Inspirasjon

Fem ferieperler i det greske øyriket

I sommer bør du legge ut på oppdagelsesferd på Rhodos, la deg fascinere av det spektakulære strandlandskapet på Lefkas eller prøve strandsafari på Skiathos. Vi flyr direkte fra Oslo til flere av Hellas’ vakreste øyer.

Snarveier: KretaRhodosLefkasSkiathosKorfu

Kreta

Stranden ved Ocean Beach Club har god plass og silkemyk sand.

LINDA BREEN: – Vi leide moped i tre dager og kjørte rundt til mange flotte steder på Makrigialos.

Maten på Kreta er nydelig, spesielt hvis du er glad i autentiske greske retter.

Grønne, frodige Kreta

– Når jeg får spørsmål fra kunder om hva som er bra med Kreta, trekker jeg alltid frem at det er så grønt og frodig der. Du ser oliven- og mandeltrær overalt, flotte fjell, deilige strender og det er uendelige muligheter for bra utflukter. Det forteller Linda Breen, som er selger i Ving og en stor Kreta-entusiast.

Sist Linda var på Kreta reiste hun alene med sønnen Kristian på 9 år.

– Vi bodde på Sunwing Makrigialos Beach. Personalet der er noen av de hyggeligste jeg har møtt, og Kristian hadde det veldig gøy og fikk mange nye venner.

På samme sted ligger også det lekre familiehotellet Ocean Beach Club, og begge hotellene ligger rett ved den langgrunne stranden. Selve Makrigialos er ikke så stort, men et veldig koselig og fint sted, ifølge Linda.

Det lille tettstedet har flere gode restauranter, småbutikker og en liten havn. Stedet er også et godt utgangspunkt for fine utflukter og oppdagelsesferder.

– Vi leide en moped i tre dager og kjørte rundt til mange flotte steder. Ving har også mange flotte utflukter fra både Makrigialos og resten av Kreta, så det er mer enn nok å finne på om man blir rastløs i solen, sier Linda.

Kreta har flust av små og store reisemål å velge mellom, og ett av stedene som Linda pleier å anbefale kunder som er nysgjerrige på Kreta er Rethymnon.

– Det er en veldig sjarmerende og typisk gresk by som passer spesielt godt for voksne. Her har Ving hotell langs hele den 12 kilometer lange stranden, så det er mye å velge mellom.

– Man kan heller ikke ha vært på Kreta uten å dra innom sjarmerende Chania by. Her er det alltid like god stemning, masse koselige spisesteder og bra butikker, avslutter Linda.

Rhodos – en øy full av overraskelser

Faliraki har mange billedskjønne motiver og utsikter

Ingrid Osa - Ving Norge

INGRID OSA: – Den lille, vakre landsbyen på østkysten er verdt et besøk når du er på Rhodos.

Rhodos

At et reisemål passer for alle, er jo nærmest en klisjé. Likevel finnes det ingen regel uten unntak: Velkommen til Rhodos. Dette er ferieøya for deg som reiser med eller uten barn, er eventyrlysten eller historieinteressert, trives best til lands eller til vanns.

Ingrid Osa, Brand Manager i Ving Norge, har besøkt den populære øya flere ganger. Hun anbefaler å leie en bil for å bli ordentlig kjent med reisemålet, og for å besøke småbyer og strender langs kysten.

– Den lille, vakre landsbyen Lindos på østkysten er verdt et besøk når du er på Rhodos. Lindos er en av øyas eldste landsbyer og er kjent som «Den hvite byen». De lave, hvitkalkede husene ligger tett i tett oppover fjellsiden, som ender i Akropolishøyden. Der kan du se flere antikke tempelruiner, forteller hun.

Vil du vite mer om Lindos? Her kan du lese mer om den postkortvakre landsbyen.

På østkysten ligger også strendene og badevikene som perler på en snor. Hva med den idylliske og langgrunne Agathi Beach, som har en kul strandbar i fjellveggen? Eller den rolige stranda Tassos Beach? Utvalget er stort, og valgene er mange.

Anthony Quinns Bay, som er kjent for sitt smaragdgrønne vann, er også et populært badested. Bukta er liten, men veldig populær. Et godt tips er derfor å legge seg på den andre siden av bukten, der det er færre besøkende og bedre plass.

For utenom de mange strendene er også Rhodos by verdt et besøk. Her finner du alt fra gode shoppingmuligheter til restauranter og utesteder.

– Og du må ikke gå glipp av den vakre gamlebyen. Den er godt bevart og et herlig sted å rusle rundt på kveldstid, avslutter Ingrid.

Hvor bør du bo?
På Rhodos kan du velge mellom alt fra hyggelige småsteder til storbyvibber. Kallithea ligger like ved Rhodos by og passer godt for deg som vil bo fredelig og rolig med kort vei inn til byen. Kolymbia er det perfekte valget hvis du vil ha en avslappende ferie. Vestkysten er rolig og strendene har store bølger på grunn av vestavinden. Faliraki har fine strender og et bredt utvalg restauranter og utesteder. Kiotari er en populær liten ferieby med en lang sandstrand og en fin strandpromenade med hyggelige tavernaer.

Lefkas

I Lefkas ligger de koselige restaurantene på rekke og rad.

Dramatisk natur på Lefkas

Lefkas ligger i Det joniske hav, vest for det greske fastlandet. På øyas sørspiss stuper de bratte, hvite klippene dramatisk ned i havet og gjør reisemålet til en naturopplevelse utenom det vanlige.

At Lefkas er noe for seg selv, er Lén Kongerud helt enig i. Hun jobber som tekstforfatter i Ving og har feriert på den greske øya med samboeren sin.

– Er det én ting jeg anbefaler alle å få med seg, er det vestkysten av Lefkas. Hvis du gjør et bildesøk på strendene der, forstår du raskt hvorfor. Vannet trenger ikke noe filter eller retusjering, det er helt spektakulært som det er, sier Kongerud entusiastisk.

Lefkas’ vestkyst har de mest iøynefallende strendene, men på grunn av fremkommeligheten på øya ligger de fleste hotellene på østkysten. Vil du få med deg de spektakulære strendene kan du for eksempel bli med på en båtutflukt med flere stopp langs kysten. Noen av strendene er faktisk kun tilgjengelige via sjøveien.

– Jeg ble med på en utflukt i regi av Ving, der vi besøkte strendene Egremni, Porto Katsiki, Agiofili og Lakka. Av disse synes jeg de to første var de mest imponerende, forteller Kongerud.

Når hun ikke var på oppdagelsesferd på vestkysten, tilbrakte hun feriedagene på det fine Signature-hotellet Porto Galini i nærheten av turistområdet Nidri. Hotellet er bygget i klassisk gresk stil med hvitkalkede vegger og blåmalte dører og vindusskodder. Det er også kort vei ned til den fine, lille stranden nedenfor hotellet.

– Jeg tilbrakte en del tid på hotellet og stranden der, men på kveldstid dro vi ofte inn til Nidri sentrum for å spise middag. Det tar bare drøye fem minutter med taxi, og det ligger mange restauranter og en del småbutikker der med alt fra typiske suvenirer til lokalprodusert olivenolje der, sier hun.

Her kan du lese mer om Nidri.

– Alt i alt er Lefkas et supert reisemål, der de fleste som liker seg i rolige og naturskjønne omgivelser kommer til å trives, sier Kongerud.

Hun synes også det er et stort pluss at Lefkas er forbundet med fastlandet med en liten bro. Da slipper du å ta ferge til reisemålet, noe du som regel må på vei til de andre idylliske øyene i den greske skjærgården.

Len-Veronica Kongerud på ferie

LÉN KONGERUD: – Hvis du gjør et bildesøk på Lefkas' strender, forstår du raskt hvorfor de er verdt et besøk. Vannet trenger ikke noe filter eller retusjering, det er spektakulært som det er.

Naturen på Lefkas er både vakker og spektakulær

Stranden Ergimni på Lefkas er verdt et besøk eller to

Skiathos

Solnedgang over Skiathos

ANN-RENÉE DEGNES: – Det er mange hyggelige restauranter og barer å velge mellom i Skiathos. Og før sola går ned er det fint å sitte i steintrappene med utsikt over den gamle havnen.

Skopelos strand

Naboøya Skopelos byr også på herlige strender.

Strandparadiset Skiathos

Det er mange som har latt seg forføre av Skiathos, og det er lett å forstå hvorfor. Med knallblått hav og 60 strender har den lille øya alt man ser etter i en klassisk feriedestinasjon.

En av dem som har falt for Skiathos er Ann-Renée Degnes. Hun jobber som Service Manager i Ving og har tilbrakt mange ferier på den populære ferieøya.

– Noe av det beste med Skiathos er de fine strendene. For å se mest mulig anbefaler jeg at du leier en båt, med eller uten kaptein. Ta en tur til rullesteinsstranden Lalaria og fortsett videre til Kasto, der du kan se ruiner fra den gamle hovedstaden. Og spis lunsj på den lille tavernaen som ligger der, det er en hyggelig opplevelse, forteller Ann-Renée.

For litt ekstra luksus anbefaler Ann-Renée en tur til beachklubben Mystique. Du kommer deg enkelt dit med buss, og på den luksuriøse klubben kan du tilbringe dagen på en deilig loungeseng og la servitørene skjemme deg bort.
Skiathos by er hjertet av øya, og her finner du de fleste aktivitetene og severdighetene. Hit reiser både par og familier, men også ungdommer som er ute etter fest og moro.

– Det er mange hyggelige restauranter og barer å velge mellom. Et fint sted å sitte om kvelden er steintrappene med utsikt over den gamle havnen, tipser Ann-Renée.

Bathis er en av de hyggelige tavernaene du finner i trappene ovenfor den gamle havnen, og der kan du la smaksløkene få prøve seg på tsipouro – gresk brennevin som drikkes med eller uten vann. Du får en liten smårett for hver tsipouro du bestiller. Hvis du er klar for litt mer enn bare prøvesmaking av brennevinet derimot, trenger du ikke bestille så mye mat.

Visste du at…
... du enkelt kan reise til Skopelos fra Skiathos? Med Ving kan du kombinere reisen til Skiathos med en uke på den herlige naboøya Skopelos. Les mer om reiser til Skiathos her.

Vakre Korfu

Badevik ved Korfu

Badevikene på Korfu kombinerer krystallklart vann med sjarmerende, gamle hus.

Korfu – øya for badeløvene

Hvis sol og bading står øverst på ønskelisten din, er Korfu den greske øyperlen for deg. Her finner du strender for enhver smak, enten du vil rusle langs promenaden eller ta et bad i en idyllisk bukt.

Noen foretrekker myk sand mot tærne, mens andre synes det er ryddigere med stein under badehåndkleet. Korfu byr på strender både med og uten sand, så du kan finne din egen favoritt.

Reise til Korfu med barn?
Da bør du se nærmere på den langgrunne stranden i Acharavi. Med sine 8 kilometer er det godt med plass til både store og små familier. Det fine med Acharavi-stranden er kombinasjonen av ulikt underlag. I den ene enden er det stein som dominerer, men beveger du deg i motsatt retning, nærmere bestemt mot den koselige småbyen Roda, vil du oppdage at det både blir mer sand og mer langgrunt.

Det er gode bussforbindelser på Korfu, og det gjør det enkelt å oppleve flere av de mange pittoreske småbyene der. Ta en tur innom en av de familiedrevne tavernaene og smak på lokale delikatesser, eller gå på jakt etter greske matskatter på et av de hyggelige markedene.

Øya har også det perfekte landskapet for gå- og joggeturer i naturskjønne omgivelser.

Hvis du liker å snorkle bør du reise til den sjarmerende byen Paleokastritsa. Her er vannet krystallklart som på film, og det gir gode muligheter for å oppdage en fisk eller to.

Er du i tillegg opptatt av historie er den unike hovedstaden Korfu by verdt et besøk. Arkitekturen er i en klasse for seg selv, og gamlebyen står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Produktsjef Eirik Gjønnes

EIRIK GJØNNES: – For utenom de mange strendene er også Korfu by verdt et besøk. Her finner du alt fra shopping til restauranter og utesteder.

Albania - Saranda havn

Idylliske Saranda havn i Albania