Ekspertenes tips

Kombiner cruise i Karibia med

Florida Keys og Miami Beach

Cruise med miniferie

Når man drar på cruise fra Fort Lauderdale eller Miami, passer det perfekt å kombinere karibiacruiset med et par dager på the Keys (øystrekningen ut mot Key West), eller Miami Beach. Vi har gjort det til en vane å alltid bestille flyet slik at vi lander noen dager før cruiset har avreise. Da slipper vi å føle på stress ved eventuelle flyforsinkelser, streik, tapt bagasje eller andre problemer, og vi får delvis to ferier i en. Det er også godt å la kroppen justere seg til riktig tidssone før du går om bord på skipet. Her er mine beste tips til hvordan du kan bruke de ekstra feriedagene.

Tekst & foto: Jessica Westberg

Florida Keys

Det tar ca. 1,5 time med leiebil fra Miami International Airport ut til toppen av the Keys, avhengig av trafikksituasjonen. Det kan være litt skummelt å kjøre selv i det du forlater flyplassen og må krysse alle kjørefeltene på motorveien, veiene er nemlig mye bredere enn her enn hjemme, men snart er du ute på Route 1 som tar deg helt ut til øystrekningen.

Se sjøkuer på nært hold

Det kan være fint å ta den første natten på Key Largo. Mange av hotellene her er enkle, koselige og ligger ved sjøen. Her finner du ingen skyskrapere med andre ord. Velger du et rom ut mot landsiden, får du fantastiske solnedganger og et rikt dyreliv rett utenfor døren. Det er ganske mange manater (sjøkuer) som, hvis du er heldig, du kan se svømme forbi sakte og majestetisk mens du sitter på bryggen om kvelden. De fleste hotellene tilbyr kajakkutleie, slik at du kan padle i kanaler, mangrovesumper eller havet - omringet av vakker natur. Mange av de mindre, enkle hotellene (moteller) har også grillplasser i tilknytning til boligen hvis du vil lage din egen mat, eller bare sitte og kose deg ute på kvelden.

Veien ut til Key West, som ligger helt nederst, består av en rekke øyer i forskjellige størrelser. Veien i seg selv er vakker, og er går delvis forbi turkise vann og fine, små strender. Det er også rasteplasser å stoppe på selv utenfor tettstedene du kjører gjennom. Det er veldig vanlig med sjømatsrestauranter ute på øyene, som ofte ligger nede ved vannet, og du må selvfølgelig også prøve et stykke med den ikoniske key lime pai-en. Nasjonalparker finnes både på land og på vann, så ta gjerne en utflukt ut på havet for å snorkle eller dykke. Utstyr kan leies hvis du ikke har med eget.

Kjenn vinden i håret

Dersom du vil kjøre på med litt ekstra luksus, anbefaler jeg å leie en cabriolet om du skal ut til the Keys. Bilen er ideel fordi den sørger for en begrenset hastighet, slik at du kan nyte litt ekstra av utsikten og solen.

Velger du å bo i starten av the Keys, er det heller ikke langt til Everglades nasjonalpark, som er perfekt for en dagstur med leiebilen. Der kan du gå, sykle, padle kajakk og se et rikt dyreliv.

Deretter, når du kommer til skipet for å starte cruiset, kan du returnere leiebilen mange steder i Miami og Fort Lauderdale, ofte også på cruiseterminalen. Siden skipet vanligvis forlater havnen om ettermiddagen, holder det at man drar fra the Keys om morgenen og rett til havnen, om du ikke vil ha den siste overnattingen i Miami eller Fort Lauderdale.

Miami Beach

Til Miami Beach trenger du ikke leiebil, det er stort sett bare vanskelig å finne parkering. Det er mye lettere å ta buss, taxi eller bestille en shuttle gjennom hotellet. Det er ingen eksotisk snorkling eller enkle moteller som venter her, men fantastiske strender, gode restauranter, uteliv og shopping. Det går også busser til det store outletsenteret, "Sawgrass Mills", i Fort Lauderdale om du vil bo i Miami Beach, men også ha en shoppingdag blant hundrevis av butikker. Det finnes shoppingmuligheter i Miami Beach, men det er et begrenset utvalg i sammenligning.

Det finnes mange fine hoteller å velge mellom. Noen tilbyr solsenger på stranden og har basseng. Alle hoteller krever et resortgebyr, så det er viktig å sammenligne priser på hotellene inkludert disse avgiftene, da de kan være på flere hundre kroner. Med avgiften får du tilgang til bassenget, stranden, og kanskje en gratis drink, men vær oppmerksom på at det er obligatorisk, så du må betale det uansett om du bruker fasilitetene deres eller ikke.

Dorchester Hotel

Dorchester Hotel

Solsenger er dyre å leie, men noen ganger er det inkludert via hotellet.

Velg område med omhu

Det er lengre avstander enn du kanskje tror langs Miami Beach, så hvis du vil kunne gå om kvelden, i for eksempel Art Deco-området, bør du sørge for å bestille hotell i riktig område. Uansett finnes det en gratis buss som går frem og tilbake mellom den sørlige og nordlige delen, i tillegg til lokale busser. Drosje er veldig dyrt, og det kan ta litt tid med trafikken, så jeg prøver å unngå det. Jeg anbefaler å bestille overnatting i den sørlige delen, slik at du er nær shopping på Lincoln Road og kveldshygge i Art Deco. Fine strender finnes både i den nordlige og den sørlige delen.

Når du skal til skipet ditt, kan du bestille en taxi eller Uber til fergeterminalen, både til den i Miami og til den i Fort Lauderdale som ligger litt lenger unna. Vi betalte ca. 700 kr fra Miami Beach til terminalen i Fort Lauderdale.

Jessica Westberg

Jessica er en ekte globetrotter - hun har reist til flere steder enn det vi andre bare våger å drømme om. Her deler hun sine opplevelser fra cruise, safarier, skiturer i Alpene og mye annet.