Se hotell (12)

Reiser til Split

Split-området, Kroatia
Split har historie, strender, god mat og fine muligheter til å reise rundt på egen hånd. Reiser du med Ving kan du kombinere Split med et av våre andre reisemål.
Split befinner seg på UNESCOs verdensarvliste, og det er nettopp byens eldre deler som er mest interessante. Ving har flere hoteller i disse områdene. Her ligger den romerske keiseren Diokletianus' gigantiske palass – både ombygget og påbygget siden romertiden, men aldri forlatt. Den dag i dag er kafeene i den gamle søylegangen godt besøkte møteplasser, og i lokalene rundt finner du håndverkere, butikker og andre attraksjoner. Rett utenfor palasset ligger havnepromenaden Riva – en populær arena for kveldens «korzo», som kort fortalt handler om å treffe venner over en espresso eller et glass vin og snakke om andre som gjør det samme.
Det finnes mye å ta seg til også på dagtid. På østsiden av gamlebyen ligger frukt- og grønnsaksmarkedet, og inne i gamlebyen, i nærheten av handlegaten Marmontova, ligger fiskehallen – like interessante begge to. I gamlebyen finner du dessuten en rekke butikker med håndverk, kunst og lokale spesialiteter som olivenolje, ost og vin.

Spis godt i Split

Det kroatiske kjøkkenet ligner det italienske i den forstand at råvarene er i sentrum. På restaurantene i Split vil du finne mange italienske kjenninger: lasagne, espresso, prosciutto og mange andre fristende godsaker. I Split er det flere gode restauranter og alt du trenger gjøre er å spasere en liten runde til du finner den restauranten som virker mest lokkende. Det kan være nede på Rivaen, med utsikt over folkelivet, inne i sentrum der stemningen er på topp, eller lenger opp i byen der den lokale kulturen er mer påtagelig.

Fra by til bad

Dagens varmeste timer tilbringer man gjerne i strandkanten, for eksempel på Marjan-halvøya, noen kilometer vest for Split sentrum. Rett syd for byen ligger Bacvice-stranden – en grusstrand med både kafeer og restauranter i paviljongen, som på kveldstid kanskje byr på Splits beste uteliv.
Du kan også ta båt ut til noen av øyene i de kroatiske skjærgården for å sole deg og bade. Båtreisen til Hvar by tar bare tre kvarter, og du har godt tid til å bade og spise lunsj før du reiser tilbake til Split.

Vings hotell i Split

Reiser du med Ving til Split har du mye å velge imellom. Her kan du velge et hotell ved stranden, eller et som ligger så sentralt at det faktisk er en del av Diokletianus' gamle palass. Vil du unne deg litt luksus og ønsker å bo på spahotell, bør du velge et hotell litt utenfor Split. Har man derimot et mindre budsjett finnes det flere gode alternativ nærmere sentrum.

Kyst og skjærgård

Split er også et naturlig utgangspunkt for øyloffere, for rett i nærheten venter både den kroatiske skjærgården og flere tusen års historie. Fra havnen går det båter ut til Hvar, Vis, Korcula og Brac, for å nevne noen av de øyene man kan besøke. Innover i landet ligger de romerske ruinene ved Salona og den festningsbyen Klis. Det er enkelt å reise rundt på egen hånd med både buss og båt.
Nyttige tips
 • By og strand
 • Luksushotell
 • Hotell med spa
 • Hotell på stranden
 • Gode restauranter
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Split

Reisemålet har ingen anmeldelser enda

Strender
Dagens varmeste timer tilbringer man gjerne på stranden, for eksempel på Marjan-halvøya. Rett sør for byen finner du Bacvice-stranden – en grusstrand med både kafeer og restauranter sentrert rundt en paviljong, som om kvelden forvandles og byr på byens beste uteliv. Det finnes utmerkede badebrygger- og plattformer overalt langs strendene i Dalmatia, og fordi strendene nesten utelukkende består av klipper eller stein, er vannet krystallklart. Bader man fra klipper eller strender med store steiner er det lurt å ha badesko, som er å få kjøpt på de fleste strendene. I selve Split finner man noen små strender med småstein, men om man tar turen litt nord eller sør for byen, kan man fort fine store og fine strender.

I store deler av Dalmatia finnes det knapt sandstrender – spesielt gjelder dette ute på øyene. De fleste strendene består i stedet av rullestein. Ofte bader man fra klipper eller badeplattformer som er bygget for lettere tilgang til vannet. Bunnen kan være ganske så ujevn, og kråkeboller kan forekomme. Badeplassene i Dalmatia er i det store og hele velstelte og rene, og flere strender på fastlandet har mottatt Blue Flag, som deles ut av Foundation for Environmental Education in Europe og symboliserer et godt vedlikeholdt, trygt og trivelig miljø. De fleste organiserte badeplasser er godt skjermet fra båttrafikk ved hjelp av flytetau, og tilbyr ferskvannsdusj, omkledningsrom, utleie av solsenger og i enkelte tilfeller også vannsportsaktiviteter.

Bacvice- og Firule-strendene

Til tross for at Split er Kroatias nest største by, er det aldri langt til en strand og et forfriskende bad i Middelhavet. Fra havnepromenaden Riva følger man kaia ned forbi togstasjonen og følger gaten langs togsporene noen hundre meter, til man når en gul bro som leder over skinnegangen. Går man over broen ser man stranden nede til høyre. Er man her tidlig om morgenen deler man stranden kun med eldre lokale innbyggere, som kommer hit for et lite morgenbad. Her bader man enten fra sandstranden eller fra en av badebryggene som er satt opp for å forenkle badingen. Stranden har godt med dusjer, samt en imponerende paviljong med kafeer og barer. Trangt blir det aldri, ettersom stranden fortsetter rundt odden og gjennom ytterligere to viker, før den til slutt ender ved marinaen i Zenta Bay.

Bene-stranden

Litt vanskeligere er det å ta seg til strendene ved Bene, på nordsiden av Marjan-halvøya. Man kan gå fra sentrum, tvers over halvøya, men det tar en god stund. Vel fremme kan man trenge et bad, om man har gått i solsteken. Man kan gjøre det enklere for seg selv ved å ta bussrute 12 fra Trg Republike. Bademulighetene er de samme som ved Bacvice og Firule, men i noe mindre skala, og med noe dårligere utsikt, ettersom kysten her domineres av marinaer og verft.
Mat, drikke og uteliv
Split er en storby med stort og variert utvalg av restauranter og mattilbud. I bykjernen kan man finne alle typer serveringssteder. Nede ved havnen og langs havnepromenaden er det et stort utvalg av kafeer og isbarer, men også rimelige fiskerestauranter.

Matmarkedet

Matmarkedet er et paradis for alle som liker mat og vil prøve noe annet enn å spise på restaurant. Kjøp med deg noe til en piknik, for eksempel brød, frukt, ost og annet godt. Dette er også rett sted for den som har det med å spise opp sine egne suvenirer mens man ennå er på ferie. Både saueost og prsut-skinke tåler lang transport, og er perfekte gaver å gi den som har vannet blomstene eller passet katten mens du har vært bortreist.

Matstreif i palasset

Du kan velge mellom flere matstreif i Split, men de mest stemningsfulle foregår inne i selve palasset, med unntak av en liten avstikker gjennom Sølvporten for å besøke frukt- og grønnsaksmarkedet, og kanskje en liten tur til fiskemarkedet. Du får anledning til å smake fersk fisk, hjemmelaget pasta og vin fra høydene utenfor byen. Langs Marmontova ligger det flere vinhandlere. De selger som regel også olivenolje, og tilbyr smaksprøver og slår gjerne av en prat, spesielt hvis det er rolig i butikken.

Mat og drikke i Kroatia

Kroatia har en lang og rik mattradisjon, der grønnsaker, rotfrukter og bønner er likte viktige råvarer som kjøtt, fisk og skalldyr. Opp gjennom årene har det kroatiske kjøkkenet latt seg inspirere av både Italia, Ungarn og Balkan for øvrig. I Dalmatia er spesielt den italienske påvirkningen merkbar, da nesten alle restauranter har pasta, pizza og hvitløksduftende skalldyr på menyen.

Lunsj serveres vanligvis mellom kl. 11.00 og 15.00, og middag fra ca. kl. 18.00. Kroatene selv spiser gjerne, i likhet med italienerne, sene middager. Restaurantene stenger normalt rundt midnatt. Serviceavgiften på 10 % er som regel inkludert i sluttbeløpet på regningen. Tips er ikke veldig utbredt her, men om du er skikkelig fornøyd settes det selvfølgelig pris på en ekstra slant – normalt 5–10 % av beløpet.

Prisnivået i Dalmatia er fortsatt behagelig. En cappuccino koster sjelden mer enn 8–10 kuna, en øl ca. 15–20 kuna, en pizza ca. 35–50 kuna, og en treretters middag på middels bra restaurant ca. 150 kuna. Porsjonene er sjenerøse og servicen generelt god.

Vil man prøve seg på typisk dalmatisk kokkekunst bør man ta seg til en såkalt «konoba». De beste ligger ofte litt utenfor sentrum, og det er kanskje nødvendig å ta taxi eller kjøre egen bil. Til gjengjeld får man oppleve ekte husmannskost, kjærlig tilberedt i en ekte kroatisk atmosfære. Det er som regel her lokalbefolkningen spiser, og som kjent er det alltid et kvalitetsstempel.

Nesten uansett hvilken restaurant du besøker i Dalmatia finner du pizza, pasta, eller enklere retter til ca. 40 kuna. Når vi har utarbeidet vår prisindeks har vi derfor i stedet gått ut i fra restaurantenes spesialiteter, eller simpelthen de rettene som preger menyen. De fleste restauranter tilbyr både kjøtt- og fiskeretter. For å se en komplett meny må man som regel gå inn i restauranten. Det hører til sjeldenhetene at menyen henger synlig i entreen. Husk at potet, ris, pommes frites og annet tilbehør som regel bestilles separat.

Ser du etter et enkelt og billig måltid, bør du besøke en av de mange pizzeriaene. De ligner i stor grad på italienske pizzeriaer, og ofte tilbyr de også pasta. Er du bare litt småsulten, kan du se om du finner en såkalt «slasticarnice», som er et slags bakeri. Her kan du for eksempel kjøpe deg en «burek» – et ostefylt smørdeigbakverk som er populær på det kroatiske frokostbordet. Andre populære og raske retter er «cecapcici», en slags kebab, «pljeskavica», en hamburger av oksekjøtt, og «ražnjici», et grillspyd med kjøtt og grønnsaker.

Fisk og skalldyr

Både fisk og skalldyr holder meget høy kvalitet i Dalmatia, og går igjen på de fleste menyer i form av en rekke ulike retter. Den orientalske påvirkningen gir seg til kjenne når man ser på kroatenes forkjærlighet for grillet mat, og får du sjansen bør du prøve dalmatisk sjøabbor eller kreps – grillet og servert med en sitronskive og frisk salat.

Olivenolje

I århundrer har olivenolje blitt brukt i matlaging og innen alternativ medisin. I Dalmatia dyrkes oliven, og det milde klimaet og de frodige jordene bidrar til en helt spesiell type olje, som av mange regnes som en av de mest smaksrike og fineste olivenoljene i verden. Olivenoljen får du kjøpt både i matbutikker og suvenirsjapper – da i vakre flasker. Dersom du befinner deg på Hvar eller er på en kjøretur på fastlandet, så se etter små utsalg langs veiene eller på gårdene du passerer – her selges blant annet olivenolje til svært gode priser.

Prsut – lufttørket skinke

«Prsut» er en skinke som ikke bare er viden kjent for sin smak, men også for hvordan den fremstilles – fra hvordan grisene ales opp (med mye kjærlighet!), til hvordan man gnir kjøttet inn med krydder og urter, for så å la det tørke i den friske nordavinden. Erfarne gastronomer har kunnet merke forskjell i smak mellom prsut der grisene har fått skikkelig mat, og typen der grisene har fått kraftfôr. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolje, og er ofte å finne på mange restaurantmenyer – se «Dalmatinska plitica» nedenfor.

Burek

Burek er et lett luftig smørdeigsbrød, som fylles med ulike ingredienser som kjøtt, ost, potet eller eple. Det er et perfekt mellommåltid som selges i de fleste bakerier.

Pljeskavica

Pljeskavica er en slags hamburger av oksekjøtt, blandet med pepperoni. Dette er å regne som mat for folk i farten, på lik linje med pølse i brød på bensinstasjonen hjemme. Retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Cevapcici

Cevapcici er en slags kebab, som serveres med rødløk og en krydderholdig, paprikabasert saus, gjerne akkompagnert av grønnsaker, og ofte servert i pitabrød. Også denne retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Dalmatinska plitica

Denne retten kan på mange måter kalles et kroatisk tapasbord. Her får du en tallerken med oliven, prsut-skinke, fåreost, ofte ansjos og kanskje også fetaost. Litt brød og et glass avkjølt hvitvin er det perfekte tilbehør. Retten er et perfekt valg om man synes det er for varmt til å spise varmmat.

Peka

En bakt rett med kjøtt og grønnsaker som lages i en gryte eller dyp form, som plasseres i glørne av et ildsted. Retten kan også lages med fisk, skalldyr, blekksprut, lam, kalv eller kylling. Potet og løk er obligatoriske ingredienser, men diverse rotfrukter kan også brukes, om man har det tilgjengelig. Ofte må retten forhåndsbestilles hos restaurantene, da den skal koke i flere timer.

Buzzara

Dette er egentlig en tilberedingsmetode som passer for flere ulike typer skalldyr. Buzzara betyr rett og slett at retten er laget på en saus med vin, tomat, krydder og urter. Noen ganger kan man bestille sausen for seg til en pastarett.

Pasticada

Pasticada er en slags kjøttgryte som mange betegner som sursøt. Smaken kommer av at kjøttet får småkoke lenge på lav temperatur, i vin og noen ganger også med svisker.

Mixed grill

Dette tilbudet finnes på de fleste menyer, og opplevelsen kan variere fra akseptabel til himmelsk. Ulike typer kjøtt grilles og serveres på en tallerken sammen med løk, paprikasaus og som regel også pommes frites.

Risotto

Kroatisk risotto skiller seg fra den italienske ved at den er løsere i konsistensen og ikke alltid inneholder ost. Risotto er en utmerket lunsjrett som pleier å komme i flere varianter (vegetar, skalldyr, husets osv.) på de fleste restauranter, og ikke er det dyrt heller.

Drikke

Å oppleve et nytt land handler ikke bare om å reise rundt, men også om å prøve lokal drikke. I Kroatia drikker man gjerne på en «kavana» (kafe) eller «kafic» (kafe/bar), som er å finne i gatene og på torgene rundt omkring. De fleste kafeer åpner mellom kl. 06.00 og 07.00 på morgenen, slik at folk kan få seg en morgenkaffe før de drar på jobb. Vanlig stengetid er rundt kl. 23.00, men i blant også senere på sommerstid. Kafekulturen står sterkt i Kroatia, og prisene er omtrent en fjerdedel av de norske. Det kan være lurt å merke seg at disse kafeene sjelden serverer mat.

Øl

Øl, eller «pivo» som kroatene sier, finnes det mye av, og de fleste nasjonale ølsortene er lys lager. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kjente merker. Tomislav er en mørk øltype. Mange velkjente merker, som Tuborg, Stella Artois, Kaltenberg og Carlsberg produseres på lisens i Kroatia og er lette å få tak i. Bestiller du en «malo pivo», som betyr «liten øl», får du vanligvis servert 30 cl. Ber du om en «veliko pivo» får du en stor øl. Prisene på et glass varierer fra 6–20 kuna, avhengig av størrelse og merke. «Toceno pivo» betyr fatøl og kommer som regel i tre størrelser: 2 dl, 3 dl, eller 0,5 l. To kroatiske ølbaserte drikker er «radla», som er øl blandet med Sprite eller 7Up, og «dizel», som er øl blandet med Coca-Cola.

Vin og sprit

Kroatia har en lang tradisjon for vinproduksjon, og det finnes mye å oppdage og oppleve for alle som setter pris på god vin. Nesten hver eneste region i landet produserer sin egen vin. Noen av de mest kjente merkene er Pošip, Grk og Plavac. Dalmatisk vin får du kjøpt i spesielle «vinotecas», der det er mulig å prøvesmake vinen først. De fleste vinotecas selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet.
Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen får du kjøpt direkte hos produsenten. Kroatene selv vanner gjerne ut vinen litt. Populære vinbaserte drikker «bambus», en blanding av rødvin og cola, og «gemišt», som er hvitvin blandet med kullsyreholdig vann.

Noen lokale spritvarianter er «Sljivovica» (plommebrennevin), «Viljamovka» (pærelikør), «Medovina» (honningbrennevin) og «Maraskino» (kirsebærlikør fra Zadar). «Rakija» er en lokalt brennevin, og hjemmebrente varianter selges rundt omkring.
Split er Kroatias nest største by og utelivet er, som seg hør og bør, rikt og variert; spesielt i løpet av sommeren er det mye liv, med festivaler og arrangementer som avløser hverandre på gater og torg. Splits årlige sommerfestival er ett eksempel; den pågår fra midten av juli til midten av august. Her er det både musikk, dans og drama, både lokalt og internasjonalt. Dessuten arrangeres det ofte konserter på Trg Republike, i tillegg til mer tilfeldige arrangement langs Riva-området.

Her finner du rikelig med kafeer og barer, der man kan slå seg ned og titte på folkelivet. I midten av juli arrangeres en av verdens største musikkfestivaler, Ultra Music Festival, noe som tilfører utelivet en unik atmosfære, når voksne og ungdommer fra hele verden møtes.
Shopping
Split er en storby og har et stort utvalg av butikker og sentre for den som er sugen på shopping. De fleste velger å handle i gamlebyen. Utenfor Sølvporten ligger en av Splits mange attraksjoner: markedet. Her kjøper man frukt, grønnsaker, ost, honning, skinke eller hva som enn måtte friste. Et tips er å gå langs søylegangene inne i det gamle keiserpalasset. Her finner du mange «vinotecas» der du kan prøvesmake og kjøpe lokal vin, olivenolje, honning og mange andre velsmakende spesialiteter.

Shopping i Split-området

Kroatia kan ikke kalles et shoppingparadis, i den forstand at dette ikke er stedet der du finner den nyeste moten til best pris. Kroatene er derimot opptatt av hva de går i og kler seg pent. Klær, sko og vesker er som regel italienske. Mange kjente merkebutikker som Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace finnes i Split og i nærheten av Marmontova, men prisene er ikke mye lavere enn i Norge. Inne i slottet i Split er det en utmerket bokhandel, Algoritam, med et bra utvalg av både engelske pocketbøker og litteratur, samt reisebøker om Kroatia. Enkleste måte å finne frem hit, er å spørre om veien på turistkontoret i byen. I forstedene finnes det flere populære kjøpesentre. Det største heter City Center One. Her finner du det største utvalget og en kino.

Dalmatisk vin

Kroatisk vin er å få kjøpt i spesielle «vinotecas», der du til og med kan få prøvesmake først. En del har egne vinkjennere som kan fortelle deg om vinen, og hjelper deg å finne frem til noe du liker. De fleste «vinotecas» selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet. Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen kjøper du direkte av produsenten, på en av vingårdene i innlandet. På Peristil-plassen i Split, på høyre side om du kommer inn Jernporten, finner du en bra butikk som selger mat/drikke-suvenirer.

Olivenolje

Hvis det er noe Kroatia er kjent for, så er det olivenolje! Det sies at den aller beste oljen kommer fra Tar, ca. ti kilometer nord for Porec, der den har blitt produsert i flere hundre år. Den spesielle Tar-olivenoljen kan du få kjøpt i vanlige matbutikker og i de fleste «vinotecas». Skal du forbi Tar eller omegn kan du selvsagt få kjøpt den der også. Mange steder er det små utsalg langs veien, der man kan stoppe og få en veldig god pris på den hjemmelagede olivenoljen.

Rakija

«Rakija» er en kroatisk variant av det engelskmennene kaller brandy, altså et fruktbasert destillat av druer. Drikken smaksettes ofte med krydder eller urter, og serveres gjerne som en digestif. Rakija produseres på gårder rundt omkring, og selges på de fleste markeder og på utsalg langs veiene. Smak og kvalitet kan variere.

Markeder

Markeder finner du over hele Dalmatia. Her kan du finne alt fra frukt og grønnsaker til klær, sko, håndverk, hjemmelagd olivenolje, biska – en brandy fra Istria, honning og mye annet. Det nærmeste markedet av en viss størrelse ligger i Split, rett ved gamlebyen. Man pleier å si at det man ikke får kjøpt på markedet, det finnes ikke (i hvert fall ikke i Split).

Kunst og kunsthåndverk

Det kunsthåndverket man ser oftest er ulike former for broderier, ofte laget og solgt av gamle, små koner som setter opp improviserte salgsboder der det passer seg. Kunstinteresserte kan også ta seg en tur i palassets kjeller, som er fylt med en rekke suvenirboder. Lengst inne ved trappen opp mot Peristil-plassen holder flere lokale kunstnere til, som selger sine verker til overkommelige priser.

Pruting

Pruting kan forekomme på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står på prislappen er den som gjelder, og det er sjelden noen forsøker å lure turister.

Kravatter – slips

Visste du at kravatten, opphavet til slipset, kom fra Kroatia? Den ble opprinnelig båret som et skjerf rundt halsen, slik at de forskjellige fargene kunne hjelpe til med å skille ulike soldater fra hverandre. Franskmennene kopierte moten allerede på 1600-tallet, og måten man knyttet skjerfet på ble kalt «à la cravat» - i kroatisk stil. Et slips er en utmerket suvenir, men sjekk at det står «Made in Croatia», for å være sikker på at du får den ekte varen.
Sport og trening
For deg som liker å drive med sport og trene i ferien har Split mye å tilby, som vannsport, dykking og fotturer. Hør med det lokale turistkontoret eller hotellet ditt.

Dykking

Et godt tips til en unik opplevelse i Split, er å se hva stedet har å tilby under overflaten – bokstavelig talt! Jacques Cousteau har kåret Adriaterhavet til «verdens reneste hav», og her har du utmerkede muligheter til å dykke i behagelig vanntemperatur. For deg som allerede har dykkersertifikat finnes det flere vrak man kan undersøke nærmere. Har man aldri dykket før, tilbyr de fleste dykkesentre såkalte «prøvedykk», der du får muligheten til å teste ut om dykking er noe for deg, med oppfølging av instruktør underveis. Flere dykkesentre tilbyr også kurs på flere ulike nivåer. Mer informasjon om dykking i Dalmatia finner du på www.diving.hr

Fotturer

Å begi seg ut på en fottur er en av de beste måtene å oppleve den fantastiske dalmatiske naturen. Høye fjell og dype daler, gamle byer, velduftende olivenlunder og rislende bekker. Både på fastlandet og ute på øyene venter det turstier av ulik vanskelighetsgrad, og du kan dra på tur enten på egen hånd eller sammen med en profesjonell guide.

Spill golf i Split

Du kan spille golf i ferien på Golf Club Split 1700, ca. fem kilometer fra Split.

For bestilling av starttider med vår samarbeidspartner Greenfee365 klikk her.
Aktiviteter og severdigheter
Split er Kroatias nest største by, og byr på mange severdigheter som det er verdt å sette av tid til, om man er interessert i god mat, historie, kultur og kortere eller lengre oppdagelsesreiser. Bare å bli kjent med det gamle palasset kan ta et par dager, og da gjenstår ennå markedene, restaurantene, utelivet i Riva-området, og mylderet ved havnen, der båtene kommer og går med reisende fra hele kysten. Selv om Split er en stor by er det området mellom Diocletianus' palass og Trg Republike man oppholder seg mest i, ettersom dette er gamlebyen og det opprinnelige bysentrumet.

Går man fra vest mot øst tar man først for seg Trg Republike – et slags torg som på tre sider omkranses av en vakker bygning kalt Prokurative. Her blir det ofte arrangert konserter og andre begivenheter i løpet av sommeren. Rett ved siden av Prokurative ligger gågaten Marmontova, hvor du finner noe av det beste Split kan by på innen klær og mote. Her ligger også fiskemarkedet – vel verdt et besøk tidlig på formiddagen når det er fullt av liv her, med fiskefangst og fiskere av alle slag.

Videre østover kommer man til de delene av Split som hovedsakelig ble bygget da byen var under venetiansk styre, og som kan sies å fortsatt ha et svakt, middelaldersk preg. Her ligger det mange hyggelige torg og barer hvor man kan slå seg ned under en parasoll om solen blir for sterk.
Etter hvert nærmer man seg Narodni Trg, et forholdsvis stort torg som utgjorde byens sentrum på 1300-tallet. Herfra kan man gå rett inn i det som var Diocletianus' palass. Diverse ombygginger i løpet århundrene gjør at ikke mye gjenstår av «palassfølelsen», men man får i det minste et inntrykk av størrelsen, bare ved å gå inn gjennom ruinene av det som en gang kaltes Jernporten. Her kan man fortsette til man når palassets sentrum ved peristylet – søylegangene. Her er et veldig hjelpsomt turistkontor, som deler ut gratis kart over palasset og alle severdigheter på området, så man kan ta en rundtur på området på egen hånd. Om man skulle føle at man befinner seg i en stor labyrint er det fullt forståelig, for palasset er nettopp det. Heldigvis er det ikke større enn at man finner veien ut igjen!

Fortsetter man rett frem forbi turistinformasjonen kommer man til Sølvporten, og utenfor denne ligger enda en av Splits severdigheter: markedet. Her kjøper man frukt, grønnsaker, ost, honning, skinke eller hva man nå enn måtte ha lyst på. Kanskje et par ferskener, som man nyter mens man skuer ut over folkelivet.

Området fra Trg Republike til markedet, med havet på én side og byen på den andre, kalles Riva. Dette er sentrum for begivenhetene i Split både dag og natt, med butikker, kafeer, marked og uteliv. Her tar man en espresso, spaserer om kveldene, treffer venner, eller tar seg et glass – alt til vakker utsikt over havnen og Middelhavet.

Brac

Brac har Kroatias mest kjente strand, Zlatni Rat (også kalt Det Gylne Hornet). Stranden ligger på sørsiden av øya. Den vakre hvite bergarten som preger øya har satt sine spor verden over, da den pryder fasadevegger både i Det hvite hus i Washington, så vel som deler av slottet i Stockholm. Brac er Dalmatias høyeste øy, og på de skrånende terrassemarkene dyrkes både vindruer, oliven og frukt. Av lokale spesialiteter kan vi trekke frem honning og fiken.

Hvar

Hvar er en av de største øyene, den med flest severdigheter, og også den øya som har vært en turistdestinasjon lengst. Når ferjen nærmer seg havnen i Hvar forstår man raskt hvorfor øya er så populær: Bybildet i Hvar by preges av bygninger i varme naturfarger, brakt ytterligere til live av frodig vegetasjon. Inne i havnen er det stille og roilig, og bortenfor ligger Stjepana-torget, med kafeer og interessante smug som fører innover mot gamlebyen.

Vis og Bisevo

Lenger ut venter flere øyer, blant andre øya Vis, som ligger ca. to timer fra Split, lengst ut i Adriaterhavet. Frem til 1989 fikk turister ikke gå i land på øya, da den var militært område. Fra Vis by, der ferjen legger til, går det busser til fiskerlandsbyen Komiza. Hit reiser man for å koble av og for å nyte urørt natur, hvite steinhus, severdigheter som middelalderkirker, trange gater og bortgjemte bukter med krystallklart vann. Fra Komiza kan man ta en båttur på fem nautiske mil over til den lille naboøya Bisevo. Øya er kjent for grotten Modra, som man kan besøka om bord i små båter. Når solens stråler reflekteres inne i grotten er det som om havet lyser opp i et magisk asurblått lys.

Korcula

Korcula er en frodig øy med pinjeskog og bølgende vinranker. Det hevdes at Marco Polo ble født på denne øya, og oppdageren har sitt eget museum her, som man finner ved siden av kirken i Korcula by. Byen er fra middelalderen og har et interessant fiskebeinsformet gatenett, med hovedgaten som en ryggrad, og mindre gater og strøk som bein ut fra denne. Korcula kan nås fra både Peljasac-halvøya, Dubrovnik og Makarska med båt. På Korcula ligger det, i motsetning til på de andre øyene, flere sandstrender.
Utflukter
Dubrovnik – dagstur
Dubrovnik – dagstur
Bli med til vakre Dubrovnik og kjenn historiens vingeslag på en heldagsutflukt med mystikk og store severdigheter. Mat og drikke er ikke inkludert. Husk å ta med pass!
Les mer om utflukten
Hvar og Bol – to av Kroatias perler
Hvar og Bol – to av Kroatias perler
Kroatias skjærgård består av mer enn tusen øyer, men bare ca. 65 av dem er bebodd. Hver øy har sin egen karakter og sine særegenheter hva gjelder natur, arkitektur og kultur. Vi besøker øyene Hvar og Brac. Mat og drikke er ikke inkludert.
Les mer om utflukten
Krka nasjonalpark og fossefall samt Trogir
Krka nasjonalpark og fossefall samt Trogir
Dagens utfluktsmål er de imponerende Krka-fossefallene i Krka nasjonalpark. Fossefallene forserer mer enn 17 avsatser på sin vei nedover fjellsiden. Mat og drikke er ikke inkludert.
Les mer om utflukten
Hvordan du tar deg rundt
Det finnes et bra buss- og taxitilbud, og det går båter til øyer i skjærgården utenfor Split, som for eksempel Brac, Hvar, Solta og Vis.

Buss

Busstilbudet i Dalmatia er i all hovedsak både pålitelig og punktlig, selv om det ute på øyene kan virke litt sporadisk noen ganger. Til storbyer som Zagreb og Dubrovnik, og også til visse turiststeder (for eksempel Makarska), er det fint å reise med buss. Vil man derimot ta seg en tur på kveldstid, kanskje til en «konoba» litt utenfor byen, må man regne med å måtte bruke taxi eller egen bil. Det samme gjelder mange av de mindre byene i innlandet.

Taxi

Det er aldri noe problem å få bestilt en taxi, enten du befinner deg på hotellet, en restaurant eller andre steder. Taxisjåførene er ærlige, trivelige og pålitelige. Man pruter ikke på prisene, og man kan i all hovedsak stole på taksameteret.

Sykling

Sykling er et flott transportalternativ ute på øyene. Det finnes fine sykkelveier ut til badeplassene som ligger litt utenfor bykjernene. Spør på ditt hotell etter nærmeste sykkelutleie.

Båt

Det finnes gode båtforbindelser, både lokalt og internasjonalt. I tillegg er det et bredt spekter av organiserte båtutflukter. Aller mest populære er de såkalte «fish picnics», som tilbys både i Jelsa, Hvar og i Baska Voda. Du har også heldagsturer med forskjellig opplegg, for eksempel et besøk til Zlatni Rat.

Split er utgangspunktet for det meste av båttrafikk ut til de mange øyene. Vil du reise direkte fra en øy til en annen, er mulighetene ofte begrenset, og det kan være vanskelig å reise frem og tilbake samme dag. Det største rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med rutetabeller og prisinformasjon: www.jadrolinija.hr

Motorsykkel og moped

På grunn av den økte trafikken sommerstid, anbefaler vi ikke leie av motorsykkel eller moped. Tohjulinger er derimot et veldig vanlig transportmiddel for kroatene selv. Velger du likevel å leie, eller skal sitte på med noen, så spør etter hjelm. I Kroatia er nemlig ikke dette selvsagt.
Fakta

Vår service på reisemålet

Fra mai til september kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller kanskje bare vil ha tips eller gode råd. Reiser du med charter møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Lover og lokale skikker

Du er selv ansvarlig for kjennskap til nasjonal lovgivning og regler i landet du besøker. Du kan lese om dette på ambassadenes hjemmesider og på UDs landsider.

Hotellskatt i Kroatia

Gjester på kroatiske hotell betaler en turistskatt på 7 kuna pr. person og natt. Reiser du med charter er turistskatten inkludert i prisen, du trenger altså ikke å betale den på hotellet. Reiser du med rutefly (fleksibel reiselengde) betaler du skatten direkte til hotellet, enten ved ankomst eller ved avreise.

Valuta og betaling

Kroatiske kuna (HRK). Det er mange minibanker i Split sentrum.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Ingen tidsforskjell

Elektrisitet

Samme som i Norge. 220 volt.

Språk

Kroatisk. De fleste som jobber i turistnæringen snakker også tysk og engelsk.

Øvrig

Mange bakker, nivåforskjeller og trapper på samtlige reisemål. Roligere tempo i mai, juni og september, men i høysesong i juli og august er det naturligvis livligere og utvalget av restauranter, barer og kafeer blir større. Mye trafikk på veiene juli–august fordi mange tyskere og italienere reiser hit med bil. Har du batteridrevne apparater med deg på reisen til Kroatia bør du ta ut batteriene før hjemreisen og legge dem i håndbagasjen. Vekkerklokker, radioer, barbermaskiner osv. kan du pakke ned i den kofferten/bagen du skal sjekke inn på flyplassen i Split. Vi forbeholder oss retten til å gjøre endringer i program, utflukter, priser etc.
Fly og transport

Flytid

Ca. 2 timer og 50 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Ving tilbyr charterreiser til Split i sommerhalvåret.

Du kan dessuten reise med Ving til Split med rutefly.

Flyet lander på Splits flyplass.
Med Vings busstransport kommer du deg enkelt og trygt til hotellet ditt i Split. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling. Reisetiden fra Splits flyplass til hotellet er ca. 45 minutter (ca. 25 km), men avhenger av trafikk og antall hotellstopp. I høysesong er det ikke uvanlig at transporttiden blir betydelig lengre pga. trafikk. Ruten sjåføren velger bestemmes av lokale forhold. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport.

Hvis du har bestilt en pakkereise med rutefly, anbefaler vi at du forhåndsbestiller privat transport til hotellet ditt. Det kan du gjøre online samtidig med at du bestiller reisen, eller ved å kontakte en reiserådgiver etterpå. All informasjon om hvordan og hvor sjåføren møter deg finner du i reisedokumentene dine. Les mer om transport når du reiser med rutefly.
Vær
 • januar
10°5°
3
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • februar
11°5°
4
Soltimer/dag
12°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • mars
14°7°
6
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • april
18°11°
7
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • mai
23°16°
8
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • juni
27°19°
10
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • juli
30°22°
11
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • august
30°22°
10
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • september
26°19°
8
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • oktober
20°14°
6
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • november
15°10°
4
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • desember
12°7°
3
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager

Finn reise til Split
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.