Se hotell (20)

Reiser til Baska Voda

Der Biokovfjellene møter Adriaterhavet ligger Baska Voda – en liten ferieby med herlige strender, hyggelig uteliv og store muligheter til å utforske Makarska-rivieraen.
Baska Voda er så lite at stedet ikke har noe egentlig sentrum. Det ligger en havnepromenade her og en rad med lokale butikker, restauranter og kafeer hvor man kan slå seg ned i skyggen av trærne og ta seg en kopp espresso eller spise nygrillede sardiner. Ting som kanskje er med på å skape de beste ferieminnene. Hva du enn bestiller på menyen kan du regne med at det er ferskt, billig og ofte kortreist. Her ligger det også et par dagligvarebutikker hvor du kan kjøpe drikkevann og fersk frukt før du går ned til stranden for en dukkert i Adriaterhavet.

Strendene i Baska Voda

Strender finnes det mange av, både i og på begge sider av landsbyen. De aller fleste består av rundslipte små steiner, noe som gjør at vannet er krystallklart og perfekt for snorkling. Hvis du ikke vil bade på stranden inne i Baska Voda er det bare å følge strandpromenaden nordover eller sørover. Du trenger ikke å gå langt før du finner en badeplass helt for deg selv.

Bo bra i Baska Voda

En reise med Ving til Baska Voda gir deg mye å velge mellom; rom eller leiligheter, bo ved strandpromenaden eller høyere opp. Der fleste av hotellene våre er ikke spesielt store, og ofte familiedrevne, som for eksempel Apartments Putnik. Det virker som mange av gjestene våre finner akkurat det de er ute etter – få reisemål får like høye karakterer som hotellene våre i Kroatia.

Se mer av Kroatia

Baska Voda ligger rett ved den adriatiske kystveien som strekker seg hele veien fra Split til Dubrovnik. Det er lett å reise med buss på egen hånd, men mest behagelig er det kanskje å bli med på noen av våre utflukter langs kysten og innover i landet. Vil du se mer av skjærgården kan du bli med noen av turbåtene som går fra havnen i Baska Voda til øyene i området.
Nyttige tips
 • Prisgunstig innkvartering
 • Veldig fornøyde gjester
 • Fine strender
 • Krystallklart vann
 • Rimelig mat og drikke
 • Lokale restauranter
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Baska Voda

Strender
I Baska Voda er det rikelig med fine strender, både i og på begge sider av byen. De aller fleste strendene er dekket av rundslipte rullestein, og dette er grunnen til at vannet er krystallklart og helt perfekt for snorklere. Vil du ikke bade ved stranden inne i Baska Voda kan du i stedet følge strandpromenaden nord- eller sørover. Du behøver ikke gå langt før du finner en strand du kan ha helt for deg selv.
Mat, drikke og uteliv
Langs strandpromenaden i Baska Voda er det et stort utvalg av restauranter. Litt finere restauranter finnes også, om du leter i kvartalene innenfor hovedgaten. Hovedsakelig ligger de fleste restaurantene ved havneområdet i alle byene. Det finnes restauranter oppe i fjellet også. Disse byr som regel på bedre kvalitet til en bra pris. Kafeer og iskrembarer finner man alltid nede ved sjøen.

Mat og drikke i Kroatia

Kroatia har en lang og rik mattradisjon, der grønnsaker, rotfrukter og bønner er likte viktige råvarer som kjøtt, fisk og skalldyr. Opp gjennom årene har det kroatiske kjøkkenet latt seg inspirere av både Italia, Ungarn og Balkan for øvrig. I Dalmatia er spesielt den italienske påvirkningen merkbar, da nesten alle restauranter har pasta, pizza og hvitløksduftende skalldyr på menyen.

Lunsj serveres vanligvis mellom kl. 11.00 og 15.00, og middag fra ca. kl. 18.00. Kroatene selv spiser gjerne, i likhet med italienerne, sene middager. Restaurantene stenger normalt rundt midnatt. Serviceavgiften på 10 % er som regel inkludert i sluttbeløpet på regningen. Tips er ikke veldig utbredt her, men om du er skikkelig fornøyd settes det selvfølgelig pris på en ekstra slant – normalt 5–10 % av beløpet.

Prisnivået i Dalmatia er fortsatt behagelig. En cappuccino koster sjelden mer enn 8–10 kuna, en øl ca. 15–20 kuna, en pizza ca. 35–50 kuna, og en treretters middag på middels bra restaurant ca. 150 kuna. Porsjonene er sjenerøse og servicen generelt god.

Vil man prøve seg på typisk dalmatisk kokkekunst bør man ta seg til en såkalt «konoba». De beste ligger ofte litt utenfor sentrum, og det er kanskje nødvendig å ta taxi eller kjøre egen bil. Til gjengjeld får man oppleve ekte husmannskost, kjærlig tilberedt i en ekte kroatisk atmosfære. Det er som regel her lokalbefolkningen spiser, og som kjent er det alltid et kvalitetsstempel.

Nesten uansett hvilken restaurant du besøker i Dalmatia finner du pizza, pasta, eller enklere retter til ca. 40 kuna. Når vi har utarbeidet vår prisindeks har vi derfor i stedet gått ut i fra restaurantenes spesialiteter, eller simpelthen de rettene som preger menyen. De fleste restauranter tilbyr både kjøtt- og fiskeretter. For å se en komplett meny må man som regel gå inn i restauranten. Det hører til sjeldenhetene at menyen henger synlig i entreen. Husk at potet, ris, pommes frites og annet tilbehør som regel bestilles separat.

Ser du etter et enkelt og billig måltid, bør du besøke en av de mange pizzeriaene. De ligner i stor grad på italienske pizzeriaer, og ofte tilbyr de også pasta. Er du bare litt småsulten, kan du se om du finner en såkalt «slasticarnice», som er et slags bakeri. Her kan du for eksempel kjøpe deg en «burek» – et ostefylt smørdeigbakverk som er populær på det kroatiske frokostbordet. Andre populære og raske retter er «cecapcici», en slags kebab, «pljeskavica», en hamburger av oksekjøtt, og «ražnjici», et grillspyd med kjøtt og grønnsaker.

Fisk og skalldyr

Både fisk og skalldyr holder meget høy kvalitet i Dalmatia, og går igjen på de fleste menyer i form av en rekke ulike retter. Den orientalske påvirkningen gir seg til kjenne når man ser på kroatenes forkjærlighet for grillet mat, og får du sjansen bør du prøve dalmatisk sjøabbor eller kreps – grillet og servert med en sitronskive og frisk salat.

Olivenolje

I århundrer har olivenolje blitt brukt i matlaging og innen alternativ medisin. I Dalmatia dyrkes oliven, og det milde klimaet og de frodige jordene bidrar til en helt spesiell type olje, som av mange regnes som en av de mest smaksrike og fineste olivenoljene i verden. Olivenoljen får du kjøpt både i matbutikker og suvenirsjapper – da i vakre flasker. Dersom du befinner deg på Hvar eller er på en kjøretur på fastlandet, så se etter små utsalg langs veiene eller på gårdene du passerer – her selges blant annet olivenolje til svært gode priser.

Prsut – lufttørket skinke

«Prsut» er en skinke som ikke bare er viden kjent for sin smak, men også for hvordan den fremstilles – fra hvordan grisene ales opp (med mye kjærlighet!), til hvordan man gnir kjøttet inn med krydder og urter, for så å la det tørke i den friske nordavinden. Erfarne gastronomer har kunnet merke forskjell i smak mellom prsut der grisene har fått skikkelig mat, og typen der grisene har fått kraftfôr. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolje, og er ofte å finne på mange restaurantmenyer – se «Dalmatinska plitica» nedenfor.

Burek

Burek er et lett luftig smørdeigsbrød, som fylles med ulike ingredienser som kjøtt, ost, potet eller eple. Det er et perfekt mellommåltid som selges i de fleste bakerier.

Pljeskavica

Pljeskavica er en slags hamburger av oksekjøtt, blandet med pepperoni. Dette er å regne som mat for folk i farten, på lik linje med pølse i brød på bensinstasjonen hjemme. Retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Cevapcici

Cevapcici er en slags kebab, som serveres med rødløk og en krydderholdig, paprikabasert saus, gjerne akkompagnert av grønnsaker, og ofte servert i pitabrød. Også denne retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Dalmatinska plitica

Denne retten kan på mange måter kalles et kroatisk tapasbord. Her får du en tallerken med oliven, prsut-skinke, fåreost, ofte ansjos og kanskje også fetaost. Litt brød og et glass avkjølt hvitvin er det perfekte tilbehør. Retten er et perfekt valg om man synes det er for varmt til å spise varmmat.

Peka

En bakt rett med kjøtt og grønnsaker som lages i en gryte eller dyp form, som plasseres i glørne av et ildsted. Retten kan også lages med fisk, skalldyr, blekksprut, lam, kalv eller kylling. Potet og løk er obligatoriske ingredienser, men diverse rotfrukter kan også brukes, om man har det tilgjengelig. Ofte må retten forhåndsbestilles hos restaurantene, da den skal koke i flere timer.

Buzzara

Dette er egentlig en tilberedingsmetode som passer for flere ulike typer skalldyr. Buzzara betyr rett og slett at retten er laget på en saus med vin, tomat, krydder og urter. Noen ganger kan man bestille sausen for seg til en pastarett.

Pasticada

Pasticada er en slags kjøttgryte som mange betegner som sursøt. Smaken kommer av at kjøttet får småkoke lenge på lav temperatur, i vin og noen ganger også med svisker.

Mixed grill

Dette tilbudet finnes på de fleste menyer, og opplevelsen kan variere fra akseptabel til himmelsk. Ulike typer kjøtt grilles og serveres på en tallerken sammen med løk, paprikasaus og som regel også pommes frites.

Risotto

Kroatisk risotto skiller seg fra den italienske ved at den er løsere i konsistensen og ikke alltid inneholder ost. Risotto er en utmerket lunsjrett som pleier å komme i flere varianter (vegetar, skalldyr, husets osv.) på de fleste restauranter, og ikke er det dyrt heller.

Drikke

Å oppleve et nytt land handler ikke bare om å reise rundt, men også om å prøve lokal drikke. I Kroatia drikker man gjerne på en «kavana» (kafe) eller «kafic» (kafe/bar), som er å finne i gatene og på torgene rundt omkring. De fleste kafeer åpner mellom kl. 06.00 og 07.00 på morgenen, slik at folk kan få seg en morgenkaffe før de drar på jobb. Vanlig stengetid er rundt kl. 23.00, men i blant også senere på sommerstid. Kafekulturen står sterkt i Kroatia, og prisene er omtrent en fjerdedel av de norske. Det kan være lurt å merke seg at disse kafeene sjelden serverer mat.

Øl

Øl, eller «pivo» som kroatene sier, finnes det mye av, og de fleste nasjonale ølsortene er lys lager. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kjente merker. Tomislav er en mørk øltype. Mange velkjente merker, som Tuborg, Stella Artois, Kaltenberg og Carlsberg produseres på lisens i Kroatia og er lette å få tak i. Bestiller du en «malo pivo», som betyr «liten øl», får du vanligvis servert 30 cl. Ber du om en «veliko pivo» får du en stor øl. Prisene på et glass varierer fra 6–20 kuna, avhengig av størrelse og merke. «Toceno pivo» betyr fatøl og kommer som regel i tre størrelser: 2 dl, 3 dl, eller 0,5 l. To kroatiske ølbaserte drikker er «radla», som er øl blandet med Sprite eller 7Up, og «dizel», som er øl blandet med Coca-Cola.

Vin og sprit

Kroatia har en lang tradisjon for vinproduksjon, og det finnes mye å oppdage og oppleve for alle som setter pris på god vin. Nesten hver eneste region i landet produserer sin egen vin. Noen av de mest kjente merkene er Pošip, Grk og Plavac. Dalmatisk vin får du kjøpt i spesielle «vinotecas», der det er mulig å prøvesmake vinen først. De fleste vinotecas selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet.
Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen får du kjøpt direkte hos produsenten. Kroatene selv vanner gjerne ut vinen litt. Populære vinbaserte drikker «bambus», en blanding av rødvin og cola, og «gemišt», som er hvitvin blandet med kullsyreholdig vann.

Noen lokale spritvarianter er «Sljivovica» (plommebrennevin), «Viljamovka» (pærelikør), «Medovina» (honningbrennevin) og «Maraskino» (kirsebærlikør fra Zadar). «Rakija» er en lokalt brennevin, og hjemmebrente varianter selges rundt omkring.
Utelivet i Baska Voda er livlig, med et bra utvalg av barer langs strandpromenaden. I høysesongen mellom juli og august syder utelivet og noen barer åpner dansegulvet.
Shopping
Dalmatisk vin er å få kjøpt i såkalte «vinotecas» – egne butikker der du til og med kan få prøvesmake den vinen du er interessert i. De fleste vinotecas selger også andre lokale spesialiteter som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og mye mer. Pruting forekommer av og til på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står oppgitt på prislappen i butikken er den som gjelder. I Baska Voda ligger det et marked og noen få andre butikker – alle samlet rundt havneområdet. Vil du har mer shopping anbefaler vi å ta turen inn til Split.

Shopping i Split-området

Kroatia kan ikke kalles et shoppingparadis, i den forstand at dette ikke er stedet der du finner den nyeste moten til best pris. Kroatene er derimot opptatt av hva de går i og kler seg pent. Klær, sko og vesker er som regel italienske. Mange kjente merkebutikker som Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace finnes i Split og i nærheten av Marmontova, men prisene er ikke mye lavere enn i Norge. Inne i slottet i Split er det en utmerket bokhandel, Algoritam, med et bra utvalg av både engelske pocketbøker og litteratur, samt reisebøker om Kroatia. Enkleste måte å finne frem hit, er å spørre om veien på turistkontoret i byen. I forstedene finnes det flere populære kjøpesentre. Det største heter City Center One. Her finner du det største utvalget og en kino.

Dalmatisk vin

Kroatisk vin er å få kjøpt i spesielle «vinotecas», der du til og med kan få prøvesmake først. En del har egne vinkjennere som kan fortelle deg om vinen, og hjelper deg å finne frem til noe du liker. De fleste «vinotecas» selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet. Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen kjøper du direkte av produsenten, på en av vingårdene i innlandet. På Peristil-plassen i Split, på høyre side om du kommer inn Jernporten, finner du en bra butikk som selger mat/drikke-suvenirer.

Olivenolje

Hvis det er noe Kroatia er kjent for, så er det olivenolje! Det sies at den aller beste oljen kommer fra Tar, ca. ti kilometer nord for Porec, der den har blitt produsert i flere hundre år. Den spesielle Tar-olivenoljen kan du få kjøpt i vanlige matbutikker og i de fleste «vinotecas». Skal du forbi Tar eller omegn kan du selvsagt få kjøpt den der også. Mange steder er det små utsalg langs veien, der man kan stoppe og få en veldig god pris på den hjemmelagede olivenoljen.

Rakija

«Rakija» er en kroatisk variant av det engelskmennene kaller brandy, altså et fruktbasert destillat av druer. Drikken smaksettes ofte med krydder eller urter, og serveres gjerne som en digestif. Rakija produseres på gårder rundt omkring, og selges på de fleste markeder og på utsalg langs veiene. Smak og kvalitet kan variere.

Markeder

Markeder finner du over hele Dalmatia. Her kan du finne alt fra frukt og grønnsaker til klær, sko, håndverk, hjemmelagd olivenolje, biska – en brandy fra Istria, honning og mye annet. Det nærmeste markedet av en viss størrelse ligger i Split, rett ved gamlebyen. Man pleier å si at det man ikke får kjøpt på markedet, det finnes ikke (i hvert fall ikke i Split).

Kunst og kunsthåndverk

Det kunsthåndverket man ser oftest er ulike former for broderier, ofte laget og solgt av gamle, små koner som setter opp improviserte salgsboder der det passer seg. Kunstinteresserte kan også ta seg en tur i palassets kjeller, som er fylt med en rekke suvenirboder. Lengst inne ved trappen opp mot Peristil-plassen holder flere lokale kunstnere til, som selger sine verker til overkommelige priser.

Pruting

Pruting kan forekomme på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står på prislappen er den som gjelder, og det er sjelden noen forsøker å lure turister.

Kravatter – slips

Visste du at kravatten, opphavet til slipset, kom fra Kroatia? Den ble opprinnelig båret som et skjerf rundt halsen, slik at de forskjellige fargene kunne hjelpe til med å skille ulike soldater fra hverandre. Franskmennene kopierte moten allerede på 1600-tallet, og måten man knyttet skjerfet på ble kalt «à la cravat» - i kroatisk stil. Et slips er en utmerket suvenir, men sjekk at det står «Made in Croatia», for å være sikker på at du får den ekte varen.
Sport og trening
Baska Voda er en av havnebyene langs Makarska-Rivieraen på Kroatias vestkyst ved Adriaterhavet. Her kan du drive med aktiviteter som dykking, vannsport, sykling og fotturer m.m.

Rafting

Naturen i Cetinadalen er vakker, og stemningen er rolig og avslappet. En fin måte å oppleve naturen her på er å bli med på en raftingtur i Cetinaelven. Turen tar tre timer og er en fantastisk naturopplevelse blant fjellene. Området her er en av Kroatias mange nasjonalparker, spesielt kjent for å ha et svært rikt fugleliv.

Selve raftingturen passer både for nybegynnere og erfarne raftere. I løpet av turen får man også anledning til å bade i elven. Barn kan kun delta sammen med en voksen, og i tillegg er det krav om at barnet kan svømme.
Aktiviteter og severdigheter
Baska Voda ligger rett ved den adriatiske kystveien, som går hele veien ned til Dubrovnik og hele veien opp til Split – med en mengde severdigheter underveis. Det er enkelt å hoppe på bussen for utflukter på egen hånd, men kanskje er det mer praktisk og bekvemt å bli med på noen av våre utflukter både langs kysten og innover i landet. Vil du se mer av skjærgården kan du bli med en av de mange båtene som går fra havnen i Baska Voda til en eller flere av øyene i området.

Gamlebyen i Dubrovnik

På 1200-tallet var Dubrovnik en stormakt i denne delen av Middelhavet, og et viktig handelsknutepunkt. Til tross for at byen ble rammet av et jordskjelv i 1667, klarte mange av byggverkene seg – bymuren er ett av dem. Dubrovnik fikk en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste på slutten av 70-tallet. Fra Baska Voda og Makarska kan du reise med rutebuss sørover – en reise som tar bortimot fire timer. Blir du med på en organisert utflukt er det både enklere og raskere, da bussen kjører direkte.

Plitvicesjøene

Det er et must å besøke Plitvicesjøene i løpet av Kroatia-ferien. Plitvice er en nasjonalpark med 16 små innsjøer, bekker, elver og fosser, som utgjør et vakkert vassdrag. Plitvicesjøene kom på UNESCOs verdensarvliste i 1979. I området rundt sjøene finnes det også grotter, skog og et rikt planteliv.

Diocletanius' palass og middelalderske Split

Blant de aller største severdighetene i Split finner man de mange ruinene i den gamle bykjernen. Flere av disse kan dateres helt tilbake til fra 400-tallet. Katedralen ble bygget på 1500-tallet. Området er et av de best bevarte romerske monumentene i verden, og kom med på UNESCOs verdensarvliste i 1979.

Gamlebyen i Trogir

Denne severdigheten er over 2000 år gammel. Det gamle bysentrumet ligger på liten en øy mellom øya Ciovo og fastlandet, ca. fem kilometer fra Split flyplass. Gamlebyen i Trogir har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1997.

St. Jakob-katedralen i Sibenik

St. Jakob-katedralen byr på en særegen blanding av gotisk byggestil og renessansestil. Den ble oppført i perioden 1431–1535, og kjennetegnes av sin unike steinkuppel og de mange grimaseansiktene som dekorerer katedralens utside. Katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2000.

Stari Grad-felt på øya Hvar

Området ble kolonisert på 300-tallet f.Kr. av sjøfarere fra den greske øya Pharos, som kom hit og ga stedet samme navn. Området har fått stå nesten urørt siden den gang, og mye av landbruket – med olivenlunder og vingårder – stammer fra den greske invasjonen. Også mange bygninger, severdigheter, vannledninger og annet er relativt godt bevart den dag i dag. Man kan lett gjenkjenne den typiske antikke geometriske oppdelingen av marken. Starogradska Polje er det aller best bevarte antikke greske området i hele Middelhavet, og er vel verdt et besøk.

Krka-fossen

Vil du ha en fin dagsutflukt, kan du vurdere et besøk til Krka-fossen. Severdigheten finner du i nasjonalparken med samme navn, og fossen har 17 ulike løp.

Imotski

Om du vil utforske livet på andre siden av Biokovofjellene, er det fint å besøke Imotski. Vel fremme venter de berømte og spesielle sjøene – en blå og en rød. Disse ble sannsynligvis dannet som enorme synkehull, som deretter ble fylt med vann og nå utgjør sjøer med en dybde på over 200 meter. Det er ikke mange turister i Imotski, så du trenger ikke bekymre deg for trafikkork.

Sveti Jure og Biokovofjellene

Biokovofjellene rager 1762 meter over havet på det høyest, og er en del av det vakre bakgrunnsteppet til Makarska-rivieraen. I fjellene ligger et naturreservat som ble opprettet i 1981. Oppe i fjellene lever 30 ulike pattedyr og det vokser mer enn 1500 ulike plantearter. Det storslagne utsikten fra fjellene bergtar alle som får oppleve den. Det er faktisk mulig å ta seg opp til den høyeste fjelltoppen, Sveti Jure (St. Josef), da Kroatias høystliggende bilvei går hele veien opp. Fra Makarska er det ca. fire mil å kjøre. Veien er smal og svingete, men utsikten på toppen er uovertruffen.

Omiš

Det er ikke mer enn rundt 25 kilometer fra Brela og Baska Voda til den idylliske og severdige piratbyen Omiš. Dette var en viktig base for sjørøvere i flere hundre år. Den sjarmerene lille byen, som kan dateres tilbake til 1500-tallet, har mye å by på. Her finner du et interessant marked og mange vakre, gamle bygninger – blant annet festningen Fortica, med fin utsikt over Omiš og Cetinaelven. Etter at du har sett alle Omiš' severdigheter kan du ta turen til en av Kroatias beste strender, som ligger like utenfor byen. For å komme deg til Omiš kan du ta lokalbuss. Har du leiebil tar det ca. en halvtime å kjøre fra både Brela og Split.

Trogir

Trogir ligger ca. 75 kilometer nord for Brela, men bare fem kilometer fra flyplassen. I 1997 havnet byen på UNESCOs verdensarvliste. Byen er full av små og store severdigheter. Gamlebyen ligger på en liten øy – en knapp halvkilometer lang og halvparten så bred. Bymuren og mange av husene i sentrum ble oppført under Venezias styre, fra begynnelsen av 1400-tallet og til slutten av 1700-tallet. Den vakre St. Lovros-katedralen er et unntak, da denne stammer fra 1200-tallet, selv om portene og altertavlene riktignok er mer moderne – laget av lokale kunstnere. Om man er interessert i renessansekunst er dette et flott sted å besøke. På nesten alle hus og bygninger i gamlebyen kan man se detaljer fra renessansen.
Byens havn er utrolig idyllisk og i sommermånedene fylles den med luksusyachter fra hele verden. Den beste måten å reise til Trogir er via Split.
Utflukter
Dubrovnik – dagstur
Dubrovnik – dagstur
Bli med til vakre Dubrovnik og kjenn historiens vingeslag på en heldagsutflukt med mystikk og store severdigheter. Mat og drikke er ikke inkludert. Husk å ta med pass!
Les mer om utflukten
Hvar og Bol – to av Kroatias perler
Hvar og Bol – to av Kroatias perler
Kroatias skjærgård består av mer enn tusen øyer, men bare ca. 65 av dem er bebodd. Hver øy har sin egen karakter og sine særegenheter hva gjelder natur, arkitektur og kultur. Vi besøker øyene Hvar og Brac. Mat og drikke er ikke inkludert.
Les mer om utflukten
Krka nasjonalpark og fossefall samt Trogir
Krka nasjonalpark og fossefall samt Trogir
Dagens utfluktsmål er de imponerende Krka-fossefallene i Krka nasjonalpark. Fossefallene forserer mer enn 17 avsatser på sin vei nedover fjellsiden. Mat og drikke er ikke inkludert.
Les mer om utflukten
Omis og Cetina River
Omis og Cetina River
En spennende dag i den gamle sjørøverbyen Omis, der du får båttur på elven og byens historie. Tradisjonell lunsj er inkludert.
Les mer om utflukten
Hvordan du tar deg rundt
Det er bra bussforbindelse mellom turistdestinasjonene og Split. Det finnes egne øybåter, for daglige utflukter i skjærgården. Mellom mindre tettsteder tar man taxi.

Buss

Busstilbudet i Dalmatia er i all hovedsak både pålitelig og punktlig, selv om det ute på øyene kan virke litt sporadisk noen ganger. Til storbyer som Zagreb og Dubrovnik, og også til visse turiststeder (for eksempel Makarska), er det fint å reise med buss. Vil man derimot ta seg en tur på kveldstid, kanskje til en «konoba» litt utenfor byen, må man regne med å måtte bruke taxi eller egen bil. Det samme gjelder mange av de mindre byene i innlandet.

Taxi

Det er aldri noe problem å få bestilt en taxi, enten du befinner deg på hotellet, en restaurant eller andre steder. Taxisjåførene er ærlige, trivelige og pålitelige. Man pruter ikke på prisene, og man kan i all hovedsak stole på taksameteret.

Sykling

Sykling er et flott transportalternativ ute på øyene. Det finnes fine sykkelveier ut til badeplassene som ligger litt utenfor bykjernene. Spør på ditt hotell etter nærmeste sykkelutleie.

Båt

Det finnes gode båtforbindelser, både lokalt og internasjonalt. I tillegg er det et bredt spekter av organiserte båtutflukter. Aller mest populære er de såkalte «fish picnics», som tilbys både i Jelsa, Hvar og i Baska Voda. Du har også heldagsturer med forskjellig opplegg, for eksempel et besøk til Zlatni Rat.

Split er utgangspunktet for det meste av båttrafikk ut til de mange øyene. Vil du reise direkte fra en øy til en annen, er mulighetene ofte begrenset, og det kan være vanskelig å reise frem og tilbake samme dag. Det største rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med rutetabeller og prisinformasjon: www.jadrolinija.hr

Motorsykkel og moped

På grunn av den økte trafikken sommerstid, anbefaler vi ikke leie av motorsykkel eller moped. Tohjulinger er derimot et veldig vanlig transportmiddel for kroatene selv. Velger du likevel å leie, eller skal sitte på med noen, så spør etter hjelm. I Kroatia er nemlig ikke dette selvsagt.
Fakta

Vår service på reisemålet

I perioden mai–oktober kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon og på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller kanskje bare vil ha tips eller gode råd. Hvis vi ikke kan hjelpe deg over telefon eller e-post kommer vi ut til ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter, møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer deg på riktig buss hvis du har bestilt transport.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Lover og lokale skikker

Du er selv ansvarlig for kjennskap til nasjonal lovgivning og regler i landet du besøker. Du kan lese om dette på ambassadenes hjemmesider og på UDs landsider.

Hotellskatt i Kroatia

Hotellgjester i Kroatia betaler en skatt på ca. 10 kuna pr. person og natt. Reiser du med charter (faste reiselengder fra 1 til 4 uker) er hotellskatten inkludert i prisen, og du trenger altså ikke å betale den på hotellet. Reiser du med rutefly (fleksibel reiselengde) betaler du skatten direkte til hotellet, enten ved ankomst eller ved avreise.

Valuta og betaling

Kroatiske kuna (HRK). Det er minibanker i Baska Voda.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Ingen tidsforskjell

Elektrisitet

Samme som i Norge. 220 volt.

Språk

Kroatisk. De fleste som jobber i turistnæringen snakker også tysk og engelsk.

Øvrig informasjon

Det er mange bakker, nivåforskjeller og trapper på samtlige reisemål. Roligere tempo i mai, juni og september, men i høysesongen i juli og august er tempoet høyere og utvalget av restauranter, barer og kafeer større. Mye trafikk på veiene i juli og august, da mange tyskere og italienere kommer hit med bil. Har du batteridrevne apparater med deg på reisen til Kroatia, bør du ved hjemreisen ta ut batteriene og legge dem i håndbagasjen pga. flyplassens sikkerhetsreglement. Vekkerklokken, reiseradioen, barbermaskinen osv. kan du pakke ned i den kofferten du skal sjekke inn på flyplassen i Split.
Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv. Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår.
Fly og transport

Flytid

Ca. 2 timer og 50 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Ving tilbyr charterreiser til Baska Voda i sommerhalvåret.

Du kan dessuten reise med Ving til Baska Voda med rutefly.

Flyet lander på Splits flyplass.
Med Vings busstransport kommer du deg enkelt og trygt til hotellet ditt i Baska Voda. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling. Reisetiden fra Splits flyplass til hotellet varierer mellom ca. 1,5 time til 2 timer (ca. 68 km), men avhenger av trafikk, antall hotellstopp og hvorvidt sjåføren kjører kystveien eller motorveien. Ofte kjører bussen innom Brela, og da blir reisetiden lengre (ca. 2,5 time). I høysesong er det ikke uvanlig at transporttiden blir betydelig lengre pga. trafikk. Ruten sjåføren velger bestemmes av lokale forhold. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport .

Hvis du har bestilt en pakkereise med rutefly, anbefaler vi at du forhåndsbestiller privat transport til hotellet ditt. Det kan du gjøre online samtidig med at du bestiller reisen, eller ved å kontakte en reiserådgiver etterpå. All informasjon om hvordan og hvor sjåføren møter deg finner du i reisedokumentene dine. Les mer om transport når du reiser med rutefly.
Vær
 • januar
10°5°
3
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • februar
11°5°
4
Soltimer/dag
12°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • mars
14°7°
6
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • april
18°11°
7
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • mai
23°16°
8
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • juni
27°19°
10
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • juli
30°22°
11
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • august
30°22°
10
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • september
26°19°
8
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • oktober
20°14°
6
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • november
15°10°
4
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • desember
12°7°
3
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager

REISEFORSLAG

Lavanda Apartments
Lavanda Apartments
Baska Voda, Makarska-rivieraen, Kroatia
 • Fly + del i 1-romsleilighet
 • 1 uke
 • Avreise 27 aug 2022 fra Oslo, Gardermoen
Fly + hotell, 1 uke
27 aug 2022 fra Oslo, Gardermoen
Hotel Villa Bacchus
Hotel Villa Bacchus
Baska Voda, Makarska-rivieraen, Kroatia
 • Fly + del i Dobbeltrom
 • 1 uke
 • Avreise 1 okt 2022 fra Trondheim
Inkl. frokostbuffé
Inkl. frokostbuffé
Fly + hotell, 1 uke
1 okt 2022 fra Trondheim
Apartments Putnik
Apartments Putnik
Baska Voda, Makarska-rivieraen, Kroatia
 • Fly + del i 2-romsleilighet
 • 1 uke
 • Avreise 20 aug 2022 fra Bergen
Fly + hotell, 1 uke
20 aug 2022 fra Bergen
Zaja Apartment
Zaja Apartment
Baska Voda, Makarska-rivieraen, Kroatia
 • Fly + del i 1-romsleilighet større, uten balkong
 • 1 uke
 • Avreise 20 aug 2022 fra Stavanger
Fly + hotell, 1 uke
20 aug 2022 fra Stavanger
Apartments Ivana
Apartments Ivana
Baska Voda, Makarska-rivieraen, Kroatia
 • Fly + del i 2-romsleilighet, mulig 1 ekstraseng
 • 1 uke
 • Avreise 27 aug 2022 fra Oslo, Gardermoen
Fly + hotell, 1 uke
27 aug 2022 fra Oslo, Gardermoen
Simovic Apartment
Simovic Apartment
Baska Voda, Makarska-rivieraen, Kroatia
 • Fly + del i 1-romsleilighet mot fjellene
 • 1 uke
 • Avreise 1 okt 2022 fra Trondheim
Fly + hotell, 1 uke
1 okt 2022 fra Trondheim
Finn reise til Baska Voda
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.