Vaksineinformasjon fra GlaxoSmithKlein

Gode råd for en frisk ferie!

En feriereise skal være en positiv og hyggelig opplevelse. Å bli syk når man er på ferie er derfor ekstra ergelig.

De aller fleste som reiser utenlands i ferien vil heldigvis holde seg friske, men for noen er det dessverre slik at de kan få ferien helt eller delvis ødelagt på grunn av sykdom. Med litt planlegging kan du redusere risikoen for å bli syk. Noe av det enkleste du kan gjøre for å forebygge enkelte sykdommer er å vaksinere deg. På denne siden vil du finne mer informasjon om anbefalte vaksiner, hva du kan gjøre for å unngå hepatitt, turistdiaré og myggoverførte sykdommer, samt andre gode tips for å holde deg frisk på reisen.


Spørsmål og svar om vaksine

Hvilke vaksiner trenger jeg?

Hvilke vaksiner som anbefales for deg før du skal ut på reise er avhengig av hvilket land du skal til, hva du skal gjøre, hvordan du skal bo, hvilke vaksiner du har fått tidligere og hvor lenge det er siden du ble vaksinert sist.


Hvor lang tid før avreise bør jeg vaksinere meg?

Aller helst bør du oppsøke et vaksinasjonskontor eller en klinikk som jobber med reisemedisin, senest 4 uker før avreise. I prinsippet er det likevel bedre sent enn aldri, og selv om man er sent ute vil det være bedre med en viss beskyttelse enn ingen beskyttelse.


Hvor lenge gir vaksiner beskyttelse?

Noen vaksiner gir livslang beskyttelse, og du vil aldri ha behov for å revaksinere deg. Dette gjelder f. eks. vaksiner mot hepatitt A+B. Andre vaksiner gir beskyttelse for noen år av gangen, og bør oppfriskes med ulike intervaller.


Barn og reisevaksiner

En reise med barn må planlegges ut fra de minste barnas behov. Med god planlegging og gjennomtenkt feriemål er sjansen større for en vellykket ferie. Det er som generell regel behov for de samme vaksiner til både barn og voksne ved kortere eller lengre opphold i utlandet.


Gravide på reise/reisevaksiner

Gravide utsetter seg for en viss risiko ved reise utenlands, særlig til tropiske strøk. Dersom du ikke er vaksinert mot sykdommer som det er risiko for på feriestedet før du ble gravid, kan det by på problemer med å gi deg vaksiner under graviditeten. Ta kontakt med lege/vaksinasjonskontor i god tid før avreise.


Vaksinasjonskort (Internasjonalt vaksinasjonsertifikat)

Dersom du har fått reisevaksiner tidligere har du sannsynligvis også fått et internasjonalt vaksinasjonskort hvor vaksinetype og -datoer er påført. Et slikt kort er praktisk å ha, og er noen ganger helt nødvendig.


Er vaksiner obligatoriske?

Hensikten med vaksinasjon er først og fremst å beskytte den enkelte mot alvorlige smittsomme sykdommer. I tillegg skal vaksinen hindre at smittsomme sykdommer spres videre til andre i befolkningen.


Hvor kan jeg vaksinere meg?

Ving anbefaler at du oppsøker et legekontor eller vaksinekontor som har spesialisert seg på reisemedisin. Se oversikt for hele landet her: Vaksinasjonsklinikker. De fleste allmennlegekontorer og noen helsestasjoner kan også sette reisevaksiner, men her bør du forsikre deg om de har vaksiner på lager. Helsestasjonen kan dessuten forsere barnevaksinasjonsprogrammet når et lite barn skal reise til land med smittepress av sykdommer det kan vaksineres mot.


Hvordan forhindre turistdiaré/matforgiftning?

Det viktigste for å unngå smitte er å være forsiktig med hva du spiser og drikker. ”Kok det, stek det, skrell det, eller glem det” er en grei huskeregel.


Malaria, denguefeber og andre myggoverførte sykdommer

Reisende til tropiske og subtropiske strøk kan bli utsatt for en rekke myggoverførte sykdommer. De viktigste er malaria, denguefeber, japansk encefalitt og gulfeber.


Informasjon fra Folkehelseinstituttet om zikaviruset

Norske helsemyndigheter fraråder gravide å reise til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber, Se Folkehelseinstituttets temaside for mer informasjon om hvilke områder som er berørt og utfyllende informasjon om forholdsregler.


Hepatitt A (gulsott), B og C

Hepatitt A, B og C er virusinfeksjoner som fører til leverbetennelse og langvarig sykdom. Det er en naturlig høy forekomst av både hepatitt A og B i Afrika, Asia (spesielt Sørøst Asia og Midtøsten), Sør- og Mellom- Amerika samt Øst-Europa. Risikoen for å bli smittet av hepatitt varierer i forhold til reisemål, aktiviteter og reisens varighet, men WHO anbefaler generelt at man er vaksinert mot både Hepatitt A og B før man reiser til noen av de ovenfor nevnte områdene.


Sykdom under reisen

Legebesøk og sykehusopphold kan bli svært dyrt i utlandet. Tegn reiseforsikring før reisen. Ved reise til andre EØS-land, husk Europeisk helsetrygdekort.


Medbrakte medisiner på reise (legeattest, resept etc)

Dersom du har kroniske sykdommer og bruker faste medisiner bør du huske å ta med deg medisin for noen dager i håndbagasjen, samt tilstrekkelig mengde medisin for en uke mer enn den planlagte ferien. Når man har med seg reseptpliktige legemidler til sitt personlige bruk på reiser til utlandet, bør en alltid være forberedt på å kunne dokumentere at man er den rettmessige eier av legemidlene. Det kan derfor være lurt å ha med seg en legeattest på engelsk om hvilke sykdommer du har, og hvilke medisiner du bruker. Dette gjelder spesielt om du bruker potensielt vanedannende medikamenter (A + B preparater). Ta gjerne med deg et lite reiseapotek med plaster, bandasje, kompress, desinfiserende middel, myggmiddel, solkrem med høy faktor. Av reseptfrie medisiner anbefalers smertestillende og febernedsettende (f. eks. paracetamol), nesespray og diaréstoppende medisin (f. eks Loperamid). Dersom du har kroniske sykdommer eller er over 70 år bør du ta en legesjekk før du legger ut på en lengre ferie.

Les mer om legemidler på uten landsreise her:
www.legemiddelverket.no/...


Nyttige linker:

Bestill Europeisk helsetrygdkort
gjennom MinID

Folkehelseinstituttets brosjyre ”Gode råd for god reise”:
www.fhi.no/dokumenter/ab79343414.pdf

Interaktivt kart hvor du finner informasjon om aktuelle sykdommer og vaksiner i forhold til reisemål:
www.vaksinekart.org

Norges ledende helsenettsteds side om reisevaksiner:
www.lommelegen.no/320342/reisevaksiner


Har du fortsatt spørsmål?

Dersom du har ytterligere spørsmål rundt vaksiner eller reisemedisin anbefaler vi at du kontakter ditt nærmeste vaksinasjonskontor eller din fastlege.

Du kan også benytte deg av tjenesten "Spør reisevaksinatøren". Du finner mer info om dette i boksen til venstre lenger opp på denne siden.GlaxoSmithKlein logo


Sidene er produsert i samarbeid med GlaxoSmithKline. www.gsk.no

Spør reisevaksninatøren

Spør reisevaksinatøren

Dersom du ikke finner svar på det du lurer på om vaksiner og reisemedisin på disse sidene kan du spørre reisevaksinatøren. Du vil normalt få svar i løpet av 1-2 virkedager.

Send oss ditt spørsmål på e-post

www.reisemedisin.no
Sentrum Reisemedisin på Facebook