Se hotell (8)

Reiser til Nessebar

Nessebar er en av Europas eldste byer, med brosteinsgater og innbydende strender, og en ferie fylt med sol, bad og kulturopplevelser.

På en ferie i Nessebar får du oppleve sol, badeliv, historie og kultur. Byen har en rik historie som krysningspunkt for folkeslag som thrakere, grekere, romere og osmanere. Den dag i dag kan man beundre byggverk fra svunne tider, som på en naturlig måte har blitt integrert i bybildet. Nessebar har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1983. De eldste delene av byen ligger lengst ute på en liten halvøy, forbundet med fastlandet via en smal landtunge. De typiske husene, der første etasje er bygget i stein og andre etasje i tre, dominerer bybildet. Mellom dem er det et mylder av brosteinssmug som forbinder de små torgene. På fastlandet ligger Nessebars nyere del, med de fleste hotellene, de største strendene og småbyliv.

Sol og bad

Nessebars to største strender ligger i den nyere bydelen, i passe gangavstand fra gamlebyen. Strendene holder høy kvalitet med daglig ettersyn og bra service. Ønsker du roligere forhold og bedre snorklemuligheter, skal du dra til de små strendene rundt gamlebyen. Den aller største stranden i området, den åtte kilometer lange Sunny Beach-stranden ligger i utkanten av Nessebar.

Kveld i Nessebar

Etter å ha dusjet vekk saltet og byttet antrekk, er det på tide å spise middag. Det er rikelig med kafeer og restauranter i Nessebar, og prisene på mat og drikke er lave. Torget rundt Mitropolia-ruinene er et fint utgangspunkt for å finne et sted å spise. Mange av Vings gjester pleier å spasere herfra ned til halvøyas sørøstre spiss, langs gatene Rusalka og Tsar Ivan Asen II. Her står ikke bare fersk fisk på menyen, men også en fortreffelig utsikt over Svartehavet.

Barnevennlige Nessebar

På vårt barnevennlige Family Garden-hotell, Sol Nessebar Mare, har du alt du trenger for en deilig familieferie. Her er det badeland med vannsklier, lekevennlige gressplener, barneklubb og et All Inclusive-tilbud der du alltid finner noe som frister. Dessuten ligger hotellet bare få minutter fra stranden, så om man vil ha litt avveksling fra bassenget og badelandet, så lar det seg enkelt gjøre.

Nyttige tips
 • Family Garden med badeland
 • All Inclusive
 • Hotell på stranden
 • Fine sandstrender
 • Rimelig mat og drikke
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Nessebar

Vær
 • januar
6°-1°
2
Soltimer/dag
2°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • februar
6°-1°
3
Soltimer/dag
3°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • mars
11°2°
4
Soltimer/dag
6°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • april
16°7°
6
Soltimer/dag
11°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • mai
22°12°
8
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juni
26°16°
8
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • juli
30°19°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • august
29°18°
10
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
26
Regnfrie dager
 • september
26°14°
8
Soltimer/dag
20°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • oktober
21°11°
5
Soltimer/dag
15°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • november
13°6°
3
Soltimer/dag
10°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • desember
7°1°
2
Soltimer/dag
4°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
Strender
I den nye delen av Nessebar ligger det en bred og langgrunn strand med finkornet sand – perfekt for late dager. På stranden er det utleie av solsenger og parasoller, tilbud om vannsportaktiviteter og mange restauranter. I gamlebyen er det flere mindre viker med badeplasser og roligere stemning. En kort busstur unna ligger Bulgarias største turistdestinasjon, Sunny Beach, med Svartehavets kanskje vakreste og mest populære strand.
Fly og transport

Flytid

Ca. 3 timer og 15 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Til Nessebar kan du reise med Vings charterfly i sommermånedene og med rutefly året rundt. Flyet lander på flyplassen i Burgas.
Du kan reise til Bulgaria i sommermånedene.
Med Vings busstransport kommer du enkelt og trygt til hotellet ditt i Nessebar. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling. Reisetiden fra Burgas flyplass til hotellet ditt er ca. 30 til 60 minutter (ca. 25 km), avhengig av trafikk og antall hotellstopp. Den eksakte bussruten er avhengig av lokale forhold og bestemmes på reisemålet. Regn med ventetid på flyplassen, det tar tid med bagasjen ved ankomst. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport.
Mat, drikke og natteliv
Mange restauranter i Nessebar serverer både lokal og internasjonal mat. Fisk og skalldyr er populært, i tillegg til lokale spesialiteter. I havnen ligger det et lite område med fiskerestauranter som serverer fersk fisk hver dag. Du finner veien dit ved å gå tvers gjennom den lille bussterminalen. På halvøyas nordøstre spiss ligger det flere restauranter oppe på en klippe hvor det er vakker utsikt over havet.
De fleste restauranter i Nessebar har åpent fra titiden om morgenen og frem til midnatt. De tilbyr ofte en eller annen form for underholdning, slik som visesangere. For bulgarere er ikke restaurantbesøk nødvendigvis en høytidelig anledning, og det er sjelden man tar på seg finstasen for å gå ut og spise middag. T-skjorte og shorts er derimot et minimum, spesielt om man befinner seg utenfor turistområdene. Tips er obligatorisk og en viktig del av servitørenes lønn. Ca. 10% anbefales om du er fornøyd med servicen. Det hender at regningen kommer med en inkludert serviceavgift, men det blir stadig sjeldnere.

Mat og drikke i Bulgaria

Det bulgarske kjøkkenet har innflytelse både fra Europa og Midtøsten. Det man får servert i turistområdene er derimot en forenklet versjon. Grilltradisjonen er stor og barbecue er en viktig del av de fleste restaurantenes menyer. En annen viktig del av det bulgarske kjøkkenet er lette grønnsakssalater, laget av utmerkede råvarer og servert med olje og eddik. En virkelig klassiker er shopskasalat, som består av tomat, agurk, paprika og løk, toppet med en sjenerøs mengde saueost. Til salaten kan man for eksempel spise grillet kjøtt, eller kanskje kawarma? Kawarma er en bulgarsk spesialitet bestående av kjøtt, mye løk, krydder, og noen ganger også sopp, som får småkoke i en gryte som siden settes på bordet.

Vin

Bulgaria er en av verdens største vinprodusenter. Landet har fem vindistrikt som produserer vin av ulik karakter og kvalitet. I det sørlige Bulgaria produseres først og fremst rødvin, mens det i de nordlige delene produseres hvitvin. Langs Svartehavskysten finnes flere viktige vinområder. Noen av de mest kjente bulgarske vinene er Gamza, Dimyat, Pamid, Muscat, Misket, Mavrud og Melnik, for ikke å glemme Kadarka og Eselmilch, som er av de aller mest populære. Noen av vintypene som produseres i Bulgaria er:

Evksinograd-vinene – Utsøkt rød- og hvitvin.

Melnik og Cabernet – Fyldigere rødvin. Ekte Melnik finnes sjelden på markedene.

Karlovski og Sungurlarski Miscet – halvtørre hvitviner.

Targovishte Traminair og Targovishte Chardonnay – tørre hvitviner av god kvalitet.

Øl

Bulgaria produserer ikke bare god vin, men også utmerket øl. Noen gode nasjonale merker er Kamenitza, Zagorka og Astika.

Sprit

Rakia er den lokale brandyen – gjæret og destillert fruktsprit. Råvaren kan være alt fra plommer til aprikoser, eller hva enn man har for hånden.

Alkoholfritt

Vann, brus, kaffe og en rekke juicevarianter finnes på de fleste kafeer og restauranter.
Utelivet i Nessebar er rolig. Kveldene tilbringes på tradisjonelt bulgarsk vis ved å nyte kveldsbrisen på en bar eller cafe. Ønsker du mer moro og underholdning ligger populære Sunny Beach bare noen kilometer unna.
Shopping
Om det skulle friste med shopping er det rikelig med butikker i Nessebar. Her får du tak i alt fra keramikk, lær og smykker, til sko og klær. Typiske suvenirer er vin, champagne og lokalt brennevin. De laveste prisene får du ved å besøke den nye delen av byen, hvor det er færre turister, noe som er med på å holde prisnivået nede.

Shopping i Burgas-området

Shopping er nærmest obligatorisk når man er i Sunny Beach og Nessebar. Vil du ha et større utvalg av butikker kan du besøke Burgas, der det finnes to shoppingsentre; Burgas Plaza og Galleria Mall. Her finner du allslags butikker.

Roseolje, -marmelade og -likør

Roseolje er en populær suvenir, men pass opp – mange flasker inneholder kun rosevann, og har ingenting med den ekte oljen å gjøre. Ett gram roseolje er like dyrt som ett gram gull. Prøv også roselikøren, og ikke minst rosemarmeladen, som har en enestående smak og duft.

Håndlagede duker

Når du er i Sunny Beach bør du vurdere å gjøre et røverkjøp på en håndlaget duk. Dette er skikkelig håndverk, og lokalbefolkningen selger dem overalt hvor det er plass til å brette dem ut.
Aktiviteter og severdigheter
Det er mange aktiviteter å holde på med i Nessebar, for eksempel windsurfing, vannski og parasailing. Til mer landfaste aktiviteter hører tennis og ridning. I nærheten ligger også badelandet Aqua Paradise me en rekke vannsklier – perfekt for varme sommerdager.
Det er mye å finne på i Nessebar, og på én dag rekker du både sol og bad, historie og kultur. Byen har en rik historie som krysningspunkt for folkeslag som thrakere, grekere, romere og osmanere, og også i dagens bybilde kan du beundre mange historiske byggverk. Nessebar har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1983. De eldste delene av byen ligger ytterst på en liten halvøy som er forbundet med fastlandet via en smal landtunge. De typiske husene, der første etasje er i stein og andre etasje i tre, dominerer bybildet. Mellom husene slynger brosteinsbelagte gater seg, og forbinder gamlebyens små torg med hverandre.

St. Stefan-kirken

St. Stefan-kirken er en av de best bevarte og mest utsmykkede kirkene i Nessebar. Kirkens interiør består av store malerier fra gulv til tak. De eldste delene av kirken er rundt 1000 år gamle, og bærer sin alder med stil.

Pantokrator-kirken

Dette er en godt bevart kirke i Mesembria-gaten, som nå – i likhet med mange andre kirker – huser et kunstgalleri.

Basilikaen

Man kan ikke unngå å få øye Basilikaen, der den troner nesten midt i byen. Etter venetianernes herjinger på 1200-tallet er det ikke mye mer enn grunnmuren og et par gjenreiste bueganger som står igjen, men man får likevel et godt inntrykk av hvordan det en gang må ha sett ut.

Museer

Det etnografiske museet er vel verdt et besøk, kanskje aller mest på grunn av den vakre bygningen. Den er et typisk eksempel på den bulgarske byggekunsten fra midten av 1800-tallet, da de nasjonalistiske strømningene var sterke. Her kan du blant annet se de åpne ildstedene med vakkert treskjæringsarbeid.
Et annet museum er det arkeologiske museet, som ligger ved byporten, i begynnelsen av Mesembria-gaten. Her er det en oversikt over flere av attraksjonene i nærheten. Skiltingen er ganske sparsommelig, men et engelskspråklig hefte gir deg en viss pekepinn.

Aladzha-klosteret

Noen mil fra Varna ligger det underlige klippeklosteret Aladzha, en spennende severdighet ikke langt fra Sunny Beach. I den høye klippen har munkene gjennom lang tid hugget ut rom etterhvert som de fikk behov for dem. Navnet sies å komme fra at tyrkerne utbrøt "aladzha", som betyr fargerik, da de så klosteret for første gang. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor de ble så imponert etter å ha gått opp alle trappene til kapellet høyst oppe på klippen. I nærheten ligger også munkenes katakomber og et lite museum.

Burgas

Burgas er en av de største byene langs Svartehavskysten, og kulturtilbudet og shoppingmulighetene gjør byen vel verdt et besøk. Byen har en atmosfære som kan beskrives som syd-fransk, med skyggefulle alleer og prektig arkitektur fra slutten av attenhundretallet. Til byens severdigheter hører St. Cyril og Methodius-kirken. I tillegg rommer Burgas flere museer og noen kjøpesentre. Bussene til Burgas går fra bussterminalen i Sunny Beach, og kjører via Nessebar flere ganger i timen.

Pomorie

Pomoriesjøen ligger sør for Nessebar. Den gamle greske kolonien er kjent for sin leire, som visstnok skal kurere både revmatisme, nyresykdommer og isjias. Det sies at den som tar et gjørmebad her blir ti år yngre. Den enkleste måten å komme seg til Pomorie er med leiebil eller taxi.

Sunny Beach

Bor du i Nessebar hører et besøk til Sunny Beach med. Her finner du kystens beste shopping og fornøyelsesliv, i tillegg til Bulgarias lengste strand. Det er enkelt å reise mellom Nessebar og Sunny Beach med buss fra den lokale busstasjonen.

Sozopol

Sozopol er større og mer lokal enn Nessebar, med smug og tidstypisk bebyggelse hvor det selges lite krimskrams. Det er fint å kunne ta seg en avstikker fra turistløypa og vandre rundt på egen hånd. Et tips er å gå innom en av de mange antikvitetsbutikkene. Hvor ellers kan man plukke med seg et gammelt portrett av Stalin for under en hundrelapp? Prøv også å legge veien om St. Stefan-kirken. Denne rustikke lille skjønnheten ble bygget på en tid da kirkene ikke skulle være høyere enn en tyrkisk soldat til hest, og ligner dermed slett ikke på noe vi forbinder med en kirke.... Gå heller ikke glipp av den lille fiskehavnen. Bestemmer du deg for å kjøpe noe av den vakre lokale keramikken, så vær forsiktig med de blå fargenyansene, da disse kan inneholde bly. Som pyntegjenstander er de vel å merke helt ufarlige.
Man kan ta reise til Sozopol med buss via Burgas, men det er betydelig enklere å melde seg på en arrangert utflukt. Er du her i begynnelsen av september, så sørg for å få med deg en av kystens største kulturfestivaler; Apolonia.

Varna

Varna, Bulgarias tredje største by, ligger ca. ni mil fra Sunny Beach. Byen byr på en mengde spennende severdigheter og interessante aktiviteter. Langs gågatene ligger det butikker med alskens shoppingmuligheter, og får du lyst på frukt og grønt handler du dette på et av byens mange markeder. Markedet nedenfor katedralen er et av byens mest interessante. Området har flere kulturelle severdigheter og museer. Inngangsbilletten koster ikke mye, men husk å kjøpe en brosjyre på engelsk ved inngangen, da det meste inne i museet er skrevet på bulgarsk, med kyrilliske bokstaver. Merk deg at mange museer holder stengt på mandager.

Pobitite Kamani – steinskogen

Et stykke fra Varna, i retning Sofia, ligger steinskogen Pobitite Kamani. Navnet er i grunn nokså misvisende, ettersom det ikke er en forsteinet skog, men snarere et område med sandørken og underlige kalksteinsøyler som kan være høye som hus og ha en diameter på nærmere tre meter. Det finnes mange teorier om opprinnelsen til disse, men ingen er bevist.

Ropotamo naturreservat

Dette reservatet ble opprettet i 1940 for å beskytte og bevare dyre- og plantelivet ved Ropotamo-elven. Den største attraksjonen er å dra ut med båt på elven og se skilpadder, skarv, kanskje en isfugl, og ikke minst den trolske urskogen som omgir deg på alle kanter. Det er vrient å komme hit på egen hånd, ettersom reservatet ligger syv–åtte mil og sør for Sunny Beach og innebærer bytte av buss underveis. Derimot går det flere utflukter hit. Sørg for å bli med en båt som går motstrøms. Med strømmen følger man veien, noe som setter en demper på opplevelsen.
Hvordan du tar deg rundt
Ønsker du selv å bestemme tempoet og hvor turen skal gå, kan du selvsagt leie en bil. Med et kart er det enkelt å finne sine egne perler. De fleste veiene er av god kvalitet, dog nokså smale, og tempoet i trafikken er noe høyere enn man er vant til hjemmefra. Det kan være lurt å ta med seg det kyrilliske alfabetet for å tyde gateskiltene ved kysten. I de største byene står derimot alle navn skrevet med latinske bokstaver.

Det finnes en rekke bilutleiefirmaer, med varierende pris og standard. Opplev Bulgaria på egen hånd i ditt eget tempo. Vi benytter det velrennomerte utleieselskapet Avis.

Slik gjør du:

Kontakt oss i besøkstiden eller ring oss på servicetelefonen. Vi reserverer bilen, og en Avis-medarbeider leverer bilen til hotellet ditt, der du skriver kontakt med Avis og betaler.

• Ha alltid med førerkort under kjøring.
• Ha alltid Avis-kontrakten liggende i bilen.
• Avtal direkte med Avis når bilen skal leveres tilbake. Vi anbefaler at du møter en Avis-representant når dette skjer.
• Avis krever et depositum når du leier bil. Depositumet kan ikke betales i kontanter, så sørg derfor for å ha et kredittkort med deg.

Følgende er inkludert i prisen:

• Grunnforsikring
• Ubegrenset kjørelengde
• Gratis levering og henting av bilen
• Flyplasslevering
• Bulgarske veiavgifter

Følgende tilvalg er tilgjengelige:

• Barnesete
• Ekstra sjåfører
• Personskadeforsikring
• Egenandelsforsikring (Super Collision Damage Waiver)
• I de fleste tilfeller betaler man et depositum for drivstoff. Beløpet tilbakebetales om man leverer inn bilen med full tank.

Forhåndsbestilt bil

Har du forhåndsbestilt en Avis-bil ved bestilling av reisen, trenger du bare vente på Avis' representant i hotellresepsjonen. Tiden står oppgitt i reisedokumentene.

Buss og minibuss

Lokalbussene er den billigste måten å komme seg rundt i Nessebar. Busstasjonen ligger ved siden av byporten hvor broen over til land slutter. Herfra går det busser til både Burgas og Sunny Beach. Det ligger også en holdeplass midtveis i Khan Kroum-gaten i den nye bydelen. Det går også minibusser, men de er trangere og dyrere enn lokalbussene. Du må beregne god tid, for de går ikke før de er fulle.

Taxi

I Nessebar er det aldri langt mellom taxiene, for de finnes overalt. Prøv å prute ned prisen til litt over halvparten.

Andre fremkomstmidler

En fin måte å reise rundt i Nessebar er å ta det lille toget som tøffer frem og tilbake mellom den nye og gamle delen av byen.
Fakta

Vår service

I sommersesongen kan du nå oss døgnet rundt på vår servicetelefon og på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leie bil eller bare vil ha tips eller gode råd. Hvis vi ikke kan hjelpe deg på telefon eller e-post kommer vi ut til ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.

En bærekraftig reise

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om vårt bærekraftsarbeid på Bærekraftig ferie med Ving. Ving har i tillegg gjennom mange år aktivt støttet organisasjonen ECPAT i deres arbeid mot seksuell utnyttelse av barn.

Pass og visum

For norske statsborgere må passet være gyldig i minst 3 måneder etter hjemkomst. Norske statsborgere trenger ikke visum til Bulgaria. For mer informasjon ta kontakt med Bulgarias ambassade på tlf. 22 55 40 40. www.mfa.bg/embassies/norway

For norske statsborgere som er født utenfor Norge kan andre regler gjelde. Vær klar over at du kan bli nektet innreise med nødpass/ødelagt pass, og at visum kan kreves ved mellomlandinger. Vennligst ta kontakt med ambassaden for mer informasjon. Ving er ikke ansvarlig for feilaktige handlinger som kan føre til at du nektes innreise til Bulgaria.

Vaksinering

Det kreves ingen vaksinering, men Ving anbefaler Twinrix som gir mangeårig vaksinasjon mot hepatitt A og B. Husk at vaksinen ev. må tas minste fire uker før avreise.

Lover og lokale skikker

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Valuta og betaling

Bulgarske lev (BGN). Minibanker finnes. De fleste restauranter og butikker aksepterer ikke kredittkort. Euro, USD og skandinaviske sedler er gangbar valuta ved veksling på reisemålet. Det er forbudt å veksle penger på gaten.

Tidsforskjell

Norsk tid +1 time.

Elektrisitet

220 V. Kontaktene kan være av eldre modell og ikke jordet.

Språk

Bulgarsk

Viktig informasjon om hotellene

Sesongen i Bulgaria er kort og intensiv og hotellene blir tidlig utsolgt. Det kan derfor være vanskelig å bytte hotell etter at du har kommet til reisemålet. Derfor ber vi deg tenke nøye igjennom valget av hotell. Hotellstandarden i Bulgaria er vanligvis noe lavere enn i resten av Europa. Rommene er ofte små med enkel innredning. Hvis du bestiller en uspesifisert reise kommer du til å havne på et veldig enkelt hotell, og også da kommer det til å bli vanskelig å bytte hotell.

Ekstrasenger

Hotellrommene i Bulgaria er ofte små, og det kan bli trangt med ekstrasenger. Ekstrasengene kan være sovesofa, oppredbare lenestoler, eller køyesenger. De ordinære sengene står ikke alltid ved siden av hverandre, og det hender at de står etter hverandre.

Øvrig

Vi vil også gjøre deg oppmerksom på at byggearbeider på reisemålene kan forekomme. De små billene som enkelte ganger kan observeres er plantespisere og helt ufarlige. Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv.
Finn reisen din til Nessebar