Maldivene -Kagi Maldives Spa Island
Jawakara Islands
Inspirasjon

Dette bør du vite før du bestiller

Maldivene

9 tips til deg som vil reise til Maldivene

Er water villa eller beach villa best? Trenger jeg All Inclusive? Hva er et husrev? Når er det best å reise? Kan jeg kjøpe solkrem der? Det er mange spørsmål som dukker opp når du skal bestille en reise til Maldivene – her får du svarene.

Skrevet av: Lén Kongerud
Bilder: Ving & Lén Kongerud
Sist oppdatert: 15. april 2024

1. Det lønner seg (ofte) å ha All Inclusive

En del av de maldiviske turistøyene er små. Skikkelig små. På mange av dem er det faktisk bare ett resort, og da kan restaurantutvalget være begrenset. I tillegg er prisnivået som regel relativt høyt, fordi de fleste varene må importeres. Det lønner seg med andre ord som oftest å ha All Inclusive. Da slipper du å bekymre deg for regningen, og pengene ville du jo brukt på akkurat det samme stedet uansett. Ofte tilbys det også forskjellige All Inclusive-pakker, noen inneholder i tillegg til frokost, lunsj og middag, aktiviteter, utflukter, treningsøkter og ikke minst – daglig påfyll av minibaren.

Tips! Undersøk hva som er inkludert i All Inclusive-programmet på de forskjellige hotellene du vurderer. Er det et stort resort med mange restauranter er det ikke nødvendigvis sånn at alle spisestedene er inkludert selv om du bestiller All Inclusive. Så hvis du for eksempel har lyst til å prøve flere ulike restauranter som ikke er inkludert, og du ikke er nevneverdig opptatt av alkoholkonsum – da kan det være like greit å bestille oppholdet uten All Inclusive.

Antallet restauranter er ikke akkurat ubegrenset på de minste resortøyene.

Sjekk hvilke restauranter som er med i All Inclusive-programmet før du bestemmer deg.

2. Water villa eller beach villa?

En water villa er for mange er selve symbolet på Maldivene. Da bor du i en flott villa på påler ute i det krystallklare vannet, ofte med en stor solterrasse med en stige rett ut i havet. Noen av dem har også et privat basseng. Skikkelig lekkert, ja visst, men det er likevel ikke gitt at du kommer til å trives bedre i en water villa enn i en beach villa, som som regel er alternativet. Liker du for eksempel å ligge på stranden, få sand mellom tærne og å høre palmesus, da bør du gå for en beach villa med din egen lille strandstripe. Det er sjeldent mer enn noen meter ned til vannet uansett.

Tips! Sjekk om det er mulig å dele oppholdet mellom en beach villa og en water villa, så får du prøvd begge deler og sett hva du liker best.

Water villa - Kagi Maldives Spa Island

Beach villa eller Water villa?

Beach villa – Hurawalhi Island Resort

3. Du er ikke fremme når flyet lander

De aller fleste som flyr til Maldivene lander på Velana International Airport. De fleste av oss er vant til å ta en taxi eller buss fra flyplassen til hotellet, men når du kommer til hovedflyplassen på Maldivene går reisen videre med innenriksfly, sjøfly eller speedbåt. Om det er båt eller fly som må til avgjøres av hvor langt det er fra hovedøya Malé til øya du skal bo på. Mange reiser videre med sjøfly, og da sjekker du inn bagasjen i en egen TMA-skranke (Trans Maldivian Airlines) og blir deretter busset til en egen sjøflyterminal.

Noen av hotellresortene, som Komandoo og Kuredu, har egne lounger hvor du blir innlosjert frem til avgang. Det er som regel litt ventetid ettersom sjøflyene har begrenset med plass. I mellomtiden kan du forsyne deg av gratis vann og brus og benytte deg av gratis WiFi. I loungen fyller du også ut registreringsskjemaet til hotellet, så trenger du ikke å bruke tid på det ved ankomst.

Om bord i sjøflyene er det ganske trangt, men det glemmer du raskt når du ser utsikten. Som regel er det ikke snakk om altfor lange strekninger heller, det tar for eksempel bare en drøy halvtime fra Male til Komandoo. På enkelte strekninger stopper man ved flere øyer underveis.

Skal du til videre fra Velana International Airport med innenriksfly blir du møtt av representanter fra hotellet på innenriksterminalen og sjekker inn bagasjen din der. Så går ferden videre med et større propellfly til en mindre, lokal flyplass, og derfra tar man vanligvis en hurtigbåt den siste lille biten av veien.

Tips! Ta med ørepropper. Både sjøfly og speedbåt lager mye lyd. Noen ganger deles det ut ørepropper om bord, men for å være på den sikre siden kan det lønne seg å ha med egne.

Mange av øyene kan kun nås med sjøfly, noe som er en opplevelse i seg selv.

4. Valuta og tipsing

På Maldivene er den lokale valutaen rufiyaa, men hvis du skal på bo en av resortøyene har du sannsynligvis ikke behov for den – der er det nemlig amerikanske dollar som gjelder. Ta gjerne med deg en- og fem-dollarsedler til tips, for eksempel til de som hjelper deg med bagasjen, de som vasker og rydder rommet og de som leder utfluktene du eventuelt er med på.

På mange av resortene blir du tildelt en egen servitør for hele oppholdet, og det er vanlig å tipse dem 15-25 USD pr. uke (denne praksisen kan variere fra resort til resort). Det samme gjelder i villaen din. Der får du som regel en dedikert «room boy» som sørger for vasking, rydding, påfyll av minibaren og ikke rent sjeldent – kreativ dandering av “håndkledyr”, som ofte blir iført effekter som solbrillene dine eller snorklemaskene på rommet. Hvor mye du tipser (og om du vil gjøre det) er selvfølgelig helt opp til deg og avhenger av hvor fornøyd du er.

Tips! Det er mulig å ta ut kontanter i resepsjonen enkelte steder, men det er ikke den beste kursen, så det kan lønne seg å ha med hjemmefra. Det er minibank på flyplassen i Male, men ryktene sier at de kan være noe utilregnelige, og det er uvisst om det er mulig å ta ut noe annet enn den lokale valutaen. Forex har vekslingskontorer i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. De lar deg også veksle tilbake uten gebyr så lenge du har kvitteringen fra da du vekslet første gang.

Kontanter på Maldivene

Et vanlig syn på Maldivene etter at vaskingen av villaen er overstått.

5. Ta med deg alt du trenger hjemmefra

“Det jeg har glemt nå, det kjøper jeg bare der.”

Kjenner du deg igjen?

Vel, hvis du er på vei til Maldivene bør du sørge for å ha med deg det du trenger i kofferten, og kanskje litt til. På de små resortøyene er utvalget av blant annet klær og toalettsaker nokså begrenset. I tillegg er prisene rimelig stive. Du får for eksempel kjøpt solkrem, men det er billigere å kjøpe den på flyplassen.

Liten huskeliste:

• Reiseapotek (f.eks. smertestillende og medisiner)
• Ørepropper (til sjøflyet)
• Adapter og ladere
• Toalettsaker (solkrem o.l.)
• Badetøy
• Snorkleutstyr
• Ferielektyre

På de minste øyene er det lite å få kjøpt, så pakk heller med deg litt for mye enn litt for lite.

6. Du kan besøke en av verdens stiligste restauranter

For en matopplevelse utenom det vanlige bør du vurdere et besøk på undervannsrestauranten 5.8 på Hurawalhi. Den ligger i stor glasskuppel nesten seks meter under havoverflaten, omgitt av koraller og revfisk. Du kan spise både lunsj og middag her, men du må forhåndsbestille bord til faste klokkeslett og får en forhåndsbestemt meny med 5- eller 7-retter. Du velger mellom menyalternativene Sea (sjømat), Land (kjøttretter) og Vegan. Undervannsopplevelsen er langt fra billig, i skrivende stund må du regne med å betale 310 USD pr. person – men så er det også en opplevelse i verdensklasse.

Her kan du lese mer om å spise på 5.8 Undersea Restaurant

Tips! 5.8 er i utgangspunktet forbeholdt gjester på Hurawalhi, men du kan også spise på der hvis du bor på et av søsterresortene Komandoo eller Kuredu. Da betaler du litt ekstra og hentes med båt.

5.8 Undersea Restaurant byr på en matopplevelse du sent vil glemme.

5.8 Undersea Restaurant byr på spektakulær "havutsikt" ...

... og en matopplevelse du sent vil glemme.

7. Lagune, husrev eller begge deler?

Vil du ligge rett ut i puddermyk sand ved et så krystallklart og turkisblått hav som er så slående at selv ikke bildene klarer å yte det rettferdighet? Da skal du se etter et hotell som ligger i en lagune. Vil du snorkle ved et livlig rev bare noen meter fra strandkanten – akkurat når det passer deg? Da skal du se etter et hotell med et husrev i umiddelbar nærhet. Ligger hotellet i en lagune er det ikke sikkert at det er noen rev der som tiltrekker seg spennende dyreliv, selv om det selvfølgelig er mulig å snorkle også på disse stedene. Gode snorkleforhold er uansett aldri spesielt langt unna, noen ganger krever det en liten båttur, men det er det som oftest også verdt.

8. Maldivene er eksklusivt, men ikke stivt

Unektelig en sannhet med modifikasjoner, for det kan selvfølgelig variere fra resort til resort, men i utgangspunktet er Maldivene et sted for behagelig, avslappet luksus. Når du sjekker inn på Komandoo blir du for eksempel servert en fersk kokosnøtt og en oppfordring om å sparke av deg skoene og la de bli stående resten av ferien. Du går barføtt overalt, for det er silkemyk sand overalt. Til og med i resepsjonen, barene og restauranten består gulvet av sand. Selv på ultraluksuriøse 5.8 (se over) setter du fra deg skoene før du går inn og spiser en 7-retters middag barføtt.

På Maldivene gir begrepet “barfotluksus” mening.

9. Når er det best vær?

Været er mest stabilt i vintermånedene (november–mars), men prisene er vesentlig lavere på sommeren – og været kan være veldig bra i denne perioden også. Undertegnede besøkte Komandoo i slutten av juli, og da regnet det litt den første morgenen og den siste natten, ellers var det stort sett strålende sol og fint vær. Dagstemperaturen ligger på rundt 30 grader hele året, og 25-26 grader om natten. Det er sjeldent mindre enn 25 grader i vannet.

Du kan lese mer om været på Maldivene her.

Vil du lese flere artikler som denne?