Se hotell (4)

Reiser til Hvar by

Hvar by er en av perlene langs den dalmatiske kysten. Legger du ferien hit reiser du ikke bare til sol og bad, men til kultur, historie og vakker natur.
Det er lett å bli forelsket i Hvar by. Om det er severdighetene, naturen, elegansen, de trange smugene eller de mange utmerkede restaurantene som gjør det, er vanskelig å si. Byen har en livlig atmosfære, og det er hele tiden folk i bevegelse, og båter som kommer og går. Slå deg ned på en av kafeene langs kaien og opplev den hyggelige stemningen, eller begi deg ut på oppdagelsesferd i gatene og butikkene rundt det store torget. Eller kanskje det frister mer med en skyggefull lunsj på en av restaurantene? Vil du holde på havutsikten er det bare å fortsette langs strandpromenaden som strekker seg langt utover bysentrumet på begge kanter, og etter hvert vil du finne både badeviker og flere restauranter.

Kveld i Hvar by

Selv om Hvar by har røtter langt tilbake i historien, så har man fulgt med i tiden og kan lokke med et sofistikert nattliv og meget gode restauranter. Her kan du være sikker på å finne nyfanget fisk på menyen, og selvsagt drikker du en avkjølt hvitvin fra naboøya Korcula til måltidet. Når kveldsmørket senker seg kan du slå deg ned ved en av loungebarene ved torget eller langs strandpromenaden og nyte kvelden, kveldsbrisen og stemningen.

Sol og bad i Hvar by

Følger du strandpromenaden fra Hvar by ligger strendene på rad og rekke. Ofte er de ikke så lange, og iblant er det bare en badeplattform der man brer ut håndkleet, før man hopper i det krystallklare vannet. Ettersom strendene og havbunnen som regel består av småstein og klipper, er vannet så klart at det kan virke som snorklere og andre som bader svever et par meter over bunnen. Sørg også for å få med deg en tur til Pakleni-øyene rett utenfor Hvar by. Du kan glede deg til fantastiske bademuligheter i små bukter, gjerne etterfulgt av en herlig lunsj laget på lokale råvarer ved en av de små strandrestaurantene.

Vings hotell

Om du velger å reise med Ving til Hvar vil du alltid finne et hotell som passer både deg og ditt reisefølge. Alle hotellene ligger innen behagelig rekkevidde av både stranden og torget i Hvar by, og du kan velge hotell med spa, hotell ved havnepromenaden, eller hotell for deg som reiser uten barn. Vil du gjøre ferien til noe helt spesielt bestiller du en reise der du kombinerer to av våre kroatiske reisemål, så får du enda mer ut av ferien.
Nyttige tips
 • Hotell for voksne
 • Hotell med spa
 • Kombiner flere reisemål
 • Krystallklart vann
 • Mange restauranter
 • Mye uteliv
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Hvar by

Reisemålet har ingen anmeldelser enda

Strender
Kroatias strender er i all hovedsak veldig rene og godt vedlikeholdte, og de fleste består av rullestein. Mange av strendene har mottatt Blue Flag av Foundation of Environmental Education in Europe. Dette er symbolet på et godt ivaretatt, trygt og trivelig miljø.

Det er fine badebrygger og badeplattformer overalt langs strendene i Dalmatia. Ettersom strendene i Hvar ofte består av klipper eller stein, er vannet krystallklart. Bader man fra klipper eller strender med store steiner, bør man bruke badesko. Disse kan kjøpes på de aller fleste streder.

De fleste strendene kan tilby ferskvannsdusj, utleie av solsenger og parasoller, omkledningsrom og diverse vannsport. Rundt om på øya Hvar ligger det vakre badebukter. Det samme finner man i Hvar by, både inne i byen og langs strandpromenaden. Øst for Hvar by ligger det fine badebukter ved Milna, Zarace og Dubovica.
Mat, drikke og uteliv
Det er et stort utvalg av restauranter, barer og enklere serveringssteder langs havnepromenaden. Her finner du alt fra kroatisk mat til finere italienske restauranter. Nede i havnen og langs strandpromenaden ligger det kafeer og isbarer. Hvars spesialitet er «hvarska gregada», som er en meget velsmakende lokal fiskegryte. Anbefales på det sterkeste til fisk- og skalldyrelskere!

Det er en god del restauranter i Hvar og omegn. Inne i byen finner du de fleste enten i Riva-området, eller i gamlebyen, kalt «Groda». Prisene på restaurantene varierer. I høysesongen er det lurt å bestille bord på forhånd, dersom du ønsker sikker plass på en bestemt restaurant. Dette er derimot ikke mulig overalt, da mange restauranter drives etter førstemann til mølla-prinsippet.

Mat og drikke i Kroatia

Kroatia har en lang og rik mattradisjon, der grønnsaker, rotfrukter og bønner er likte viktige råvarer som kjøtt, fisk og skalldyr. Opp gjennom årene har det kroatiske kjøkkenet latt seg inspirere av både Italia, Ungarn og Balkan for øvrig. I Dalmatia er spesielt den italienske påvirkningen merkbar, da nesten alle restauranter har pasta, pizza og hvitløksduftende skalldyr på menyen.

Lunsj serveres vanligvis mellom kl. 11.00 og 15.00, og middag fra ca. kl. 18.00. Kroatene selv spiser gjerne, i likhet med italienerne, sene middager. Restaurantene stenger normalt rundt midnatt. Serviceavgiften på 10 % er som regel inkludert i sluttbeløpet på regningen. Tips er ikke veldig utbredt her, men om du er skikkelig fornøyd settes det selvfølgelig pris på en ekstra slant – normalt 5–10 % av beløpet.

Prisnivået i Dalmatia er fortsatt behagelig. En cappuccino koster sjelden mer enn 8–10 kuna, en øl ca. 15–20 kuna, en pizza ca. 35–50 kuna, og en treretters middag på middels bra restaurant ca. 150 kuna. Porsjonene er sjenerøse og servicen generelt god.

Vil man prøve seg på typisk dalmatisk kokkekunst bør man ta seg til en såkalt «konoba». De beste ligger ofte litt utenfor sentrum, og det er kanskje nødvendig å ta taxi eller kjøre egen bil. Til gjengjeld får man oppleve ekte husmannskost, kjærlig tilberedt i en ekte kroatisk atmosfære. Det er som regel her lokalbefolkningen spiser, og som kjent er det alltid et kvalitetsstempel.

Nesten uansett hvilken restaurant du besøker i Dalmatia finner du pizza, pasta, eller enklere retter til ca. 40 kuna. Når vi har utarbeidet vår prisindeks har vi derfor i stedet gått ut i fra restaurantenes spesialiteter, eller simpelthen de rettene som preger menyen. De fleste restauranter tilbyr både kjøtt- og fiskeretter. For å se en komplett meny må man som regel gå inn i restauranten. Det hører til sjeldenhetene at menyen henger synlig i entreen. Husk at potet, ris, pommes frites og annet tilbehør som regel bestilles separat.

Ser du etter et enkelt og billig måltid, bør du besøke en av de mange pizzeriaene. De ligner i stor grad på italienske pizzeriaer, og ofte tilbyr de også pasta. Er du bare litt småsulten, kan du se om du finner en såkalt «slasticarnice», som er et slags bakeri. Her kan du for eksempel kjøpe deg en «burek» – et ostefylt smørdeigbakverk som er populær på det kroatiske frokostbordet. Andre populære og raske retter er «cecapcici», en slags kebab, «pljeskavica», en hamburger av oksekjøtt, og «ražnjici», et grillspyd med kjøtt og grønnsaker.

Fisk og skalldyr

Både fisk og skalldyr holder meget høy kvalitet i Dalmatia, og går igjen på de fleste menyer i form av en rekke ulike retter. Den orientalske påvirkningen gir seg til kjenne når man ser på kroatenes forkjærlighet for grillet mat, og får du sjansen bør du prøve dalmatisk sjøabbor eller kreps – grillet og servert med en sitronskive og frisk salat.

Olivenolje

I århundrer har olivenolje blitt brukt i matlaging og innen alternativ medisin. I Dalmatia dyrkes oliven, og det milde klimaet og de frodige jordene bidrar til en helt spesiell type olje, som av mange regnes som en av de mest smaksrike og fineste olivenoljene i verden. Olivenoljen får du kjøpt både i matbutikker og suvenirsjapper – da i vakre flasker. Dersom du befinner deg på Hvar eller er på en kjøretur på fastlandet, så se etter små utsalg langs veiene eller på gårdene du passerer – her selges blant annet olivenolje til svært gode priser.

Prsut – lufttørket skinke

«Prsut» er en skinke som ikke bare er viden kjent for sin smak, men også for hvordan den fremstilles – fra hvordan grisene ales opp (med mye kjærlighet!), til hvordan man gnir kjøttet inn med krydder og urter, for så å la det tørke i den friske nordavinden. Erfarne gastronomer har kunnet merke forskjell i smak mellom prsut der grisene har fått skikkelig mat, og typen der grisene har fått kraftfôr. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolje, og er ofte å finne på mange restaurantmenyer – se «Dalmatinska plitica» nedenfor.

Burek

Burek er et lett luftig smørdeigsbrød, som fylles med ulike ingredienser som kjøtt, ost, potet eller eple. Det er et perfekt mellommåltid som selges i de fleste bakerier.

Pljeskavica

Pljeskavica er en slags hamburger av oksekjøtt, blandet med pepperoni. Dette er å regne som mat for folk i farten, på lik linje med pølse i brød på bensinstasjonen hjemme. Retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Cevapcici

Cevapcici er en slags kebab, som serveres med rødløk og en krydderholdig, paprikabasert saus, gjerne akkompagnert av grønnsaker, og ofte servert i pitabrød. Også denne retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Dalmatinska plitica

Denne retten kan på mange måter kalles et kroatisk tapasbord. Her får du en tallerken med oliven, prsut-skinke, fåreost, ofte ansjos og kanskje også fetaost. Litt brød og et glass avkjølt hvitvin er det perfekte tilbehør. Retten er et perfekt valg om man synes det er for varmt til å spise varmmat.

Peka

En bakt rett med kjøtt og grønnsaker som lages i en gryte eller dyp form, som plasseres i glørne av et ildsted. Retten kan også lages med fisk, skalldyr, blekksprut, lam, kalv eller kylling. Potet og løk er obligatoriske ingredienser, men diverse rotfrukter kan også brukes, om man har det tilgjengelig. Ofte må retten forhåndsbestilles hos restaurantene, da den skal koke i flere timer.

Buzzara

Dette er egentlig en tilberedingsmetode som passer for flere ulike typer skalldyr. Buzzara betyr rett og slett at retten er laget på en saus med vin, tomat, krydder og urter. Noen ganger kan man bestille sausen for seg til en pastarett.

Pasticada

Pasticada er en slags kjøttgryte som mange betegner som sursøt. Smaken kommer av at kjøttet får småkoke lenge på lav temperatur, i vin og noen ganger også med svisker.

Mixed grill

Dette tilbudet finnes på de fleste menyer, og opplevelsen kan variere fra akseptabel til himmelsk. Ulike typer kjøtt grilles og serveres på en tallerken sammen med løk, paprikasaus og som regel også pommes frites.

Risotto

Kroatisk risotto skiller seg fra den italienske ved at den er løsere i konsistensen og ikke alltid inneholder ost. Risotto er en utmerket lunsjrett som pleier å komme i flere varianter (vegetar, skalldyr, husets osv.) på de fleste restauranter, og ikke er det dyrt heller.

Drikke

Å oppleve et nytt land handler ikke bare om å reise rundt, men også om å prøve lokal drikke. I Kroatia drikker man gjerne på en «kavana» (kafe) eller «kafic» (kafe/bar), som er å finne i gatene og på torgene rundt omkring. De fleste kafeer åpner mellom kl. 06.00 og 07.00 på morgenen, slik at folk kan få seg en morgenkaffe før de drar på jobb. Vanlig stengetid er rundt kl. 23.00, men i blant også senere på sommerstid. Kafekulturen står sterkt i Kroatia, og prisene er omtrent en fjerdedel av de norske. Det kan være lurt å merke seg at disse kafeene sjelden serverer mat.

Øl

Øl, eller «pivo» som kroatene sier, finnes det mye av, og de fleste nasjonale ølsortene er lys lager. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kjente merker. Tomislav er en mørk øltype. Mange velkjente merker, som Tuborg, Stella Artois, Kaltenberg og Carlsberg produseres på lisens i Kroatia og er lette å få tak i. Bestiller du en «malo pivo», som betyr «liten øl», får du vanligvis servert 30 cl. Ber du om en «veliko pivo» får du en stor øl. Prisene på et glass varierer fra 6–20 kuna, avhengig av størrelse og merke. «Toceno pivo» betyr fatøl og kommer som regel i tre størrelser: 2 dl, 3 dl, eller 0,5 l. To kroatiske ølbaserte drikker er «radla», som er øl blandet med Sprite eller 7Up, og «dizel», som er øl blandet med Coca-Cola.

Vin og sprit

Kroatia har en lang tradisjon for vinproduksjon, og det finnes mye å oppdage og oppleve for alle som setter pris på god vin. Nesten hver eneste region i landet produserer sin egen vin. Noen av de mest kjente merkene er Pošip, Grk og Plavac. Dalmatisk vin får du kjøpt i spesielle «vinotecas», der det er mulig å prøvesmake vinen først. De fleste vinotecas selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet.
Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen får du kjøpt direkte hos produsenten. Kroatene selv vanner gjerne ut vinen litt. Populære vinbaserte drikker «bambus», en blanding av rødvin og cola, og «gemišt», som er hvitvin blandet med kullsyreholdig vann.

Noen lokale spritvarianter er «Sljivovica» (plommebrennevin), «Viljamovka» (pærelikør), «Medovina» (honningbrennevin) og «Maraskino» (kirsebærlikør fra Zadar). «Rakija» er en lokalt brennevin, og hjemmebrente varianter selges rundt omkring.
Hvar har et pulserende uteliv om sommeren, med alle sine restauranter, barer og klubber. Det myldrer av folk i gatene og det er mye å se og oppleve. I Riva-området kan man slå seg ned og betrakte folkelivet, med mennesker som spaserer i gatene, eller se på alle båtene i havnen. Også på torget er det liv og røre døgnet rundt hele sommeren. Her finner du kirken, arsenalbygningen som har blitt omgjort til et museum, og turistinformasjonen.

I de eldre bydelene ligger smug små butikker, galleri, restauranter og barer om hverandre. Riva-området rommer mange barer, diskotek, restauranter og isbarer. Den som føler seg sprek kan besøke borgen som ruver over byen. Et spesielt fint område av byen ligger vest for Pjaca, der adelen holdt til i gamle dager. Mange restauranter, kafeer og isbarer holder oppe hele dagen, frem til ca. kl. 23.00, og i høysesongen ofte også til over midnatt. En del barer, diskotek og nattklubber holder åpent frem til kl. 05.00 i høysesong. Det er i havnen, på strandpromenaden og i bykjernen du finner Hvars beste nattliv. Du hører enkelt hvor musikken kommer fra og det er bare å følge lyden. Husk at visse diskotek, barer og nattklubber kun holder åpent i høysesong.

Hvar sommerfestival

Hvar sommerfestival pågår fra slutten av juni og til september, og i denne perioden preges byen og øya av konserter og arrangement med både lokale og internasjonale artister. Full oversikt får du på turistkontoret eller på tzhvar.hr.
De aller mest synlige arrangementene er:

• Konserter i fransiskanerklosteret
• Klassisk musikk og korsang i ulike former, ofte flere ganger i uken
• Konserter på festningen
• Kunstutstillinger i teaterbygningen
• Musikkfestivalen FOR i juni
• Lavendelfestival i Malo Grablje i juni
• Ultra Music Festival i juli
• Hvar halvmaraton i august
• Filmfestival
Shopping
I Hvar by er det rikelig med store og små butikker, der kan man kan handle det meste man kan tenkes å få bruk for i løpet av ferien. Det er også fullt mulig å ta båten over til Split for litt shopping, for så å returnere til Hvar på kvelden. Vil du helst holde deg i Hvar by finner du det beste utvalget i kvartalene rundt den store piazzaen. Du kan også finne mye spennende i butikkene og gateutsalgene på torget og langs strandpromenaden, samt i smågatene rundt omkring i byen.

Shopping i Split-området

Kroatia kan ikke kalles et shoppingparadis, i den forstand at dette ikke er stedet der du finner den nyeste moten til best pris. Kroatene er derimot opptatt av hva de går i og kler seg pent. Klær, sko og vesker er som regel italienske. Mange kjente merkebutikker som Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace finnes i Split og i nærheten av Marmontova, men prisene er ikke mye lavere enn i Norge. Inne i slottet i Split er det en utmerket bokhandel, Algoritam, med et bra utvalg av både engelske pocketbøker og litteratur, samt reisebøker om Kroatia. Enkleste måte å finne frem hit, er å spørre om veien på turistkontoret i byen. I forstedene finnes det flere populære kjøpesentre. Det største heter City Center One. Her finner du det største utvalget og en kino.

Dalmatisk vin

Kroatisk vin er å få kjøpt i spesielle «vinotecas», der du til og med kan få prøvesmake først. En del har egne vinkjennere som kan fortelle deg om vinen, og hjelper deg å finne frem til noe du liker. De fleste «vinotecas» selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet. Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen kjøper du direkte av produsenten, på en av vingårdene i innlandet. På Peristil-plassen i Split, på høyre side om du kommer inn Jernporten, finner du en bra butikk som selger mat/drikke-suvenirer.

Olivenolje

Hvis det er noe Kroatia er kjent for, så er det olivenolje! Det sies at den aller beste oljen kommer fra Tar, ca. ti kilometer nord for Porec, der den har blitt produsert i flere hundre år. Den spesielle Tar-olivenoljen kan du få kjøpt i vanlige matbutikker og i de fleste «vinotecas». Skal du forbi Tar eller omegn kan du selvsagt få kjøpt den der også. Mange steder er det små utsalg langs veien, der man kan stoppe og få en veldig god pris på den hjemmelagede olivenoljen.

Rakija

«Rakija» er en kroatisk variant av det engelskmennene kaller brandy, altså et fruktbasert destillat av druer. Drikken smaksettes ofte med krydder eller urter, og serveres gjerne som en digestif. Rakija produseres på gårder rundt omkring, og selges på de fleste markeder og på utsalg langs veiene. Smak og kvalitet kan variere.

Markeder

Markeder finner du over hele Dalmatia. Her kan du finne alt fra frukt og grønnsaker til klær, sko, håndverk, hjemmelagd olivenolje, biska – en brandy fra Istria, honning og mye annet. Det nærmeste markedet av en viss størrelse ligger i Split, rett ved gamlebyen. Man pleier å si at det man ikke får kjøpt på markedet, det finnes ikke (i hvert fall ikke i Split).

Kunst og kunsthåndverk

Det kunsthåndverket man ser oftest er ulike former for broderier, ofte laget og solgt av gamle, små koner som setter opp improviserte salgsboder der det passer seg. Kunstinteresserte kan også ta seg en tur i palassets kjeller, som er fylt med en rekke suvenirboder. Lengst inne ved trappen opp mot Peristil-plassen holder flere lokale kunstnere til, som selger sine verker til overkommelige priser.

Pruting

Pruting kan forekomme på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står på prislappen er den som gjelder, og det er sjelden noen forsøker å lure turister.

Kravatter – slips

Visste du at kravatten, opphavet til slipset, kom fra Kroatia? Den ble opprinnelig båret som et skjerf rundt halsen, slik at de forskjellige fargene kunne hjelpe til med å skille ulike soldater fra hverandre. Franskmennene kopierte moten allerede på 1600-tallet, og måten man knyttet skjerfet på ble kalt «à la cravat» - i kroatisk stil. Et slips er en utmerket suvenir, men sjekk at det står «Made in Croatia», for å være sikker på at du får den ekte varen.
Sport og trening
Kroatias vakre natur og klare vann er som skapt for aktiviteter som dykking og seiling. I Hvar by kan du bli med på aktiviteter som fotturer og sykling rundt på øya.

Fotturer

Det er mange turområder i området rundt Hvar som passer for fotturister som liker å gå på egen hånd. Stiene er merket med skilter og rød- og hvitmaling.

Sykling

Hvorfor ikke leie sykkel og kombinere trening med fornøyelse? Du får sett deg rundt på øya og holder samtidig formen ved like i ferien. Hør med guiden eller hotellresepsjonen hvor nærmeste sykkelutleie holder til.
Aktiviteter og severdigheter
I Hvar by er det et stort aktivitetstilbud for den som ønsker seg en aktiv ferie. Her kan du få god trening i vakker og variert natur, eller ute på det blå havet rundt øya.

Leie bil eller dra på båttur?

Det er spennende å dra på oppdagelsesferd med leiebil, for å oppdage mer av dette vakre landet, enten man holder seg på øya eller drar til fastlandet. Vil man på båtutflukt går man bare ned i havnen. Hvorfor ikke ta en svipptur til en av naboøyene?

Fiske

For deg som er interessert i fiske, kan vi anbefale å bli med på en fiskeutflukt. Hør med en guide eller hotellresepsjonen om hvilke muligheter som finnes.

Utflukter på egen hånd

Hvar byr på mange muligheter til å dra på utflukt på egen hånd. Man kan for eksempel leie sykkel eller bil og reise langs kysten for å finne en trivelig badebukt, eller ta turen opp til grotten Humac. Veibeskrivelse får du på turistinformasjonen. Du kan også besøke den idylliske byen Jelsa, eller en av de andre småbyene langs kysten. På turistinformasjonen kan du få flere bra tips om aktiviteter i Hvar by.
Byen er full av større og mindre severdigheter fra Hvars rike og varierte historie. Her finner du blant annet et av Europas eldste teatre og en katedral fra 1700-tallet. Utsikten fra den gamle festningen, som ruver høyt over byen, bør man heller ikke gå glipp av. Men alt er ikke gammelt i Hvar by; besøk det livlige fisk- og grønnsaksmarkedet, eller unn deg en ettermiddag i det elegante Bonj les Bains – en gammel strandklubb som har blitt renovert til noe av det mest sofistikerte Kroatia har å tilby. Få også med deg en tur ut til Pakleni-øyene, rett utenfor kysten av Hvar. Her kan du bade i krystallklart vann, og innta en herlig lunsj laget av lokale råvarer. Vil du se mer av Hvar er det bare å ta turen til busstasjonen, der busser går regelmessig til alle deler av øya.

Den gamle borgen

Hvar by ligger vakkert til ved den vestre enden av øya Hvar. Spaserer du langs strandpromenaden vestover fra byen kommer du til Hotel Amfora. Ovenfor byen ruver den gamle, vakre borgen. Et annet landemerke er arsenalbygningen, som har blitt omgjort til et museum. Hvar kirke er også verdt et besøk. Denne finner du ved parkeringsplassen ved innkjøringen til byen, om du kommer med bil.

Koselige gater

Mange av Hvar bys gater og smug er rene gågater. En del av de små kvartalene i de eldre delene av byen er fulle av trappeløp og blindgater. Det kan være lurt å ha på seg lave sko om man tenker å gå i trappene og langs brosteinsgatene i disse delene av byen.

Plitvicesjøene og Krka nasjonalpark

Er du villig til å reise et stykke for å oppleve noen eventyrlige severdigheter, kan det være en ide å leie bil på fastlandet og reise til nasjonalparkene Plitvice-sjøene eller Krka. Begge parkene kan by på fin natur, imponerende vassdrag og turstier av ulik lengde. Plitvice-sjøene er et område med 16 små sjøer, som knyttes sammen av et imponerende vassdrag med en rekke fosser. Her ligger det også grotter, skog og planter, hvorav noen kun vokser her.
Krka-fossen ligger i nasjonalparken med samme navn. Her renner vannet over 17 avsatser, skapt av naturlige barrierer i terrenget.

Diocletanius' palass og middelalderens Split

Mange av ruinene som kan sees i den gamle bykjernen stammer fra 400-tallet. Katedralen ble bygget på 1500-tallet. Området er blant de best bevarte romerske monumentene i verden i dag, og kom med på UNESCOs verdensarvliste i 1979.

Stari Grad på øya Hvar

Området ble kolonisert på 300-tallet f.Kr. av sjøfarere fra den greske øya Pharos, som kom hit og ga stedet samme navn. Området har fått stå nesten urørt siden den gang, og mye av landbruket – med olivenlunder og vingårder – stammer fra den greske invasjonen. Også mange bygninger, severdigheter, vannledninger og annet er relativt godt bevart den dag i dag. Man kan lett gjenkjenne den typiske antikke geometriske oppdelingen av åkrene. Starogradska Polje er det aller best bevarte antikke greske området i hele Middelhavet.

Humac

I Humac, ca. 28 kilometer fra Hvar by i retning Jelsa, finner du den forhistoriske grotten Grapceva špilja, en spennende severdighet man ikke bør gå glipp av. Her er det funnet spor etter en kultur som blomstret på øya rundt 3000 år f.Kr. I høysesongen tilbys det guidede turer.

Milna

Bare fire kilometer fra Hvar by ligger Milna, en liten by som er like kjent for fiskerestaurantene i havneområdet, som for å ha den beste stranden.

Pakleni-øyene

Med taxibåtene i havnen kan du bli med ut til bortgjemte viker og mer kjente strender på Pakleni-øyene. Her har de også fantastiske lunsjrestauranter der man kan sitte ute og nyte lokale spesialiteter. Byen Palmizana på øya Sveti Clement har en kjent strand med flere restauranter. På Carpe Diem-stranden på øya Stipanska er det en populær strandrestaurant og bar. Øya Jerolim er kjent for sine naturiststrender.
Hvordan du tar deg rundt
Det er et bra busstilbud på hele øya, og båter går i rute til andre øyer i skjærgården og til Split.

Buss

Busstilbudet i Dalmatia er i all hovedsak både pålitelig og punktlig, selv om det ute på øyene kan virke litt sporadisk noen ganger. Til storbyer som Zagreb og Dubrovnik, og også til visse turiststeder (for eksempel Makarska), er det fint å reise med buss. Vil man derimot ta seg en tur på kveldstid, kanskje til en «konoba» litt utenfor byen, må man regne med å måtte bruke taxi eller egen bil. Det samme gjelder mange av de mindre byene i innlandet.

Taxi

Det er aldri noe problem å få bestilt en taxi, enten du befinner deg på hotellet, en restaurant eller andre steder. Taxisjåførene er ærlige, trivelige og pålitelige. Man pruter ikke på prisene, og man kan i all hovedsak stole på taksameteret.

Sykling

Sykling er et flott transportalternativ ute på øyene. Det finnes fine sykkelveier ut til badeplassene som ligger litt utenfor bykjernene. Spør på ditt hotell etter nærmeste sykkelutleie.

Båt

Det finnes gode båtforbindelser, både lokalt og internasjonalt. I tillegg er det et bredt spekter av organiserte båtutflukter. Aller mest populære er de såkalte «fish picnics», som tilbys både i Jelsa, Hvar og i Baska Voda. Du har også heldagsturer med forskjellig opplegg, for eksempel et besøk til Zlatni Rat.

Split er utgangspunktet for det meste av båttrafikk ut til de mange øyene. Vil du reise direkte fra en øy til en annen, er mulighetene ofte begrenset, og det kan være vanskelig å reise frem og tilbake samme dag. Det største rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med rutetabeller og prisinformasjon: www.jadrolinija.hr

Motorsykkel og moped

På grunn av den økte trafikken sommerstid, anbefaler vi ikke leie av motorsykkel eller moped. Tohjulinger er derimot et veldig vanlig transportmiddel for kroatene selv. Velger du likevel å leie, eller skal sitte på med noen, så spør etter hjelm. I Kroatia er nemlig ikke dette selvsagt.
Fakta

Vår service på reisemålet

Reisen hit er på egen hånd, da Ving ikke har personale på reisemålet..

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Lover og lokale skikker

Du er selv ansvarlig for kjennskap til nasjonal lovgivning og regler i landet du besøker. Du kan lese om dette på ambassadenes hjemmesider og på UDs landsider.

Hotellskatt i Kroatia

Hotellgjester i Kroatia betaler en skatt på ca. 10 kuna pr. person og natt. Reiser du med charter (faste reiselengder på 1 til 4 uker) er hotellskatten inkludert i prisen, og du trenger altså ikke å betale den på hotellet. Reiser du med rutefly (fleksibel reiselengde) betaler du skatten direkte til hotellet, enten ved ankomst eller ved avreise.

Valuta og betaling

Kroatiske kuna (HRK). De fleste kort aksepteres. Det er minibanker i Hvar by.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Ingen tidsforskjell

Elektrisitet

Samme som i Norge. 220 volt.

Språk

Kroatisk. De fleste som jobber i turistnæringen snakker også tysk og engelsk.

Øvrig informasjon

Det er mange bakker, nivåforskjeller og trapper i Hvar by. Roligere tempo i mai, juni og september, men i høysesongen i juli og august øker tempoet og utvalget av restauranter, barer og kafeer blir større. Mye trafikk på veiene i juli–august, da mange tyskere og italienere kommer hit med bil. OBS! Har du batteridrevne apparater med deg på reisen til Kroatia, bør du ved hjemreisen ta ut batteriene og legge dem i håndbagasjen. Vekkerklokken, reiseradioen, barbermaskinen osv. kan du pakke ned i den kofferten du skal sjekke inn på flyplassen i Split. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv. Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår.
Fly og transport

Flytid

Ca. 2 timer og 50 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Ving tilbyr reiser til Hvar by med rutefly.

Flyet lander på Splits flyplass.
Transport fra flyplassen er ikke inkludert i prisen og må ordnes på egen hånd. Fra flyplassen tar det ca. 45 minutter med flybuss til havnen utenfor Split. Derfra går det ferge til Hvar på dagtid. Ventetid kan forekomme i havnen, men det er tilgang på restauranter, kafeer og butikker. Båtreisen over til havnen i Starigrad på Hvar går noen ganger via øya Brac, og tar ca. 1,5–2 timer. Fra Starigrad til Hvar by tar det ca. 30-45 minutter med taxi. Du bør regne med at den totale transporttiden kan være opptil 7 timer (inkludert ventetiden i havnen i Split).
Vær
 • januar
10°5°
3
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • februar
11°5°
4
Soltimer/dag
12°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • mars
14°7°
6
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • april
18°11°
7
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • mai
23°16°
8
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • juni
27°19°
10
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • juli
30°22°
11
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • august
30°22°
10
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • september
26°19°
8
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • oktober
20°14°
6
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • november
15°10°
4
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • desember
12°7°
3
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager

Finn reise til Hvar by
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.