Se hotell (3)

Reiser til Balchik

Balchik er en rolig liten ferieby ved havet. Hit reiser man for å slappe av, nyte strandlivet, solen og hverandre. Barnefamilier bor aller best på Family Garden-hotellet White Lagoon Beach.

Balchik er en populær feriedestinasjon også blant bulgarere. Mye av byens sjarm ligger i at den fortsatt er relativt skjermet for turisme. Den maleriske bykjernen komplementerer strendene og den fine strandpromenaden. Den største stranden ligger ved Ving-hotellet Helios, og i området finnes det flere koselige restauranter å velge mellom. Balchik kan ikke by på verken diskotek, vannparker eller store fornøyelsesattraksjoner, men har i stedet dronning Marias sommerpalass, med fantastisk vakre hager. Lengre opp i byen finner du små håndverksbutikker som det kan være verdt å sjekke ut. Prisene her er enda lavere enn i de større turistområdene lenger sør. Skulle du trenge litt kroppspleie kan du besøke Touzlata, fem kilometer nord for Balchik, hvor man kan ta seg et forfriskende gjørmebad.

Familievennlige White Lagoon Beach

Vårt barnevennlige Family Garden-hotell White Lagoon Beach er vårt beste hotell i Balchik når du reiser med barn. Her kan man enkelt gjøre ferien så bekymringsfri og behagelig som mulig ved å bestille All Inclusive. Hotellet ligger en knapp mil utenfor Balchik, rett ved stranden. Fra bassengområdet og de fleste leilighetene har du en nydelig utsikt over havet, og det er også mulig å bestille en leilighet der du har direkte tilgang til bassenget fra din egen terrasse. På White Lagoon Beach får barna treffe Vings populære maskoter Lollo & Bernie, og det finnes en mengde aktiviteter å velge mellom for både store og små.

Bo bra i Balchik

Reiser du med Ving til Balchik kan du velge mellom en rekke bra hotell. Vi kan for eksempel anbefale Helios, der du bor i moderne, luftkondisjonerte leiligheter rett ved stranden. Velger du i stedet Hotel White House bor du nede ved marinaen, med både stranden og sentrum på nært hold. Uansett hvilket hotell du velger, vil du oppleve at prisene er lavere enn mange steder rundt Middelhavet – perfekt for deg som kanskje vil unne deg ytterligere en reise til vinteren.

Nyttige tips
 • Barnevennlig hotell med Lollo & Bernie
 • Hotell ved stranden
 • Hotell med Swim Out
 • Fine strender
 • Prisgunstig innkvartering
 • Lokale restauranter
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Balchik

Vær
 • januar
6°-1°
2
Soltimer/dag
2°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • februar
6°-1°
3
Soltimer/dag
3°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • mars
11°2°
4
Soltimer/dag
6°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • april
16°7°
6
Soltimer/dag
11°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • mai
22°12°
8
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juni
26°16°
9
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juli
30°19°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • august
29°18°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
26
Regnfrie dager
 • september
26°14°
8
Soltimer/dag
20°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • oktober
21°11°
5
Soltimer/dag
15°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • november
13°6°
3
Soltimer/dag
10°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • desember
7°1°
2
Soltimer/dag
4°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
Strender
Balchik kan ikke skryte av å ha verdens beste strender, men inne i byen ligger det noen mindre strender. Du finner en større strand til venstre for sjøstasjonen ved Hotel Helios, og en mindre strand ved Plaza na Dvoretsa ved strandpromenaden. Mellom disse to strendene ligger det en liten strand som heter Dvata Petela. Rett ved vårt barnevennlige Family Garden-hotell White Lagoon Beach ligger det også en sandstrand.

Strender langs Svartehavskysten

Strendene langs Svartehavskysten i Bulgaria er generelt brede og har gyllen, finkornet sand. Det finnes solsenger og parasoller å leie på strendene.

Stranden i Albena

Den seks kilometer lange og innbydende sandstranden i Albena har rikelig med plass og en rolig og avslappende stemning. Stranden er langgrunn og vannet krystallklart. Langs stranden går det en bilfri strandpromenade hvor du blant annet får kjøpt drikke, frukt og iskrem.

Stranden i Golden Sands

Den omlag fire kilometer lange sandstranden i Golden Sands rommer rekker med solsenger, salgsboder og strandvolleyball-baner. Langs strandpromenden finner du et godt utvalg av restauranter og små kaféer, og på stranden tilbys ulike vannsportaktiviteter samt tilbud for barn, som trampoliner og småbåter.

Strendene i Balchik

Balchik har et par mindre strender og det er i nærheten av disse du finner våre hotell. Det varierer mellom finkornet og grovkornet strand på strendene.
Fly og transport

Flytid

Ca. 3 timer og 10 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Ving tilbyr charterreiser til Balchik i sommerhalvåret 2022.

Flyet lander på Varna flyplass.
Ving har charterreiser til Varna-området i Bulgaria i sommersesongen 2022.

Du kan dessuten reise med Ving til Varna-området året rundt med rutefly, med fleksibel reiselengde.

Flyet lander på Varna flyplass.
Med Vings busstransport kommer du enkelt og trygt til hotellet ditt i Balchik. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling. Reisetiden fra Varnas flyplass til hotellet ditt er 1 time og 15 minutter til hotell White Lagoon (ca. 65 km) og ca. 1 time til 1 time og 20 minutter (ca. 50 km) til Balchik, avhengig av trafikk og antall hotellstopp. Ofte kjører bussen til Balchik via hotell White Lagoon, og da blir reisetiden ca. 40 minutter lengre. Den eksakte bussruten er avhengig av lokale forhold og bestemmes på reisemålet. Regn med ventetid på flyplassen, det tar tid med bagasjen ved ankomst. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport .
Mat, drikke og natteliv
I Balchik finnes flere restauranter, med både bulgarsk og internasjonalt tema. Generelt er det liten forskjell mellom restaurantene hva gjelder prisnivå. Balchik er billigere enn Albena og Golden Sands, så her kan du spise deg mett til riktig gode priser.

Maten i Balchik

Balchik ligger ved havet og fisk er derfor vanlig på menyene. Utvalget varierer fra dag til dag, avhengig av hvordan fisket har gått. Makrell og ørret er derimot nokså sikre alternativer – som regel tilberedes de grillet. På nesten alle menyer finnes også pizza, pasta og kylling. Brød, salat, pommes frites, ris, grønnsaker og annet tilbehør bestilles ofte separat. I Bulgaria spiser man salat som forrett, og deretter gjerne en kjøttrett med tilbehør. Maten er både billig og god, og ofte er det også underholdning under maten, i form av ulike opptredener inspirert av folklore, slik at man fort tilbringer en helaften tilbords.

Mat og drikke i Bulgaria

I Bulgaria kan du spise og drikke godt for en rimelig penge. Her har de både lokale spesialiteter og mat fra alle verdenshjørner. Restauranttilbudet er bredt i Albena og Golden Sands, men også i Balchik ligger det en del restauranter. Du finner mer informasjon under hvert enkelt reisemål.

Mat i Bulgaria

Det bulgarske kjøkken er inspirert både av Europa og Midtøsten. Den maten som serveres i turistområdene er som regel en forenklet og internasjonalisert versjon av den genuine, lokale mattradisjonen, som har påvirkning fra gresk og tyrkisk kokkekunst. En klassisk hovedrett er kawarma, som består av kjøtt, løk, krydder og sopp, som har fått småkoke i en kjele. En annen god forrett er tarator, en kald salatsuppe typisk laget av yoghurt, agurk, hvitløk, dill, matolje og vann.

Grillet kjøtt og fisk er en gammel tradisjon i området, og slike retter utgjør en stor andel av menyen på de fleste restauranter. Kylling og lammekjøtt er mest vanlig, men svinekjøtt og biff forekommer også. Salater er populære – ofte grønnsaksbaserte med litt olje og eddik. En klassisk salat er shopskasalat, bestående av tomat, agurk, paprika, løk og toppet av med en rikelig mengde revet fetaost. I det bulgarske kjøkken finner du også flere retter med tarm, men siden dette sjelden er etterspurt av turister, finnes det ikke mye av dette på menyene.

Drikke i Bulgaria

Bulgaria er blant verdens største vinprodusenter og har fem vindistrikt som produserer vin av ulik karakter og kvalitet. I det sørlige Bulgaria produseres først og fremst rødvin, mens det i de nordlige delene av landet går i hvitvinsproduksjon. Det lages også mye god øl i landet, og noen lokale merker som kan fremheves er Kamenitza, Zagorka og Astika.

Den lokale brennevinen, «rakia», fremstilles av destillert fruktsprit. Råvarene kan være alt fra plommer til aprikoser, eller hva man måtte ha tilgang til. Smaken varierer etter kvaliteten på råvarene. Alkoholfrie alternativ som vann, brus og juice selges over hele Bulgaria, og de har også utmerket kaffe.

Underholdning på restaurantene

De fleste restauranter har en eller annen form for underholdning, og det er fort gjort at middagen blir en helaften. Som regel har restaurantene åpent fra ti på formiddagen og frem til midnatt. Bulgarerne er ikke høytidelige når det kommer til restaurantbesøk, så du trenger ikke være pent kledd. Derimot er T-skjorte og shorts et minimum. Badeklær er ikke tillatt.
Balchik er en feriedestinasjon for de som ønsker å ta livet med ro. Her finnes ikke noe utpreget uteliv på kveldene og heller ingen nattklubber, men i havneområdet finnes noen barer og et nyåpnet diskotek. Under sommersesongen tilbyr nesten alle restaurantene en form for underholdning, i form av folkloreopptredener, varieté, orientalsk dans eller dans på glødende kull.

Livligere uteliv i Golden Sands

Er du klar for en fest og vil ha et livligere uteliv, er det Golden Sands du skal besøke. Her stenger nattklubbene først når den siste gjesten har gått, eller solen står opp.

Uteliv

Er det utelivet du ser etter, er Golden Sands det beste alternativet. I Albena og Balchik er det forholdsvis rolig.
Shopping
I Balchik finnes for det meste små butikker med håndverk. Til gjengjeld selger de nettopp det turistene pleier å etterspørre. Skulle du likevel ønske et større shoppingutvalg og lavere priser, kan du ta buss eller taxi til Dobrich eller Varna. I Dobrich er utvalget av merkeklær lite, og personalet snakker sjelden engelsk. I Varna finner du shopping for ethvert budsjett: For billig shopping er det sentrum av byen som er å anbefale. Her finner du færre merkebutikker enn i kjøpesentrene, men flere røverkjøp.

Klær

I Varna er det rikelig med butikker som selger kjente merkeklær. Selve utvalget er annerledes enn i Norge, og det samme kan sies om prisene, som er mye lavere her. På markedet kan du finne billige klær, klokker, lærprodukter og lignende. Husk å prute!

Sko

Sko får man kjøpt flere steder – spesielt sandaler og høye hæler. Både på markedet og i butikkene finner du et bra utvalg til gode priser.
For deg som liker shopping er Varna stedet med det beste utvalget, men det finnes små butikker på alle reisemålene.

Klær og sko

I Varna ligger de to kjøpesentrene Varna Mall og Grand Mall. Her finnes det også massevis av butikker som selger merkevarer som Adidas, Benetton, Kappa, lacoste, Terra Nova, mango, Berschka, Zara m.fl. Utvalget er ikke det samme som i Norge, men prisene er betydelig lavere. Er du ute etter å handle billig, er Varna sentrum å anbefale. Her finner du ikke like mange merkavarer, men lavere priser.

Vin

Det produseres store mengder vin i Bulgaria, og en del av vinen er veldig bra. Prøv deg gjerne fream, og hvis du finner en du liker godt, kan du kjøpe med deg et par flasker hjem. En suvenir som garantert ikke vil samle støv.

Sprit

Bulgarsk brennevin har varierende kvalitet, og det anbefales å holde seg unna den billigste varianten. Faktisk er prisene generelt så lave at du kan koste på deg en flaske av virkelig god kvalitet som vil gi deg valuta for pengene.

Keramikk

Den tradisjonelle og vakre keramikken er å se overalt i Bulgaria, og er en populær suvenir å ta med hjem. Vær oppmerksom på at keramikk som er blåmalt kan inneholde bly, og derfor kun bør brukes til pynt.

Rosenolje

Bulgaria er verdens største produsent av rosenolje. Ekte rosenolje er veldig dyrt fordi det kreves store mengder med roser til utvinningen. De fleste flasker merket "rosenolje" inneholder derfor mer eller mindre fortynnet olje, men lukten er den samme.
Aktiviteter og severdigheter
I Balchik finner du små håndverksbutikker, og for dem som søker kroppslig pleie, kan vi anbefale et tradisjonelt gjørmebad i Touzlata, fem kilometer nord for Balchik. Andre aktiviteter Balchik kan by på er diverse vannsporter, seiling, sykling, golf og tennis.
De ulike stedene langs Varna-kysten tilbyr aktiviteter både på land og på vannet, som f.eks. minigolf, tennis og vannsport.

Madara

Madara er en stor naturpark som du enklest kommer deg til med leiebil. Her kan du klatre eller du kan gå de 386 trappetrinnene opp til toppen av fjellet, der du finner Madaraborgen og kan nyte en fantastisk utsikt. På platået kan du også se Madararytteren, et stort stenrelief som er hugget ut i klippen. Relieffet anslås å være fra 700-tallet og står på UNESCOs verdensarvsliste.
Her finner du ingen store vannparker eller lignende. Til gjengjeld kan du beskue dronning Marias sommerpalass – et imponerende syn, med alle sine nydelige hager.

Dronning Marias sommerpalass – et must i Balchic

Den største severdigheten i Balchik er dronning Marias vakre, lille sommerpalass. Her tilbrakte den aldrende dronningen, i følge rykter sammen med sin 20 år gamle tyrkiske elsker Hasan, somrene gjennom nesten hele 1930-tallet. De startet anleggingen av den fantastiske botaniske hagen i 1955, og her har det gjennom årene kommet bidrag fra over 450 botaniske hager verden over. Her er det en enorm kaktussamling med mer enn 250 ulike arter i tillegg til de 2 500 andre vekstarter som finnes her blant fontener, fossefall, en ønskebrønn, en rosegård og sommerpaviljonger.

Kunstgalleriet

I en gammel skolebygning ligger det et stort og velkjent kunstgalleri. Her er det samtidskunst fra bulgarske og internasjonale kunstnere og en samling rumenske impressionisters bilder av Balchik fra 1920- og 30-tallet. Galleriet arrangerer en kunstfestival i juni hvert år. Vis-à-vis galleriet ligger en gresk kirke kjent for sin utmerkede akustikk og korkonsertene her er populære.
Bulgaria har mye å tilby når det kommer til historie og severdigheter. Her finner du blant annet en av verdens eldste byer.

Varna - en av verdens eldste byer

Varna i Bulgaria er en av verdens eldste byer, og det står fortsatt noen ruiner igjen fra gamle Varna. På 200-tallet bygde romerne et enormt badeanlegg på 5 km². I Varna ligger det også et arkeologisk museum der du kan se verdens eldste gullskatt. En annen severdighet er sjøfartsmuseet der ubåter, helikoptre, kanoner og andre gamle krigsgjenstander står utstilt.

De beste shoppingatene er Knyaz Boris og Praslav – bilfrie gater med butikker på rad og rekke. Her finner du både merkeklær, sko, smykker og annet.

Nessebar - Svartehavets stolthet

I Nessebar bør du ta deg god tid, så du kan rusle rundt i de trange smågatene, gå inn i noen av kirkene og sette deg ned og ta noe å drikke ved ruinene og ta inn byens atmosfære og sjarm. Se forbi suvenirkioskene og de blanke fasadene, og legg heller merke til murdetaljene på St. Stefans-kirken, bakgården på det etnografiske museet og det grove treverket øverst på de gamle bygningen. Typisk for Nessebar er byggestilen der man lager første etasje i mur og andre etasje som en stor trekasse over. Slik fikk man større boflate oppe, uten å ta for mye plass av gatene.

Pobitite Kamani - steinskogen

Knappe 20 km fra Varna, langs veien mot Sofia, ligger Pobiti Kamani, som på norsk betyr steinskogen. Navnet er ikke helt beskrivende, da det ikke er snakk om en orstenet skog, men derimot ørkenområde med svære steinsøyler, noen høye som hus og opptil 3 meter i diameter. Det er mange teorier om hvordan de er blitt til. Noen mener at steinsøylene ble formet på den tiden landet lå under vannlinjen, mens andre tror at de er bygget av mennesker.

Kaliakraodden

Med leiebil er det enkelt å komme seg til Kaliakraodden, en storslagen naturopplevelse. De røde klippene stuper rett ned i havet, og er du heldig kan du se delfiner som leker seg langt der nede. For ca. 2000 år siden ble det bygget en festning på odden, og den dag i dag kan man se ruinene av den, sammen med restene av et romersk bad og en kirke. Se deg nøye omkring, så vil du oppdage en restaurant som ligger inni en av grottene. Her serverer de en fiskesuppe som er verdt hele turen.
Hvordan du tar deg rundt
Den beste måten å se og oppleve Bulgaria på er med leiebil, og et godt tips er å bestille den hjemmefra før du reiser. Det er både billigere og enklere. Det kan i tillegg være vanskelig å fa tak i en leiebil på reisemålet i høysesong, så bestill din Avis-bil før ankomst.

Har du bestilt en fleksibel pakkereise med rutefly kan du lese mer om leiebil her.
Det er enkelt å reise i Balchik, med et velfungerende lokalbusstilbud. Flere ganger om dagen går det busser til Albena og Golden Sands. Taxi er forholdsvis billig, dog noe dyrere på kvelds- og nattestid.

Lokalbusser

Lokalbuss er det rimeligste transportmiddelet, og det går busser normalt hver halvtime, men oftere midt på dagen. Bussene er ganske ukomfortable, har ikke aircondition og bruker lang tid. Til Varna og Dobrich tar det 30–40 minutter.

Taxi

Det er relativt billig å ta taxi, men det lønner seg å avtale pris før du setter deg inn - og prut gjerne på prisen, siden de ikke bruker taxameter. Taxiene i sentrum og hotelletaxiene er ofte dobbelt så dyre som de taxiene som stopper på bussholdeplassene i utkanten av badebyene. Det er også mulig å leje en taxi for en hel dag - mange av sjåførene er dyktige guider, og kommer gjerne med gode tips til restauranter og severdigheter.

Regionsbusser

På lengre avstander er de private busselskapene det beste alternativet. En reise mellom Varna og Sofia tar ca. 7 timer. Bussbillett kjøpes på bussholdeplassen – det gjelder også for billett til Burgas.
Fakta

Vår service på reisemålet

I perioden juni–september kan du nå oss døgnet rundt på servicetelefonen og på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leie bil eller kanskje bare vil ha gode råd eller tips. Hvis vi ikke kan hjelpe deg på telefon kommer vi til ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer deg på riktig buss hvis du har bestilt transport.

En bærekraftig reise

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om vårt bærekraftsarbeid på Bærekraftig ferie med Ving. Ving har i tillegg gjennom mange år aktivt støttet organisasjonen ECPAT i deres arbeid mot seksuell utnyttelse av barn.

Vaksinering

Det kreves ingen vaksinering, men Ving anbefaler Twinrix som gir mangeårig vaksinasjon mot hepatitt A og B. Husk at vaksinen ev. må tas minste fire uker før avreise.

Lover og lokale skikker

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Valuta og betaling

Bulgarske lev (BGN). De fleste restauranter og butikker aksepterer ikke kredittkort. Et fåtall minibanker i området. Euro, USD og skandinaviske sedler er gangbare ved veksling. Det er forbudt å veksle penger på gaten.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Norsk tid + 1 time.

Elektrisitet

220 V. Kontaktene kan være av eldre modell og ikke jordet.

Språk

Bulgarsk

Viktig informasjon om hotellene

Hotellstandarden i Bulgaria er vanligvis noe lavere enn i resten av Europa. Vårt Family Garden-hotell White Lagoon Beach i Balchik holder en høyere standard enn øvrige hotell på reisemålet. På øvrige hotell er rommene ofte små og har enkel innredning, derfor kan det bli trangt med ekstrasenger. Ekstrasengene kan være sovesofa, oppredbare lenestoler, eller køyesenger. De ordinære sengene står ikke alltid ved siden av hverandre, og det hender at de står etter hverandre.
Hvis du bestiller en uspesifisert reise kommer du til å havne på et veldig enkelt hotell, og vi gjør oppmerksom på at det er vanskelig å bytte hotell.

Øvrig

Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv.
Finn reise til Balchik
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.