ganske kort tid har det dukket opp mange fine hotell, et stort kjøpesenter og flere hyggelige restauranter, kafeer og barer – alt med høy standard. Velorganisert, smakfullt og stilig er stikkord. Stranden er ikke så stor, men følger du den et lite stykke østover kommer du til Maspalomas med en flere kilometer lang og finkornet sandstrand.

Maspalomas er på sin side et veletablert feriested som er mest kjent for sitt bølgende ørkenlandskap. Stranden er en forlengelse av de myke, solvarme sanddynene og er ca. 5 kilometer lang og på visse steder 100 meter bred.

For barnefamilier er det best å oppholde seg langs den velorganiserte strandlinjen ved fyret der det finnes solsenger, parasoller, vannsport og restauranter, men du kan selvfølgelig også finne et usjenert sted i solen mellom de gyllengule sanddynene.

Enkelte deler av området er for nudister, noe det kan være greit å være klar over hvis man begir seg ut på oppdagelsesferd i det kanariske ørkenlandskapet.

Maspalomas

Maspalomas er mest kjent for sine bølgende sanddyner som strekker seg helt ned til den fine stranden.

Øst for Maspalomas og Playa del Inglés ligger klassikeren San Agustin. Hit har nordmenn reist på ferie helt siden 60-tallet. Området er fredelig og hyggelig med bungalowanlegg, blomstrende hager og mange stamgjester som drar til favoritthotellet sitt flere ganger i året.

Den lavafargede San Agustin-stranden strekker seg et par hundre meter langs sørøstkysten og har vært innehaver av EUs blå flagg i mer enn ti år, noe som betyr at den oppfyller strenge krav til vannkvalitet.

Strandpromenaden har også fått et ansiktsløft i løpet av de siste årene, noe som har gjort det enklere å gå til både Maspalomas og Playa del Inglés.

San Agustin

Nordmenn har reist til San Agustin helt siden 60-tallet.

Sørvestkysten

For barnefamilier

Til tross for at feriegjestene strømmer på, har Arguineguín beholdt mye av sin lokale sjarm og sitt kanariske hverdagsliv. Hver morgen kommer fiskebåtene inn med sprellfersk fisk og skalldyr som du senere på dagen kan nyte på små, hyggelige restauranter – med havutsikt.

Ca. 20 minutters spasertur fra feriebyen ligger Anfi Beach – en av Kanariøyenes beste strender med kritthvit korallsand og glassklart vann.

Gangveien fra familiehotellet Sunwing Arguineguín Seafront går langs hovedveien frem til Patalavaca og fortsetter deretter langs havet hele veien til Anfi Beach. Har du hesteentusiaster i familien kan du være med på rideturer fra El Salobre mellom Arguineguín og Melonaras.

Anfi-stranden

Anfi-stranden, ca. 20 minutter fra Arguineguín, er en av de beste og mest velbesøkte strendene på Kanariøyene.

Omtrent 5 kilometer vestover ligger Puerto Rico med sin hesteskoformede sandstrand. Stranden er barnevennlig og langgrunn, og det er også solsenger til utleie på en sandfri pir ved siden av stranden. Fra havnen i Puerto Rico kan man bli med på flere utflukter: haifiske, sportsfiske, seiling og katamaranturer.

Følger du turstien vest langs havet kommer du etter ca. halvannen kilometer til stranden Amadores og tettstedet med samme navn. Stranden ble anlagt for bare noen år siden og er i dag en av Gran Canarias beste strender. Den er en halv kilometer lang og bred som en fotballbane. Her er det ren, gyllen sand og asurblått hav, og det er aldri lang vei til hverken iskrem, pizza eller oppblåsbare strandleker.

Amadoresstranden har ren, gyllen sand og asurblått hav. Amadores er reisemålet for deg som liker å bo bra og er ute etter behagelig strandliv i ferien.

Beveger vi oss enda litt lenger vest på kartet finner vi Playa del Cura og Playa de Taurito. De to små feriestedene har vokst frem mellom sine litt større naboer og passer godt hvis du er ute etter en stille og rolig atmosfære.

I Playa del Cura finner du Vings konsepthotell Ocean Beach Club. Dette er et rolig familiehotell med fokus på design og god mat i en herlig, avslappet atmosfære, men det finnes selvsagt barneaktiviteter og store basseng å hoppe i. Om kvelden kan du slappe av med solnedgang, god mat og fin musikk. Vil du ha en liten avveksling fra hotellivet er det ikke langt til hverken Puerto Rico eller Amadores.

Ocean Beach Club i Playa del Cura

I Playa del Cura finner du Vings konsepthotell Ocean Beach Club, et rolig familiehotell med fokus på design og en avslappet atmosfære.

Et lite steinkast lenger vest ligger Puerto de Mogán, en sjarmerende liten fiskerlandsby med moderne innslag – langt fra den mer hektiske hverdagen på feriestedene lenger øst. Ny, fin bebyggelse harmonerer perfekt med den opprinnelige bebyggelsen, og feriebyens lille sentrum domineres av trange, koselige smågater uten biltrafikk.

Havnen er byens naturlige sentrum, og her setter fargeglade fiskebåter og besøkende seilbåter sitt spesielle preg på omgivelsene. Utelivet er også konsentrert her, men glem store diskotek og lange høylytte bargater, her tilbringer man kvelden med venner på en hyggelig kafé, på en bar eller på en av de utmerkede fisk- og skalldyrrestaurantene.

Midt i Puerto de Mogán ligger en liten, relativt langgrunn og barnevennlig sandstrand. Ettersom den lille badeviken blir beskyttet av en pir, blir ikke bølgene spesielt høye.

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán er et av de mest populære stedene å reise på en dagstur til på Gran Canaria.

Nordøst

For deg som liker kombinasjonen av strand og storby

Hovedstaden Las Palmas

Hovedstaden Las Palmas byr på en herlig blanding av storby, badeby og sjarmerende småby.

Gran Canarias hovedstad Las Palmas har fått et skikkelig løft i løpet av de siste årene, og er mer innbydende enn noensinne. Her finner du en herlig blanding av storby, badeby og sjarmerende landsby, og selv om det er mange turister her blir de aldri flere enn kanarierne selv. Stemningen er mer spansk og genuin her enn på sørsiden av øya.

Las Canteras-stranden regnes av mange som den fineste i hele Spania, og den lokale målsettingen er at den skal bli Europas beste. Her finner du blant annet øyas klareste vann, og utenfor stranden ligger det et rev som skjermer for bølger ved lavvann. Eventyrlystne sjeler kan svømme ut til revet og se på livet under havoverflaten. Stranden lokker også til seg surfere som leter etter drømmebølgen. La Cicer i den ene enden av stranden er et eldorado for surfere. Lengst ned, ved La Puntilla, finner du le på vindfulle dager.

Stranden i Las Palmas

Stranden i Las Palmas regnes av mange som den fineste i hele Spania, og den lokale målsettingen er at den skal bli Europas beste.

Å besøke en storby er nærmest synonymt med bra shoppingmuligheter, og Las Palmas er ikke noe unntak. Det er her du finner de beste butikkene på øya, blant annet El Corte Inglés, Mango, Zara og mange andre større og mindre butikker.

Las Palmas er også Gran Canarias kulturelle sentrum med flere museer og arrangementer, som operafestivalen i mai, karnevalet i februar og Catalinaparken, der det ofte arrangeres mer eller mindre improviserte forestillinger. Internasjonale musikkfestivaler med ulike temaer, som klassisk, jazz og gitarmusikk, avløser hverandre. I tillegg arrangeres også mange gratiskonserter med klassisk musikk i Santo Domingo-kirken.

Nordvest

For deg som vil ut av turistløypa

Vil du se en annen side av Gran Canaria bør du ta turen fra Las Palmas til Agaete – en liten by i nordvest der du bor nær både det lokale folkelivet og øyas dramatiske natur. Torget Plaza de la Constitución er byens naturlige samlingspunkt, og her ligger også den vakre kirken fra slutten av 1800-tallet. Mange av husene rundt torget er prydet av de typiske kanariske trebalkongene, og rundt omkring i byen finner du flere restauranter og barer der du kan tilbringe en deilig kveld i fredelige omgivelser.

De fleste strendene i nærheten av Agaete er steinstrender, som for eksempel Las Salinas. Her bader du i naturlige havbasseng med mindre bølger og fine snorkleforhold.

Agaete

Vil du se en annen side av Gran Canaria bør du vurdere Agaete. Torget Plaza de la Constitución er byens naturlige samlingspunkt.

Ikke langt fra Agaete ligger også Puerto de las Nieves – en fiskehavn med flere hyggelige restauranter som serverer dagens fangst. Her samles både innbyggerne og turister på kvelden for å spise middag, gå tur eller bare sitte og se på livet.

Fra Puerto de Nieves kan du også ta katamaran over til Tenerife. På bare halvannen time kan du ta deg til over til Tenerifes hovedstad Santa Cruz. Start oppdagelsesferden ved Plaza Espana og fortsett via byens smågater til den vakre markedshallen Mercado de Nuestra Señora de Africa. Den beste shoppingen finner du langs gågaten Calle de Castillo eller i et av de store kjøpesentrene.

Du trenger for øvrig ikke å forlate Gran Canaria for å dra på oppdagelsesferd: I den frodige Agaetedalen finnes det mange turstier, og ikke langt unna ligger naturreservatet Tamadaba med bratte klipper, elvebredder og øyas største barskog. Du kan også ta bussen til landsbyer og byer i nærheten, som Firgas med sitt historiske sentrum, eller Arucas med sin katedrallignende kirke og sitt lørdagsmarked med lokale produkter.

Las Salinas

De fleste strendene i nærheten av Agaete er steinstrender, som Las Salinas. Der finner du naturlige havbasseng.

Vil du lese flere saker som denne?