Inspirasjon

Ferie i Bulgaria

Mye mer enn fest og farger

Mathias tester et annet Bulgaria

”Bulgaria? Skal vi på skumparty i Sunny Beach, eller hva?”

Jeg vil ikke lyve. Det var den første tanken som slo meg da jeg fikk vite at turen gikk til den østlige delen av Balkanhalvøya. Det var imidlertid ikke helt tilfelle.

Tekst og foto: Mathias Eskelund
Publisert: 17. mars 2024

Overblikksbilde over Albena

Albena og det flotte naturreservatet Baltata sett ovenfra.

Et lite land med litt av alt

For meg er Bulgaria først og fremst kjent for festfyrverkeriet Sunny Beach, og det er vanskelig å forbinde det med noe annet enn happy hour, høy promille og høylytte tenåringer.

Men etter å ha tilbrakt en uke i det som kalles Albena Resort i Varna og består av en rekke hotell langs den solrike kysten ut mot Svartehavet ble jeg en smule klokere, så nå vil jeg dele noen reisetips med deg. Jeg visste for eksempel ikke at alle svømmebassengene er fylt med naturlig mineralvann fra lokale kilder. Jeg visste heller ikke at det finnes tennisbaner, badeland, ridesenter og spa med leirebehandlinger her.

Og jeg hadde absolutt ikke forventet at jeg skulle få oppleve autentisk trøffeljakt i Balchik, gjøre morgenyoga på stranden, kikke på fugler i selskap med en dedikert ornitolog og danse bulgarsk folkedans.

Én ting er soleklart for meg nå: Bulgaria er mye mer enn bare fest og farger.

Mathias med en kikkert

«Det må da være Happy Hour et sted...»

Mathias danser

Jeg velger folkedans fremfor gatefest!

Mann i en vinmark

På tokt blant vinrankene.

Svartehavet er det nye svarte

Bulgarias magiske svartehavskyst byr på kilometerlange sandstrender, et stabilt sommerklima og et vell av opplevelser og severdigheter. Vannet er lunt og krystallklart, saltinnholdet er veldig lavt, noe som gjør det mer behagelig enn i Middelhavet, og sanden er myk som hvetemel.

Takket være den lune havbrisen føles de varme sommermånedene, som strekker seg fra mai til oktober, svært behagelige. I tillegg er Bulgaria et av Europas billigste ferieland, så du får mye mer for pengene – og det bare tre timer unna med fly.

Strand i Bulgaria

Bulgarsk badevann er best.

Strandkant

Mine bare tær har sjeldent vært gladere.

Mine favorithoteller i Balchik

120 kilometer nord for finner du Albena i all sin prakt. Her ligger de fleste av Vings hotell på den skjønne kyststrekningen ved Svartehavet. Vi sjekket selv inn på Maritim Hotel Paradise Blue Albena, et hotell velegnet for både barnefamilier og voksne.

På flere av hotellene er All Inclusive inkludert for at ferien skal være ekstra bekvem. Reiser du med barn kan jeg anbefale White Lagoon Beach i Balchik, et herlig familiehotell rett ved havet.

Balchik er det perfekte reisemålet for deg som trenger å koble av. Byen er en populær ferieby blant bulgarerne selv, og mye av byens sjarm skyldes at den fortsatt fremstår ganske uspolert. Ta en spasertur til Dronning Marias sommerpalass, hovedattraksjonen i området, eller nyt de mange fargene og inntrykkene i den botaniske hagen. I Balchik, eller 'Little Monaco' som byen kalles av de lokale, kan du bo på et av våre mest populære hotell i Balchik: Helios. Helios tilbyr både leiligheter og rom og ligger helt perfekt til, rett ved stranden.

Maritim Hotel Paradise Blue Albena

Maritim Hotel Paradise Blue Albena.

White Lagoon Beach

White Lagoon Beach.

Helios

Helios.

Tren så mye (eller lite) du vil

Tennisbaner, fotballbaner, hockeybaner, spafasiliteter, yoga, ridesenter, badeland – Albena Resorts-området er ikke bare for par og familier som bare vil slappe av ved bassenget eller svartehavskysten. Resortet har også stort fokus på trening og velvære. Dypp tærne i et basseng fylt med naturlig mineralvann, tren din backhand på en av tennisbanene eller få en helende leirebehandling.

Yoga på stranden

Jeg pleier å ha begge beina plantet på jorden, men Bulgaria gjør det litt vanskelig.

Mann holder en tennisracket og ball

Strandsand er egentlig mitt foretrukne underlag.

Et land fullt av overraskelser

Man skal absolutt ikke la seg lure av landets harde ytre. Lokalbefolkningen er kjent for sitt sterke og robuste uttrykk, men under overflaten skjuler det seg et hjerte av gull og en vennlighet som varmer enhver besøkendes sjel.

Folkedansere

Vi ble invitert til bulgarsk folkedans på Maritim Hotel Paradise Blue Albena.

Trøffeljakt i Balchik med Dimitar Dimitrov

Det finnes to slags mennesker i verden. De som elsker trøfler, og de som elsker å hate dem. Ikke desto mindre finnes det i dag hele ni forskjellige trøfler i Bulgaria. Den dyreste er den hvite, og den kan de bulgarske trøffeljegerne få opptil 70.000 kroner pr. kilo for.

Det var denne hvite trøffelen vi satte oss fore å finne i selskap med den bulgarske trøffeljegeren Dimitar Dimitrov og hans fire trofaste hunder. Jeg trodde at man brukte griser når man skulle snuse frem trøfler, men jeg ble klokere (nok en gang). Hunder er visstnok bedre egnet til den slags, da grisen har en tendens til å spise fangsten selv. Vi fant ingen hvit trøffel, men mange svarte sommertrøfler. Ifølge Dimitar er rekorden 16 kilo trøfler på én dag. Bare én prosent av trøflene som høstes i Bulgaria, blir igjen i landet. Resten selges primært til Italia, Frankrike og Spania.

Mann med hatt og sin hund

Typen som elsker trøfler.

Mathias holder en trøffel

Typen som ikke gjør det.

Autentisk vinsmaking

Vi ble invitert inn til sommelier Dimo Atanasov, som bød på masse deilig bulgarsk vin. Hjemmet hans var som en skattekiste av gamle funn og minnet mest av alt om en forhistorisk antikvitetsbutikk. Som vanlig begynte vi med den bulgarske nasjonaldrikken, rakia, som er en brennevin laget av gjæret frukt. I dag finnes det fem vinregioner og 400 vinprodusenter i Bulgaria. I 1885 sto Bulgaria for den sjette største drueproduksjonen i Europa, men har siden falt ned til en beskjeden 15.-16. plass.

Oppdekket bord i bulgarsk stil

Mer autentisk blir det ikke.

Bulgarsk sommelier og Mathias

En bulgarsk sommelier og en dansk livsnyter.

Bord med brød, tomater og salat

Maten er servert!

Vil du også oppleve Bulgaria?

Bulgaria er et allsidig land som byr på mange forskjellige opplevelser. Hvis du er på utkikk etter et ferieland med lange gyldne sandstrender, milde temperaturer og lave priser, så er Bulgaria absolutt et reisemål for deg. Og jeg håper også at du etter å ha lest denne artikkelen vet at det er enda flere gode grunner til å besøke dette fantastiske stedet.

Kvinne under parasoll skuer ut over vannet

Botanisk hage i Balchik.

Havnepromenade

Havnepromenaden i Balchik.

Strand i Bulgaria

Albenas lekre strand.

Strand

Hvis noen (som meg) trenger litt skygge.

Mathias Eskelund

Mathias foretrekker en vaskeekte badeferie, og han kan ikke få nok av turkisblått vann og sand mellom tærne. Faktisk er han så begeistret for det, at han gjerne reiser jorden rundt for å finne det helt perfekte stedet.