Se hotell (4)

Reiser til Balchik

Balchik er en rolig liten ferieby ved havet. Hit reiser man for å slappe av, nyte strandlivet, solen og hverandre. Barnefamilier bor aller best på Family Garden-hotellet White Lagoon Beach.

Balchik er en populær feriedestinasjon også blant bulgarere. Mye av byens sjarm ligger i at den fortsatt er relativt skjermet for turisme. Den maleriske bykjernen komplementerer strendene og den fine strandpromenaden. Den største stranden ligger ved Ving-hotellet Helios, og i området finnes det flere koselige restauranter å velge mellom. Balchik kan ikke by på verken diskotek, vannparker eller store fornøyelsesattraksjoner, men har i stedet dronning Marias sommerpalass, med fantastisk vakre hager. Lengre opp i byen finner du små håndverksbutikker som det kan være verdt å sjekke ut. Prisene her er enda lavere enn i de større turistområdene lenger sør. Skulle du trenge litt kroppspleie kan du besøke Touzlata, fem kilometer nord for Balchik, hvor man kan ta seg et forfriskende gjørmebad.

Familievennlige White Lagoon Beach

Vårt barnevennlige Family Garden-hotell White Lagoon Beach er vårt beste hotell i Balchik når du reiser med barn. Her kan man enkelt gjøre ferien så bekymringsfri og behagelig som mulig ved å bestille All Inclusive. Hotellet ligger en knapp mil utenfor Balchik, rett ved stranden. Fra bassengområdet og de fleste leilighetene har du en nydelig utsikt over havet, og det er også mulig å bestille en leilighet der du har direkte tilgang til bassenget fra din egen terrasse. På White Lagoon Beach får barna treffe Vings populære maskoter Lollo & Bernie, og det finnes en mengde aktiviteter å velge mellom for både store og små.

Bo bra i Balchik

Reiser du med Ving til Balchik kan du velge mellom en rekke bra hotell. Vi kan for eksempel anbefale Helios, der du bor i moderne, luftkondisjonerte leiligheter rett ved stranden. Velger du i stedet Hotel White House bor du nede ved marinaen, med både stranden og sentrum på nært hold. Uansett hvilket hotell du velger, vil du oppleve at prisene er lavere enn mange steder rundt Middelhavet – perfekt for deg som kanskje vil unne deg ytterligere en reise til vinteren.

Nyttige tips
 • Barnevennlig hotell med Lollo & Bernie
 • Hotell ved stranden
 • Hotell med Swim Out
 • Fine strender
 • Prisgunstig innkvartering
 • Lokale restauranter
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Balchik

Barnevennlig
3,9
Strender
3,5
Sport & aktiviteter
2,6
Vær
 • januar
6°-1°
2
Soltimer/dag
2°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • februar
6°-1°
3
Soltimer/dag
3°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • mars
11°2°
4
Soltimer/dag
6°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • april
16°7°
6
Soltimer/dag
11°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • mai
22°12°
8
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juni
26°16°
9
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juli
30°19°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • august
29°18°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
26
Regnfrie dager
 • september
26°14°
8
Soltimer/dag
20°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • oktober
21°11°
5
Soltimer/dag
15°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • november
13°6°
3
Soltimer/dag
10°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • desember
7°1°
2
Soltimer/dag
4°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
Strender
Balchik kan ikke skryte av å ha verdens beste strender, men inne i byen ligger det noen mindre strender. Du finner en større strand til venstre for sjøstasjonen ved Hotel Helios, og en mindre strand ved Plaza na Dvoretsa ved strandpromenaden. Mellom disse to strendene ligger det en liten strand som heter Dvata Petela. Rett ved vårt barnevennlige Family Garden-hotell White Lagoon Beach ligger det også en sandstrand.

Andre strender langs Svartehavskysten

Tar man turen til noen av de andre byene langs Svartehavskysten i Bulgaria, finner man stort sett strender som er brede, med fin, gyllen sand. På strendene finnes det solsenger og parasoller til utleie, og langs strandpromenadene er det flere hyggelige strandklubber.
Fly og transport

Flytid

Ca. 3 timer og 10 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Du kan reise til Balchik med Vings charterfly i sommermånedene. Du kan også reise med rutefly og selv bestemme hvor mange dager du vil at ferien skal vare. Flyet lander på flyplassen i Varna.
Du kan reise til Bulgaria i sommermånedene fra Oslo, Stavanger og Trondheim.
Med Vings busstransport kommer du enkelt og trygt til hotellet ditt i Balchik. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling. Reisetiden fra Varnas flyplass til hotellet ditt er 1 time og 15 minutter til hotell White Lagoon (ca. 65 km) og ca. 1 time til 1 time og 20 minutter (ca. 50 km) til Balchik, avhengig av trafikk og antall hotellstopp. Ofte kjører bussen til Balchik via hotell White Lagoon, og da blir reisetiden ca. 40 minutter lengre. Den eksakte bussruten er avhengig av lokale forhold og bestemmes på reisemålet. Regn med ventetid på flyplassen, det tar tid med bagasjen ved ankomst. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport her.
Mat, drikke og natteliv
I Balchik finnes flere restauranter, med både bulgarsk og internasjonalt tema. Generelt er det liten forskjell mellom restaurantene hva gjelder prisnivå. Balchik er billigere enn Albena og Golden Sands, så her kan du spise deg mett til riktig gode priser.

Maten i Balchik

Balchik ligger ved havet og fisk er derfor vanlig på menyene. Utvalget varierer fra dag til dag, avhengig av hvordan fisket har gått. Makrell og ørret er derimot nokså sikre alternativer – som regel tilberedes de grillet. På nesten alle menyer finnes også pizza, pasta og kylling. Brød, salat, pommes frites, ris, grønnsaker og annet tilbehør bestilles ofte separat. I Bulgaria spiser man salat som forrett, og deretter gjerne en kjøttrett med tilbehør. Maten er både billig og god, og ofte er det også underholdning under maten, i form av ulike opptredener inspirert av folklore, slik at man fort tilbringer en helaften tilbords.

Underholdning på restaurantene

De fleste restauranter har en eller annen form for underholdning, og det er fort gjort at middagen blir en helaften. Som regel har restaurantene åpent fra ti på formiddagen og frem til midnatt. Bulgarerne er ikke høytidelige når det kommer til restaurantbesøk, så du trenger ikke være pent kledd. Derimot er T-skjorte og shorts et minimum. Badeklær er ikke tillatt.

Mat i Bulgaria

Det bulgarske kjøkken er inspirert både av Europa og Midtøsten. Den maten som serveres i turistområdene er som regel en forenklet og internasjonalisert versjon av den genuine, lokale mattradisjonen, som har påvirkning fra gresk og tyrkisk kokkekunst. En klassisk hovedrett er kawarma, som består av kjøtt, løk, krydder og sopp, som har fått småkoke i en kjele. En annen god forrett er tarator, en kald salatsuppe typisk laget av yoghurt, agurk, hvitløk, dill, matolje og vann....

Grillet kjøtt og fisk er en gammel tradisjon i området, og slike retter utgjør en stor andel av menyen på de fleste restauranter. Kylling og lammekjøtt er mest vanlig, men svinekjøtt og biff forekommer også. Salater er populære – ofte grønnsaksbaserte med litt olje og eddik. En klassisk salat er shopskasalat, bestående av tomat, agurk, paprika, løk og toppet av med en rikelig mengde revet fetaost. I det bulgarske kjøkken finner du også flere retter med tarm, men siden dette sjelden er etterspurt av turister, finnes det ikke mye av dette på menyene.

Drikke i Bulgaria

Bulgaria er blant verdens største vinprodusenter og har fem vindistrikt som produserer vin av ulik karakter og kvalitet. I det sørlige Bulgaria produseres først og fremst rødvin, mens det i de nordlige delene av landet går i hvitvinsproduksjon. Det lages også mye god øl i landet, og noen lokale merker som kan fremheves er Kamenitza, Zagorka og Astika.

Den lokale brennevinen, «rakia», fremstilles av destillert fruktsprit. Råvarene kan være alt fra plommer til aprikoser, eller hva man måtte ha tilgang til. Smaken varierer etter kvaliteten på råvarene. Alkoholfrie alternativ som vann, brus og juice selges over hele Bulgaria, og de har også utmerket kaffe.
Balchik er en feriedestinasjon for de som ønsker å ta livet med ro. Her finnes ikke noe utpreget uteliv på kveldene og heller ingen nattklubber, men i havneområdet finnes noen barer og et nyåpnet diskotek. Under sommersesongen tilbyr nesten alle restaurantene en form for underholdning, i form av folkloreopptredener, varieté, orientalsk dans eller dans på glødende kull.

Livligere uteliv i Golden Sands

Er du klar for en fest og vil ha et livligere uteliv, er det Golden Sands du skal besøke. Her stenger nattklubbene først når den siste gjesten har gått, eller solen står opp.
Shopping
I Balchik finnes for det meste små butikker med håndverk. Til gjengjeld selger de nettopp det turistene pleier å etterspørre. Skulle du likevel ønske et større shoppingutvalg og lavere priser, kan du ta buss eller taxi til Dobrich eller Varna. I Dobrich er utvalget av merkeklær lite, og personalet snakker sjelden engelsk. I Varna finner du shopping for ethvert budsjett: For billig shopping er det sentrum av byen som er å anbefale. Her finner du færre merkebutikker enn i kjøpesentrene, men flere røverkjøp.

Klær

I Varna er det rikelig med butikker som selger kjente merkeklær. Selve utvalget er annerledes enn i Norge, og det samme kan sies om prisene, som er mye lavere her. På markedet kan du finne billige klær, klokker, lærprodukter og lignende. Husk å prute!

Sko

Sko får man kjøpt flere steder – spesielt sandaler og høye hæler. Både på markedet og i butikkene finner du et bra utvalg til gode priser.

Keramikk

Bulgarsk keramikk ser man overalt, men til tross for at det er så utbredt, er mye av keramikken velgjort og med særpreg. Vær oppmerksom på at blåfarget keramikk kan inneholde bly, og dermed er uegnet som servise. Det er derimot uproblematisk å ha denne keramikken til pynt.

Vin

Bulgaria produserer store mengder vin, og en del er meget bra. Prøv deg frem og når du finner noe du liker, så ta gjerne med noen flasker hjem. Det blir en suvenir som garantert ikke vil samle støv.

Sprit

Bulgarsk sprit varierer i kvalitet, og man gjør klokt i holde seg unna de aller billigste flaskene. Når det er sagt er prisnivået på sprit generelt så lavt, at du kan koste på deg noe av beste kvalitet, og gjør du det får du virkelig valuta for pengene.
Aktiviteter og severdigheter
I Balchik finner du ingen store vannparker eller lignende. Til gjengjeld kan du beskue dronning Marias sommerpalass – et imponerende syn, med alle sine nydelige hager. Lenger opp i byen finner du små håndverksbutikker, og for dem som søker kroppslig pleie, kan vi anbefale et tradisjonelt gjørmebad i Touzlata, fem kilometer nord for Balchik. Andre aktiviteter Balchik kan by på er diverse vannsporter, golf og tennis.

Nessebar – Svartehavskystens stolthet

Besøker man Nessebar bør man ta seg god tid – tid til å vandre gjennom bebyggelsen på de slyngende brosteinsbelagte gatene, besøke noen av de gamle kirkene, og kanskje slå seg ned i ruinene av basilikaen med noe svalt å drikke. Først da begynner man å få en følelse av byens personlighet og severdigheter, som ellers fort kan drukne i suvenirbutikker og annen kommers. Prøv å legge merke til detaljene i byen: Murverket på St. Stefan-kirken, bygården til det etnografiske museet, og de grovhoggede, men funksjonelle treutskjæringene på de eldre husenes toppetasjer. Disse er for øvrig typiske for Nessebar. Første etasje er bygget i stein, mens andre etasje er i tre, og skyter ut over gaten under. På denne måten skapte man større boareal, uten at gatene ble trangere.

Dronning Marias sommerpalass – et must i Balchik

Den største severdigheten i Balchik er dronning Marias vakre, lille sommerpalass. Her tilbrakte den aldrende dronningen, ifølge ryktene, somrene sammen med 20-årige tyrkiske elsker, Hasan, under store deler av 1930-årene. Den fantastiske botaniske hagen ble påbegynt i 1955. Hit har man gjennom årene hentet inn bidrag fra mer enn 450 botaniske hager verden over. I hagen finnes en enorm kaktussamling med mer enn 250 ulike arter, i tillegg til de 2500 andre planteartene som også vokser her, blant fontener, fossefall, en ønskebrønn og sommerpaviljonger.

Kunstgalleriet

I en gammel skolebygning ligger et stort og kjent kunstgalleri. Her finnes verker av bulgarske samtidskunstnere og internasjonale kunstnere, samt en samling av rumenske impresjonisters bilder av Balchik fra 20- og 30-årene. Galleriet arrangerer en kunstfestival i juni hvert år. Vis à vis galleriet ligger en gresk kirke kjent for sin ypperlige akustikk. Kirkekonsertene her er alltid godt besøkt.
Hvordan du tar deg rundt
For deg som vil bestemme selv hvor turen skal gå, og reise i ditt eget tempo, er en leiebil perfekt. Her kan du kjøre på veier av god kvalitet, og finne frem til dine egne perler. Veiene er noe smalere enn i Norge, og kjøretempoet noe høyere. Det kan være smart å ta med seg en oversikt over det kyrilliske alfabetet, slik at man forstår gateskiltene overalt. Ved kysten og i de største byene står stedsnavn med latinske bokstaver. Det finnes mange bilutleiefirmaer, og både pris og standard varierer. AVIS har biler med bra kvalitet og forsikringer som dekker det meste. Som regel betaler du et depositum for drivstoff, som du får tilbake dersom bilen leveres med full tank. Om du reserverer en AVIS-bil gjennom oss, får du en bra bil til en rimelig pris, uten overraskelser.

Slik gjør du:

• Kontakt oss i løpet av kontortiden, eller ring oss på servicetelefonen. Vi reserverer bilen og en AVIS-medarbeider leverer den til hotellet, hvor du signerer kontrakten og betaler.
• Ha alltid med førerkort under kjøring.
• Ha alltid AVIS-kontrakten liggende i bilen.
• Avtal med AVIS når bilen skal leveres tilbake. Vi anbefaler at du møter en AVIS-medarbeider også når du leverer fra deg bilen.

Følgende er inkludert i prisen:

• Grunnforsikring
• Ubegrenset antall kilometer
• Kart
• Skatter og avgifter

Følgende tilvalg er tilgjengelige:

• Barnesete
• Ekstra sjåfør(er)
• Personskadeforsikring
• Egenandelsforsiking (Super Collision Damage Waiver)

Forhåndsbestilt bil

Dersom du har forhåndsbestilt en AVIS-bil da du bestilte reisen, trenger du bare møte AVIS' representant i hotellresepsjonen. Tidspunktet står i reisedokumentene dine.
Det er enkelt å reise i Balchik, med et velfungerende lokalbusstilbud. Flere ganger om dagen går det busser til Albena og Golden Sands. Taxi er forholdsvis billig, dog noe dyrere på kvelds- og nattestid.

Lokalbuss

Lokalbuss er den billigste måten å reise på. Vanligvis går bussene hver halvtime, men midt på dagen går de oftere. Dessverre er bussene ganske ubehagelige, trege, og uten air condition. Selv om turen til Varna eller Dobrich ikke tar mer enn 30-40 minutter, kan kan trengsel og varme gjøre at turen virker lengre.

Taxi

Taxi er billig, men sørg for å avtale prisen i forkant. Vær ikke redd for å prute! Selv om det hevdes av noen, så finnes det ikke faste priser, og som regel fungerer ikke taksameteret. De taxiene du finner i sentrum og de som tilhører hotellene er ofte dobbelt så dyre som de som står på bussholdeplassene i utkanten av turistområdene. Det er også mulig å leie en taxi for en hel dag, men igjen, sørg for å avtale prisen på forhånd. En del sjåfører er dyktige guider, og kan tipse om bra restauranter og severdigheter.

Langdistansebusser

Skal du på en lengre tur, er de private bussselskapene å anbefale. En reise mellom Varna og Sofia tar ca. syv timer. Bussbillett kjøper du direkte på bussholdeplassen. Det samme gjelder billetter til Burgas.
Fakta

Vår service

I perioden juni–september kan du nå oss døgnet rundt på servicetelefonen og på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leie bil eller kanskje bare vil ha gode råd eller tips. Hvis vi ikke kan hjelpe deg på telefon kommer vi til ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer deg på riktig buss hvis du har bestilt transport.

En bærekraftig reise

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om vårt bærekraftsarbeid på Bærekraftig ferie med Ving. Ving har i tillegg gjennom mange år aktivt støttet organisasjonen ECPAT i deres arbeid mot seksuell utnyttelse av barn.

Pass og visum

For norske statsborgere må passet være gyldig i minst 3 måneder etter hjemkomst. Norske statsborgere trenger ikke visum til Bulgaria. For mer informasjon ta kontakt med Bulgarias ambassade på tlf. 22 55 40 40. www.mfa.bg/embassies/norway

For norske statsborgere som er født utenfor Norge kan andre regler gjelde. Vær klar over at du kan bli nektet innreise med nødpass/ødelagt pass, og at visum kan kreves ved mellomlandinger. Vennligst ta kontakt med ambassaden for mer informasjon. Ving er ikke ansvarlig for feilaktige handlinger som kan føre til at du nektes innreise til Bulgaria.

Vaksinering

Det kreves ingen vaksinering, men Ving anbefaler Twinrix som gir mangeårig vaksinasjon mot hepatitt A og B. Husk at vaksinen ev. må tas minste fire uker før avreise.

Lover og lokale skikker

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Valuta og betaling

Bulgarske lev (BGN). De fleste restauranter og butikker aksepterer ikke kredittkort. Et fåtall minibanker i området. Euro, USD og skandinaviske sedler er gangbare ved veksling. Det er forbudt å veksle penger på gaten.

Tidsforskjell

Norsk tid + 1 time.

Elektrisitet

220 V. Kontaktene kan være av eldre modell og ikke jordet.

Språk

Bulgarsk

Viktig informasjon om hotellene

Hotellstandarden i Bulgaria er vanligvis noe lavere enn i resten av Europa. Vårt Family Garden-hotell White Lagoon Beach i Balchik holder en høyere standard enn øvrige hotell på reisemålet. På øvrige hotell er rommene ofte små og har enkel innredning, derfor kan det bli trangt med ekstrasenger. Ekstrasengene kan være sovesofa, oppredbare lenestoler, eller køyesenger. De ordinære sengene står ikke alltid ved siden av hverandre, og det hender at de står etter hverandre.
Hvis du bestiller en uspesifisert reise kommer du til å havne på et veldig enkelt hotell, og vi gjør oppmerksom på at det er vanskelig å bytte hotell.

Øvrig

Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv.
Finn reisen din til Balchik