Hiriketiya, sørlige Sri Lanka
Ekspertenes tips

Strender og surfing på

Sri Lanka

Finn din strand på Sri Lanka

Sri Lanka er det en rekke fine strender å velge mellom, og her er min liste over de beste - fra Negombo nord for Colombo til Hiriketiya lengst sør. Fra Hikkaduwa og langs hele sørkysten finner du virkelig gode surfebølger, og surfere fra hele verden kommer hit for å "fange den perfekte bølgen". Sri Lanka er ferieparadiset med alt og litt til!

Tekst & foto: Kajsa Fagerström

Fantastiske strender på sørkysten

Lei et brett eller ta surfetimer

Et paradis for surfere

Negombo

Negombo er en livlig by fylt av mennesker og fiskebåter som kommer inn med dagens fangst hver morgen. På stranden kan du følge hverdagen til mange av de som lever av å fiske. Stranden ligger ved hotellene og er både stor og fin, og byr i tillegg på fantastiske solnedganger. Negombo er også kjent for sin lagune med mangrover som du kan ta en båttur til for å oppleve et rikt fugleliv.

Liv og røre på Negombos strand

Venter på dagens fiskefangst

Beruwela / Bentota

Lange og brede strender

Beruwela/Bentota ligger ca. 2 timer sør for Colombo med bil. Alle strendene er veldig brede og passer fint for lange turer eller joggeturer. Her er det flere bra hotell, så hvis du vil ha en avslappende ferie med god overnatting, kan du med fordel bo her i noen netter.

Yoga på stranden i Bentota

Hikkaduwa

Hikkaduwa tilbyr både aktiviteter og avslapning, og er et flott sted å feriere. Hele Hikkaduwa-stranden er ca. 6-7 km lang og er delt inn i tre deler, der alle har veldig ulik karakter. Det er veldig enkelt og billig å komme seg mellom de forskjellige delene med tuk-tuk.

Hikkaduwa Corals Beach er den nordlige delen av Hikkaduwa-stranden. Det var her man først etablerte hotell på 70-tallet, og etter det har Hikkaduwa vokst til å bli et ganske stort turiststed. Denne stranden består egentlig av flere mindre strender, spesielt når det er høyvann, fordi da blir det så smalt på noen av delene, at det ikke er mulig å gå hele veien. Utenfor Coral Sands Hotel er det bra snorkle- og dykkermuligheter, og det er også en surfebølge her (North Jetty), men den er for de mer erfarne surferne. Stranden er ganske livlig med mange mennesker, og det er her de større hotellene ligger.

Lengre sør på Coral Sands-stranden kommer du til en liten bukt der det store hotellet Hikka Tranz by Cinnamon ligger. Her kan du også surfe, men dette er heller ikke bølger for nybegynnere. Denne stranden er også veldig livlig, og det kan bli veldig fullt her i høysesongen. Utenfor hotellet Citrus Hikkaduwa er stranden er ganske smal ved høyvann, men det er en god del flere strandrestauranter her.

Enda lenger sør, går stranden over til Hikkaduwa Surfing Beach (Wewala - Narigama), og det er her du finner de beste surfemulighetene (Main Reef). Det er også et stort utvalg av restauranter og barer her, så du kan både spise godt og feste hele natten om du vil. Det finnes i tillegg mange surfeskoler der du kan ta surfetimer eller leie brett. I all hovedsak finnes det to surfebølger her, noen ganger tre. En er litt mindre og passer for nybegynnere, mens de to andre er større og passer til den mer erfarne surferen. Solnedgangen er magisk, og det inviterer til en kald øl på en av de koselige strandbarene. Man kan også leie solsenger utenfor de fleste restaurantene.

Om du fortsetter enda lenger sørover, går stranden over til Thiranagama-stranden. Her er det mye roligere og mer uberørt strand, og færre hotell og restauranter. Dette er absolutt den fineste delen av Hikkaduwa. Stranden er veldig bred og det finnes relativt få turister. Her kan du nyte en avslappende og nydelig ferie, med nærhet til alle restaurantene på Hikkaduwa Surfing Beach. Dette er definitivt det beste valget hvis du vil ha et roligere opphold i Hikkaduwa.

Hikkaduwa-stranden er ideell for jogging og lange turer. Vær imidlertidig oppmerksom på at stranden ikke er så badevennlig, da det er svært høye bølger og sterke strømninger i vannet. Hvis du vil svømme, er det best å bestille et hotell som har basseng eller holde seg nær strandkanten.

Hikkaduwa Surfing Beach

Thiranagama Beach

Unawatuna

En av de fineste strendene på Sri Lanka er Unawatuna. Hit kan du ta en dagstur om du bor i f.eks. Ahangama, Hikkaduwa eller Galle. Det er et godt utvalg av restauranter langs stranden og solsenger til leie. Stranden er både svømme- og barnevennlig, da den er langgrunn og uten for store bølger - så det er heller ikke mulig å surfe her. Det finnes også båter på stranden som du kan dra på snorkle - og dykkeutflukter med.

Koggala

Stilt fisherman

Hvis du vil se tradisjonelle srilankiske fiskere, bør du dra til Koggala. Her fisker de "old style" som innebærer at de sitter på stolper ute i vannet med fiskestenger. Veldig interessant, men det ser ikke så behagelig ut! Dette er visstnok en unik måte å fiske på, på Sri Lanka. Koggala Beach er ikke en solstrand, så her kan du ta et raskt stopp, hvis du drar forbi. Er du heldig, kan du se disse fiskerne på andre strender i nærheten.

Ahangama

Surf ”The Rock” på Kabalana Beach

Kabalana Beach i Ahangama har vært en kjent surfedestinasjon lenge, men i de senere årene har den også blitt en populær sol- og badedestinasjon. Bølgen som har gjort stranden populær kalles "The Rock", og krever at du er en rimelig erfaren surfer, men litt nærmere stranden kan også nybegynnerne surfe. I gangavstand, sør for Kabalana Beach, er det to andre gode bølger. Ahangama er mye mindre enn Hikkaduwa, men har alt du trenger for en fin ferie. Stranden er ikke mer enn noen få hundre meter lang, men den er veldig bred og fin, og mer langgrunn enn i Hikkaduwa. Det er flere gode hotell med beliggenhet nær stranden, og det finnes solsenger til leie. La Point er en velkjent og god surfeskole hvis du vil dra hit på surfecamp. Restaurantene ligger litt spredt, noe som gjør det ganske stille her om kveldene. Ahangama er et godt utgangspunkt å bo i om du vil besøke strendene litt lenger sør.

Midigama

Midigama Beach ligger noen kilometer sør for Ahangama, og her er det tre gode surfebølger - Lazy Left, Lazy Right og Rams. Lazy Left og Rams passer de mer viderekomne surferne. Stranden er veldig fin og ligger nær veien, noe som betyr at det ikke har vært mulig å bygge hotell med strandbeliggenhet. Dette har gjort at området har beholdt sin lokale karakter. Det er nesten bare surfere som drar hit, men stranden er også egnet for svømming, da den er langgrunn og ikke har så mange bølger inne ved stranden. Du finner noen få strandbarer her, og det er også noen solsenger til leie.

Lazy Left

Mirissa

Mirissa er en veldig fin bukt som ligger sør for Weligama. Her kan du ha en koselig dag på stranden, både med og uten brett. Langs vestsiden av stranden bryter en fin høyrebølge. Fra Mirissa kan du også ta en halvdags båttur om du vil se hvaler (desember–april). I Weligama er det en nybegynnerbølge, men stranden er ikke så fin at jeg vil anbefale å bo her ellers.

Stranden i Mirissa

Hiriketiya

Fineste stranden på hele sørkysten

En skjult perle! Denne må du bare besøke om du er på Sri Lanka. For et nydelig sted! En liten hesteskoformet bukt som bare er noen få hundre meter lang, skjult blant tropiske, grønne palmer. De som reiser hit er for det meste backpackere og surfere, og du får følelsen av at området ligger 20 år etter i utvikling fra de andre turiststedene på øya. Her finner du bare mindre pensjonater og ingen store hotell (enda). Stranden er langgrunn og vannet er mye roligere enn på mange av de andre strendene, så den er også egnet for familier med barn. Det er solsenger til leie og gode restauranter for de kostholdsbevisste. Surfere og hippier har vært her i lang tid, og har sannsynligvis vært med på å inspirere menyene. Det er to bølger å surfe på her, som passer for de mer viderekomne surferne. Nybegynnerne holder til litt nærmere strandkanten. Surfeskoler og brettleie finnes det også mye av her.

Hvorfor Sri Lanka?

Sri Lanka er som et miniatyr-India, bare roligere og enklere. Her finner man fantastiske strender og surfing, hyggelige mennesker og severdigheter i verdensklasse. Og la oss ikke glemme den gode maten! Sri Lanka er også et billig land å feriere i.

Kajsa Fagerström

Kajsa Fagerström

Kajsa jobber i Vings bildeavdeling og har blant annet ansvar for bildene av hotellene våre. Hun har reist til alle verdenshjørner siden 1992, og har jobbet i Ving i mer enn 20 år. En drømmejobb for en som elsker å reise og å ta bilder.