Inspirasjon

Gran Canaria

3 fine opplevelser på Gran Canaria

Gran Canaria er synonymt med sol, bad og sydenferie for de fleste, men favorittøya har mer å by på. Dette bør du få med deg i løpet av ferien.

Skrevet av: Lén-Veronica Kongerud

Ta en dagstur til Las Palmas

Et besøk i hovedstaden Las Palmas er et perfekt alternativ når du begynner å bli rastløs på solsengen. Lei en bil og følg motorveien GC-1 hele veien til den lille storbyen på nordsiden av øya. Det tar ikke mer enn en times tid å kjøre fra sør til nord så lenge trafikken glir som den skal. Veiene er fine med ny asfalt, skiltingen er tydelig og lett å forstå, og det er flere bensinstasjoner underveis. Det lønner seg imidlertid å ha bestemt seg for hvor du skal på forhånd, for Las Palmas er en stor by med flere bydeler.

Vegueta er Las Palmas’ eldste nabolag, og det var her Christopher Columbos holdt til mens han ventet på å få skipet sitt reparert og klargjort til jakten på India i 1492. Like ved huset der borgermesteren tok imot sjøfareren for mer enn 500 år siden, ligger en liten kafe med et par utebord. Her passer det fint med en pintxo – tapas på tannpirker. Visste du forresten at det er vanlig at servitørene teller over antallet tannpirkere etter at du har spist, og beregner regningen på den måten?

Las Palmas på Gran Canaria

Las Palmas på Gran Canaria

Når du krysser Calle Juan de Quasada forlater du Vegueta og kommer inn i nabolaget Triana, som for øvrig er Las Palmas’ nest eldste. Her finner du en av byens beste handlegater: Calle Triana, med kjente butikker som H&M, Zara og Zara Home, Mango, Bershka, Stradivarius, Bata, Desigual og Sunglass Hut.

I gatene rundt Calle Triana ligger det flere små, spennende butikker som får ethvert hipsterhjerte til å banke litt ekstra hardt. I gaten Benito Perez Galdos ligger for eksempel Zoe Food Project, et vegansk-organisk spisested med økologisk sjokolade, matcha-latte og hummusbagels på menyen. Og i krysset mellom Calle Viera y Clavio og Calle Constantino ligger en av Gran Canarias eldste isbarer, Peña La Vieja, der det stilige interiøret i seg selv nesten er verdt besøket.

Tips! Glem for all del ikke at butikkene opererer med siesta her – det vil si at de er stengt mellom 14.00 og 17.00. Det gjelder ikke de store butikkene i Calle Triana, men stort sett alle småbutikkene i gatene rundt.

Las Palmas på Gran Canaria

Las Palmas på Gran Canaria

Finn El Mirador i Puerto de Mogan

Puerto de Mogán på Gran Canarias sørvestkyst har gått fra å være en liten fiskerlandsby til å bli en av de mest sjarmerende småbyene på hele øya. I gatene ned mot havnen er de lave, hvitkalkede husene dekorert med enkle innslag av farger, og bougainvilla og hibiskus henger fra både tak og vinduer. Enda mer interessant er det å gå på oppdagelsesferd i det lille nabolaget som er byens eldste – det som var der før turistene gjorde sitt inntog.

Start på parkeringsplassen (det finnes bare én) og begi deg oppover de smale, bratte og svingete trappegatene til fots. Det er et eklektisk nabolag der mange av dørene står på vidt gap og lar deg se rett inn i private kjøkken og stuer. Utenfor kvitres det lystig fra fugleburene som henger på vegger og fra takene, og helt på toppen av nabolaget ligger det et utkikkspunkt med fantastisk utsikt over hele Puerto de Mogan. Det tar ikke mer enn 10-15 minutter å gå hele veien opp.

Tips! Hvis du synes det er vanskelig å finne frem i den gamle bydelen, se etter skiltene merket “Mirador”. Det betyr utkikkspunkt på spansk.

El Mirador i Puerto de Mogan

Utsikten fra El Mirador i Puerto de Mogan er verdt spaserturen opp.

Opplev ørkenen i Maspalomas

Strengt tatt er ikke sanddynene i Maspalomas en ørken, men de ser definitivt ut som det. Mange tror at sanden i Maspalomas-ørkenen har blåst over fra Sahara, men det visstnok en liten vandrehistorie. Sanden stammer fra forrige istid, og den ble liggende igjen på land da isen og havet trakk seg tilbake.

I dag er Maspalomas-dynene et fredet naturvernområde som bølger og bukter seg utover hele 400 hektar mellom Meloneras i vest og Playa del Ingles i øst. Midt i mellom, nede ved vannet, ligger det kjente fyrtårnet Faro de Maspalomas.

Sanddynene i Maspalomas

Sanddynene i Maspalomas

Det beste utgangspunktet for å utforske sanddynene – og det er et must hvis du ikke har gjort det før – finner du i enden av Avenida de Tirajana i Playa del Ingles. Gå til det store, palassaktige Riu-hotellet i enden av gaten og tvers gjennom. Da kommer du ut i en liten allé som fører deg gjennom hotellområdet og rett ned til sanddynene. Derfra kan du vandre tvers gjennom ørkenlandskapet og videre ned til havet, det tar ca. 20 minutter.

Vær forsiktig når du vagler deg bortover langs eggene og toppene, det er fort gjort å miste fotfestet og skli nedover. Er du ekstra eventyrlysten kan du rulle ned fra toppene, eller hva med en løpetur opp og ned? Sannsynligvis vil du uansett kjenne utflukten i beina dagen etter – for hvor ofte bruker du egentlig ørkenlandskap-musklene dine?

Tips! Det kan lønne seg å ha med en vannflaske, det er ingenting å få kjøpt mellom sanddynene, og heller ikke før du har gått et ganske langt stykke langs stranden.

Vil du lese flere saker som denne?