Se hotell (6)

Reiser til Albena

I Albena ligger de fleste hotellene våre langs den fire kilometer lange stranden. Selvsagt er det mulig å bestille All Inclusive for en enkel og behagelig ferie.

Albena ligger ca. 15 kilometer nord for Golden Sands og er en frodig og velorganisert turistdestinasjon. Albena ble bygget senere enn mange av de andre byene langs Svartehavskysten, og virker derfor noe mer moderne. Arkitekturen i byen kan enkelte steder bære preg av sovjettiden, men dette kan være sjarmerende i seg selv. Dessuten er flere bygninger fint restaurert og den lille byen er generelt ryddig og velorganisert. Det er lett å finne frem – de viktigste gatene er strandpromenaden og strandalleen bak den, ettersom det er her alt skjer i Albena.

Sol, bad og moro

På dagtid er det avslappende strandliv som gjelder. Her kobler du helt av i solsengen under en parasoll, spaserer barføtt i vannkanten, bygger sandslott med barna, eller tråkker i vei ut på det krystallklare Svartehavet i en pedalbåt. Når kvelden kommer trekker folkemassene ned til den lille hovedgaten og til strandpromenadens restauranter, tavernaer og kafeer. Her spiser og drikker man godt, mens man nyter kveldsbrisen. Rundt kl. 23.00 begynner byen å falle til ro – perfekt for barnefamilier som ikke trakter etter nattklubber og pubrunder.

Hotell på stranden

De fleste av Vings hoteller ligger rett ved Albenas vakre strandpromenade, så du har aldri lang vei til dagens første bad eller en deilig solseng. Mange av hotellene er All Inclusive, som kan være veldig greit om feriebudsjettet ikke er ubegrenset. I Albena får man mye for pengene, med flere flotte, nyoppussede hotell som holder god internasjonal standard, men til lokale priser.

Nyttige tips
 • Hotell på stranden
 • All Inclusive
 • Prisgunstig innkvartering
 • Krystallklart vann
 • Lokale restauranter
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Albena

Vær
 • januar
6°-1°
2
Soltimer/dag
2°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • februar
6°-1°
3
Soltimer/dag
3°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • mars
11°2°
4
Soltimer/dag
6°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • april
16°7°
6
Soltimer/dag
11°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • mai
22°12°
8
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juni
26°16°
9
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juli
30°19°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • august
29°18°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
26
Regnfrie dager
 • september
26°14°
8
Soltimer/dag
20°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • oktober
21°11°
5
Soltimer/dag
15°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • november
13°6°
3
Soltimer/dag
10°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • desember
7°1°
2
Soltimer/dag
4°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
Strender
Den innbydende sandstranden i Albena er seks kilometer lang og opp til 100 meter bred. Her er det god plass og stemningen er avslappet og god. Det er langgrunt og vannet er krystallklart. Vings gjester har tilgang til gratis solsenger og parasoll på stranden mot fremvisning av hotellets romnøkkel. Man har rett til to solsenger og en parasoll per romnøkkel. Langs stranden går det en bilfri strandpromenade, der man kan spise, drikke, kjøpe frukt, is og annet godt. På stranden tilbys vannsporter som paragliding, padlebåt, vannscooter og seiling.
Fly og transport

Flytid

Ca. 3 timer og 10 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Du kan reise til Bulgaria i sommermånedene fra Oslo, Stavanger og Trondheim.
Du kan reise til Albena med Vings charterfly i sommermånedene. Du kan også reise med rutefly og selv bestemme hvor mange dager du vil at ferien skal vare. Flyet lander på flyplassen i Varna.
Med Vings busstransport kommer du enkelt og trygt til hotellet ditt i Albena. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling. Reisetiden fra Varnas flyplass til hotellet ditt er ca. 45 minutter til 1 time og 15 minutter (ca. 40 km), avhengig av trafikk og antall hotellstopp. Noen ganger kjører bussen via Golden Sands, og da blir reisetiden litt lengre. Den eksakte bussruten er avhengig av lokale forhold og bestemmes på reisemålet. Regn med ventetid på flyplassen, det tar tid med bagasjen ved ankomst. Du får mer informasjon ved ankomst.
Les mer om transport .
Mat, drikke og natteliv
Albena har flere restauranter med både bulgarsk og internasjonal mat. De fleste ligger langs strandpromenaden og alleen. Ofte er restaurantene innredet i russisk stil med benker og bord i massivt tre. Generelt varierer restaurantene lite i pris, utvalg og kvalitet. Som ellers i Bulgaria er det billig å spise ute. Det er viktig å huske å gi tips, da dette er en viktig del av personalets lønn. Som regel gir man 10 % dersom man er fornøyd.

Maten i Albena

Ettersom Albena er en kystby går det mye i fisk på menyene, og som regel kommer den grillet. Det forekommer derimot at ikke alle fiskerettene som står på menyen kan bestilles. Tilbudet bestemmes av morgenens fiskelykke. Makrell og ørret er nesten alltid å få tak i. Skulle det ikke friste med lokale spesialiteter, så finnes det andre alternativ. Nesten alle menyer inneholder et par sider med pizza og pasta. En del restauranter holder fast ved det gamle systemet, der man bestiller tilbehør separat.... Dette gjelder brød, pommes frites, ris, grønnsaker og salat. Tilbehøret står for seg selv på menyen, med tilhørende prisoversikt. I Bulgaria er det vanlig å spise salat til forrett og et kjøttstykke med valgfritt tilbehør som hovedrett. Maten er både billig, god og servert i sjenerøse porsjoner. Man tilbringer lett en helaften ved middagsbordet. Dette gjelder ikke minst på de tradisjonelle restaurantene, der det ofte er underholdning med opptreden av folkedans o.l.

Underholdning på restaurantene

De fleste restauranter har en eller annen form for underholdning, og det er fort gjort at middagen blir en helaften. Som regel har restaurantene åpent fra ti på formiddagen og frem til midnatt. Bulgarerne er ikke høytidelige når det kommer til restaurantbesøk, så du trenger ikke være pent kledd. Derimot er T-skjorte og shorts et minimum. Badeklær er ikke tillatt.

Mat i Bulgaria

Det bulgarske kjøkken er inspirert både av Europa og Midtøsten. Den maten som serveres i turistområdene er som regel en forenklet og internasjonalisert versjon av den genuine, lokale mattradisjonen, som har påvirkning fra gresk og tyrkisk kokkekunst. En klassisk hovedrett er kawarma, som består av kjøtt, løk, krydder og sopp, som har fått småkoke i en kjele. En annen god forrett er tarator, en kald salatsuppe typisk laget av yoghurt, agurk, hvitløk, dill, matolje og vann....

Grillet kjøtt og fisk er en gammel tradisjon i området, og slike retter utgjør en stor andel av menyen på de fleste restauranter. Kylling og lammekjøtt er mest vanlig, men svinekjøtt og biff forekommer også. Salater er populære – ofte grønnsaksbaserte med litt olje og eddik. En klassisk salat er shopskasalat, bestående av tomat, agurk, paprika, løk og toppet av med en rikelig mengde revet fetaost. I det bulgarske kjøkken finner du også flere retter med tarm, men siden dette sjelden er etterspurt av turister, finnes det ikke mye av dette på menyene.

Drikke i Bulgaria

Bulgaria er blant verdens største vinprodusenter og har fem vindistrikt som produserer vin av ulik karakter og kvalitet. I det sørlige Bulgaria produseres først og fremst rødvin, mens det i de nordlige delene av landet går i hvitvinsproduksjon. Det lages også mye god øl i landet, og noen lokale merker som kan fremheves er Kamenitza, Zagorka og Astika.

Den lokale brennevinen, «rakia», fremstilles av destillert fruktsprit. Råvarene kan være alt fra plommer til aprikoser, eller hva man måtte ha tilgang til. Smaken varierer etter kvaliteten på råvarene. Alkoholfrie alternativ som vann, brus og juice selges over hele Bulgaria, og de har også utmerket kaffe.
I Albena er utelivet mer avslappet og kveldene tilbringer de fleste i den lille hovedgaten og på strandpromenadens restauranter, tavernaer og kafeer. De fleste restaurantene har en eller annen form for underholdning, enten det er band som spiller folkemusikk eller klassikere, eller show med orientalsk dans, eller kanskje «nestinarski tantsi» – dans på glødende kull.

Golden Sands – Om du søker et pulserende uteliv

I Albena finnes det enkelte populære diskotek og barer, men ønsker du et større utvalg og et mer intensivt nattliv med puber og klubber, bør du ta turen til Golden Sands. Der stenger de ikke dørene før solen står opp.
Shopping
Bak den første raden med hotell går det en bilfri allé med butikker med bulgarsk keramikk, t-skjorter og mye annet. Her er det også trivelig å bare spasere gatelangs og se på utvalget. En populær suvenir fra Bulgaria er musserende vin og lokalt brennevin.

Klær

Det finnes visse shoppingmuligheter i Albena, men besøk gjerne den større byen Varna, der de to kjøpesentrene Varna Mall og Grand Mall ligger. I Varna er det mange butikker som selger merkeklær som Adidas, Benetton, Kappa, Lacoste, Terra Nova, Mango, Bershka, Zara og så videre. Utvalget er ikke det samme som i Norge, men prisene er betydelig lavere.
Om du søker billig shopping er Varna sentrum å anbefale. Her er det færre av de store kjedene enn på kjøpesentrene, men prisene er enda lavere. Et annet alternativ er å reise til Dobrich, men her eksisterer det nesten ingen merkebutikker, og butikkpersonalet snakker sjelden engelsk.

Sko

Sko finner du både på markedet og i butikkene i shoppinggatene Knyaz Boris og Preslav. Sko er generelt ganske billig.

Keramikk

Den tradisjonelle, vakre bulgarske keramikken finner du overalt i landet, men den blekner likevel noe når man ser den keramikkunst som finnes i Varna. Keramikken her er unik. Dersom du vurderer å kjøpe, bør du se opp for blåfarget keramikk, da denne kan inneholde bly. Som pyntegjenstander er det derimot ikke noe problem.

Roseolje

Bulgarerne er veldig stolte av sine roser. Det er derimot vanskelig å finne ekte roseolje, da den koster over hundre kroner per gram. Den stive prisen skyldes at det går med voldsomme mengder roser for å utvinne oljen. I de fleste flaskene med «roseolje» er innholdet mer eller mindre utvannet, men det dufter likevel veldig godt.

Vin

Bulgaria er et utmerket vinland. En flaske lokalprodusert vin er en kjempefin suvenir eller gave. Smak gjerne på vinene på en restaurant før du kjøper.

Sprit

Bulgarerne er også veldig stolte av sin roselikør, selv om den kanskje er mer typisk enn den er velsmakende. En flaske lokalprodusert konjak eller vodka kan fås til en billig penge. Vi kan derimot ikke garantere for kvaliteten.
Aktiviteter og severdigheter
Frodige og grønne Albena ligger ca. 15 kilometer nord for Golden Sands. Stedet er ikke så stort, så det går fort å lære seg å finne frem. De viktigste gatene er strandpromenaden og strandalleen bak den. På dagtid er det avslappende strandliv som gjelder. Her kobler du av i solsengen under en parasoll, går barføtt i strandkanten, bygger sandslott med barna, eller tråkker rundt på Svartehavet i en pedalbåt. Omkring Albena finnes det en rekke andre aktiviteter å ta seg til. De er kort vei til den naturskjønne Kaliakraodden, og til shopping og bulgarsk hverdagsliv i Varna eller Dobrich. Ca. to timer unna ligger den historiske byen Nessebar, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Nessebar – Svartehavskystens stolthet

Svartehavskystens stolthet, Nessebar, står på UNESCOs verdensarvliste. Den vernede gamlebyen ligger på en odde man kommer til ved å kjøre gjennom den nye delen av Nessebar. I gamlebyen går man på svingete brosteinsgater og beundrer bysantinske kirker, dekorative fasader, vakker mosaikk og glasert keramikk. Her finner du de karakteristiske husene, der første etasje er i stein, mens andre etasje er bygget av tre og stikker ut over gatene. Man bør sette av en hel dag til å se Nessebar. Man reiser hit enkelt med buss fra Varna.

Varna – gode shoppingmuligheter

Varna ligger ca. 40 minutter med buss fra Albena. Selv om byen er Bulgarias tredje største føles den koselig og avslappende, takket være de skyggende alleene og beliggenheten ved havet. De store shoppinggatene Knyaz Boris og Praslav er bilfrie, og her finner du flere merkebutikker som selger klær, sko og smykker. I Varna finnes det mye moro også for de minste, med akvarium, planetarium og, ikke minst, stranden og alt den kan tilby.

Madara

Madara er et stort naturreservat cirka en og en halv time fra Albena. Du kommer hit enkelt med leiebil. I Madara kan du tilbringe timesvis med å gå turer. Om du orker kan du klatre til toppen av fjellet ved å gå de 386 trappetrinnene som leder opp til Madara-borgen. Her belønnes du med en fantastisk utsikt.

Dobrich – hovedstaden i Dobrudjaprovinsen

Dobrich, hovedstaden i Dobrodjaprovinsen, er en ekte bulgarsk by med få turister. Byen ligger 25 kilometer vest for Albena. Langs gatene i sentrum er bygningene i futuristisk 60-tallsstil, som gir en spesiell og samtidig moderne atmosfære. Det er fullt av liv under lindetrærne som kanter gatene, der innbyggerne er på handletur, eller diskuterer over en øl eller kaffe på de mange kafeene. Spør du noen av de lokale finner du enkelt frem til gamlebyen, som består av et par gater med gamle trehus og verksteder som rommer smeder, skomakere og møbelsnekkere. I bakeriet her kan du kjøpe kringler som er bakt i en hundre år gammel vedfyrt bakerovn. I gamlebyen ligger det et par trivelige restauranter.

Kranevo

Cirka fire kilometer sør for Albena ligger Kranevo – en ikke spesielt stor, men ekte bulgarsk by. Mange av de som arbeider i Albena bor her, og byen bærer preg av dette. Det finnes visse shoppingmuligheter og noen bra restauranter, hvor prisene er omtrent halvparten av hva de er i Albena. Et annet tips er å gå en spasertur langs stranden i Kranevo.

Tennis

Det finnes flere tennisbaner rundt om i Albena. Her kan man få leie racket og baller, og banene er som oftest i god stand.

Riding

Rideskolen «Riding Club» ligger i utkanten av Albena. Her har de ponnier, større hester og profesjonelle ridelærere.

Treningssenter

På Hotel Dobrudja har de et moderne treningssenter. Her tilbyr de også massasje og andre behandlinger, for både indre og ytre velvære.

Minigolf

Det finnes flere minigolfbaner i Albena. De er litt slitt, men om man spiller for å ha det gøy med andre, så er det ikke noe som vil legge noen demper på opplevelsen.

Sykling

Sykler kan leies ved hotellene Laguna Mare, Ralitsa og Gergana. Man kan også leie familiesykler, med plass til fire – en særdeles morsom måte å ta seg rundt i byen på.

Kurbad

I sentrum ligger hotellet Dobrudja, hvor de har et spa- og helsesenter. Fasilitetene har et visst gammeldags østblokkpreg, men er ganske gode. Hør med en av Vings reiseledere for mer informasjon om prisene.

Kamen Brjag og Yajlata – naturreservat med historie

Kamen Brjag og Yajlata er to arkeologiske reservater ca. 15 kilometer nord for Kaliakraodden. Ruinene består av et grottekompleks, megalittiske sirkler, en festning fra antikken og et nekropolis. Fra kalksteinsklippene har man en vidunderlig utsikt over havet og de vakre blomsterengene.

Varna – en av verdens eldste byer

Varna er en av de eldste byene i verden, og flere steder kan man se ruiner fra en svunnen tid. På 200-tallet bygde romerne et enormt badeanlegg her, med en overflate på fem kvadratkilometer. På det arkeologiske museet her kan man blant annet kan se det som er verdens eldste skatt av bearbeidet gull. En annen severdighet i Varna er sjøfartsmuseet, der ubåter, helikoptre, kanoner og annet krigsmateriell er utstilt.

Kaliakra-odden

Et besøk til Kaliakra-odden er perfekt for deg som ønsker en praktfull naturopplevelse. Kaliakra ligger ca. 40 kilometer nord for Albena. Den enkleste måten å komme hit er med bil, da det ikke går buss hit. Odden er ca. to kilometer lang og består av mektige, røde kalksteinsklipper, som reiser seg 50-60 stupbratte meter over havoverflaten. Utsikten fra klippene er enestående, og er man virkelig heldig kan man se delfiner som svømmer og leker i havet nedenfor.

Aladzha-klosteret

Aladzha-klosteret ligger noen kilometer fra Golden Sands og rommer i dag et lite museum. Klosteret ble bygget inn i klippen på 500-tallet, og hadde opprinnelig fantastiske veggmalerier og vakker mosaikk. De vakre fargene fikk tyrkerne til å navngi klosteret Aladzha, som betyr «fargestrålende» på tyrkisk. I dag er det dessverre ikke mye farge igjen, men noe av klosterets mosaikk er bevart. Man trenger ikke å bruke lang tid på ruinene og museet, da området ikke er så stort. Ved siden av museet går det en sti inn i skogen. Her er det fint å gå en spasertur blant busker og trær som er typiske for disse traktene, mens man nyter stillheten skogen her er kjent for.

Madara-borgen og rytteren fra Madara

Madara er et naturreservat med et høyt fjell hvor Madara-borgen ligger på toppen. «Rytteren fra Madara» er et relieff hugget ut i selve berget, 23 meter høyt oppe i en bratt klippevegg. Relieffet fra 700-tallet er Europas eldste uthogde relieff, og står på UNESCOs verdensarvliste. Vær oppmerksom på at relieffet er dekket av stillaser.

Pobiti Kamani – steinskogen

Pobiti Kamani ligger 18 kilometer nordvest for Varna langs veien mot Sofia. Området omtales som en steinskog, men navnet er misvisende. Dette er først og fremst et sandørkenområde med merkelige kalksteinsformasjoner. Formasjonene har minne om monolitter, der de strekker seg opptil seks meter til værs, og kan ha en diameter på opptil to og en halv meter. Det er mange teorier om hvordan disse søyleliknende formasjonene oppsto, men ingen vet helt sikkert. Noen tror de stammer fra da landet lå under havnivå, mens andre tror det hele er menneskeskapt.
Hvordan du tar deg rundt
For deg som vil bestemme selv hvor turen skal gå, og reise i ditt eget tempo, er en leiebil perfekt. Her kan du kjøre på veier av god kvalitet, og finne frem til dine egne perler. Veiene er noe smalere enn i Norge, og kjøretempoet noe høyere. Det kan være smart å ta med seg en oversikt over det kyrilliske alfabetet, slik at man forstår gateskiltene overalt. Ved kysten og i de største byene står stedsnavn med latinske bokstaver. Det finnes mange bilutleiefirmaer, og både pris og standard varierer. AVIS har biler med bra kvalitet og forsikringer som dekker det meste. Som regel betaler du et depositum for drivstoff, som du får tilbake dersom bilen leveres med full tank. Om du reserverer en AVIS-bil gjennom oss, får du en bra bil til en rimelig pris, uten overraskelser.

Slik gjør du:

• Kontakt oss i løpet av kontortiden, eller ring oss på servicetelefonen. Vi reserverer bilen og en AVIS-medarbeider leverer den til hotellet, hvor du signerer kontrakten og betaler.
• Ha alltid med førerkort under kjøring.
• Ha alltid AVIS-kontrakten liggende i bilen.
• Avtal med AVIS når bilen skal leveres tilbake. Vi anbefaler at du møter en AVIS-medarbeider også når du leverer fra deg bilen.

Følgende er inkludert i prisen:

• Grunnforsikring
• Ubegrenset antall kilometer
• Kart
• Skatter og avgifter

Følgende tilvalg er tilgjengelige:

• Barnesete
• Ekstra sjåfør(er)
• Personskadeforsikring
• Egenandelsforsiking (Super Collision Damage Waiver)

Forhåndsbestilt bil

Dersom du har forhåndsbestilt en AVIS-bil da du bestilte reisen, trenger du bare møte AVIS' representant i hotellresepsjonen. Tidspunktet står i reisedokumentene dine.
Med et transporttilbud som innbefatter minitog, lokalbusser og taxi, er det lett å ta seg rundt i Albena. Taxi er billig her, men noe dyrere på kveld- og nattestid. Det lokale busstilbudet er bra, med forbindelse til Golden Sands og Balchik flere ganger om dagen.

Taxi

Avtal pris på forhånd og ikke vær redd for å prute. Selv om det i blant påstås, er det ingen faste priser, og som regel fungerer ikke taksametrene. Taxiene i sentrum, og de som tilhører hotellene, er dobbelt så dyre som taxiene som står på bussholdeplassene i utkanten av turistområdene.

Langdistansebusser

Om du skal på en lengre tur er de private busselskapene det beste alternativet. En reise mellom Varna og Sofia tar ca. syv timer. Bussbillett kjøper du på bussholdeplassen. Dette gjelder også for billetter til Burgas.

Lokalbuss

Lokalbussene er den billigste reisemåten. De går normalt hver halvtime, men midt på dagen går bussene oftere. Dessverre er bussene nokså ubehagelige, langsomme og uten luftkondisjonering. Det kan også bli trangt når man deler buss med lokalbefolkningen, som gjerne kommer fra jobben eller markedet, og har med seg klær og matvarer.

Minibuss

Minibussene er betydelig mer behagelige enn lokalbussene. Kortere distanser på 3-4 mil er som regel det billigste alternativet. Eneste ulempen ved minibussene er at de ikke kjører før de er fulle, så man risikerer å måtte vente i opptil en halvtime.

Andre transportmidler

I Albena er det to minitog som kjører gjennom byen, med avgang hvert 20. minutt. Linje 1 kjører til bussterminalen, hvor det er korrespondanse til Varna, Balchik og Dobrich. Det er også mulig å komme seg til bussterminalen til fots. Det er ikke veldig langt, og man følger bare hovedgaten gjennom byen.
Fakta

Vår service

I perioden juni–september kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller kanskje bare vil ha tips eller gode råd. Kan vi ikke løse det på telefon eller e-post kommer vi til ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.

En bærekraftig reise

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om vårt bærekraftsarbeid på Bærekraftig ferie med Ving. Ving har i tillegg gjennom mange år aktivt støttet organisasjonen ECPAT i deres arbeid mot seksuell utnyttelse av barn.

Pass og visum

For norske statsborgere må passet være gyldig i minst 3 måneder etter hjemkomst. Norske statsborgere trenger ikke visum til Bulgaria. For mer informasjon ta kontakt med Bulgarias ambassade på tlf. 22 55 40 40. www.mfa.bg/embassies/norway

For norske statsborgere som er født utenfor Norge kan andre regler gjelde. Vær klar over at du kan bli nektet innreise med nødpass/ødelagt pass, og at visum kan kreves ved mellomlandinger. Vennligst ta kontakt med ambassaden for mer informasjon. Ving er ikke ansvarlig for feilaktige handlinger som kan føre til at du nektes innreise til Bulgaria.

Vaksinering

Det kreves ingen vaksinering, men Ving anbefaler Twinrix som gir mangeårig vaksinasjon mot hepatitt A og B. Husk at vaksinen ev. må tas minste fire uker før avreise.

Lover og lokale skikker

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Valuta og betaling

Bulgarske lev (BGN). Minibanker finnes. De fleste restauranter og butikker aksepterer ikke kort. Euro, USD og skandinaviske sedler er gangbare ved veksling. Det er forbudt å veksle penger på gaten.

Tidsforskjell

Norsk tid + 1 time.

Elektrisitet

220 V. Kontaktene kan være av eldre modell og ikke jordet.

Språk

Bulgarsk

Viktig informasjon om hotellene

Sesongen i Bulgaria er kort og intensiv og hotellene blir tidlig utsolgt. Det kan derfor være vanskelig å bytte hotell etter at du har kommet til reisemålet. Derfor ber vi deg tenke nøye igjennom valget av hotell. Hotellstandarden i Bulgaria er vanligvis noe lavere enn i resten av Europa. Rommene er ofte små med enkel innredning. Hvis du bestiller en uspesifisert reise kommer du til å havne på et veldig enkelt hotell, og også da kommer det til å bli vanskelig å bytte hotell.

Ekstrasenger

Hotellrommene i Bulgaria er ofte små, og det kan bli trangt med ekstrasenger. Ekstrasengene kan være sovesofa, oppredbare lenestoler, eller køyesenger. De ordinære sengene står ikke alltid ved siden av hverandre, og det hender at de står etter hverandre.

Viktig informasjon om taxfree

Vær oppmerksom på at taxfree-varer til og fra Bulgaria kun kan bestilles fra et begrenset utvalg.

Øvrig

Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv.
Reise med barn
Albena er et barnevennlig reisemål med mange aktiviteter for små og store barn. Langs strandpromenaden finner du vannsykler, trampoliner og mye annet å prøve seg på. Ettersom man tilbringer mye av tiden på stranden og langs den bilfrie strandpromenaden, er Albena et flott sted å ta med seg familien på ferie.

Aktiviteter for de minste barna

Stranden og bassenget på hotellet er en attraksjon i seg selv for barna, og på stranden finnes mange aktiviteter og lekeplasser. To steder finnes det minitivoli med hoppeslott, husker og minitog. Det ene ligger ved basaren, omtrent midt på strandpromenaden, og det andre ligger ved siden av Hotel Dobrudja langs veien som leder til bussterminalen.

Varna – aktiviteter for de større barna

For de største barna er det mye morsomt å gjøre i Varna. Her kan man besøke akvariet og planetariet, som begge ligger rett i nærheten av stranden. Byens sjøfartsmuseum er også en spennende attraksjon, hvor man blant annet kan se gamle ubåter. Utenfor museet er diverse militærmateriell fra sovjettiden utstilt – et helikopter og kanoner som er litt rustne, men ikke verre enn at man fortsatt kan se de røde stjernene.

Mat

Det er sjelden vanskelig å få barn til å spise grillet kylling, pommes frites, grillspyd, fiskefileter eller hamburgere. Dette er noen av rettene som går igjen på flere av menyene rundt om i byen. Maten er ikke sterkt krydret og bør passe barna perfekt. Det samme kan sies om isbodene langs strandpromenaden. Merk at en del restauranter har høye stoler.

Barnemat og bleier

Barnemat og bleier er å få kjøpt på hotellene. Ønsker man å handle større mengder, anbefaler vi supermarkedet Kurland i Varna.
Finn reise til Albena
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.