Inspirasjon

Slik velger du riktig reisemål i

Kroatia

Den store Kroatia-guiden

Har du lyst til å reise til Kroatia, men synes det er vanskelig å vite hvor? Med så mange fine steder skal det godt gjøres å trå helt feil, men her får du noen tips som gjør det enklere å velge reisemålet som passer best for akkurat deg.

Publisert: 10. mai 2021

Makarska-rivieraen

Strender, strender og flere strender

Ved foten av de høye, grønnkledde Biokovo-fjellene ligger Makarska, også kjent som den kroatiske rivieraen, en av verdens fineste kyststrekninger. Her ligger de fine strendene som perler på en snor langs bredden av det glitrende og glassklare Adriaterhavet.

Når du bor i Baska Voda, Brela, Gradac, Makarska og Tucepi er det kort vei til de postkortvakre strendene, og særlig i Brela og Baska Voda. Stranden Punta Rata i Brela er kåret til en av verdens vakreste! De aller fleste strendene består av klipper og rullestein, og det er nettopp det som gjør vannet så krystallklart og fristende.

Blir du etter hvert rastløs av late dager på stranden kan du prøve deg på Biokovo-fjellenes høyeste topp. Sveti Jure rager 1762 meter over rivieraen, og på skyfrie dager kan du se deler av både Italia og Bosnia fra toppen.

Hva vil du lese om?

Makarska | Brac | Hvar | Istria | Split | Dubrovnik

Makarska-rivieraen

Brac

Idyllisk og barnevennlig

På Kroatias tredje største øy ligger Supetar, en sjarmerende by med en livlig havn og flere trivelige restauranter. Byen er øyas største, men med sine lave mursteinshus og smågater føles Supetar mer som en koselig landsby. De idylliske bakgatene er fulle av blomster, og du trenger ikke å gå langt hvis du vil gå på oppdagelsesferd litt utenfor turisttråkket.

I Supetar ligger Family Garden-hotellet Waterman Supetrus Resort i fine omgivelser helt nede ved vannet. Det store hotellområdet gjør at det aldri føles overfylt. Hotellet har flere basseng og et stort aktivitetstilbud for store og små gjester. Den ene stranden nedenfor hotellet er også grunn og barnevennlig.

Det er mange strender på Brac, og flere er langgrunne. I Bol, på den andre siden av øya, ligger det som sannsynligvis er Kroatias mest fotograferte strand, Zlatni Rat. Oversatt betyr navnet "Det gylne horn", et navn stranden har fått som følge av sin triangelformede form. Den strekker seg ut i en tynn spiss som endrer retning avhengig av vær og vind.

Havnen i Supetar

Hvar

Romantisk og innholdsrik

Hvar ligger like utenfor den kroatiske kysten, en times tid med båt fra Split. Øya er uvanlig vakker med sine små vingårder, sølvgrønne olivenlunder og nøysomt oppbygde steinmurer. Her kan du nyte lange, deilige middager i skumringen og bade i det krystallklare vannet. I nærheten av Jelsa finnes det dessuten sandstrender, noe som ellers er et sjeldent syn i Kroatia.

Havnen i Hvar by er et naturlig samlingssted, med hyggelige uteserveringer som er perfekt for et glass kald drikke – eller kanskje en kule med hjemmelaget sorbet? Her er du omgitt av behagelig atmosfære og duppende luksusyachter. Gå på oppdagelsesferd i de snirklete smågatene i skumringen og let etter hyggelig sted å spise middag – eller unn deg litt kveldsshopping!

Er du en av dem som har lyst på en aktiv ferie er Hvar for øvrig også midt i blinken for det. Her kan du prøve alt fra klatring og sykling til vinsmaking.

Istria

En smakebit av Italia

Istria-området i nord er kjent for sin flotte og urørte natur. I gamledager var området populært blant den europeiske fiffen, og i dag kan du boltre deg i krystallklart vann, beundre grønne enger fulle av villblomster og besøke godt bevarte historiske minnesmerker. Takket være den korte avstanden over til Italia er Istria fullspekket med italienske vibber, både når det kommer til omgivelser, atmosfære og ikke minst, maten.

Tips! Fra Istria går det ferger over til Venezia, og turen tar bare noen timer. Hvorfor ikke kombinere sol og bad med et besøk i en av verdens mest romantiske byer?

Opatija i Istria blir kalt Adriaterhavets Nice og skiller seg ut blant badestedene i området. Dette er et fasjonabelt og betydelig yngre kursted, og langs den 12 kilometer lange strandpromenaden Lungomare avløser den ene grandiose 1800-tallsbygningen den andre. På Istria-halvøya ligger også Limfjorden, kjent for sin dramatiske utsikt og østersoppdrett.

Split

Kulturelt sentrum og knutepunkt

Split er en av Kroatias største byer, og sentrum i Dalmatia-området. Byens største trekkplaster er det store keiserpalasset som for over 1500 år siden ble selve grunnlaget og kjernen for byen. Inne i Diokletians palass finner du i dag kafeer, severdigheter og restauranter under åpen himmel, håndverkerboder og små butikker. Palasset er byens hjerte og nesten som et lite sentrum i seg selv. Og det er som seg hør og bør på UNESCOs verdensarvliste.

Rett utenfor palasset ligger havnepromenaden Riva – et populært sted for en kopp espresso eller et glass vin. Split er også et perfekt utgangspunkt for oppdagelsesferder. Herfra går alle fergene til naboøyene Hvar, Vis, Korcula, Brac og andre fine øyer i nærheten.

Og apropos oppdagelsesferd, det er ikke langt fra Split til Mostar i Bosnia. Der venter spennende kulturhistorie, fargeglade markeder, moskeer og ottomansk arkitektur. Byen er mest kjent for den vakre broen Stari Most som ble bygget på 1500-tallet og deretter fullstendig ødelagt av krigshandlingene i 1993. I dag er broen restaurert, og Mostar er (i likhet med Split) oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Dubrovnik

Romantisk – og historisk

Litt sør for Split ligger Dubrovnik med sin idylliske gamleby. Her ligger alt til rette for romantiske utflukter, middager og spaserturer.

Gamlebyen er omgitt av en to kilometer lang bymur med aner helt tilbake til middelalderen, og du kan ta deg opp dit via en av de mange trappene rundt om i byen. Vel oppe kan du gå en full runde rundt hele gamlebyen og alle de korallrøde tegelsteintakene. På den ene siden har du flott utsikt over den skinnende paradegaten Stradun som går tvers gjennom gamlebyen, og på den andre – det asurblå Adriaterhavet som ligger rett på utsiden av muren.

Hvis du vil kan du gå ned på utsiden av muren og hoppe rett ut i vannet. Etterpå smaker det ekstra godt med noe forfriskende på ett av Dubrovniks mange små og sjarmerende torg. Det ligger også en gondolbane i fjellsiden rett utenfor gamlebyen, og tar du turen opp på toppen får du virkelig fantastisk panoramautsikt over gamlebyen, havet og øyene utenfor.

Vil du lese flere artikler som denne?