Logo for Ving
Se dine sparte hotell

Kriseberedskap

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene om Vings kriseberedskap.

Hvordan ser Vings kriseberedskapsplan ut?

Vings kriseberedskapsplan omfatter flere aspekter av vår virksomhet – alt fra hvordan vi klassifiserer ulike hendelser og mobiliserer krisegruppen, til tiltak på reisemålet som etablering av nødnummer, informasjonsformidling og mediehåndtering. Det er en dynamisk plan som oppdateres kontinuerlig og omfatter hele konsernet som Ving er en del av.

Hvem har utarbeidet kriseberedskapsplanen, og hvordan?

Planen er utarbeidet av våre sikkerhetsansvarlige i samarbeid med katastrofeledere i ulike deler av selskapet. Den er basert på tidligere erfaringer og lærdommer, samtidig som vi kontinuerlig tilpasser den til nye erfaringer, kunnskap, teknologi og verktøy.

Når aktiveres kriseberedskapsplanen?

Vårt nordiske krisesenter er bemannet døgnet rundt og mottar rapporter om hendelser fra hele verden. Personalet vurderer rapportene og informerer relevante personer i organisasjonen. De kan også øke beredskapsnivået eller aktivere kriseorganisasjonen dersom situasjonen krever det.

Hvordan definerer dere en krise?

En krise defineres ved at én eller flere av følgende hendelser har inntruffet:

  • Ulykke med flere skadde og/eller omkomne, større epidemi eller mange syke.
  • En hendelse som involverer myndigheter som politi, brannvesen, sykehus, Utenriksdepartementet (UD) osv.
  • En hendelse som krever tiltak fra flere instanser og hvor tidsaspektet er kritisk (f.eks. ved en naturkatastrofe).
  • En hendelse som vekker stor medieoppmerksomhet og krever innsats fra Ving.

Blir deres ansatte opplært i krisehåndtering, og i så fall hvordan?

Sikkerhet og krisehåndtering inngår i grunnopplæringen. Deretter får de ansatte løpende videreopplæring tilpasset deres stilling og ansvar.

Hvordan tar dere vare på reisende hvis en krise oppstår?

Våre gjester er vår første prioritet ved en hendelse. Vi tar hånd om reisende på best mulig måte ut fra situasjonen og de rådende forholdene, som kan variere avhengig av hva som har skjedd og hvor det har skjedd. Vi har tilgang til eksterne kriseteam fra SOS International og EuroAlarm, som raskt kan reise til reisemålene for å bistå. Vi samarbeider også med myndigheter og forsikringsselskaper for å sikre at våre gjester får støtte og hjelp etter hjemkomst.

Har dere iverksatt tiltak for å øke beredskapen etter hendelser som tsunamier, terrorangrep osv.?

Vi har alltid høy beredskap, men de siste årenes større hendelser har gitt oss verdifulle erfaringer som vi nå benytter oss av. Spesielt har vi forbedret bruken av moderne tele- og IT-teknologi for mer effektiv håndtering av kriser.

Hva er den alvorligste krisen dere har opplevd etter tsunamien?

Etter tsunamien har vi heldigvis ikke opplevd større kriser, kun hendelser og situasjoner vi er forberedt på og har erfaring med å håndtere.

Er det nye risikoer nå sammenlignet med for noen år siden?

Terrorangrep og -trusler har blitt en mer reell risiko de siste årene. Vi følger alltid UDs reiseråd, da de er eksperter på sikkerhetspolitikk.

Hvilke regler gjelder for avbestilling til usikre reisemål?

Vi følger nøye UDs reiseråd. Hvis UD ikke fraråder reiser til et bestemt område, gjelder våre vanlige regler for avbestilling og endring.

Mer om Ving