Sommerens guide til de små greske øyene med Ving
Inspirasjon

Sommerens guide til de små greske øyene

I Hellas møtes du av knallblått hav og idylliske badeviker rundt hvert hjørne, og med så mange fine steder er det ikke alltid så lett å vite hvor du skal reise. Med denne guiden blir det enklere å velge øya som passer best for deg.

Strandparadiset Skiathos

Med knallblått hav og over 60 strender er det mange som har forelsket seg i den lille øya Skiathos, nord i øygruppen Sporadene. En av dem er Ann-Renée Degnes, som har tilbrakt mange ferier på den populære ferieøya.

– Noe av det beste med Skiathos er de fine strendene. For å se mest mulig anbefaler jeg at du leier en båt, med eller uten kaptein. Ta en tur til rullesteinsstranden Lalaria og fortsett videre til Kasto der du kan se ruiner fra den gamle hovedstaden. Spis lunsj på den lille tavernaen som ligger der – en kjempehyggelig opplevelse_, forteller Ann-Renée.

For litt ekstra luksus anbefaler Ann-Renée en tur til beachklubben Mystique. Du kommer deg enkelt dit med buss, og på den luksuriøse klubben kan du tilbringe dagen på en deilig loungeseng og skjemmes bort av hyggelige servitører.

Skiathos by er hjertet av øya og her finner du de fleste aktivitetene og severdighetene. Hit reiser både par og familier, men også ungdommer på utkikk etter festligheter.

– Det er mange hyggelige restauranter og barer å velge mellom. Et fint sted å sitte om kvelden er steintrappene med utsikt over den gamle havnen, tipser Ann-Renée.

Spis godt i ferien

Gyros er et must når du er i Hellas. Det er grillet svinekjøtt i tynne, sprø biter som serveres i myke pitabrød med tomat, løk, tzatziki og friterte poteter. Det er enkelt å ta med seg og du får kjøpt det nesten overalt.

Gresk meze er en Hellas sitt svar på tapas og den perfekte lunsjen. Bestill småretter som gresk salat, tzatziki, brød, saganaki (fritert ost) og agurksalat – sammen med noe forfriskende i glasset.

Skiathos by er full av liv om sommeren med massevis av hyggelige restauranter og barer i den gamle havnen.

Skiathos by er full av liv om sommeren, og det ligger mange hyggelige restauranter og barer i den gamle havnen.

Skopelos – kunstnerøya

En times båttur fra Skiathos ligger Skopelos. Den lille øya er grønn og frodig med krystallklare badeviker. I Skopelos by klamrer de hvitkalkede husene seg til fjellveggene over havnen, og det er det fantastisk utsikt over havet.

Er du kunstinteressert er dette stedet å gjøre et kupp; mange kunstnere har nemlig bosatt seg her på grunn av de vakre omgivelsene og selger arbeidene sine i egne butikker.

Dette skaper en helt spesiell stemning i byen som også kryr av koselige barer, restauranter og tavernaer.

Fun fact: Du kjenner kanskje igjen landskapet på Skopelos? Har du sett Mamma Mia-filmen fra 2008 med Meryl Streep og Amanda Seyfried, har du garantert sett det før. Store deler av filmen er nemlig spilt inn her, inkludert det berømte bryllupet på toppen av det stupbratte fjellet.

Tips! Vil du bo som Mamma-Mia-skuespillerne? Da kan du bestille et opphold på Skopelos Village, hotellet de bodde på under innspillingen.

Mange av scenene i Mamma Mia-filmen fra 2008 ble spilt inn på Skopelos. Vil du bo som skuespillerne gjorde, kan du ta inn på hotellet Skopelos Village.

Mange av scenene i Mamma Mia-filmen fra 2008 ble spilt inn på Skopelos. Vil du bo som skuespillerne gjorde, kan du ta inn på hotellet Skopelos Village.

Symi – Rhodos’ ukjente nabo

Rhodos er en velkjent ferieklassiker, men like ved ligger en liten øy som fortsatt er ukjent for mange. Begrepet “greske perler” er for lengst brukt opp, men hva annet skal man kalle de lille, sjarmerende Symi?

Her kan du gå turer langs de små grusveiene og åskantene i fjelllandskapet og du vil oppdage vakre klostre, små kapell og uforstyrrede klippeviker med krystallklart vann. Går du innover øya kan du oppleve det autentiske landsbylivet i den sjarmerende lille byen Yialos. Til tross for at det bare bor et par tusen mennesker på øya har de flere skikkelig gode restauranter med suveren mat og service.

Tips! En ukes ferie på Symi kan fint kombineres med en uke på den mer travle og livlige hovedøya Rhodos.

Kalymnos – yoga og fjellklatring

Kalymnos er en av Hellas rimeligste ferieøyer, og hit reiser både de som vil ta livet helt med ro på stranden og de som er ute etter en mer aktiv ferie. Den lille øya ligger sørøst i Egeerhavet, like ved Kos.

– Kalymnos er populær blant fjellklatrere i hele Europa, og er du eventyrlysten kan du melde deg på et kurs. For meg som ikke er så vågal, passer det bedre med yoga, forteller reiseglade Ann-Renée og fortsetter:

– Er du yogainteressert er du nødt til å prøve sunset yoga med nydelig utsikt mot naboøya Telendos, det er en helt unik opplevelse.

Og apropos Telendos – den lille vulkanske klippeøya ligger bare fem minutter med båt fra Kalymnos og er også en opplevelse verdt å få med seg. Her er det ingen biler eller asfalterte veier. Perfekt for deg som vil bo i den mer urørte delen av det greske øyriket!

AKTIV FERIE: På Kalymnos kan du prøve mange forskjellige aktiviteter. Øya er blant annet populær blant fjellklatrere.

AKTIV FERIE: På Kalymnos kan du prøve mange forskjellige aktiviteter. Øya er blant annet populær blant fjellklatrere.

Lefkas – spektakulære strandlandskap

– Familieferie på Lefkas er helt fantastisk! Maten er herlig, menneskene er hyggelige og stemningen er avslappende samtidig som det er mange aktiviteter å finne på for store og små_, forteller Åse Næss Frengstad, som reiste på ferie hit med mannen, sønnene Brage og Gard og datteren Elise for noen år siden.

- Vi koste oss veldig på hotellet Porto Galini utenfor byen Nidri. Hotellet er flott med fantastisk personale, nydelig beliggenhet og vakker utsikt. Barna var spesielt fornøyd med de fine bassengområdene og vannsportaktivitetene på stranden nedenfor, sier Åse.

Familien på fem leide en bil og kjørte rundt på øya, noe som er et must når du er på Lefkas, ifølge Åse. Hun anbefaler å kjøre vestover til den vakre stranden Porto Katsiki.

– På veien kan du stoppe å spise lunsj på en hyggelig taverna i fjellene. Den fine kjøreturen i det vakre landskapet er nesten verdt turen alene, forklarer Åse.

Hun anbefaler også en middag i fiskelandsbyen Vassiliki sør på øya, der det er mange tavernaer å velge mellom. Vassiliki er kjent som et paradis for surfere og er et morsomt sted å observere aktiviteten ute på vannet.

Utfluktstips: Feriens høydepunkt for både voksne og barn var båttur med M/S Christina. Avreisen går fra Nidris havn tidlig om morgenen. På turen er det flere badestopp med muligheter for snorkling, og vannet, strendene og omgivelsene er ubeskrivelige.

Landskapet på Lefkas er vilt og dramatisk – perfekt for deg som vil oppleve noe utenom det vanlige.

Landskapet på Lefkas er vilt og dramatisk – perfekt for deg som vil oppleve noe utenom det vanlige.

Postkortvakre Santorini

Ah, Santorini! Den spektakulære øya med dramatisk landskap, lavastrender og kvitkalkede hus er et av de mest fotograferte stedene i hele Hellas. Du vet de bildene med hvitkalkede hus, blå kupler og spektakulær havutsikt? De er nesten alltid fra Santorini. Og Santorini er minst like vakker i virkeligheten. Øya har i tillegg et høyst levende lokalliv, førsteklasses restauranter, fine strender, bra shopping og hotell for enhver smak.

Santorini er en del av Kykladene helt sør i Egeerhavet, og du kan enten bo i den livlige hovedstaden Thira, noe roligere Imerovigli, sjarmerende og eksklusive Oia som ligger høyt over havet på den nordlige odden av øya eller badestedet Kamari på østkysten.

Tips! Når du reiser med Ving til Santorini flyr du med rutefly, og det betyr at du selv velger hvor mange dager du vil at ferien skal vare. Valget er ditt!

POSTKORTMOTIV: Santorini er et av verdens vakreste steder. Her kan du oppleve alt fra vinsmaking til fotturer i et helt unikt landskap.

POSTKORTMOTIV: Santorini er et av verdens vakreste steder. Her kan du oppleve alt fra vinsmaking til fotturer i et helt unikt landskap.

Parga – sjarmerende småbyliv

Parga er det mest sjarmerende stedet jeg noen gang har vært. Grekerne bor her hele året, og du kommer tett på lokalbefolkningen som tar deg imot med åpne armer, sier Kaja Olafsen, som både har jobbet og feriert i den lille byen nordvest i Hellas.

– Hellas-idyllen assosieres ofte med de små greske øyene, så jeg var litt betenkt med tanke på at Parga er en del av fastlandet. Men det sekundet jeg fikk øye på den vakre byen, forsvant bekymringen som dugg for solen. Byen føles like intim og hyggelig som en liten gresk øy, forklarer Kaja og legger til:

– Parga byr på nydelig mat, en herlig miks av greske tradisjonelle retter som kleftiko, souvlaki, gresk salat, tzatziki, grillet halloumi og saganaki, for å nevne noe. Det finnes også flere gode restauranter som serverer en blanding av gresk og italiensk mat.

Idylliske Parga ligger på det greske fastlandet, men er like hyggelig og intim som en liten gresk øy, ifølge Kaja Olafsen.

Idylliske Parga ligger på det greske fastlandet, men er like hyggelig og intim som en liten gresk øy, ifølge Kaja Olafsen.

Tips! Oppdag mer av det greske fastlandet

Leier du bil kan du kjøre langs kystveien fra Parga. Underveis finnes det mange strender med kule beachbarer, små tavernaer og øde strender du får helt for deg selv. Kjører du litt innover i landet kan du besøke den lille storbyen Ioannina som byr på shopping, hyggelige kafeer og gode restauranter.

Hvis du ikke har lyst til å kjøre selv er det enkelt å komme seg rundt med taxibåt, ifølge Kaja.

– Bare ordet taxibåt får det til å krible i feriemagen min! Jeg anbefaler en tur til noen av de idylliske strendene i området rundt Parga. Lichnos er bare noen minutter unna, med krystallklart vann og hyggelige lunsjrestauranter.

Turen over til Lichnos kan du også ta til fots. Da får du med deg den fine utsikten over kysten på kjøpet. Hvis du ikke orker turen tilbake etter en lang dag på stranden, er det bare å ta taxibåten tilbake.

Fire gode restauranter

  • Gemini – gresk-italiensk restaurant ved havnen.

  • Aegis Dine & Drink – moderne gresk kjøkken som spesialiserer seg på sjømat.

  • Sodia – tradisjonell, gresk restaurant med flott utsikt over havnen.

  • The 5 Senses Restaurant – eksklusiv restaurant som serverer gresk mat med internasjonalt preg.

Fra havnen i Parga by går det daglige båtturer til øyer og strender i nærheten. Du kan også ta ferge til Korfu som kun er noen timer unna.

Fra havnen i Parga by går det daglige båtturer til øyer og strender i nærheten. Du kan også ta ferge til Korfu som kun er noen timer unna.