Reisetips Toscana
Inspirasjon

Velkommen til

Toscana

Patriks beste Toscana-tips

Ahh, Italia! Å si at Vings Patrik Marklund er begeistret for Italia er en underdrivelse. Han har vært i nord, sør, øst og vest, og til slutt sto postkortvakre Toscana for tur.

Skrevet av: Lén-Veronica Kongerud

Patrik vært i Toscana hele fem ganger, senest i 2018, og før det var han allerede bereist i store deler av Italia. Endelig sto Firenze, Pisa, Siena og den vakre landsbygda for tur.

– Jeg ville besøke de klassiske byene og de legendarisk vakre utkantstrøkene, og reisen levde definitivt opp til forventningene, sier Patrik.

Siden det første besøket har det blitt flere, og aller best liker han Firenze, den fortryllende vakre renessansebyen som i sin tid lokket til seg kunstnere som Leonardo da Vinci og Michelangelo.

– Jeg elsker Firenze både fordi byen i seg selv tilbyr så mye, men også fordi den ligger i hjertet av Toscana og gjør det enkelt å ta seg til stedene i nærheten på dagstur. Hvis du reiser til Toscana for første gang bør du starte i Firenze, mener Patrik.

Reisetips Toscana

Patrik Marklund

I løpet av tiden han har tilbrakt i Firenze har han fått flere favorittsteder, blant annet spisestedet Trattoria Sostanza i den lille bakgaten Via del Porcellana.

– Noe av det jeg husker aller best fra Firenze er første gangen jeg spiste på Trattoria Sostanza. De har bare langbord og tar bare kontanter, og de har hatt den samme menyen i 100 år! Maten er «to die for» og jeg går tilbake dit igjen og igjen. Ikke er det dyrt heller. Glem for all del ikke å resevere bord på forhånd, for her det alltid fullt, tipser Patrik.

Firenze, Italia

Renessansebyen Firenze er perfekt for alle som besøker Toscana for første gang.

Vingårder i verdensklasse

Mange av oss tenker umiddelbart på vingårder når det er snakk om Toscana, og ifølge Patrik er det et must å besøke en eller flere når du først er i området.

– Mellom Firenze og Siena ligger «Chiantigiana», også kjent som Chianti-veien, og her ligger alle de klassiske vingårdene som lager Chianti Classico-viner, forklarer Patrik.

Fortsetter du videre sørover kommer du til Montalcino, hvor noen av Toscanas beste viner produseres.

– Et av mine beste minner fra Toscana er nettopp fra en vingård i Montalcino. Å få servert favorittvinen sin på vingården den kommer fra er en helt fantastisk opplevelse, forteller Patrik.

Et vingårdbesøk kan du gjøre i løpet av en dag, enten på en organisert utflukt eller på egen hånd med leiebil (ulempen er da at du må styre unna vinen, naturligvis).

– Det finnes en rekke forskjellige typer utflukter, alt fra bare transport til og fra vingården, til full pakke med guidet omvisning, prøvesmaking, matlaging og den slags, tipser Patrik.

Vingårder i Toscana

I Toscana kan du besøke noen av verdens beste vingårder.

Du bør heller ikke gå glipp av:

• De enkle rettene som kalles «cucina povero». Prøv for eksempel lampredotto, kumage på brød, som spises som gatemat. Grønnsakssuppen ribollita er kanskje den mest kjente cucina povero-retten. Papardelle al Cinghiale, villsvinpasta, er også svingodt!

• Se solnedgangen over elven Arno fra takterrassen på The Westin Excelsior i Firenze. Kanskje akkompagnert av en bringebær-mojito?

• Et besøk på et av de mindre kjente museene i Firenze, for eksempel Museo Gucci. Her kan du gjøre et dypdykk i Aldo Guccis merkehistorie. Som han selv sa: Quality is remembered long after the price is forgotten.

• Fra Firenze er det bare halvannen time til Pisa og det verdenskjente skjeve tårnet. En perfekt dagsutflukt!

• Visste du at det ligger to fine badebyer ved den toskanske kysten? Les mer om Forte dei Marmi og Viareggio.

Vil du lese mer om Firenze? Slik får du mest ut av et kort besøk i renessansebyen.

Cucino Povero

Italiensk cucino povero – fattigmannsmat – er alt annet enn kjedelig.