Charlie Beach, Koh Mook
Charlie Beach, Koh Mook
Ekspertenes tips

Øyhopping i

Thailand

Thailands øyer og strender

Jeg tok med meg kameraet mitt og reiste til Thailand i tre uker! Det er virkelig et paradis å reise til om vinteren når det er kaldt og mørkt hjemme, og nå har jeg mange gode reisetips å dele. Dette var åttende gang jeg reiste hit, og denne gangen ble det litt øyhopping – turen gikk til de herlige øyene og strendene i Andamanhavet på Thailands vestkyst.

Årsaken til at jeg elsker Thailand så mye er selvfølgelig fordi det er varmt og solrikt, men også fordi alt er så enkelt. Det er trygt å reise alene som jente, det er enkelt å finne gode hoteller, og det er enkelt å ta seg rundt. Legg til den deilige maten (jeg elsker thaimat, men den indiske menyen er også uslåelig!) og det faktum at det fremdeles er relativt rimelig med utflukter, transport, mat og annet. Du kan også finne strender der du kan være helt alene og ha det veldig rolig og avslappende. For meg blir ikke ferien bedre enn dette!

Tekst & foto: Kajsa Fagerström
Publisert: 7. mai 2023

Kart Krabi

Eventyret startet på Phuket og jeg rakk å se mange fine steder på reisen.

Mitt beste ferieminne er fra Koh Mook – solnedgangen på Charlie Beach.

Postcard perfect på Koh Phi Phi

Postcard perfect på Koh Phi Phi

Koh Phi Phi

Phi Phi-øyene er akkurat så vakre som du har sett på klassiske postkort fra Thailand. Med de kritthvite strendene, det turkise vannet og de høye kalksteinsklippene. Det er egentlig to øyer, Phi Phi Leh og Phi Phi Don, der sistnevnte er "hovedøya". Phi Phi Leh er stedet der du finner "The Beach" (Maya Bay), der filmen med samme navn ble spilt inn med Leonardo DiCaprio.

Ton Sai

Ton Sai er Phi Phi Dons sentrum, det er her du går av fergen fra for eksempel Phuket eller Koh Lanta. Ton Sai-stranden strekker seg langs hele bukten, bortsett fra ved pirene der båtene ankommer. I landsbyen er det mange koselige smågater som slynger seg på kryss og tvers som i en labyrint, og finner du flust med gode restauranter og barer som serverer mat og drikke langt ut i de små nattetimer. Det er veldig behagelig å vandre rundt her, for all motortrafikk er forbudt. Hvis du vil bo i nærheten av restauranter, bør du bo i Ton Sai-landsbyen, og da har du også lett tilgang til båtutflukter og shopping. Men vær forberedt på at det kan være litt støy om natten fra nærliggende barer.

Ton Sai Beach, Phi Phi Don

Ton Sai Beach, Phi Phi Don

Min frokostrestaurant ved Ton Sai Beach

Mat med utsikt.

Mat med utsikt

Ferskpresset mangojuice, en favoritt!

Strender på Koh Phi Phi

Hvis du er i Ton Sai, er det tre fine strender du kan gå til – Ton Sai Beach, Loh Dalum Beach (tvers over øya, ca. 5 minutter å gå) og Laem Hin Beach (ca. 15 minutter å gå). Med longtailbåt kan du ta deg til strendene Long Beach, Nui Beach og Laemtong Beach. Både Nui Beach og Laemtong Beach er lettest å nå fra Loh Dalum Beach. Bestiller du en utflukt til Maya Bay pleier man også å stoppe ved Pi Leh Lagoon, Monkey Beach og Bamboo Island. Maya Bay er nå et beskyttet naturområde og du har ikke lov til å bade eller snorkle her, og det er heller ikke tillatt for båter å legge til ved stranden. Den beste opplevelsen får du når det åpner om morgenen, da er det generelt litt færre turister.

Maya Bay, Phi Phi Leh

Maya Bay, Phi Phi Leh

Pi Leh Lagoon

Pi Leh Lagoon

Monkey Beach

Laem Hin Beach

Laem Hin Beach

Laemtong Beach

Laemtong Beach

Long Beach

Long Beach

Loh Dalum Beach, kort promenad från Ton Sai

Loh Dalum Beach, kort promenad från Ton Sai

Nui Beach

Nui Beach

Utsiktspunkter på øya

Å gå opp til de tre utsiktspunktene oppe i fjellene er en fin ting å gjøre som en halvdagsaktivitet. Her får du en nydelig utsikt over øya. Mest populært er det å gå opp hit for å se den vakre solnedgangen. Det er noen restauranter og kafeer her, hvor du kan kjøpe mat og drikke.

På vei opp til det første utkikkspunktet

Fantastisk utsikt.

Hotelltips på Koh Phi Phi

SAii Phi Phi Island Village er et utrolig fint hotell i tradisjonell thailandsk stil som ligger litt tilbaketrukket på Laemtong Beach. Hit tar du deg med en longtailbåt som stopper i Loh Lana Bay, og herfra tar du en motorsykkeltaxi i ca. 10 minutter til hotellet. Stranden er makeløs og et perfekt sted for noen dager med avslapning. Phi Phi Bayview Premier Resort og Bay View Resort ligger på den fantastiske Laem Hin-stranden i gangavstand til Ton Sai. Disse to hotellene deler fasiliteter som svømmebasseng, restaurant, resepsjon og en liten privat strand. Her bor du i fine bungalower høyt oppe på en klippe – med en fantastisk utsikt over bukten.

SAii Phi Phi Island Village Beach Resort

SAii Phi Phi Island Village Beach Resort

Phi Phi Bayview Premier Resort

Phi Phi Bayview Premier Resort

Bay View Resort

Bay View Resort

Krabi

De fineste delene av Thailand finner du i Krabi. Her kan du snorkle, dykke og padle kajakk, og besøke de fineste strendene i hele Thailand. Krabi ligger på fastlandet, men nås enkelt med båt fra både Koh Phi Phi og Koh Lanta.

Ao Nang

Ao Nang er det fineste feriestedet i hele Thailand etter min mening – stort utvalg av restauranter, gode shoppingmuligheter og strender og utflukter i verdensklasse. Det finnes også virkelig gode hoteller som holder en utmerket standard til en god pris.

Phra Nang Beach, bara en kort båtresa från Ao Nang

Phra Nang Beach

Strender og øyer i nærheten av Ao Nang

En kort båttur fra Ao Nang finner du en av de mest kjente strendene i Thailand – Railay Beach! Du forstår umiddelbart hvorfor det er så populært å reise hit. For et utrolig vakkert sted blant de høye kalksteinsklippene! Bare en kort spasertur herfra ligger også Phra Nang Beach, som nesten er enda finere! Hvis du liker fjellklatring, har du kommet til rett sted.

Skal du på en litt lengre utflukt er Koh Hong, Koh Kai (Kyllingøya) og Podaøya de absolutt fineste øyene.

Klong Muang Beach ligger på fastlandet, ca. 20 minutter med taxi nord for Ao Nang. Du kan enten dra på en dagsutflukt hit, eller bo på fine Beyond Krabi. Det er et stille og rolig reisemål, stille, men det er fortsatt et godt utvalg av restauranter.

Railay Beach

Railay Beach

Koh Kai (Chicken Island)

Koh Kai (Chicken Island)

Phra Nang Beach

Phra Nang Beach

Poda Island

Poda Island

Laolading Island

Laolading Island

Klong Muang Beach

Klong Muang Beach

Koh Hong

Fantastisk vakkert... men hvis du går her midt på dagen, vær forberedt på å møte mange mennesker. For å yte Koh Hong rettferdighet er det tidlig morgen eller sen ettermiddag som gjelder. Da er det færre turister, og da er dette et av de vakreste stedene i Thailand. Ikke gå glipp av "Hong Island Viewpoint 360", men ta med deg gode sko – det er litt av en tur opp til toppen. Andre aktiviteter på øya er snorkling, kajakkpadling og å besøke lagunen, som også er veldig fin.

Får du lyst til å bade?

Koh Hong

Koh Hong

Hotelltips i Krabi-området

The Verandah ligger sentralt i Ao Nang, rett ved hovedgaten. Et litt enklere hotell, men veldig fresht og med vennlig personale. Ananta Burin Resort er et veldig fint hotell med god beliggenhet og veldig fine rom. Gangavstand til restauranter og shopping. Beyond Krabi er perfekt hvis du vil bo litt roligere og rett på stranden, hotellet ligger ca. 20 minutter med taxi nord for Ao Nang.

The Verandah i Ao Nang

The Verandah i Ao Nang

Ananta Burin Resort, Ao Nang

Ananta Burin Resort, Ao Nang

Beyond Resort Krabi, Klong Muang

Beyond Resort Krabi, Klong Muang

Koh Lanta

Koh Lanta er et paradis for barnefamilier, her er strendene lange, brede og langgrunne. Tempoet er litt lavere og her kan du nyte solnedgangen med en ferskpresset juice fra en av strandrestaurantene.

Det føles som om man kan bli leeenge på denne øya, noe mange skandinaver også gjør. Kanskje leier de (eller kjøper) et hus og tilbringer flere måneder der hvert år. Du ser mye av det skandinaviske fellesskapet på strendene hvor familier med barn i ulike aldre spiser middag sammen. Barna møter nye venner og leker på stranden eller samles til fotballkamp.

Løpeentusiaster vil ikke bli skuffet over de lange og flate strendene på Koh Lanta, og en tidlig joggetur er alltid en god start på dagen.

Khlong Khong Beach, Koh Lanta

Khlong Khong Beach, Koh Lanta

Strender på Koh Lanta

Langs hele vestkysten av Koh Lanta er det mange fine strender. De er ganske like utseendemessig, men jo lenger sør du kommer, desto roligere blir det. Ønsker du flere restauranter og barer å velge mellom, er den nordligste stranden, Khlong Dao Beach, et godt alternativ. Litt lenger sør finner du en annen lang, bred og deilig strand: Ao Phra-Ae eller Long Beach som den også kalles. Og reiser du lenger sør ender du opp på Khlong Khong Beach, som ikke er like lang og bred som de to andre, men veldig fin og koselig.

Felles for alle disse strendene er at du kan finne ditt helt eget sted å sole seg og bade uten at det føles overfylt. Det er enda flere strender i sør hvis du vil fortsette å oppdage øya.

Khlong Dao Beach

Khlong Dao Beach

Ao Phra-Ae/Long Beach

Ao Phra-Ae/Long Beach

Khlong Khong Beach

Khlong Khong Beach

Koh Rok

Koh Rok er en vakker liten perle og perfekt for en heldagsutflukt med hurtigbåt fra Koh Lanta. Snorkleforholdene rundt denne øya er blant de beste i Thailand. Selv om det er en del turister her, føles det ikke overfylt, og en kort spasertur unna kan du finne din helt egen strand. Jeg kan virkelig anbefale å reise hit. Strendene er kritthvite, vannet er krystallklart og øya er grønn og frodig. En liten paradisøy, rett og slett!

Koh Rok

Koh Rok

Avslapning.

Koh Mook

Hvis jeg bare skulle besøke ett reisemål i Thailand, ville jeg valgt Koh Mook! Det føles som om tiden har stått stille her. Øya er veldig ekte og overhodet ikke turistifisert. Det er bare en liten hovedgate med noen få restauranter og kafeer. Her kan du virkelig ta del i den thailandske hverdagen, ta en tur til fiskerlandsbyen og snakk med lokalbefolkningen. Strendene er også utrolig fine, og det er veldig stille og rolig her.

Sivalai Beach på Koh Mook

Sivalai Beach på Koh Mook

Strender og hotell på Koh Mook

Hovedstranden på Koh Mook (Sivalai Beach) går fra piren og langs halvøya hvor Sivalai Resort ligger. Det er øyas fineste hotell. Beliggenheten er helt uslåelig, ute på odden med strand på begge sider, og du bor i fine bungalower med havutsikt.

Det er populært å samles på Charlie Beach ved solnedgang og ta en drink. Du tar deg dit med mopedtaxi gjennom jungelen, på veier som nesten ikke eksisterer, og reisen dit er en liten opplevelse i seg selv! Stranden og solnedgangen skuffer heller ikke. For et fantastisk sted!

Du kan også besøke Emerald Cave, hvor du svømmer inn gjennom et svart hull på 80 m (kun ved lavvann), og vel fremme kommer du til en liten strand med krystallklart vann. En naturopplevelse utenom det vanlige, men du bør ikke gjøre det uten en erfaren guide.

Sivalai Beach

Sivalai Beach

Charlie Beach

Charlie Beach

Sivalai Resort

Sivalai Resort

Koh Ngai

Koh Ngai ligger ikke så langt fra Koh Mook, og du kan enten besøke øya på en dagstur eller velge å bli her noen netter. Vannet er utrolig klart og har en spesiell farge som jeg ikke har sett andre steder. Hovedstranden strekker seg langs hele østkysten av øya, med utsikt over mot naboøyene i horisonten – en vakker setting. Øya har ikke det største tilbudet av hotell og restauranter, men ønsker du fred og ro blir det nok ikke bedre enn dette. Fantasy Resort ligger på den fineste delen av stranden og her bor du komfortabelt i fine dobbeltrom.

Stranden ved Fantasy Resort

Stranden ved Fantasy Resort

Fantasy Resort, Koh Ngai

Fantasy Resort, Koh Ngai

Kajsa Fagerström

Kajsa Fagerström

Kajsa jobber i Vings bildeavdeling og har blant annet ansvar for bildene av hotellene våre. Hun har reist til alle verdenshjørner siden 1992, og har jobbet i Ving i mer enn 20 år. En drømmejobb for en som elsker å reise og å ta bilder.