Sommerens guide til de små greske øyene med Ving
Inspirasjon
Sommerens guide til de små greske øyene
I Hellas møtes du av knallblått hav og idylliske badeviker rundt hvert hjørne, og med så mange fine steder er det ikke alltid så lett å vite hvor du skal reise. Finn din egen favorittøy med denne guiden.
Skrevet av: Lén-Veronica Kongerud

År etter år er Hellas en klar sommerfavoritt blant nordmenn. Det greske øyriket består av tusenvis av øyer med alt fra lange sandstrender og olivenlunder til dramatiske klipper og spektakulære solnedganger.

Det skal mye til ikke å la seg friste av deilig mat, late dager på bortgjemte strender og den unike greske atmosfæren.

Idylliske lille Tilos ligger en time fra Rhodos by og byr på fredelig landsbyliv og uforstyrrede strender.

Idylliske lille Tilos ligger en time fra Rhodos by og byr på fredelig landsbyliv og uforstyrrede strender.

Tilos og Symi – Rhodos’ ukjente naboer

Rhodos er en velkjent ferieklassiker, og like ved ligger det to små øyer som fortsatt er uoppdaget for mange.

Tar du båt en times tid fra Mandraki-havnen kommer du til Tilos. Her ankommer du en herlig liten havn med et lite bysentrum og en koselig strandpromenade.

Når du går av båten på Tilos er det rolige og behagelige tempoet det første du legger merke til.

Er du glad i fotturer bør du sjekke ut naboøya Symi med grønne skoger, klippekyst og karakteristiske hus høyt oppe i åssidene. Gå en tur innover øya og opplev det autentiske landsbylivet i den sjarmerende lille byen Yialos.

En ukes ferie på Tilos eller Symi kan fint kombineres med en uke på den mer travle og livlige hovedøya Rhodos.

Skiathos har over 60 strender og badeviker du kan utforske i ferien.

Skiathos har over 60 strender og badeviker du kan utforske i ferien.

Skiathos – strandparadiset

Med knallblått hav og over 60 strender er det mange som har forelsket seg i den lille øya nord i øygruppen Sporadene.

En av dem er Ann-Renée Degnes, som jobber som salgskoordinator i Ving. Hun har tilbrakt mange ferier på den populære ferieøya.

- Noe av det beste med Skiathos er de fine strendene. For å se mest mulig anbefaler jeg at du leier en båt, med eller uten kaptein. Ta en tur til rullesteinsstranden Lalaria og fortsett videre til Kasto der du kan se ruiner fra den gamle hovedstaden. Spis lunsj på den lille tavernaen som ligger der – en kjempehyggelig opplevelse, forteller Ann-Renée.

For litt ekstra luksus anbefaler Ann-Renée en tur til beachklubben Mystique. Du kommer deg enkelt dit med buss, og på den luksuriøse klubben kan du tilbringe dagen på en deilig loungeseng og skjemmes bort av hyggelige servitører.

Skiathos by er hjertet av øya og her finner du de fleste aktivitetene og severdighetene. Hit reiser både par og familier, men også ungdommer som er ute etter fest og moro.

Skiathos by er full av liv om sommeren med massevis av hyggelige restauranter og barer i den gamle havnen.

Skiathos by er full av liv om sommeren med massevis av hyggelige restauranter og barer i den gamle havnen.

- Det er masse hyggelige restauranter og barer å velge mellom. Et fint sted å sitte om kvelden er steintrappene med utsikt over den gamle havnen, tipser Ann-Renée.

Tre gode mat- og drikketips

  • Bestill tsipouro på Bathis – en hyggelig taverna i trappene ovenfor den gamle havnen. Tsipouro er gresk brennevin som drikkes med eller uten vann. Du får en liten smårett pr. tsipouro du bestiller, så hvis du vil drikke litt tsipouro trenger du ikke bestille så mye mat fra menyen.

  • Gyros er et must når du er i Hellas. Den er enkel å ta med seg og du får kjøpt den nesten overalt. Den består av grillet svinekjøtt i tynne, sprø biter og serveres i myke pitabrød med tomat, løk, tzatziki og friterte poteter.

  • Spis en lunsj bestående forskjellige meze-retter. Prøv for eksempel tzatziki, brød, saganaki (fritert ost) og agurksalat sammen med noe avkjølende i glasset.

Mange av scenene i Mamma Mia-filmen fra 2008 ble spilt inn på Skopelos. Vil du bo som skuespillerne gjorde, kan du ta inn på hotellet Skopelos Village.

Mange av scenene i Mamma Mia-filmen fra 2008 ble spilt inn på Skopelos. Vil du bo som skuespillerne gjorde, kan du ta inn på hotellet Skopelos Village.

Skopelos – kunstnerøya

En times båttur fra Skiathos ligger Skopelos. Den lille øya er grønn og frodig med krystallklare badeviker. I Skopelos by klamrer de hvitkalkede husene seg til fjellveggene over havnen, og det er det fantastisk utsikt over havet.

Er du kunstinteressert er dette stedet å gjøre et kupp; mange kunstnere har nemlig bosatt seg her på grunn av de vakre omgivelsene og selger arbeidene sine i egne butikker.

Dette skaper en helt spesiell stemning i byen som også kryr av koselige barer, restauranter og tavernaer.

Fun fact: Du kjenner kanskje igjen landskapet på Skopelos? Har du sett Mamma Mia-filmen fra 2008 med Meryl Streep og Amanda Seyfried, har du garantert sett det før. Store deler av filmen er nemlig spilt inn her, inkludert det berømte bryllupet på toppen av det stupbratte fjellet.

Tips! Vil du bo som Mamma-Mia-skuespillerne? Da kan du bestille et opphold på Skopelos Village, hotellet de bodde på under innspillingen.

Ferien på Skopelos kan fint kombineres med en uke på Skiathos, den enda mindre naboøya som passer for den som vil ha en virkelig avslappende ferie i rolige omgivelser.

AKTIV FERIE: På Kalymnos kan du prøve mange forskjellige aktiviteter. Øya er blant annet populær blant fjellklatrere.

AKTIV FERIE: På Kalymnos kan du prøve mange forskjellige aktiviteter. Øya er blant annet populær blant fjellklatrere.

Kalymnos – yoga og fjellklatring

Kalymnos er en av Hellas rimeligste ferieøyer, og hit reiser både de som vil ta livet helt med ro på stranden og de som er ute etter en mer aktiv ferie. Den lille øya ligger sørøst i Egeerhavet, like ved Kos.

- Kalymnos er populær blant fjellklatrere i hele Europa, og er du eventyrlysten kan du melde deg på et kurs. For meg som ikke er så vågal, passer det bedre med yoga, forteller Ann-Renée og fortsetter:

  • Er du yogainteressert er du nødt til å prøve sunset yoga. Den holdes på et hustak med nydelig utsikt mot naboøya Telendos – en helt unik opplevelse.

Telendos er en vulkansk klippeøy med relativt liten omkrets. Den ligger bare fem minutter med båt fra Kalymnos og har ingen biler eller asfalterte veier.

En ganske annerledes opplevelse, med andre ord, og perfekt for den som vil bo i den mer urørte delen av det greske øyriket.

- Jeg foretrekker rullesteinsstrender, og Vlichadia på Kalymnos er superfin. Tilbring gjerne dagen her og spis lunsj på en av de gode tavernaene, tipser Ann-Renée.

Landskapet på Lefkas er vilt og dramatisk – perfekt for deg som vil oppleve noe utenom det vanlige.

Landskapet på Lefkas er vilt og dramatisk – perfekt for deg som vil oppleve noe utenom det vanlige.

Lefkas – oppdagelsestur

- Familieferie på Lefkas er helt fantastisk! Maten er herlig, menneskene er hyggelige og stemningen er avslappende samtidig som det er mange aktiviteter å finne på for store og små, forteller Åse Næss Frengstad, som reiste på ferie hit med mannen, sønnene Brage og Gard og datteren Elise for noen år siden.

- Vi koste oss veldig på hotellet Porto Galini utenfor byen Nidri. Hotellet er flott med fantastisk personale, nydelig beliggenhet og vakker utsikt. Barna var spesielt fornøyd med de fine bassengområdene og vannsportaktivitetene på stranden nedenfor, sier Åse, som er finansdirektør i Ving.

Familien på fem leide en bil og kjørte rundt på øya, noe som er et must når du er på Lefkas, ifølge Åse. Hun anbefaler å kjøre vestover til den vakre stranden Porto Katsiki.

På veien kan du stoppe å spise lunsj på en hyggelig taverna i fjellene. Den fine kjøreturen i det vakre landskapet er nesten verdt turen alene, forklarer Åse.

Hun anbefaler også en middag i fiskelandsbyen Vassiliki sør på øya, der det er mange tavernaer å velge mellom. Vassiliki er kjent som et paradis for surfere og er et morsomt sted å observere aktiviteten ute på vannet.

Utfluktstips: Feriens høydepunkt for både voksne og barn var båttur med M/S Christina. Avreisen går fra Nidris havn tidlig om morgenen. På turen er det flere badestopp med muligheter for snorkling, og vannet er ubeskrivelig vakkert.

POSTKORTMOTIV: Santorini er et av verdens vakreste steder. Her kan du oppleve alt fra vinsmaking til fotturer i et helt unikt landskap.

POSTKORTMOTIV: Santorini er et av verdens vakreste steder. Her kan du oppleve alt fra vinsmaking til fotturer i et helt unikt landskap.

Santorini – postkortvakkert

Santorini er en klar favoritt blant øyhoppere og byr på både spennende fotturer, vinsmaking, historie og en av verdens vakreste solnedganger. Øya er en del av Kykladene helt sør i Egeerhavet, og reiser du hit med Ving kan du velge mellom fire forskjellige byer. Kamari på østkysten, den livlige hovedstaden Thira, roligere Imerovigli og litt mer eksklusive Oia, som ligger høyt over havet på den nordlige odden av øya.

Den spektakulære øya med dramatisk landskap, lavastrender og kvitkalkede hus er et av de mest fotograferte stedene i hele Hellas, og du kjenner sikkert igjen bildet av den karakteristiske kritthvite kirken med det blå taket og havet i bakgrunnen.

Idylliske Parga ligger på det greske fastlandet, men er like hyggelig og intim som en liten gresk øy, ifølge Kaja Olafsen.

Idylliske Parga ligger på det greske fastlandet, men er like hyggelig og intim som en liten gresk øy, ifølge Kaja Olafsen.

Parga – sjarmerende småbyliv

Parga er det mest sjarmerende stedet jeg noen gang har vært. Grekerne bor her hele året, og du kommer tett på lokalbefolkningen som tar deg imot med åpne armer, sier Kaja Olafsen, som jobber i Vings gruppeavdeling og både har jobbet og feriert i den lille byen nordvest i Hellas.

- Hellas-idyllen assosieres ofte med de små greske øyene, så jeg var litt betenkt med tanke på at Parga er en del av fastlandet. Men det sekundet jeg fikk øye på den vakre byen, forsvant bekymringen som dugg for solen. Byen føles like intim og hyggelig som en liten gresk øy, forklarer Kaja og legger til:

- Parga byr på nydelig mat, en herlig miks av greske tradisjonelle retter som kleftiko, souvlaki, gresk salat, tzatziki, grillet halloumi og saganaki, for å nevne noe. Det finnes også flere gode restauranter som serverer en blanding av gresk og italiensk mat.

Fra havnen i Parga by går det daglige båtturer til øyer og strender i nærheten. Du kan også ta ferge til Korfu som kun er noen timer unna.

Fra havnen i Parga by går det daglige båtturer til øyer og strender i nærheten. Du kan også ta ferge til Korfu som kun er noen timer unna.

Oppdag mer av det greske fastlandet

Leier du bil kan du kjøre langs kystveien. På veien finnes det mange strender med kule beachbarer, små tavernaer og øde strender der du kan være helt for deg selv.

Kjører du litt innover i landet kan du besøke den lille storbyen Ioannina som byr på shopping, hyggelige kafeer og gode restauranter.

Hvis du ikke ønsker å leie bil er det enkelt å komme seg rundt med taxibåt, ifølge Kaja.

- Ordet taxibåt får det til å krible i feriemagen! Jeg anbefaler en tur til noen av de idylliske strendene i området. Lichnos er kun minutter unna med krystallklart vann og hyggelige restauranter der du kan spise lunsj.

Turen over til Lichnos kan du også ta til fots. Da får du med deg den fine utsikten over kysten på kjøpet. Hvis du ikke orker turen tilbake etter en lang dag på stranden, er det bare å ta taxibåten tilbake.

Fire gode restauranter

  • Gemini – gresk-italiensk restaurant ved havnen.

  • Aegis Dine & Drink – moderne gresk kjøkken som spesialiserer seg på sjømat.

  • Sodia – tradisjonell, gresk restaurant med flott utsikt over havnen.

  • The 5 Senses Restaurant – eksklusiv restaurant som serverer gresk mat med internasjonalt preg.

Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.