Ekspertenes tips

Fang de beste bølgene på

Gran Canaria

Surfing på Gran Canaria

Høysesongen for surfing på Gran Canaria er fra oktober til mars/april, men bølger kan rulle inn året rundt. For kite- og vindsurfing er passatvinden som sterkest under sommermånedene, og blåser normalt fra mai til september. Vinteren kan også levere bra forhold for vinddrevne aktiviteter - til tross for at vindene ikke er like sterke som under sommeren.

Tekst & foto: Petter Sevenius

Las Palmas og nordkysten

La Cicer er den sydligste delen av den lange stranden Las Canteras i Las Palmas, og et utmerket sted for å surfe. Her finner du "beach breaks" til høyre og venstre, og det finnes i prinsipp alltid surfbare bølger som passer for både nybegynnere og mer erfarne surfere. Det finnes flere steder her som leier ut brett og som tilbyr kurs. Jeg kan foreslå enten Mojo Surf, Brisa School eller Oceanside Gran Canaria.

El Confital, som også ligger i Las Palmas, er nok en av Gran Canarias beste bølger. Det er en lang bratt høyrebølge som bryter over et rev og er best ved høyvann - og som hovedsakelig passer for erfarne surfere. På gode dager kan stranden være ganske overfylt, og stemningen kan være litt anspent på oppstillingen.

Lloret er en høyrebølge som bryter over lavarev. Den ligger like vest for Las Canteras, og er best ved lavvann. Den er snillere enn El Confital, men fortsatt ikke så passende for nybegynnere.

Det skal visstnok finnes mange fine bølger å utforske langs nordkysten, så pakk bilen og begi deg ut på oppdagelsesferd. Nordkysten har en helt annen natur og klima enn sørkysten. Den er absolutt verdt en utflukt for å finne ditt eget sted, og for å komme bort fra massene i Las Palmas.

Vis respekt og hensyn på lineup, det kan være mye folk og til tider litt amper stemning ved de beste bølgene.

Pozo Izquierdo

Pozo er verdenskjent for sin sterke vind, som er svært pålitelig under sommermånedene. Flere av verdens beste vindsurfere har Gran Canaria som hjemmebase, og hver juli samles verdenseliten her for en av de mest prestisjefylte verdenscupene.

Pozo Izquierdo er det mest kjente surfestedet på Gran Canaria, og et sentrum for vindsurfingen på øya. Selv om Pozo oftest funker bra, kan man i blant måtte flytte litt på seg for å finne de beste forholdene - ettersom vinden og bølgene kan være veldig lokale. Hovedstranden er kun for vindsurfere - kitesurfere holder til lengre nede på stranden ved Salinas de Pozo, rett ved vindkraftverkene. Salinas har ofte en bedre vinkel, og bølgene holder seg lenger oppe når Pozos "main break" har blåst fra hverandre. Det finnes flere butikker her som kan hjelpe til med spørsmål, utleie, utstyr og reparasjoner - som for eksempel Pozo Winds, Cutre og LP Windsurf.

Vinden her kommer "cross on" fra nord/nordøst, noe som bidrar til at det raskt skapes vindbølger - som gjør Pozo til et perfekt sted for hopp. Er man ikke helt trygg på bølgene, men vil ha den samme sterke vinden, kan man begi seg til Salinas de Arinaga som ligger beskyttet bak en brygge og gir plattvann.

Østkysten

Drar du videre opp til Vargas, minsker vinden noe og du kan ofte gå en størrelse opp i seil. Litt mindre vind, og bedre vinkel enn Pozos "main break", gjør at jeg personlig ofte foretrekker Vargas. For å unngå kaos er Vargas oppdelt, så badegjestene oppholder seg lengst oppe på stranden, vindsurferne på den midterste delen og kitesurferne lengst sør på stranden. En annen populær strand for kitesurfing er Playa del Burrero, som har en egen del avsatt til vannaktiviteter.

Drar du i stedet sørover fra Pozo og svinger av ved Juan Grande, kan det bli veldig bra forhold når vinden kommer fra sør/sørvest ved Castillo del Romeral. Stranden her kan også være morsom i nordøst, hvis du vil ha det litt roligere enn i Pozo. Ved nordlige vinder går vinden sjelden lenger ned enn til Punta de Caleta.

Bahia Feliz og Playa del Águila fungerer best ved nordøstlige vinder, da har vinden avtatt ytterligere og det er betydelig roligere. Både Fanatic og Dunkerbecks har utleie og kurs her. Las Burras i San Agustín er en populær strand for kitesurfing, men når du kommer såpass langt ned, har vinden vanligvis lagt seg så mye at den ikke lenger er egnet for vindsurfing.

Østkysten og Pozo er først og fremst kjent for sin vindsurfing, men man kan finne surfbare bølger ved blant annet Mosca Point og Playa del Hombre.

Sørkysten

Bølgene på sørkysten er ikke så spektakulære som på nordkysten, men atmosfæren er mer avslappet og bølgene er betydelig lettere å mestre for nybegynnere. Du finner strender her og der hele veien fra Playa del Inglés, forbi Maspalomas og opp til fyrtårnet.

Følger du stranden ned mot Maspalomas, vil du tydelig se hvor den bryter. Her finner du blant annet Björn Dunkerbeck Surf School og Surf Canaries, som kan hjelpe til med kurs og utleie. Playa del Inglés fungerer best om sommeren når passatvinden skaper bølger.

Når det gjelder store sørlige "swells", kan det noen ganger være en lang fin bølge i Arguineguín som fungerer bra for longboards, men dessverre forekommer den svært sjelden. El Faro på Maspalomas er betydelig tryggere og har ofte "swells" fra sør og vest.

Petter Sevenius

Med et brett under armen og sekken på ryggen, reiser Petter dit nesen peker og tar eventyrene som de kommer. Men planlegging har også sine fordeler, spesielt på familieferier.