Velg riktig reisemål på Kypros
Inspirasjon

Guide til Kypros

Slik velger du riktig reisemål på Kypros

Har du lyst til å reise til Kypros, men synes det er vanskelig å vite hvor? Med disse eksperttipsene blir det lettere å velge riktig!

Skrevet av: Lén-Veronica Kongerud

Helt øst i Middelhavet ligger solfylte Kypros. Joachim Berntsen er Commercial Manager i Ving og har et helt spesielt forhold til den populære ferieøya. I 2001 pakket han kofferten for å jobbe som reiseleder for første gang. Syv år senere var han Vings destinasjonssjef på Kypros.

– Jeg ønsket meg til Kypros fordi jeg hadde hørt at det var et fint sted både å jobbe og bo, og øya levde helt klart opp til forventningene. Jeg ble der i nesten tre år før jeg flyttet hjem igjen, forteller Joachim. Og selv da var han langt fra ferdig med Kypros.

– Jeg har reist tilbake nesten hver eneste sommer. De siste årene også med kone og barn, forteller han.

Joachim er ikke alene om å være begeistret for Kypros. Hver sommer reiser tusenvis av nordmenn med Ving til den populære øya. De reiser til Ayia Napa, Larnaca, Protaras og Limassol. Men hva er egentlig forskjellen på de fire stedene?

Joachim Berntsen, Commercial Manager i Ving

Joachim og sønnene Theodor og Sixten storkoser seg på Vings familiehotell Sunwing Sandy Bay Beach når de er på Kypros.

Ayia Napa

Mer barnevennlig enn du tror

Du tenkte det sikkert med en gang du leste «Ayia Napa» – et partysted uten sidestykke! Det er ikke til å stikke under en stol at det finnes en nokså livlig bargate med flust av klubber og dansegulv, men Ayia Napa har mye mer å by på.

– Ving har arrangert reiser til Kypros siden 1960-tallet, og i dag er det bare en liten andel av dem som reiser til Ayia Napa som gjør det for å feste. De fleste reiser for å hygge seg på de langgrunne sandstrendene, bade i det krystallklare vannet og spise god mat, sier Joachim.

Herlige badefordhold på Kypros

HERLIGE BADEFORHOLD: Kypros er kjent for sitt klare badevann, og du kan velge mellom flere fine strender, som denne ved Cape Greco.

Selv bor han alltid på det prisbelønnede hotellet Sunwing Sandy Bay Beach når han er på Kypros med familien.

– Hotellet er et av Vings mest populære familiehotell, og hele 73 prosent av dem som reiser til Kypros med Ving i sommer skal bo her, eller på søsterhotellet Ocean Beach Club, sier han.

På Sunwing Sandy Bay Beach kan både store og små leke seg i de seks bassengene – tre av dem er barnebasseng. De lave bygningene på hotellområdet gjør at du får følelsen av å bo i en rolig, liten landsby, og det finnes flere leilighetsalternativer skreddersydd for de fleste typer familier.

Vil du ha litt ekstra luksus går du for en Royal Family Suite, og vil du unne deg det aller beste, bestiller du en suite med direkte utgang til delt privat basseng.

Sunwing Sandy Bay Beach

SKREDDERSYDD FOR FAMILIER: Hotellkonseptet Sunwing Family Resorts er perfekt for barnefamilier. Et av de mest populære Sunwing-hotellene ligger i Ayia Napa.

Det er også bare ca. 100 meter fra hotellet og ned til den barnevennlige stranden Sandy Bay. Selv foretrekker Joachim imidlertid Makronissos-stranden noen kilometer lenger vest.

– Både Sandy Bay og Nissi Beach i nærheten er fine strender, men i høysesongen er det ganske mange mennesker der, forklarer han.

Sunwing Sandy Bay Beach ligger ved hovedveien Nissi Avenue, hvor du også finner flere av Ayia Napas beste spisesteder. Joachim anbefaler blant annet den italienske restauranten De Medici og mexicanske Los Bandidos.

– Los Bandidos har kjempegod mat og er et populært spisested også blant lokalbefolkningen i Ayia Napa. Det er som regel alltid fullt i helgene, så du må bestille bord på forhånd, tipser han.

Like ved Sunwing Sandy Bay Beach ligger også Ocean Beach Club, hotellkonseptet som er blitt en suksess på Kreta og Gran Canaria. Dette er hotellet for deg som vil ha tilbudet du finner på Sunwing, men som vil bo litt mer luksuriøst, litt roligere og enda litt nærmere havet.

Protaras

Perfekt for deg som reiser uten barn

Protaras, eller Fig Tree Bay, er et rolig og hyggelig feriested ca. en mil øst for Ayia Napa. Det er et perfekt reisemål for alle som vil bo i rolige omgivelser og samtidig ha kort vei til livlige Ayia Napa.

Den halvannen kilometer lange Protaras Avenue som strekker seg vestover fra Fig Tree Bay, utgjør sentrum av Protaras. Her ligger det forskjellige typer restauranter, små butikker, minimarkeder, bakerier, barer og et par diskotek. Utelivet er imidlertid av det rolige slaget.

Protaras / Fig Tree Bay

AVSLAPPENDE ATMOSFÆRE: Protaras, eller Fig Tree Bay, er et rolig og hyggelig feriested ca. en mil øst for Ayia Napa.

– Tempoet er roligere i Protaras, bekrefter Joachim.

Han forteller også at det er et litt mer beskjedent restaurantutvalg i Protaras sammenlignet med Ayia Napa, og at det blant annet skyldes at flere av hotellene tilbyr All Inclusive. Nylig åpnet Ving sitt andre Sunprime-hotell på Kypros, nettopp i Protaras. Sunprime-konseptet er skreddersydd for deg som reiser uten barn, og i likhet med alle de andre Sunprime-hotellene har Sunprime Protaras Beach 16-års aldersgrense, og stilren og moderne design.

Sunprime Protaras Beach

Det nye Sunprime-hotellet kommer til å ligge rett ved Protaras-stranden, som er den mest populære. Strendene i Protaras er for øvrig blant de beste på Kypros; velholdte, langgrunne og med silkemyk sand, forklarer Joachim.

I tillegg finnes det flere mindre badeviker et stykke utenfor sentrum, der det vanligvis er adskillig færre mennesker. Fig Tree Bay er den mest kjente av disse.

Larnaca

Urbane vibber

Larnaca

STORBYVIBBER I LARNACA: Larnaca er øyas tredje største by og et av de mest populære reisemålene.

Før den tyrkiske invasjonen på Kypros i 1974 var Larnaca relativt ukjent. I dag er det øyas tredje største by og et av de mest populære feriestedene, med en levende kypriotisk atmosfære.
– Her får du en litt mer urban følelse enn i Ayia Napa og Protaras, og shoppingen er bedre, tipser Joachim.

I Larnaca kan du nemlig utforske både eksklusive butikker, den livlige salgshallen og små, beskjedne basarer – eller fylle kurven med billige fristelser på grønnsaksmarkedet.

– Hovedgaten ligger like ved den fine strandpromenaden – der det også finnes mange gode restauranter – og på den andre siden ligger den sjarmerende gamlebyen.

Det ligger også en 800 meter lang sandstrand midt i sentrum, så i Larnaca får du både i pose og sekk. Og reiser du med barn til Kypros kan du vurdere å ta dem med på båtturer, eller bli med på utflukten Sunset Cruise, foreslår Joachim.

– Båtturer er en sikker vinner når du reiser med barn. Den populære utflukten Sunset Cruise som Ving arrangerer fra Ayia Napa har jeg vært på flere ganger, og den kan absolutt anbefales.

Det tar under en time å ta seg fra Larnaca til Ayia Napa (men vær oppmerksom på at du må ordne transport frem og tilbake selv), og derfra seiler man ut i Famagustabukten med en katamaran. Underveis kan man bade og snorkle i det krystallklare vannet Kypros er kjent for – helt til solen går ned. Det blir også servert en buffet med kypriotisk og internasjonal mat.

Visste du at du kan bestille denne utflukten før du reiser hjemmefra?

Les mer her

I Larnaca finner du eksklusive butikker, restauranter og kaffebarer

TRENDY: I Larnaca finner du eksklusive butikker, gode restauranter og hippe kaffebarer.

Båttur på Kypros

BLI MED PÅ BÅTTUR: Når du trenger et lite avbrekk, er en båtutflukt en god idé. Underveis kan du bade og snorkle i det krystallklare vannet Kypros er kjent for.

Hvis du er dykkeentusiast kan Joachim anbefale vrakdykk ned til fergen Zenobia utenfor den kypriotiske kysten.

– Zenobia kantret i 1980 og ligger i dag på ca. 40 meters dyp, og det er et spennende vrak å utforske. Det ligger flere dykkersentre langs kysten som arrangerer vrakdykk, bare ta en prat med en av Vings reiseledere for råd om hvem du bør velge, tipser han.

Hotelltips! SENTIDO Sandy Beach er et lekkert og moderne hotell med fin beliggenhet rett på stranden i Larnaca Bay, ca. 8 km utenfor sentrum av Larnaca.

Limassol

Kypros’ nest største by

Limassol

ENDA MER BYFØLELSE: Limassol er Kypros’ nest største by. Det betyr god shopping og god mat!

– Limassol er øyas nest største by, så her får du enda mer byfølelse enn i Larnaca. Det betyr god shopping og god mat, forteller Joachim.

I den gamle delen av Limassol møtes du av trange smug med små butikker, og ikke minst – en livlig mathall der du kan kickstarte appetitten før du spiser lunsj på en koselig taverna i nærheten.

– Gå heller ikke glipp av det lille arkeologiske museet på Byron Street og et besøk i den gamle festningen, der det sies at Rikard Løvehjerte har tilbrakt bryllupsreisen sin, tipser Joachim.

Mer moderne fornøyelser finner du langs Ayios Andreas Street og Anexartisias Street, der butikkene ligger tett og tilbyr det meste.

Til tross for at Limassol er øyas nest største by, er det meste innen gangavstand. Det er heller ikke langt fra gamlebyen til området rundt Makarios Avenue, der du finner mye av byens mer trendy uteliv – både rundt restaurantbordene og på dansegulvene. Det finnes også mange gode hotell i byen.

Limassol

DRA PÅ OPPDAGELSESFERD: Fra Limassol er det enkelt å reise rundt på egen hånd. Du kan for eksempel leie en bil og kjøre opp i Troodosfjellene.

Med sin beliggenhet på øyas sørkyst er Limassol også et utmerket utgangspunkt for å reise rundt på egen hånd. Med leiebil er det like enkelt å kjøre opp til Troodosfjellenes svale pinjeskoger som til de arkeologiske utgravningene i Paphos eller til noen av de små landsbyene innover på øya.

Joachim har bare én anbefaling til de som vurderer å leie bil:

– Husk at Kypros har venstrekjøring!