Karibia
Inspirasjon

Ikke gå glipp av dette i Karibia

Den første morgenen er magisk

På grunn av tidsforskjellen våkner jeg alltid tidlig. Uthvilt går jeg ned på stranden for å ta en liten rusletur i soloppgangen. Det er bare en av mange karibiske smågleder jeg unner alle å oppleve.

Skrevet av: Patrik Marklund

Den lille morgenturen har blitt en fast rutine etter mitt første besøk i Karibia på slutten av 80-tallet. Det har blitt en del besøk siden den gang, faktisk såpass mange at jeg har mistet tellingen. Men det jeg vet, er at jeg har rukket å besøke alle de karibiske reisemålene Ving har (og har hatt) i sitt program. Og de fleste andre øyene også, faktisk. Det er ærlig talt ikke mange av de bebodde øyene jeg ikke har besøkt.

Nå vil jeg dele noen av mine beste Karibia-tips med dere.

Karibias øyer og reisemål skjæres ofte over én kam, men det kunne ikke vært mer feil. Været, naturen, kulturen, historien, språket, lokalbefolkningen – det er store forskjeller fra sted til sted. Det eneste jeg kan komme på som de nok har til felles er den deilige atmosfæren. Karibia er definitivt ikke stedet for deg som har hastverk.

De beste strendene

Karibia har noen av verdens fineste strender, og 7 Mile BeachJamaica er en av dem. Den starter i bukten Bloody Bay, som visstnok har vært tilholdssted for en pirat eller ti i sin tid. Den 11 kilometer lange stranden er like tiltrekkende den dag i dag, med kritthvit korallsand, turkise bølger og reggaemusikk i bakgrunnen.

Like kritthvit er stranden i Tulum i Mexico. Eagle BeachAruba er minst like smellvakker. BayahibeDen dominikanske republikk skuffer heller ikke. Det gjør heller ikke Grace Bay BeachProvidenciales i Turks- og & Caicos. Og Orient BaySt. Martin må oppleves! Kort oppsummert – det er bare å velge og vrake blant idylliske strender.

Stranden i Negril Beach på Jamaica

7 Mile Beach på Jamaica

Byene du bør besøke

Cubas hovedstad Havanna et selvsagt innslag på listen over steder du bør oppleve. Den særegne stemningen blant byens falmede pastellfasader og amerikanske 50-tallsbiler ligner ikke noen annen.

Når det er sagt vil jeg også tipse om Santo DomingoDen dominikanske republikk. Gamlebyen Zona Colonial er med sine hundrevis av bygg i spansk kolonistil på UNESCOs verdensarvliste. Gatene er fulle av hyggelige restauranter og barer, og bydelen har til og med et eget rom- og sukkerrør-museum som er verdt et besøk. Og ja, du får smaksprøver!

San JuanPuerto Rico, WillemstadCuraçao, GustaviaSt. Bart og Grand CaseSt. Martin er også herlige byer.

Santo Domingo i Dominikanska republiken

Santo Domingo i Dominikanska republiken

Opplevelser du sent vil glemme

Er det én ting du må få med deg i Mexico, så er det å snorkle i en cenote. Du finner dem mange steder i Mexico, disse naturlige, underjordiske grottene fylt med krystallklart grunnvann, men Yucatan-halvøya er kjent for sine. De kommer i flere former og fasonger, noen er deler av større grottesystemer, og du kan bade, snorkle og i enkelte tilfeller dykke i dem.

Ellers er fosseklatring i Dunn’s River Falls og klippehopping ved Rick’s Cafe på Jamaica minneverdige opplevelser. Det samme er det å snorkle med rokker ved Stingray City på Grand Cayman og tretoppklatring på Loterie Farm på St. Martin.

Maten du må smake på

Jeg har spist på mange fine restauranter, men de beste matminnene har jeg fra enkle spisesteder. Som Zeerover i fiskeværet Sanvaneta på Aruba. Det er et høyst uformelt spisested på brygga – uten meny. Her serveres bare dagens fangst, som du bestiller og betaler for ved inngangen. Ved siden av får du kanskje nystekt pommes frites eller nybakt brød, og mange spennende sauser. Og ja, du spiser med fingrene.

Skal du til Jamaica bør du teste landets mest berømte kjøttrett – jerk – på Scotchies. Enkelt forklart er jerk en slags grillspesialitet med et hint av røyksmak. Bortsett fra tilberedningen er det egentlig krydderet med chilitypen scotch bonnet pepper som er egenartet. Spicy!

Bake and shark (haiflatbrød) i Maracas Bay på Trinidad, kabritu stoba (geitegryte) på matmarkedet i Willemstad på Curaçao og grillmaten på lolo-ene (små enkle grillboder) i Grand Case på St. Martin er også spennende opplevelser for smaksløkene.

Mat på Jamaica