5 greske øyer du ikke bør gå glipp av
Inspirasjon

Greske øyer du ikke bør gå glipp av

Dra på oppdagelsesferd på Rhodos, la deg fascinere av spektakulære strandlandskap på Lefkas eller prøv strandsafari på Skiathos.

Rhodos – en øy full av overraskelser

Med vakker natur, koselige landsbyer og flest antall soldager i det greske øyriket er det ikke rart at nordmenn har lagt sin elsk på Rhodos. Her venter spennende utflukter, vakker natur, lekre designhotell, gode restauranter, bra shopping, surfing og kule strandbarer.

- At et reisemål passer for alle er jo nærmest en klisjé, men når det kommer til Rhodos, stemmer det virkelig. Om dere reiser med eller uten barn, er eventyrlystne, historieinteresserte, unge eller gamle – her finner du garantert et sted som passer for deg, sier Brand Manager i Ving, Ingrid Osa.

Hun anbefaler å leie en bil for å bli ordentlig kjent med øya og for å besøke småbyer og strender langs kysten.

- Den lille, vakre landsbyen Lindos på østkysten er verdt et besøk når du er på Rhodos. Lindos er en av øyas eldste landsbyer og er kjent som «Den hvite byen». De lave, hvitkalkede husene ligger tett i tett oppover fjellsiden som ender i akropolishøyden med flere antikke tempelruiner, forteller hun.

Lindos – Den hvite byen

Lindos – Den hvite byen

Hvis du først har begitt deg ut på oppdagelsesferd bør du også ta turen sørover langs østkysten. Her ligger nemlig strendene og badevikene som perler på snor. Du kan prøve langgrunne Agathi Beach eller Oasis Beach, en idyllisk liten strand med en kul beach-bar plassert i fjellveggen – eller rolige Tassos Beach.

- Anthony Quinns Bay med sitt smaragdgrønne vann er også et populært badested. Bukta er liten og blir fort fylt opp i turistsesongen, så et godt tips er å legge seg på den andre siden av bukten hvor det er langt færre folk. Alle strendene har fantastisk klart vann, så du bør absolutt ta med deg snorkleutstyret når du reiser rundt, tipser informasjonssjefen.

- Helt nord på øya ligger Rhodos by, som også er verdt et besøk. Byen blir ofte sammenlignet med trendy Palma, og byr på bra shoppingmuligheter og mange gode restauranter og utesteder. Og du må ikke gå glipp av den vakre gamlebyen, som er utrolig godt bevart og et herlig sted å tusle rundt på kveldstid, avslutter Siri.

Hvor bør du bo?

På Rhodos kan du velge mellom alt fra hyggelige småsteder til storbyvibber. Kallithea ligger like ved Rhodos by og passer godt for deg som vil bo fredelig og rolig med kort vei inn til byen. Kolymbia er det perfekte valget hvis du vil ha en avslappende ferie.

Vestkysten er rolig og strendene har store bølger på grunn av vestavinden. Faliraki har fine strender og et bredt utvalg restauranter og utesteder. Kiotari er en populær liten ferieby med en lang sandstrand og en fin strandpromenade med hyggelige tavernaer.

Anbefalte hotell på Rhodos

  • Sunwing Kallithea Beach er barnefamilienes favoritthotell med perfekt beliggenhet ved stranden.

  • Sunprime Miramare Beach er et nydelig hotell kun for voksne. Det ligger på Rhodos’ vestkyst, og var på 1960-tallet et populært tilholdssted for den internasjonale kjendiseliten.

  • Casa Cook er et bohemsk luksushotell for voksne gjester med høye krav til komfort og design.

Dramatisk natur på Lefkas

Lefkas ligger i Det joniske hav, vest for det greske fastlandet. På øyas sørspiss stuper de bratte, hvite klippene dramatisk ned i havet, og øya er i det hele tatt en naturopplevelse utenom det vanlige.

At Lefkas er noe for seg selv er Lén Kongerud helt enig i. Hun jobber som tekstforfatter i Ving og var på den greske øya i høstferien.

- Er det én ting jeg anbefaler alle å få med seg, så er det vestkysten. Hvis du gjør et bildesøk på strendene der får du se bilder som ser ut til å ha vært i hendene på en ivrig redigerer med forkjærlighet for turkis, men strendene er akkurat sånn. De trenger ikke noe filter, sier Kongerud entusiastisk.

Strendene på Lefkas’ vestkyst er definitivt verdt et besøk.

Strendene på Lefkas’ vestkyst er definitivt verdt et besøk.

Lefkas’ vestkyst har de mest spektakulære strendene på øya, men de fleste hotellene ligger imidlertid på østkysten. Det er fordi veiene i vest er såpass smale at det er vanskelig for busser å ferdes der. Vil du få med deg de spektakulære strendene kan du leie bil og kjøre dit selv, eller bli med på en båtutflukt med flere stopp langs kysten.

- Jeg ble med på en utflukt i regi av Ving der vi besøkte strendene Egremni, Porto Katsiki, Agiofili og Lakka. Av disse synes jeg de to første var de mest imponerende, forteller Kongerud.

Når hun ikke var på oppdagelsesferd på vestkysten tilbrakte hun feriedagene på det fine Signature-hotellet Porto Galini i nærheten av turistområdet Nidri. Hotellet er bygget i klassisk gresk stil med hvitkalkede vegger og blåmalte dører og vindusskodder, og det er kort vei ned til den fine, lille stranden nedenfor hotellet.

- Jeg tilbrakte en del tid på hotellet og stranden der, men på kveldstid er det hyggelig å dra inn til Nidri sentrum for å spise middag. Det tar bare drøye fem minutter med taxi, og det ligger mange restauranter og en del småbutikker med alt fra typiske suvenirer til lokalprodusert olivenolje der, sier hun.

- Alt i alt er Lefkas et supert reisemål der de fleste som liker seg i rolige og naturskjønne omgivelser kommer til å trives, sier Kongerud.

Hun synes også det er et stort pluss at Lefkas er forbundet med fastlandet med en liten bro. Da slipper du å ta ferge til reisemålet, noe du som regel må på vei til de andre idylliske øyene i den greske skjærgården.

Anbefalte hotell på Lefkas

  • Barnevennlige Porto Galini ligger vakkert til i grønne omgivelser mellom Nidri og Nikiana.

  • Avra Beach er et lite, populært hotell rett ved stranden og nær sentrum av Nidri.

Den koselige kystlandsbyen Nidri på Lefkas

Den koselige kystlandsbyen Nidri på Lefkas

Strandparadiset Skiathos

Med knallblått hav og over 60 strender er det mange som har forelsket seg i den lille øya Skiathos nord i øygruppen Sporadene. En av dem er Ann-Renée Degnes. Hun jobber som avdelingsleder i Ving og har tilbrakt mange ferier på den populære ferieøya.

Abelakia Beach på Skiathos

Abelakia Beach på Skiathos

- Noe av det beste med Skiathos er de fine strendene. For å se mest mulig anbefaler jeg at du leier en båt, med eller uten kaptein. Ta en tur til rullesteinsstranden Lalaria og fortsett videre til Kasto der du kan se ruiner fra den gamle hovedstaden. Spis lunsj på den lille tavernaen som ligger der – en kjempehyggelig opplevelse, forteller Ann-Renée.

For litt ekstra luksus anbefaler Ann-Renée en tur til beachklubben Mystique. Du kommer deg enkelt dit med buss, og på den luksuriøse klubben kan du tilbringe dagen på en deilig loungeseng og la de hyggelige servitørene skjemme deg bort.

Skiathos by er hjertet av øya og her finner du de fleste aktivitetene og severdighetene. Hit reiser både par og familier, men også ungdommer som er ute etter fest og moro.

- Det er mange hyggelige restauranter og barer å velge mellom. Et fint sted å sitte om kvelden er steintrappene med utsikt over den gamle havnen, tipser Ann-Renée.

Bathis er en av de hyggelige tavernaene du finner i trappene ovenfor den gamle havnen, og der kan du la smaksløkene få prøve seg på tsipouro – gresk brennevin som drikkes med eller uten vann. Du får en liten smårett for hver tsipouro du bestiller, så hvis du er klar for litt mer enn bare prøvesmaking av brennevinet trenger du ikke bestille så mye mat ved siden av.

Anbefalte hotell på Skiathos

  • Anemoni Beach rett ved Megali Ammos-stranden har flere ganger blitt kåret til et av Vings 10 beste hotell.

  • Villa Alexis i Megali Ammos er et av Vings mest populære leilighetshotell på Skiathos og har mange stamgjester.

Grønne, frodige Kreta

- Jeg elsker Kreta! sier Linda Breen entusiastisk.

Hun jobber som selger i Ving og har besøkt øya flere ganger.

– Når jeg får spørsmål fra kunder om hva som er bra med Kreta, trekker jeg alltid frem at det er så grønt og frodig der. Det er oliven- og mandeltrær overalt, flotte fjell, deilige strender og uendelige muligheter for bra utflukter. Dessuten synes jeg det råder en helt fantastisk atmosfære over hele øya, sier hun.

Sist Linda var på Kreta reiste hun alene med sønnen Kristian på 9 år.

– Vi bodde på Sunwing Makrigialos Beach. Personalet der er noen av de hyggeligste jeg har møtt, og Kristian hadde det veldig gøy og fikk mange nye venner.

Sunwing Makrigialos Beach er det perfekte hotellet for deg som reiser med barn.

Sunwing Makrigialos Beach er det perfekte hotellet for deg som reiser med barn.

På samme sted ligger også det lekre familiehotellet Ocean Beach Club, og begge hotellene ligger rett ved den langgrunne stranden.

Selve Makrigialos er ikke så stort, men et veldig koselig og fint sted, ifølge Linda.

Det lille tettstedet har flere gode restauranter, småbutikker og en liten havn. Stedet er også et godt utgangspunkt for fine utflukter og oppdagelsesferder.

– Vi leide en moped i tre dager og kjørte rundt til mange flotte steder. Ving har også mange flotte utflukter fra både Makrigialos og resten av Kreta, så det er mer enn nok å finne på om man blir rastløs av å ligge i solen, sier Linda.

Kreta har flust av små og store reisemål å velge mellom, og ett av stedene som Linda pleier å anbefale kunder som er nysgjerrige på Kreta er Rethymnon.

– Det er en veldig sjarmerende og typisk gresk by som passer spesielt godt for voksne. Her har Ving hotell langs hele den 12 kilometer lange stranden, så det er mye å velge mellom.

– Man kan heller ikke ha vært på Kreta uten å dra innom sjarmerende Chania by. Her er det alltid like god stemning, masse koselige spisesteder og bra butikker, avslutter Linda.

Chania by

Chania by