Gresskar
Inspirasjon

5 hårreisende opplevelser

Har du latt deg rive med av Halloween-tradisjonen enda? I skikkelig grøsserånd har vi gravd opp fem fryktinngytende steder du kan la deg skremme av – når som helst!

1. Paris: The Paris Catacombs

Frankrikes hovedstad er en av verdens mest postkortvakre byer, men 20 meter under 14. arrondissement venter en annen verden. Der nede i mørket strekker lange irrganger seg på kryss tvers og danner et enormt labyrintisk rutenett med trange tunneler, sjakter og rom. På 1700-tallet slet byens kirkegårder med kapasitet og hygiene, og lik etter lik ble flyttet ned i det enorme, underjordiske gravkammeret. Til slutt rommet det restene av over seks millioner døde.

I dag er bare en liten del av katakombene åpen for offentligheten, men det er mer enn nok hodeskaller, beinrester og knokler til å tilfredsstille alle med interesse for den slags. Selveste Napoleon tok med seg en av sønnene på en nervepirrende utflukt ned hit på 1860-tallet.

Spaserturen langs den merkede ruten er ca. halvannen kilometer lang, og det anbefales å beregne omtrent en time. Du må forhåndskjøpe billett, de koster fra 12 euro og oppover.

Hodeskaller i katakombene i Paris

2. Massachusetts: Lizzie Borden House

Lizzie Borden took an axe
and gave her mother forty whacks
When she saw what she had done
she gave her father forty-one

En drøy times kjøretur fra Boston, i den gamle industribyen Fall River, ligger et toetasjes hus i den lille veistumpen Old 2nd Street. Ved første øyekast ser ikke huset ut til å være noe spesielt, men i 1892 ble ekteparet Andrew og Abby Borden funnet drept på innsiden av de grønne veggene. Datteren Lizzie var politiets hovedmistenkte, men ble frikjent i rettsaken. Mange trodde (og tror) likevel fortsatt hun var den skyldige.

I dag er huset et Bed & Breakfast og museum, og det er i stor grad bevart som det var den gangen. Våger du deg over terskelen kan du blant annet ta en titt på den mørke divanen hvor hushjelpen fant Andrew myrdet. De som har dristet seg til å overnatte melder om all slags paranormal aktivitet, og det sies at Lizzie selv hjemsøker huset og kan høres le rått fra toppen av trappen.

Grøsserglade gjester kan sjekke inn i Lizzie & Emma Suite, Andrew & Abby Suite eller John Morse Room – sistnevnte er rommet Abby ble funnet i. Rommene koster fra 250 dollar pr. natt. For alle som synes det blir litt i overkant å overnatte på drapsstedet gis det daglige omvisninger.

3. London: The Langham Hotel

Luksuriøse The Langham åpnet dørene i 1865, og har med årene blitt et ikon. Hotellet er bygget som et florentinsk palass, og den herskapelige residensen på Portland Place i London har huset mange kjente personligheter. Deriblant Oscar Wilde, Mark Twain og Winston Churchill. The Langham er imidlertid kanskje enda mer kjent for sine overnaturlige gjester.

Besøkende har blant annet (angivelig) sett en mann i militæruniform som antas å være en tysk prins som rett før første verdenskrig tok sitt eget liv ved å hoppe ut av vinduet. En annen har sett gjenferdet av en lege, som etter å ha tatt livet av kona, tok sitt eget liv – på bryllupsreisen deres. Og Napoleon antas å hjemsøke kjelleren, må vite.

Sagnomsuste rom 333 skal være spøkelsenes favoritt – tør du å tilbringe natten der?

Rød taklampe med spindelvev

4. New York: One If By Land, Two If By Sea

I et gammelt vognskjul i West Village på Manhattan ligger spisestedet One If By Land, Two If By Sea. Kjent som en av byens mest romantiske restauranter, men også innhyllet i mystikk. På slutten av 1700-tallet døde nemlig eieren Alan Burrs kone under gåtefulle omstendigheter, og siden den gang har ryktene gått om overnaturlige fenomener i den lave mursteinsbygningen. Her har det skjedd mystiske forsvinninger, skjulte tunneler har blitt avdekket og hemmelig bordellvirksomhet avslørt.

Ryktene sier at Alan Burr selv hjemsøker det gamle skjulet sitt, og en av restaurantens ansatte sa opp fordi hun mente et par usynlige hender dyttet henne opp og ned trappen hver kveld. Dagens meny er imidlertid påfallende normal. Om det serveres spøkelseshistorier ved siden av er uvisst.

Tips! Er du i New York 31. oktober (på Halloween-reise eller ei) må du ikke gå glipp av den årlige Halloween-paraden. Finn deg en plass på 6. aveny mellom Spring Street og 16th street, og la deg skremme og begeistre av det lange opptoget med forseggjorte kostymer, lysshow og innlevelse uten sidestykke.

5. Venezia: Poveglia

Rett utenfor Venezia ligger den lille øya Poveglia. På 17- og 1800-tallet var øya karantenesone for pestrammede, og på det meste var den bebodd av over 160 000 mennesker. Forholdene var naturlig nok grusomme, og skal vi tro ryktene består halvparten av øygrunnen av menneskelige levninger.

I 1922 åpnet et sinnsykehus på Poveglia og bidro til øyas dystre historie. En av legene skal ha torturert og drept pasientene sine, før han selv døde ved å falle (eller ble han dyttet?) ut av klokketårnet. Sykehuset stengte i 1968, men de hjemsøkte ruinene ligger fortsatt der.

Det har lenge vært strengt forbudt å besøke Poveglia, men i 2016 utfordret fem turister skjebnen da de tok seg ut til øya og bestemte seg for å overnatte der. Mørket senket seg og snart sto fem skrekkslagne amerikanere på bredden og skrek om å bli reddet fra de skremmende omgivelsene. I dag arrangeres det blant annet Halloween-båtturer ut til den sagnomsuste skrekkøya.

Vil du lese flere artikler som denne?