Se hotell (26)

Reiser til Varna-området

En reise til Varna-området er perfekt for deg som ønsker en rimelig og solsikker ferie på lange sandstrender, med vakker natur og et stort utvalg restauranter og barer.
Regionen Varna ligger nordøst i Bulgaria, og ved kysten av Svartehavet ligger hovedbyen som også heter Varna. Noen mil utenfor byen ligger badestedene Albena, Balchik og Golden Sands, som lokker med barnevennlige strender, familiehotell og rimelige priser. Når du bestiller en reise til Varna-området med Ving har du en lang rekke hotell å velge blant, mange av dem i nærheten av stranden og barnevennlige.

Rimelige reisemål

Takket være det relativt lave prisnivået i Bulgaria er det ikke bare mat, drikke og shopping som er billigere enn på mange andre reisemål. Du får også mye hotell for pengene, noe som betyr at både reisen og oppholdet blir rimeligere enn på andre steder. På en ferie i Varna-området kan du unne deg et ekstra flott hotell, All Inclusive eller en ekstra rett til middag, og likevel ha penger til overs.

Vings reiser til Varna-området

Når du bestiller en reise til Varna-området med Ving har du et stort antall hotell å velge i. På mange av dem inngår All Inclusive i prisen, og det er sjelden du får så gode priser på All Inclusive som i Bulgaria. Ving har også flere fine familiehotell, for eksempel Family Garden-hotellet White Lagoon Beach hvor du kan treffe Vings egne maskoter Lollo & Bernie.
Finn ditt hotell
Strender

Strender langs Varna-området

Strendene langs Svartehavskysten i Bulgaria er generelt brede og har gyllen, finkornet sand. Det finnes solsenger og parasoller å leie på strendene.

Stranden i Albena

Den seks kilometer lange og innbydende sandstranden i Albena har rikelig med plass og en rolig og avslappende stemning. Stranden er langgrunn og vannet krystallklart. Langs stranden går det en bilfri strandpromenade hvor du blant annet får kjøpt drikke, frukt og iskrem.

Stranden i Golden Sands

Den omlag fire kilometer lange sandstranden i Golden Sands rommer rekker med solsenger, salgsboder og strandvolleyball-baner. Langs strandpromenden finner du et godt utvalg av restauranter og små kaféer, og på stranden tilbys ulike vannsportaktiviteter samt tilbud for barn, som trampoliner og småbåter.

Strendene i Balchik

Balchik har et par mindre strender og det er i nærheten av disse du finner våre hotell. Det varierer mellom finkornet og grovkornet strand på strendene.
Mat, drikke og uteliv

Mat og drikke i Bulgaria

I Bulgaria kan du spise og drikke godt for en rimelig penge. Her har de både lokale spesialiteter og mat fra alle verdenshjørner. Restauranttilbudet er bredt i Albena og Golden Sands, men også i Balchik ligger det en del restauranter. Du finner mer informasjon under hvert enkelt reisemål.

Mat i Bulgaria

Det bulgarske kjøkken er inspirert både av Europa og Midtøsten. Den maten som serveres i turistområdene er som regel en forenklet og internasjonalisert versjon av den genuine, lokale mattradisjonen, som har påvirkning fra gresk og tyrkisk kokkekunst. En klassisk hovedrett er kawarma, som består av kjøtt, løk, krydder og sopp, som har fått småkoke i en kjele. En annen god forrett er tarator, en kald salatsuppe typisk laget av yoghurt, agurk, hvitløk, dill, matolje og vann.

Grillet kjøtt og fisk er en gammel tradisjon i området, og slike retter utgjør en stor andel av menyen på de fleste restauranter. Kylling og lammekjøtt er mest vanlig, men svinekjøtt og biff forekommer også. Salater er populære – ofte grønnsaksbaserte med litt olje og eddik. En klassisk salat er shopskasalat, bestående av tomat, agurk, paprika, løk og toppet av med en rikelig mengde revet fetaost. I det bulgarske kjøkken finner du også flere retter med tarm, men siden dette sjelden er etterspurt av turister, finnes det ikke mye av dette på menyene.

Drikke i Bulgaria

Bulgaria er blant verdens største vinprodusenter og har fem vindistrikt som produserer vin av ulik karakter og kvalitet. I det sørlige Bulgaria produseres først og fremst rødvin, mens det i de nordlige delene av landet går i hvitvinsproduksjon. Det lages også mye god øl i landet, og noen lokale merker som kan fremheves er Kamenitza, Zagorka og Astika.

Den lokale brennevinen, «rakia», fremstilles av destillert fruktsprit. Råvarene kan være alt fra plommer til aprikoser, eller hva man måtte ha tilgang til. Smaken varierer etter kvaliteten på råvarene. Alkoholfrie alternativ som vann, brus og juice selges over hele Bulgaria, og de har også utmerket kaffe.

Underholdning på restaurantene

De fleste restauranter har en eller annen form for underholdning, og det er fort gjort at middagen blir en helaften. Som regel har restaurantene åpent fra ti på formiddagen og frem til midnatt. Bulgarerne er ikke høytidelige når det kommer til restaurantbesøk, så du trenger ikke være pent kledd. Derimot er T-skjorte og shorts et minimum. Badeklær er ikke tillatt.

Utelivet i Varna-området

Er det uteliv du ser etter, er Golden Sands det beste alternativet. I Albena og Balchik er det forholdsvis rolig.
Shopping

Shopping i Varna-området

For deg som liker shopping er Varna stedet med det beste utvalget, men det finnes små butikker på alle reisemålene.

Klær og sko

I Varna ligger de to kjøpesentrene Varna Mall og Grand Mall. Her finnes det også massevis av butikker som selger merkevarer som Adidas, Benetton, Kappa, lacoste, Terra Nova, mango, Berschka, Zara m.fl. Utvalget er ikke det samme som i Norge, men prisene er betydelig lavere. Er du ute etter å handle billig, er Varna sentrum å anbefale. Her finner du ikke like mange merkavarer, men lavere priser.

Vin

Det produseres store mengder vin i Bulgaria, og en del av vinen er veldig bra. Prøv deg gjerne fream, og hvis du finner en du liker godt, kan du kjøpe med deg et par flasker hjem. En suvenir som garantert ikke vil samle støv.

Sprit

Bulgarsk brennevin har varierende kvalitet, og det anbefales å holde seg unna den billigste varianten. Faktisk er prisene generelt så lave at du kan koste på deg en flaske av virkelig god kvalitet som vil gi deg valuta for pengene.

Keramikk

Den tradisjonelle og vakre keramikken er å se overalt i Bulgaria, og er en populær suvenir å ta med hjem. Vær oppmerksom på at keramikk som er blåmalt kan inneholde bly, og derfor kun bør brukes til pynt.

Rosenolje

Bulgaria er verdens største produsent av rosenolje. Ekte rosenolje er veldig dyrt fordi det kreves store mengder med roser til utvinningen. De fleste flasker merket "rosenolje" inneholder derfor mer eller mindre fortynnet olje, men lukten er den samme.
Aktiviteter og severdigheter

Aktiviteter i Varna-området

De ulike stedene langs Varna-kysten tilbyr aktiviteter både på land og på vannet, som f.eks. minigolf, tennis og vannsport.

Madara

Madara er en stor naturpark som du enklest kommer deg til med leiebil. Her kan du klatre eller du kan gå de 386 trappetrinnene opp til toppen av fjellet, der du finner Madaraborgen og kan nyte en fantastisk utsikt. På platået kan du også se Madararytteren, et stort stenrelief som er hugget ut i klippen. Relieffet anslås å være fra 700-tallet og står på UNESCOs verdensarvsliste.

Severdigheter i Varna-området

Bulgaria har mye å tilby når det kommer til historie og severdigheter. Her finner du blant annet en av verdens eldste byer.

Varna - en av verdens eldste byer

Varna i Bulgaria er en av verdens eldste byer, og det står fortsatt noen ruiner igjen fra gamle Varna. På 200-tallet bygde romerne et enormt badeanlegg på 5 km². I Varna ligger det også et arkeologisk museum der du kan se verdens eldste gullskatt. En annen severdighet er sjøfartsmuseet der ubåter, helikoptre, kanoner og andre gamle krigsgjenstander står utstilt.

De beste shoppingatene er Knyaz Boris og Praslav – bilfrie gater med butikker på rad og rekke. Her finner du både merkeklær, sko, smykker og annet.

Nessebar - Svartehavets stolthet

I Nessebar bør du ta deg god tid, så du kan rusle rundt i de trange smågatene, gå inn i noen av kirkene og sette deg ned og ta noe å drikke ved ruinene og ta inn byens atmosfære og sjarm. Se forbi suvenirkioskene og de blanke fasadene, og legg heller merke til murdetaljene på St. Stefans-kirken, bakgården på det etnografiske museet og det grove treverket øverst på de gamle bygningen. Typisk for Nessebar er byggestilen der man lager første etasje i mur og andre etasje som en stor trekasse over. Slik fikk man større boflate oppe, uten å ta for mye plass av gatene.

Pobitite Kamani - steinskogen

Knappe 20 km fra Varna, langs veien mot Sofia, ligger Pobiti Kamani, som på norsk betyr steinskogen. Navnet er ikke helt beskrivende, da det ikke er snakk om en orstenet skog, men derimot ørkenområde med svære steinsøyler, noen høye som hus og opptil 3 meter i diameter. Det er mange teorier om hvordan de er blitt til. Noen mener at steinsøylene ble formet på den tiden landet lå under vannlinjen, mens andre tror at de er bygget av mennesker.

Kaliakraodden

Med leiebil er det enkelt å komme seg til Kaliakraodden, en storslagen naturopplevelse. De røde klippene stuper rett ned i havet, og er du heldig kan du se delfiner som leker seg langt der nede. For ca. 2000 år siden ble det bygget en festning på odden, og den dag i dag kan man se ruinene av den, sammen med restene av et romersk bad og en kirke. Se deg nøye omkring, så vil du oppdage en restaurant som ligger inni en av grottene. Her serverer de en fiskesuppe som er verdt hele turen.

Kamen Brjag og Yajlata – naturreservater med historie

Kamen Brjag og Yajlata er arkeologiske naturreservater som ligger ca. 15 km nord for Kaliakraodden. Ruinene består av grotter, megalittiske steinsirkler, en festning fra antikken og et nekropolis. Fra kalksteinsklippene har man fantastisk utsikt over havet og de vakre blomsterengene.

Dobrich – hovedstaden i Dobrudjaprovinsen

Dobrich, hovedstaden i Dobrudjaprovinsen, er en genuin bulgarsk by med få turister som ligger 25 km vest for Albena. Langs gågatene i sentrum er arkitekturen futuristisk 60-tall, noe som gir en spesiell stemning, samtidig som det er moderne. Det er mye liv under lindetrærne som kanter gatene og mennesker handler, prater og drikker øl og kaffe på utekafeene. Hvis du spør deg frem, finner du enkelt gamlebyen som består av et par gater med gamle bindingsverkshus og aktive verksteder. Her er det forskjellige håndverkere som smed, skomaker og møbelsnekker. Det finnes også et bakeri hvor du kan kjøpe sesamkringler som er bakt i en hundre år gammel vedovn. I gamlebyen finner du et par hyggelige restauranter som passer godt til ettermiddagskaffen.
Hvordan du tar deg rundt
Den beste måten å se og oppleve Bulgaria på er med leiebil, og et godt tips er å bestille den hjemmefra før du reiser. Det er både billigere og enklere. Det kan i tillegg være vanskelig å fa tak i en leiebil på reisemålet i høysesong, så bestill din Avis-bil før ankomst.

Har du bestilt en fleksibel pakkereise med rutefly kan du lese mer om leiebil her.

Lokalbusser

Lokalbuss er det rimeligste transportmiddelet, og det går busser normalt hver halvtime, men oftere midt på dagen. Bussene er ganske ukomfortable, har ikke aircondition og bruker lang tid. Til Varna og Dobrich tar det 30–40 minutter.

Taxi

Det er relativt billig å ta taxi, men det lønner seg å avtale pris før du setter deg inn - og prut gjerne på prisen, siden de ikke bruker taxameter. Taxiene i sentrum og hotelletaxiene er ofte dobbelt så dyre som de taxiene som stopper på bussholdeplassene i utkanten av badebyene. Det er også mulig å leje en taxi for en hel dag - mange av sjåførene er dyktige guider, og kommer gjerne med gode tips til restauranter og severdigheter.

Regionsbusser

På lengre avstander er de private busselskapene det beste alternativet. En reise mellom Varna og Sofia tar ca. 7 timer. Bussbillett kjøpes på bussholdeplassen – det gjelder også for billett til Burgas.
Fakta

Tidsforskjell

Norsk tid + 1 time.

Vår service på reisemålet

I perioden mai–september kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller bare vil ha tips og gode råd. Hvis vi ikke kan hjelpe deg på telefon eller e-post kommer vi til hotellet ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter møter vi deg også på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.
Fly og transport

Flytid

Ca. 3 timer og 5 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Ving har charterreiser til Varna-området i Bulgaria i sommersesongen.

Du kan dessuten reise med Ving til Varna-området året rundt med rutefly, med fleksibel reiselengde.

Flyet lander på Varna flyplass.
Vær
 • januar
6°-1°
2
Soltimer/dag
2°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • februar
6°-1°
3
Soltimer/dag
3°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • mars
11°2°
4
Soltimer/dag
6°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • april
16°7°
6
Soltimer/dag
11°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • mai
22°12°
8
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juni
26°16°
9
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juli
30°19°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • august
29°18°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
26
Regnfrie dager
 • september
26°14°
8
Soltimer/dag
20°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • oktober
21°11°
5
Soltimer/dag
15°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • november
13°6°
3
Soltimer/dag
10°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • desember
7°1°
2
Soltimer/dag
4°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
Bulgaria og kysten av Svartehavet har et typisk middelhavsklima. Det betyr varme, tørre somre og milde, fuktige vintre. I Varna-området ligger Albena, Balchik og Golden Sands og i Sunny Beach-området: Sunny Beach og Nessebar. Det finnes ingen merkbare forskjeller mellom disse stedene værmessig.

Foretrekker du varme, sol og bad er høysesongen (juli og august) perfekt med makstemperatur på rundt 30 grader midt på dagen. Juli og august er også månedene med flest soldager, og vanntemperaturen ligger på rundt 23 grader. Foretrekker du vær som tilsvarer en fin, norsk sommer bør du reise på våren. Da ligger temperaturen på rundt 22 grader (i mai) og 25 grader (i juni), og opp mot 21 grader i havet.

Mai og juni

Mai regnes som førsesong med ca. 22 grader på dagen og ned mot 12 grader om nettene. Vanntemperaturen er ca. 16 grader. I juni stiger temperaturene både på land og i vannet, med opp mot henholdsvis 26 og 20 grader. Morgener og kvelder kan være kjølige med rundt 16 grader. Regn kan forekomme i mai og juni.

Juli og august

Disse månedene regnes som høysesong ved Svartehavskysten, med temperaturer på rundt 30 grader på dagtid og sjelden under 18 grader om natten. Hetebølger kan forekomme, men stort sett er det behagelige temperaturer og forfriskende bris. I vannet stiger temperaturen til 23 grader. Regn kan forekomme, men det er uvanlig.

Reiser til Varna-området

Albena
 • Barnevennlig
 • Strender
 • Sport & aktiviteter
Albena er et barnevennlig reisemål. Aller best bor du på Vings barnevennlige hotell Flamingo med barnebasseng og lekeplass.
Balchik
 • Barnevennlig
 • Strender
Balchik er en sjarmerende småby med en fin sandstrand, som skapt for en ferie med familien. Vårt barnevennlige Family Garden-hotell White Lagoon Beach er perfekt for en familieferie.
Golden Sands
 • Strender
 • Barnevennlig
 • Shopping
Golden Sands er et klassisk badested som passer for både barnefamilier og for deg som reiser uten barn. Leier du en bil kan du også oppdage mer av Bulgaria.

Finn reise til Varna-området
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.