Reisemålsfakta, Telendos

Reisemålet

Telendos er en av Tolvøyene. Øya er bare 8 km² og har ca. 50 fastboende som bor i den lille fiskerlandsbyen.

Slik reiser du hit

Til Telendos reiser du med Vings charterfly i sommersesongen (mai–september). Flyet lander på Kos. Fra Kos går det ferge til Kalymnos, og derfra er det videre transport til Telendos.

Flytid

Ca. 4 timer fra Oslo lufthavn.

Tidsforskjell

Norsk tid +1 time

Vår service

I perioden mai–september kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller bare vil ha tips og gode råd. Kan vi ikke løse henvendelsen din på telefon eller epost kommer vi til ditt hotell eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter møter vi deg også på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.

Her kan du lese mer om Vings service på våre reisemål.

Transport

Transport (buss og båt) er inkludert i prisen for deg som skal tilbringe ferien på et av Vings hotell på Telendos. Vings reiseledere møter deg på flyplassen på Kos og sørger for at du kommer på riktig buss. Til fergeleiet Mastihari tar det ca. 10 minutter, og fra bussen er det ca. 200 meter å gå til fergen. Du bærer bagasjen din selv. Ventetid kan forekomme (opptil 1 time). Reisen over til Kalymnos tar ca. 30 til 60 minutter avhengig av hvilken båt som benyttes. Transport med buss eller minibuss fra havnen i Pothia til havnen i Myrties tar ca. 35 minutter (ca. 8 km), avhengig av trafikken. Fra Myrties tar båtreisen ca. 10 minutter til Telendos, ventetid kan forekomme (båten går hver halvtime). På Telendos går du til hotellet ditt.

Du får informasjon via SMS om hvilken båt du skal ta fra Telendos til Myrties på avreisedagen. Bussen henter gjestenene på angitt plass i Myrties og kjører til havnen i Pothia. Der fortsetter hjemreisen med ferge til Mastihari på Kos. Ventetid i Mastihari (ca. 30 minutter til 2 timer) før avreise til flyplassen. Det er restauranter i havnen.
Den eksakte bussruten er avhengig av lokale forhold og bestemmes på reisemålet. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport her.

Sol & bad

Telendos har fire små strender, hvorav en nudiststrand. På nærliggende Kalymnos (10 minutter unna med båt) er det en steinstrand i landsbyen Massouri. I Mirties er det en 100 meter lang steinstrand og rett utenfor sentrum ligger det en 50 meter lang sandstrand.

Aktiviteter

Fotturer og fjellturer med varierende vanskelighetsgrad. Bra muligheter for snorkling.

Mat & drikke

Det finnes noen få tavernaer og kafeer. På naboøya Kalymnos finner det rundt 20 tavernaer i, eller i nærheten av, Mirties og Massouri.

Veiledende priser

På restaurant:
Lunsj fra 6 euro.
Treretters middag fra 11 euro.

Uteliv

På Telendos nyter du fullstendig ro. Den mer pulserende øya Kalymnos ligger bare fem minutter unna med båt, som går hver halvtime.

Shopping

Til Telendos reiser man ikke for å shoppe. Her finnes kun en liten suvenirbutikk med et veldig begrenset utvalg av varer.

Kommunikasjon

Båtforbindelse hver halvtime fra Telendos til Mirties på Kalymnos fra morgen til kveld. På Kalymnos er det både lokalbuss og taxi. Man kan også leie bil og ta seg rundt på egen hånd.

Valuta og kredittkort

Euro (EUR). I Mirties og Massouri finnes det vekslingskontor og minibank. Kursen er den samme som i banken og du må betale en avgift på 1-2 % av det vekslede beløpet. I Pothia er det flere banker som er åpne mandag til fredag kl. 08.00-14.00 og alle bankene har minibank. De fleste steder aksepterer vanlige kort som Visa og MasterCard, men kjøpmannen på Kalymnos er litt gammeldags og foretrekker kontanter. På restaurantene kan det være lurt å spørre om de tar kort før man bestiller.

Visum

Hellas er med i Schengen, men som i mange andre land kreves det at du kan vise til gyldig legitimasjon. For nordmenn er det pass som er eneste gyldige legitimasjon. Den greske ambassaden minner om følgende:

Sørg for å ha med gyldig pass. Vi opplever at en del reisende reiser uten pass eller med utgåtte pass, noe som kan vanskeliggjøre returen til Norge og som kan føre til at hjemreisen må utsettes, med mindre turoperatøren kan assistere med innsjekking og ombordstigning.

Les mer på disse sidene:
ving.no/pass-og-visum
ving.no/faqarticle/hva-bor-jeg-tenke-pa-nar-jeg-skal-til-hellas

Spørsmål om pass og visum skal stilles til respektive lands ambassade eller konsulat.

Elektrisitet

220 V.

Vær & klima

På øyene Kos, Kalymnos og Telendos er det middelhavsklima som gjelder. Varme, tørre somre og milde vintre som også står for det meste av årets nedbør. Vings reisemål på Kos er Kos by og Marmari og Tigaki på nordsiden av øya og Kardamena på sydsiden. På Kalymnos er vi på reisemålene Mirties & Massouri, Kantouni og Potia. Telendos er Vings fredeligste og minste øy. Uavhengig av hvilken øy du velger er klimaet det samme.

Er du glad i varme, sol og bad er høysesongen i juli og august perfekt for deg, med gjennomsnittstemperaturer over 30 grader midt på dagen. Juli og august er de mest solrike månedene med vanntemperaturer på sitt høyeste, opp i 24 grader. Foretrekker du heller norsk sommerklima kan du vurdere å reise om våren eller høsten. Da ligger gjennomsnittstemperaturen rundt 23 grader i mai og 28 grader i september, og i havet er det rundt 22 grader i mai og 23 grader i september. I mai og september kan det komme en og annen regnskur.

Mai
Mai regnes som forsesong med dagtemperaturer rundt 23 grader i mai, og litt kjølige netter. Vanntemperaturen ligger rundt 22 grader. Sporadisk regn kan forekomme.

Juni
I juni stiger temperaturene både på land og i vannet. I luften kan det komme opp i 28 grader, og i vannet rundt 24 grader. Regn kan forekomme, men er ikke vanlig.

Juli og august
Disse månedene regnes som høysesong og er perfekt for sol- og badeferie, med temperaturer på 31-32 grader på dagtid og sjelden under 22 grader om natten. I vannet kan man regne med at temperaturen stiger til 24 grader. Regn forekommer nesten ikke.

September og oktober
Disse månedene regnes som sensesong, men sommervarmen er her fremdeles med 28 grader i luften og 23 i vannet. Temperaturene synker utover høsten, og regn kan forekomme sporadisk.

November til april
I vinterhalvåret er det vanligere med nedbør, og dagstemperaturen varierer fra 14 til 20 grader. Kveldene er kjøligere, og om natten er temperaturen mellom 8 og 13 grader. Antallet soltimer er færrest på denne tiden av året, og vanntemperaturen er som regel 16-19 grader.

ECPAT

Ving har siden 1999 samarbeidet aktivt med organisasjonen ECPAT mot barnesexhandel. Les mer i Ving-permen eller i reiseguiden.

Turistbyrå/Ambassade

Den greske ambassade i Oslo
Nobels gate 45
0268 Oslo
Telefon: +47 22 44 27 28
E-post : gremb.osl@mfa.gr
Nettside:: www.mfa.gr/oslo

Hotellskatt Hellas

Hellas har innført en hotellskatt på alle kommersielle overnattinger fra og med 1. januar 2018. Skatten varierer i henhold til offisiell hotell- og leilighetsklassifisering og lengden på oppholdet. Den betales direkte til hotellet ved innsjekking. Legg merke til at Vings klassifisering av hotell og leiligheter kan variere fra den offisielle, som er grunnlaget for størrelsen på skatten.

1–2 stjerne(r): 0,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
3 stjerner: 1,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
4 stjerner: 3,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt
5 stjerner: 4,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt

Lover, lokale skikker og regler

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Øvrig

Ta med lommelykt og refleks da flere veier mangler belysning. Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv.