Se hotell (31)

Reiser til Funchal

Velkommen til Funchal – en by i forandring! Ving kan tilby hotell for enhver smak; sentralt i Funchal eller utenfor bykjernen. Luksuriøst eller enkelt? Du bestemmer.

Funchal er en moderne by, kjent for sine mange fine hotell og restauranter, samt sitt herlige klima. Byen er Madeiras hovedstad og ligger vendt mot Atlanterhavet, som et amfiteater mellom grønne åser. Bananplantasjene og de mange vakre hagene gir byen et eget preg, og mange velger å reise hit på ferie både én, to og tre ganger.

Funchal – en nygammel skjønnhet

Det har skjedd mye i Funchal i løpet av de siste årene. Den gamle bykjernen er renovert og har fått en skikkelig ansiktsløftning. Fine butikker og nyskapende restauranter har inntatt byen og folkelivet blomstrer. Ta for eksempel en titt på Rua Santa Maria, der kunstnere har dekorert nesten 200 av dørene i gaten slik at de fremstår som små kunstverk. Domkirken fra 1500-tallet er byens sentrum, og rundt denne ligger de fleste butikkene, vakre palass, og nyere, moderne bygninger. Den gamle bydelen hvor fiskerne holdt til kalles "cidade velha", og er kjent for sine mange trivelige og bra restauranter. Her finner du også Mercado do Lavradores, torghallen, med fargesprakende blomster, frukter og spennende fiskearter.

Hotell for enhver smak

Hotellene i Funchal har også fått en oppgradering. I tillegg til tidløse klassikere som The Cliff Bay har vi også utvalgte Prime Select-hotell for livsnytere som reiser uten barn. Her finner du også barnevennlige hotell, som for eksempel The Residence. Ving har mange hotell i ulike prisklasser i Funchal, og våre gjester er veldig fornøyd. Flere av hotellene får minst fire av fem mulige i karakter. Du kommer til å bli minst like fornøyd med restaurantutvalget i Funchal, hvor kreativiteten stadig når nye høyder uten at prisene gjør det.

Våren i Funchal

Takket være det milde klimaet blomstrer det på Madeira året rundt. Våren er likevel det beste tidspunktet å reise hit hvis du vil oppleve øyas frodigste blomstring. I april og mai kan Madeira skryte av en fantastisk blomsterprakt i den botaniske hagen og i Funchals parker. Blomsterfestivalen Madeira Flower Festival har vært arrangert hvert år siden 1954. Et av høydepunktene er når barna bygger "Håpets mur" av blomster, og når den store blomsterparaden går gjennom byens gater.
Dersom du foretrekker å reise på begynnelsen av sommeren, kan du få med deg Atlanterhavsfestivalen, som blir stadig mer populær og tiltrekker seg mange besøkende. Spesielt populært er fyrverkerishowet i havnen hver lørdag.

Nyt Madeira

Øyas oppblomstring begrenser seg ikke bare til hovedstaden Funchal. Takket være veiarbeidene og tunnelbyggingen er det nå lett å ta seg frem på øya. Her kan du prøve deg på aktiviteter som golf, levadavandring eller helt enkelt spise lunsj på en liten kro med vakker utsikt over Atlanterhavet. Uansett hva du velger å finne på, er det lurt å leie en bil så du kan reise rundt i eget tempo. Du velger selv hvor lenge du vil leie, og med Ving kan du velge å leie fra tre dager og oppover.

Nyttige tips
 • Hotell for voksne
 • Familiehotell
 • Luksushotell
 • Hotell i alle prisklasser
 • Rimelig mat og drikke
 • Gode shoppingmuligheter
 • Godt utvalg av restauranter og uteliv
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Funchal

Reisemålet har ingen anmeldelser enda

Vær
 • januar
19°13°
5
Soltimer/dag
18°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • februar
19°13°
6
Soltimer/dag
18°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • mars
19°14°
7
Soltimer/dag
18°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • april
20°14°
7
Soltimer/dag
18°
Vanntemperatur
21
Regnfrie dager
 • mai
20°15°
7
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • juni
22°18°
7
Soltimer/dag
20°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • juli
24°19°
8
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
29
Regnfrie dager
 • august
25°20°
8
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
28
Regnfrie dager
 • september
25°19°
8
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • oktober
24°18°
7
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
21
Regnfrie dager
 • november
22°16°
6
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • desember
20°14°
5
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
Strender
Det er generelt få sandstrender på Madeira, bortsett fra Machico og Calheta. I stedet finnes det havbad med saltvannbasseng.

Saltvannbasseng i Funchal

Inne i Funchal finnes det både havbad med saltvannbasseng og andre vanlige basseng. Inngangsprisen til disse varierer, og leie av solsenger kommer i tillegg til inngangsbilletten. Badene er normalt åpne mellom klokken 09.00 og 18.00. På de fleste anleggene finnes det også restaurant og bar.

Noen av de populære saltvannbassengene er:
Lidobadet: Renovering pågår, men deler av badet er åpent.
Ponta Gorda: Ligger nedenfor hotell Duas Torres, i nærheten av Club Naval
....
Doca Do Cavaca: Ligger etter Ponta Gorda, renovert 2005.
Club Naval: Ligger nedenfor hotell Baia Azul.
Club Turismo: Ligger øst for Lidobadet, ved hotell Girassol.
Barreirinha: Ligger vest for gamlebyen, bak São Tiago-fortet. Her er det ikke basseng, så du bader i havet.
Praia Formosa: Den eneste naturlige stranden i Funchal. Stranden, som består av sorte steiner og svart sand, ligger i enden av strandpromenaden i ytterenden av Lido. Ingen inngangsavgift.

Canical

Canical har to offentlige saltvannbasseng, et for voksne og et for barn, med direkte adgang til havet. Det lille, men populære området har garderobe, solsenger, parasoller og snackbar.

Prainha – populær strand med lavasand

I nærheten av Ponta de São Lourenço ligger denne fantastiske lille stranden med svart lavasand. Ved stranden er det en restaurant, parasoller og solsenger. Stranden er godt besøkt i helgene i sommermånedene når lokalbefolkningen har fri. Det er riktignok ikke helt lett å komme ned den bratte bakken til stranden.

Machico – en gyllen stranden med sand fra Sahara

I nærheten av Madeiras flyplass ligger den historiske byen Machico. Her finner du en kunstig strand med gyllen sand fra Sahara, samt en naturlig strand med steiner. Denne stranden er også mye besøkt av lokalbefolkningen i helgene.

Galo ved Canico de Baixo

Saltvannbasseng med stiger ned i havet. Området egner seg svært godt for dykking. Her er det fasiliteter som dusj og garderobe, samt bar og restaurant.

Ponta do Sol – liten strand med mange timer med sol

Ponta do Sol betyr "solpunkt", og som navnet antyder har Ponta do Sol mange soltimer. Stranden er liten og dekket av småstein, og har veldig rent vann. Ponta do Sol er en av de roligste strendene på sørkysten, noe som gjør det lett å parkere ved strandområdet.

Calheta – kunstig strand med sand fra Sahara

Calheta er kjent for sin kunstige sandstrand, med sand som ble hentet direkte fra Sahara. Her finner du barer, toaletter, garderobe, førstehjelp og en stor marina. Stranden tilbyr også flere aktiviteter som kanopadling, windsurfing og utleie av katamaran. I hovedgaten ligger det mange gode fiskerestauranter som blant annet serverer fiskeretter, smakfull sjømat og lokale spesialiteter. Stranden er godt besøkt i helgene og ligger i Calheta, ca. 30 kilometer vest for Funchal.

Porto Moniz – naturlige havbasseng av lavaklipper

De naturlige havbassengene av lavaklipper fylles med krystallklart vann når tidevannet kommer inn, og de er uten tvil byens hovedattraksjon. Ikke bare på grunn av de fantastiske badeforholdene, men fordi de er et syn i seg selv. Bassengene er perfekte for avslapning, svømming og soling. Her er det også en lekeplass, samt fasiliteter for bevegelseshemmede. I tillegg er det garderobe, dusjer, bar/restaurant, førstehjelp, gode parkeringsplasser og livreddere.

Seixal – for den som ønsker ro og fred

Badeanlegget Laje, også kjent som "Praia de Jamaica" (Jamaica-stranden), ligger gjemt mellom klippene. Denne svarte sandstranden skiller seg fra de andre strendene, ikke bare på grunn av det klare vannet, men også på grunn av den rolige stemningen. Stranden har ikke så mange fasiliteter, men passer utmerket for alle som foretrekker rolige omgivelser.

São Vicente

Perfekt for surfere da både vind og bølger spiller på lag. Området åpnet i 2004 og har flere fasiliteter for vannsport. Her er det restaurant/bar, soldekk og en 620 meter lang promenade mellom Varadouro og Baia do Juncos.

Porto Santo

På naboøya Porto Santo ligger det en ni kilometer lang sandstrand med fint badevann. Den lille øya har kun 4000 innbyggere, men i sommerhalvåret besøkes den flittig av lokalbefolkningen fra Madeira, som også gjerne vil nyte den fine stranden.
Fly og transport

Flytid

Ca. 5 timer og 30 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Du kan reise til Funchal med charterfly i vintersesongen, og med rutefly året rundt. Når du reiser med rutefly velger du selv avreisedato og hvor mange dager du vil at ferien skal vare. Flyet lander på flyplassen i Funchal.

Vær oppmerksom på at Vings servicetilbud på reisemålene på Madeira, samt utflukts- og golftilbudet, kun gjelder charterreisende (og ikke gjester som reiser med rutefly). Ving har charterreiser til Madeira i perioden januar–april 2019 og oktober 2019–mars 2020, og servicetilbudet m.m. er kun tilgjengelig i denne perioden.
Med Vings transport kommer du deg enkelt og greit til hotellet ditt I Funchal. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling.

Reisetiden fra flyplassen i Funchal til hotellene er ca. 30-60 minutter (ca. 20 km), avhengig av trafikk og antall hotellstopp. Den eksakte reiseruten avhenger av lokale forhold. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport .

Når du bestiller en reise med rutefly gjennom Ving kan du i de fleste tilfeller bestille transport fra flyplassen til hotellet, enten med taxi eller minibuss. Prisen for transport varierer avhengig av transportmiddel og avstand til hotellet. Eksakt pris får du vite ved bestilling. All informasjon om bestilt transport finner du på reisebeviset ditt.
Mat, drikke og natteliv
Det er et stort og variert utvalg av restauranter på Madeira, med alt fra hamburgere til franske klassikere. Restaurantbesøk her er billigere enn i Norge, og maten er generelt veldig god. Det finnes restauranter i alle prisklasser, og du kommer garantert til å finne noe som faller i smak. Pass på å få med deg noen klassiske portugisiske retter som Madeiras nasjonalrett espada (dolkfisk), som gjerne serveres med banan. Eller hvorfor ikke prøve espetada, oksekjøtt på meterlange spyd som henger over bordet.

Tradisjonelle retter:

Sopa de tomate e cebola – Tomat- og løksuppe med posjert egg.
Caldo verde – Kålsuppe med potet og røkt pølse.
Espada (dolkfisk) – Madeiras nasjonalfisk, serveres fritert eller stekt. Serveres ofte med banan. Utsøkt.
Atum – Tunfisk
Lulas – Små blekksprut, serveres grillet eller fritert.
Espetada – En annen av Madeiras spesialiteter. Oksekjøtt i biter servert på lange jernspyd, ofte krydret med hvitløk og laurbær
Bacalhau – Klippfisk laget på Madeira-vis
Bolo de caco – Brød bakt med bl.a. søtpotet. Smaker best når det er varmt, og gjerne med hvitløkssmør.
Milho frito – Fritert maisdeig formet i firkanter. Veldig godt som tilbehør.
Bolo de mel – Mørk sirupskake med krydder og nøtter.

Vin

På de fleste restaurantene er husets vin, vinho de mesa, fra Portugal. Som regel er den både billig og god. Det kan være vanskeligere å velge vin etter merke, så her er noen forslag til gode viner:
Vinho branco/hvitvin: Branco Seco Especial, Topazio, Terras Altas, Joao Pires
Vinho tinto/rødvin: Pereguita, Evel, Dao Grao Vasco
Vinho rose/rosévin: Matteus, Trovador, Lancers
Vinho verde/grønn vin: Quinta de Aveleda, Casa Carcia, O Gatao, Lagosta
Vinho verde er ikke grønnfarget, men har fått navnet fordi den fremstilles av grønne (dvs. umodne) vindruer. Det finnes både rød og hvit "grønn vin". Den hvite er den vanligste, og den er god til fisk og skalldyr.

Kaffe

Etter et godt måltid er en kopp kaffe prikken over i-en. Som regel serveres en espresso i en liten kopp kalt bica. En kopp carioca er en anelse svakere.
Kaffe med melk kan ha flere ulike navn. En bica med melk heter garoto. Café com leite er en stor kopp kaffe med melk, også kalt chinesa. En galao er et glass kaffe med melk, det samme som kaffe latte.

Øvrig drikke

Brisa maracuja: Drikk av pasjonsfrukt med kullsyre
Ginja: Kirsebærlikør
Aquardenta: Brennevin av sukkerrør. Ca. 30-40% alkohol.
Poncha: En blanding av aquardente, honning og sitron.
Poncha sies å hjelpe mot både forkjølelse og kjærlighetssorg.
Funchal har et rikt uteliv, og det er klubber for alle aldersgrupper i de sentrale delene av byen. Du finner også musikkpuber, barer, jazzklubber og kasino. Lokalbefolkningen går ofte ut på fredager og lørdager for å ta en drink i en bar eller på kafe, eller for å høre på samba, jazz eller moderne musikk. De som måtte ønske det fortsetter kvelden på klubben eller i en bar ved havnen. På hverdager treffes de lokale ofte på bar for å se på fotball og slappe av etter en lang dag på jobben.

Camara de Lobos

Det er en opplevelse å ta turen ut til Camara de Lobos en fredag- eller lørdagskveld. Her forvandles det lille området ved havnen til et myldrende folkehav av festglade mennesker som kommer for å prøve den populære ponchaen, en lokal drink med brennevin laget av sukkerrør.
Shopping
Funchal lever ikke utelukkende av turisme, og har et stort utvalg "vanlige" butikker, og det finnes flere kjøpesentre i og rundt byen. Madeiras beste kjøpesenter er Madeira Shopping like utenfor Funchal.

Madeira Shopping

Øyas største kjøpesenter ligger litt utenfor sentrum i området Santa Quitéria. Her finner du alle de store kleskjedene som Zara, Massimo Dutti og flere. Gratis parkering.

La Vie

Dette er Funchals nyeste kjøpesenter, og du finner det i nærheten av Santa Catarina-parken, bare to minutters spasertur fra havnen og hovedgaten Avenida de Arriaga. Dette er et stort og moderne kjøpesenter med ca. 70 butikker og restauranter. Her ligger også treningssenteret Holmes Place, samt den store matvarebutikken Pingo Doce. I kjelleren er det 900 parkeringsplasser. I øverste etasje ligger designhotellet The Vine. Hotellets bar er vel verdt et besøk med sin fantastiske utsikt over Funchal.

Forum Madeira

Ligger i hotellområdet, like overfor hotell Duas Torres. Dette kjøpesenteret har 86 butikker, 17 restauranter, kafeer, matbutikker og 7 kinoer som viser filmer på originalspråket. Her er det også en takterrasse med nydelig utsikt.
Bak Forum Madeira ligger det en shoppinggate med mange små butikker. Her ligger blant annet CR7, som eies av søsteren til fotballspilleren Cristiano Ronaldo, som er født og oppvokst på øya.

Mindre kjøpesentre

Galerias de São Lourenço ligger i nærheten av havnen. Arcadas de São Francisco ligger sammen med Madeira Wine Company, hvor du kan prøvesmake lokal vin. Anadia Shopping ligger i nærheten av mathallen.

Marked

I den vakre markedshallen, Mercado dos Lavradores, finner du blomster, frukt og grønnsaker, samt massevis av fisk. Fredag og lørdag er de beste dagene å besøke markedshallen.

Offisielle åpningstider

Butikkene har åpent hverdager fra kl. 09.30 til 13.00 og fra 15.00 til 19.00, lørdager fra kl. 09.00 til 13.00. Søndager holder de fleste stengt, men dette gjelder ikke alle:
Supermarkeder har åpent alle dager fra kl. 09.00 til 22.00, og kjøpesentrene har åpent alle dager fra kl. 10.00 til kl. 22.00. Madeira Shopping og Forum Madeira holder åpent alle hverdager fra kl. 10.00 til kl. 23.00, og fredag og lørdag fra kl.10.00 til kl. 24.00.
Mange butikker på hotellområdene stenger ikke for lunsj, og holder også åpent på søndager.

Varer på Madeira

Prisene på Madeira er omtrent som i Norge. Sko, dagligvarer og merkeklær kan være gode kjøp. Gull- og sølvsmykker er ikke spesielt billige.

Orkidésmykker

Ekte orkideer dyppet i gull eller sølv er populære smykker. Disse finnes både som kjeder, ørepynt og nåler.

Sko

Portugal er et skoland, og i Funchal finnes det rikelig med skobutikker, spesielt de som selger merkesko. Funchal har en berømt "skogate", Rua dos Tanoeiros, der utallige butikker ligger side om side.

Strikkegensere

Strikkegensere er billige ute på landsbygda.

Kurvarbeid

Håndverk og kurver kjøpes billig i Camacha. De kan tas kostnadsfritt med på flyet, men får ikke være større enn vanlig bagasje.

Madeiravin

Det hører med å kjøpe med seg en flaske madeiravin. De mange vinbodegaene har ulike typer madeiravin du kan prøvesmake, så sørg for å teste noen av variantene. Vinhusene i Funchal har et stort utvalg.

Broderier

Øya er kjent for sine vakre, håndsydde broderier. Broderiene er 100% håndlagde og selges på broderifabrikkene med garanti om ekthet. Prisene er som regel faste både på fabrikkene og på markedene, så du trenger ikke å prute. Husk å se etter garantimerket.

Kurvfletting i Camacha

Madeira er kjent for sitt håndverk, og da spesielt kurvfletting. I landsbyen Camacha ligger øyas sentrum for kurvfletting. Her finnes det mer enn 100 ulike modeller å velge mellom. På torget ligger øyas kurvfabrikk med tre etasjer, som selger over 60% av Madeiras kurvproduksjon. Tradisjonelt er dette et håndverk som utføres hjemme.
Aktiviteter og severdigheter
Utvalget av aktiviteter i Funchal og på Madeira er ganske stort. Det er mye å velge mellom, med alt fra sportsaktiviteter og fotturer i naturen til roligere aktiviteter som museumsbesøk og lignende.

Karnevalet på Madeira

På Madeira feires karnevalet som regel i februar, med to parader. Den årlige blomsterfestivalen feires i april/mai.

Aqua Park, Santa Cruz

Dette badelandet har plass til tusen besøkende. Området har fire vannsklier, to basseng (hvorav ett er for de minste barna), bar og restaurant, samt garderobe. Åpent fra juni til september.

Tennis

Baner og racket kan leies på de store hotellene, for eksempel Cliff Bay, Mimosa, Buganvilia, Eden Mar, Porto Mare og Duas Torres.

Jeepsafari

Opplev naturskjønne Madeira på en jeeptur, der du kan velge mellom hel- og halvdagstur. Heldagsturene arrangeres hver dag, og det er mulig å bestille lunsj.

Porto Santo

Besøk naboøya Porto Santo med den ni kilometer lange stranden. Turen går med båt til Vila Baleia de fleste dager i uken.

Kasino

En kveld i beste Las Vegas-stil. Nyt en treretters middag med vin og kaffe, samtidig som du ser på overdådige show. Husk å ta med passet.

Levadavandringer – fotturer langs historiske vannkanaler

Levadaene ble påbegynt på 1400-tallet av de første som bosatte seg på øya. De fikk ideen om å bruke vannet fra fjellene på nordsiden av øya til å vanne de tørre områdene og avlingene på sydsiden. Dette gjorde de ved hjelp av vannkanaler, såkalte levadaer.
Levadaene er veldig populære blant turfolket, og må oppleves. Det finnes både lette, middels og utfordrende levadaturer. Dersom du ikke ønsker å gå på egen hånd finnes det også guidede turer
.... Pass på å ha på gode tursko, lommelykt til mørke tunneler, regnjakke, samt mat og drikke.
En av de lettere turene begynner inne i Funchal og går nesten ut til fiskerlandsbyen Camara do Lobos. Denne turen regnes riktignok ikke som en levadatur, da veien er asfaltert og går gjennom bebygde områder.
Dersom du vil oppleve en ekte levada trenger du transport til et av stedene utenfor Funchal, helst med buss eller taxi. Levadaene går ikke i sirkler, kun fra et sted til et annet, så hvis du for eksempel parkerer leiebilen i den ene enden må du gå samme vei tilbake etterpå.

Levadavandringer

Det er mulig å gå både heldagsturer eller halvdagsturer, begge med engelsktalende guide. Alle turene er av ulik vanskelighetsgrad, se forklaring nedenfor:
* = Svimlende utsikt
** = Svimlende utsikt og tunneler
*** = Fjellvandring med svimlende utsikt

Ponta de São Lourenço, 8 km i Canical
En tur i den unike og billedskjønne naturen på østsiden av øya. Utsikten er storslagen med det mørkeblå Atlanterhavet på begge sider, og har du flaks kan du se helt til Porto Santo
....
Vanskelighetsgrad middels **

Caldeirao Verde, 13 km i Santana
Denne levadaen kan dateres tilbake til 1800-tallet, og går gjennom laurbærskog. Navnet betyr "den grønne gryten". Du passerer flere vakre fosser som renner ut i en vakker lagune.
Vanskelighetsgrad middels **

Rabaçal, 13 km i Rabacal
En av Madeiras vakreste og mest spennende levadaer. Levadaen går gjennom skog, med utsikt over øyas grønneste og mest kjente daler. I løpet av turen passerer du små og store fosser, den ene vakrere enn den andre.
Vanskelighetsgrad middels **

Verdera do Larano, 12 km mellom Porto da Cruz og Machico
En fottur som forbinder Porto da Cruz med Machico på nordsiden av Madeira. Denne ruten har øyas kanskje flotteste utsikt over nordkysten og Atlanterhavet. Ruten ble tidligere brukt av lokalbefolkningen for å ta seg frem mellom de to landsbyene.
Vanskelighetsgrad høy ***

Levada do Rei, 10 km i Sâo Jorge
Rei betyr «konge» på portugisisk, og denne turen lever virkelig opp til navnet. Turen går gjennom eksotiske skogsområder der krydderurter og medisinske planter vokser vilt. Levadaen byr også på fantastisk utsikt over Sâo Jorge og landbruksområdene i Santana.
Vanskelighetsgrad middels **

Levada dos Prazeres, 6 km i Calheta
En vakker og lett tur for deg som vil prøve deg på en levadavandring. Den passer også for deg som har litt turerfaring og er interessert i en fottur gjennom vakker skog og et hav av blomster i alle regnbuens farger.
Vanskelighetsgrad lav *

Levada do Norte, 6 km i Campanário
En levada som byr på fantastisk utsikt over øyas sørkyst. Levadaen går gjennom vakkert landskap med frodig natur.
Vanskelighetsgrad lav *

Levada dos Marocos, 6,5 km i Machico
Denne levadaen er også kjent som Mimosa-turen, og går gjennom lokale hager med vakre blomster og ikke minst fordi de berømte mimosatrærne. Levadaen er kjent for den fabelaktige utsikten over Machico og havet.
Vanskelighetsgrad lav *

Hvalsafari

Hvaler og delfiner av ulike slag er vanlige gjester rundt kysten, ettersom havbunnen "slutter" brått ned mot dypet og det finnes rikelig med gode bytter. Ofte drar man ut i gummibåt, og den som vil kan hoppe i vannet med dykkermaske for å komme enda nærmere.

Dykking

Det finnes flere utmerkede steder for dykking og snorkling på Madeira. Noen fisker kan du kun få øye på ved å snorkle i havbassengene. Dersom du ikke har dykkersertifikat, men gjerne vil ha det, finnes det en dykkerklubb ved hotellet Pestana Palms som organiserer dykkerkurs.

Ridning

I Santo de Serra på Quinta de Riacho har du mulighet til å ta en tur på hesteryggen. Her gis det opplæring, og det finnes muligheter for å ta en kort ridetur ut i naturen og langs levadaene.

Fotball

Madeira har flere gode fotballag, blant annet Maritimo, Clube Nacional og Uniao, som alle spiller førstedivisjon. Kampene holdes på stadion i Funchal eller oppe i Choupana der Nacionals hjemmebane ligger. De spiller som regel annenhver søndag. Billetter kan kjøpes der, eller hos de ulike klubbene i Funchals sentrum. En del hotell selger også billetter i resepsjonen.

Sykling

Øyas terreng inviterer ikke akkurat til milevis av landeveiskjøring. Men Madeira er som skapt for terrengsykling, og det finnes både firma som arrangerer turer, samt sykkelutleie for de som ikke har med egen sykkel.

CR 7 Museu

CR 7 Museu åpnet i Funchal i desember 2013, og det er her Ronaldo stiller ut hele sin trofésamling, fotballer, fotografier, noen matchtrøyer og mye mer. Her står også Gullballen han fikk av FIFA i 2013 da han ble kåret til verdens beste fotballspiller. Du kan kjøpe suvenirer som nøkkelringer, trøyer og også Ronaldos egen vin. Over museet ligger Ronaldos eget hotell som åpnet sommeren 2016.

Sacred Art

Sacred Art er et museum for kirkekunst.

Quinta das Cruzes

Quinta das Cruzes er et kulturhistorisk museum med møbler fra 1500- og 1600-tallet, porselen og keramikk. Her ligger det også en park med en botanisk hage.

Museu Frederico de Freitas

Museu Frederico de Freitas er et privat herskapshus med en vakker samling av antikviteter og malerier.

Museu de Arte Contemporanea

Museu de Arte Contemporanea betyr "Museum for moderne kunst" og her kan du selvfølgelig se moderne kunst…

Museu de Electricidade

Museu de Electricidade er Funchals elektronikkmuseum.

Museu Municipal

Museu Municipal er Funchals naturhistoriske museum og har også et akvarium.

Vicentes

Vicentes er et fotomuseum der du kan se gamle fotografier med motiver fra Madeira.

Madeiras vininstitutt

Madeiras vininstitutt er, som navnet antyder, et vinmuseum. Et museum verdt et besøk for deg er som glad i og interessert i vin. Gratis adgang.

Museu Henrique e Francisco Franco

Museu Henrique e Francisco Franco inneholder malerier, trykk, tegninger og skulpturer av de to brødrene Franco.

Leketøysmuseet

Leketøysmuseet tar deg med på en reise til gamle dagers lekeland. Samlingen rommer ca. 12 000 antikke leker.

Cabo Girao – fantastisk og nervepirrende utsikt

Dette er verdens nest høyeste havklippe. Står du på toppen av klippen kan du se rett ned i havet svimlende 580 meter nedenfor. De modige kan gå ut på den nybygde skywalken, en utsiktsplattform i glass, som virkelig gir uttrykket "sommerfugler i magen" ny betydning.

Paul da Serra

Et 24 kvadratkilometer stort fjellplatå som ligger 1400 meter over havet. Her oppe går blant annet veien ned til Rabaçal, hvor en av de mest kjente levadaturene begynner.

Curral das Freiras

Et av Madeiras vakreste landskap ligger i enden av veien mot Nonnenes dal. Området har vært bebodd siden 1500-tallet og var isolert fra resten av øya i 400 år. Dalen er også kjent for sine kastanje- og kirsebærlikører. Turen ned til dalen er en enestående opplevelse.

Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço er den østre halvøya på Madeira der du har en nydelig utsikt over bølgene i Atlanterhavet. Klimaet og vegetasjonen minner om naboøyene Desertas. I området går det flere fine turstier.

Pico de Arieiro

En av Madeiras høyeste fjelltopper, 1818 meter over havet. I klart vær er panoramautsikten ubeskrivelig. Her begynner den utfordrende ti kilometer lange fotturen til Pico Ruivo, 1862 meter over havet.

Quinta Vigia

Fra Quinta Vigia har du en fantastisk panoramautsikt over byen og havnen. Mange berømte mennesker har bodd i dette området.

Ribeiro Frio

Ribeiro Frio ligger i Laurisilva-skogen, Madeiras urskog, med en type laurbærtrær som bare vokser høyere enn 600 meter over havet. Det finnes ca. 760 ulike plantearter på øya. Av dem er 123 endemiske, dvs. at de kun finnes på et begrenset område.

Caniçal

Caniçal ligger på østsiden av øya. Om du reiser ut på spissen av halvøya finner du en vakker sti som går ut til Ponta de São Lourenço.

Santo da Serra

Å eie et hus i Santo da Serra er fortsatt ansett som eksklusivt. Her ligger for eksempel mesterskapsbanen Golfe Santo da Serra. De vakre byparkene i området er også verdt et besøk. Vi anbefaler en lunsj på en av de utmerkede herregårdsrestaurantene.

Porto Moniz

Øyas nordvestre by var fram til 1980 en av Madeiras to hvalfangststasjoner. I dag er området kjent for sine naturlige havbassenger.

Câmara de Lobos

Denne berømte og idylliske lille fiskerlandsbyen ligger ca. fem kilometer vest for Funchal. Stemningen i landsbyen på for- og ettermiddagen er spesiell. Winston Churchill tilbragte mye tid i byen for å male. I Câmara de Lobos finner du mange gode fiskerestauranter, og byens spesialitet er espadafisk.

Santa Catarina

Funchals største park ligger nedenfor Casino da Madeira, der du finner et stort utvalg av øyas blomsterflora. Her ligger det også en liten dam og byens eldste kapell. Herfra har du en enestående utsikt over Funchalbukten.

Hospicio D. Amelia

Hospicio D. Amelia er egentlig et pleiehjem for eldre, men besøk gjerne den vakre parken og hagen utenfor. Hjemmet ligger mot Santa Catarina-parken.

Byparken

En vakker liten park på Avenida Arriaga i Funchal sentrum. Her er det blant annet svaner og en trivelig kafe.

Blomsterparker i Madeira

Madeira er kjent for sine fargerike planter og vakre blomster. Det er derfor et «must» å besøke en av de mange blomsterparkene på øya.
Her følger noen tips, med forbehold om endringer av åpningstider:

Quinta do Palheiro - den engelske blomsterhagen
Den engelske blomsterhagen kalles også Blandy's Garden og ligger ca. åtte kilometer fra Funchal. På dette private området kan besøkende ta turen gjennom et imponerende parkanlegg. Hagen er mest kjent for protea-blomster og kameliaer
.... Åpent mandag til lørdag klokken 09.00 til 16.30. Du kan reise hit med buss.

Monte Palace Tropical Garden - en japansk hage
Øyas største park inneholder blant annet en japansk hage, med mange fine vannanlegg og dammer. Parken har en imponerende blanding av eksotiske planter, trær og busker. Her finner du blomster i alle verdens farger og fasonger. Åpent mandag til søndag klokken 09.00 til 18.00. Du kommer deg hit med buss eller taubane fra gamlebyen.

Jardim Botanico/Jardim dos Loiros
Kanskje Madeiras vakreste hage, med det største artsmangfoldet. Den botaniske hagen ligger i rolige omgivelser like utenfor Funchal. Åpent mandag til søndag klokken 09.00-18.00. Du kommer deg hit med buss.

Quinta Boa Vista – en annerledes hage med orkideer
En hyggelig og annerledes hage, med blant annet orkideer. Her er det også flere drivhus med mengder av planter. Åpent mandag til lørdag klokken 09.00 til 18.00. Du kommer deg hit med enten buss eller taxi.

Katedralen Sè

Ligger på Avenida Arriaga i Funchal sentrum. Kirken er åpen for besøk i tidsrommene 09.00-12.00 og 16.00-18.00. Katedralen ble bygget i 1516 i tidlig renessansestil.

Santa Clara

Klosteret ble bygget på 1400-tallet. I dag driver nonner et daghjem i en del av klosteret. De tar ikke imot store grupper, men som privatperson er du ofte velkommen om du banker på. I klosteret ligger øyas oppdager Zarco begravet.

Santana

I den lille byen Santana ser du hvordan Madeiras befolkning bodde før i tiden. På 1400-tallet reiste nybyggere trekantede trehus som skulle stå imot det tidvis tøffe klimaet. Husene har halmtak og er malt i klare farger. Flere innbyggere i Santana bor fortsatt i slike hus, som med tiden har blitt byens varemerke. Like utenfor byen ligger det en temapark med en utstilling og mulighet til å utforske Madeiras historie og kulturarv.

Machico – den gamle hovedstaden

Den gamle hovedstaden Machico ligger vakkert til ved bukten på østre Madeira. Her gikk øyas oppdagere i land i år 1419. Besøk den historiske fiskehavnen og den fine stranden med hvit, importert sand.

Lavagrottene ved São Vicente

Her ser du hvordan lavaen en gang i tiden la seg i lag i fjellet ned mot kysten. Grottene er fortsatt under utforskning og er veldig interessante. Her arrangeres det guidede turer og du kan også kikke på en utstilling.

Monte – fjellby med monte-sleder og øyas eldste kirke

Monte er en vakker liten fjellby med Madeiras eldste kirke og øyas skytsengel. Her ligger også den østerrikske keiser Karls gravkapell. Keiseren bodde på Madeira etter han ble deportert i 1921 frem til sin død året etter.

Her kan du prøve en tur med de berømte monte-sledene. Sleden ble oppfunnet på midten av 1800-tallet av en brite som satte tremeier på undersiden av en kurvstol. To tjenere styrte sleden ned de bratte bakkene mot byen, og måtte deretter dra den hele veien opp igjen
.... Monte ligger seks kilometer fra Funchal på 550 meters høyde, så det var ikke en enkel jobb.

Jobben som sledefører gikk i arv fra generasjon til generasjon frem til for ca. 20 år siden. Da var det ikke lenger populært å ta over fars arbeid, og ungdommene foretrakk heller å ta jobb i den voksende turistindustrien. Sledeførene som fortsatt er i arbeid er derfor ganske gamle. I disse dager trenger de likevel bare å kjøre sledene to kilometer ned bakken, og får dem kjørt opp igjen med lastebil.

Det går også an å dra opp til Monte med gondolbane. Banen åpnet for allmennheten i år 2000, og går fra den gamle bydelen i Funchal og opp til Monte. Her har du en fantastisk utsikt, men det anbefales ikke om du lett blir svimmel. Det er 41 gondoler med plass til 8 i hver vogn. Turen tar ca. 15 minutter. Det går også en taubane fra Monte til en botanisk hage i nærheten.
Hvordan du tar deg rundt
Vil du bestemme tempo selv og oppdage Madeira på egen hånd? Da anbefaler vi å leie bil. Vi kan gjennom Avis tilby en god pris som inkluderer både moms (IVA), ubegrenset kjøring, veiskatt og ekstra skadeforsikring (SCDW) (denne kan avbestilles dersom du har dette inkludert i din egen reiseforsikring). Det eneste du da betaler dersom noe skulle skje med bilen er egenandelen, som varierer i pris avhengig av biltype.

Bestill bilen i god tid, senest dagen før, på vårt servicesenter eller på hotellet. Du betaler direkte til Avis, som skriver ut kontrakten. Dersom flere enn en person skal kjøre bilen, tilkommer en ekstra kostnad. Leie for en dag tilsvarer 24 timer. Når leieforholdet utløper avslutter du kontrakten med Avis-representanten på samme sted som du mottok bilen. Avtal med Avis hvordan det skal ordnes i forkant.

Bor du på hotell i nærheten av Avis-kontoret henter du bilen der, ellers leveres den til hotellet. Husk førerkort og pass. Bilen leveres med full tank, og du betaler et depositum på 120 euro ved kontant betaling. Vi anbefaler at du leverer bilen tilbake med full tank, for da får du hele depositumet refundert. Dersom tanken ikke er full måler Avis hvor mye bensin som er brukt, og trekker tilsvarende fra depositumet.

Du må være over 18 år og ha hatt førerkort i minst ett år for å leie bil. Avis tar en ekstra avgift pr. dag for førere under 24 år. Du må bruke sikkerhetsbelte akkurat som hjemme, og det er forbudt å snakke i mobil mens du kjører. Fartsgrensen er 40 km/t i sentrum, 60 km/t i boligområder, 60 km/t på landeveier og 100 km/t på motorveier. På motorvei og i tunneler skal nærlyset være på.

Vi hjelper deg gjerne hvis du vil ha mer informasjon og tips til fine bilturer. Kart over øya finnes hos turistinformasjonen og i butikker.

Avis kontor:

Funchal: Largo Antonio Nobre 164, 9000 Funchal
Telefon: 291 763 495 och 291 764 546

Lido: Estrada Monumental 284, 9000-100 Funchal
Telefon: +351 291 776 360
Telefon kontoret på flyplassen: 291 524 392

Noen praktiske uttrykk:

Bensin = Gasolina
Enveiskjørt = Direcao unica
Parkering forbudt = Probicao de estacionar
Innkjøring forbudt = Não passar
Trafikkomlegging = Desvio

Buss

Busselskapet heter Horarios do Funchal og du finner en billettautomat utenfor deres hovedkontor. Du kan også kjøpe billett av bussjåføren, men denne billetten kan kun anvendes på bussen du da drar med.
Dersom du har tenkt å kjøre mye buss under besøket på Madeira, er det bedre å kjøpe billett på forhånd, da det er billigere. Billettene heter Girokort og korter lader du med x antall reiser. Du kan velge mellom billetter som varer et ulikt antall dager. Kortet lades i automater i store kjøpesentre, på busselskapets hovedkontor og i kiosker i sentrum.

Ta deg rundt med buss - en opplevelse i seg selv

Det er en opplevelse å dra med lokalbussene og se hvordan lokalbefolkningen lever på øya. Bussene som kjører på vestsiden av Madeira er røde og beige. De stopper ved den store bussholdeplassen utenfor hotellet Monumental Lido ved Lido-krysset, ved ett av stoppene utenfor Alto Lido, samt ved Forum Madeira.
Bussene som går til østsiden kjører ved marinaen, og er grønne og beige. Bussene som går til nordkysten kjører fra havnpromenaden i nærheten av den gamle bydelen bak taubanen. Husk at lokalbussene eies av ulike bussfirmaer.

Taxi

Å ta seg rundt med taxi på Madeira er billig. Du kjenner lett igjen taxiene, da de er gule med blå striper. Mange taxisjåfører tar gjerne en kjøretur rundt øya og du kommer derfor til å få mange forslag. En del sjåfører vil også hevde de snakker skandinavisk, men vær kritisk til dette og kontroller at sjåføren faktisk forstår deg hvis du er avhengig av å snakke skandinavisk. Pass også på at dere er enige om pris før turen starter for å unngå ekstra kostnader. Dersom prisen ikke blir avtalt på forhånd er det obligatorisk for taxisjåføren å kjøre med taksameteret på, hvilket gjelder for hele Madeira – pass på i tilfelle sjåføren glemmer det.
Fakta

Vår service

Du kan få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller kanskje bare vil ha tips eller gode råd. Hvis vi ikke kan hjelpe deg over telefon eller e-post kommer vi til ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter, møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer deg på riktig buss hvis du har bestilt transport.

En bærekraftig reise

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om vårt bærekraftsarbeid på Bærekraftig ferie med Ving. Ving har i tillegg gjennom mange år aktivt støttet organisasjonen ECPAT i deres arbeid mot seksuell utnyttelse av barn.

Pass og visum

For norske statsborgere må passet være gyldig under hele oppholdet. Norske statsborgere trenger ikke visum til Portugal. For mer informasjon ta kontakt med Portugals ambassade på tlf. 23 33 28 50. https://www.oslo.embaixadaportugal.mne.pt/en/

For norske statsborgere som er født utenfor Norge kan andre regler gjelde. Vær klar over at du kan bli nektet innreise med nødpass/ødelagt pass, og at visum kan kreves ved mellomlandinger. Vennligst ta kontakt med ambassaden for mer informasjon. Ving er ikke ansvarlig for feilaktige handlinger som kan føre til at du nektes innreise til Portugal.

Lover og lokale skikker

I landet du skal besøke finnes det nasjonale lover, og det kan også finnes lokale regler og normer som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å finne ut hva som gjelder i det landet du skal besøke. For å unngå ubehagelige overraskelser på reisen, anbefaler vi deg å lese mer på landets ambassades hjemmeside og lese UDs informasjon om utenlandsreiser.

Høytider

19/1 2020 avholdes Funchal Maraton.

Karnevalet på Madeira feires 19/2–1/3 2020 med aktiviteter i sentrum av Funchal. Det store karnevalsopptoget, der øyas sambagrupper opptrer, går av stabelen 22/2.

Blomsterfestivalen arrangeres 230/4–24/5, 2020.
2/5 bygger barna "Håpets mur" av blomster.
3/5 går det store blomstertorget gjennom Funchals gater.
14/5–17/5 arrangerers konserten "The Sound of Flowers".

30/5 er det Madeira Auto Parade Historical Classic Car Parade
....

Hver lørdagskveld i juni 2020 feires Atlantic Festival, med festligheter og aktiviteter. 6, 13, 20. og 27. juni.

Vinfestivalen i Estreito de Câmara de Lobos feires i perioden 30/8–13/9 2020.

1/12 2020 tennes lysene i Funchal sentrum.
1/12–6/1 2021 er det juledekorasjoner og arrangementer i Funchal
23/12 er den store julemarkedskvelden
31/12 Nyttårsfyrverkeri

Valuta og betaling

Euro (EUR). Minibanker finnes.

Tidsforskjell

Norsk tid –1 time

Elektrisitet

220 volt.

Språk

Portugisisk

Øvrig informasjon

Det er store nivåforskjeller i Funchal.
Vi forbeholder oss retten til i endre i program, utflukter, priser etc.
Det er store nivåforskjeller i Funchal.

Husk at det kan være kaldt om kvelden i Santo Da Serra, da det ligger relativt høyt. Ta med deg en varm genser eller jakke. Vi forbeholder oss retten til å gjøre endringer i programmet, utflukter, priser etc.

Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår.
Reise med barn

Å reise med barn til Madeira

Madeira er et generelt barnevennlig reisemål og passer bra for en familieferie. Det er aldri noe problem å ha med seg barna, for portugiserne er svært glade i barn.

Maten

Internasjonal mat finnes på de fleste restauranter. Det er derimot ikke spesielt vanlig med egne barnemenyer, og det er heller ikke sikkert at alle restaurantene har barnestoler.

Barnemat og bleier

Barnemat og bleier er tilgjengelig i de fleste matbutikker, samt på apotek. Sammenliknet med Norge er utvalget av barnemat mindre. Grøtpulver og barnemat med frukt inneholder ofte mye sukker. Bleier kan du kjøpe overalt med samme prisvariasjon som barnemat. Dodot er portugisernes ekvivalent til Pampers.

Aktiviteter for barna

Ved Santa Catarina-parken finnes det en lekeplass der barna kan få svidd av litt energi. I Santa Cruz ligger vannparken Aqua Parque som er åpent i sommermånedene. Her finnes det rutsjebaner for alle aldre.

REISEFORSLAG TIL Funchal

Finn reise til Funchal
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.