Derfor bør du velge Tenerife i vinter
Inspirasjon

Derfor bør du velge Tenerife i vinter

Tenerife er den største og mest folkerike av Kanariøyene, og et yndet vinterreisemål blant nordmenn. Vi har tatt en prat med flere Tenerife-eksperter og fått deres beste tips til deg som vurderer en tur til den populære ferieøya.

Nesten alle Kanariøyene har hatt en eller annen form for vulkansk aktivitet og er kjent for sine vulkanske landskap. Tenerife er ikke noe unntak, og her kan du oppleve imponerende Teide – verdens tredje høyeste vulkan på en vulkanøy – og karrig lavalandskap. Nord på øya venter imidlertid et helt annerledes landskap, der regjerer nemlig Orotavadalens frodige natur.

– Noe av det aller beste med Tenerife er nettopp kontrastene. Høye fjell, dype daler, svarte strender og grønne skoger, og alt toppet med vulkanen Teides unike månelandskap, sier Inga Måkestad, som har jobbet for Ving på den populære ferieøya.

Hun synes særlig de naturlige lavastrendene er verdt å få med seg.

– De finnes over hele øya, men mine favoritter er Playa Benijo og Playa del Bollullo. Begge ligger på den nordlige kysten, og du må gå et lite stykke for å nå dem. Ta med deg litt mat og drikke og bli der en stund, bare sitt der og hør på bølgene som slår innover den kullsvarte sanden, tipser hun.

Utforsk naturen på Tenerife

UTFORSK NATUREN: Høye fjell, dype daler, svarte strender og grønne skoger. Inga Måkestad synes noe av det aller beste med Tenerife er nettopp kontrastene.

Eksotisk landskap på Tenerife

EKSOTISK LANDSKAP: I likhet med de andre kanariske øyene er Tenerife preget av vulkansk aktivitet, og på øya ligger også vulkanen Teide – en av verdens høyeste (av sitt slag).

Variert og spennende

Ingrid Skjærseth har også jobbet for Ving på Tenerife, og både hun og Inga anbefaler et besøk på Teide. Den berømte vulkanen rager 3718 meter over havet, og veien til toppen byr på vakkert, særegent landskap og spektakulær utsikt.

Man kan ta taubanen opp hvis været tillater det (starter på 2356 meters høyde), eller trimme apostelens hester hele veien til topps.

– Vulkanen er kjent og verdt et besøk, men nasjonalparken er også et av verdens beste steder for stjernekikking. Undersøk om det er mulig å være med på en utflukt der du først får oppleve solnedgangen fra mer enn 3000 moh. og deretter ser på den spektakulære stjernehimmelen i teleskop, tipser Ingrid.

Ingrid Skjærseth har jobbet på Tenerife i flere år

FAVORITTØYA: Ingrid Skjærseth har jobbet på Tenerife i flere år, og anbefaler den allsidige ferieøya til både barnefamilier og par

Perfekt for barnefamilier

– Med sitt skiftende landskap passer Tenerife for alle typer feriegjester, og Playa de las Américas på øyas sørside er antageligvis det mest allsidige reisemålet, forteller Ingrid.

For barnefamilier anbefaler hun hotellet Sunwing Fañabé Beach, som flere ganger er blitt kåret til Vings familiehotell nummer én, og Family Garden-hotellet Coral Compostela Beach.

Playa de las Americas

REISEMÅLET SOM PASSER FOR ALLE: Playa de las Américas på øyas sørside er antageligvis det mest allsidige reisemålet på Tenerife.

Reiseglade Siri Røhr-Staff har vært på flere av kanariøyene, men synes Tenerife er en av de vakreste i søskenflokken.

– Tenerife er mest variert og spennende. Og er man glad i å shoppe litt finner man flere bra kjøpesentre i Playa de las Américas, blant annet Plaza del Duque – et litt eksklusivt senter med mange flotte butikker og gode spisesteder. Hovedstaden Santa Cruz de Tenerife byr også på veldig bra shoppingmuligheter, så byen er verdt et besøk.

Sunwing Fanabe Beach

ANBEFALES FOR BARNEFAMILIENE: Sunwing Fañabé Beach har flere ganger er blitt kåret til Vings familiehotell nummer én, og er spesielt tilrettelagt for familier som reiser med barn.

Siri har flere ganger tatt med seg barna Fie og Jesper til Tenerife, og har bodd på det populære Sunwing-hotellet. Den første gangen var Fie fire år og Jesper var fortsatt baby.

– Mange er nok litt urolige for å reise med små barn, men det er helt uproblematisk så lenge du bor på et hotell som er tilrettelagt for dette, forteller Siri. For henne var Sunwing Fañabé Beach et slikt hotell. Vi visste at Sunwing hadde alt vi trengte av utstyr til babyen, og slapp dermed å pakke med oss alt hjemmefra. Melk og babymat kunne vi varme opp i leiligheten, og det vi trengte av mat og bleier fikk vi kjøpt på minimarkedet på hotellet, sier hun.

Nærområdet rundt Sunwing Fañabé Beach falt også i smak hos barnefamilien.

– Playa de las Américas har en lang og fin strandpromenade som er perfekt for lange trilleturer med vogn, og det ble mange fine turer på den av oss som ikke var sammen med eldstemann Fie på hotellet.

– Fie koste seg på sin side med barneklubbaktiviteter, bading og isspising. Høydepunktet var nok hotellets barneshow på kveldstid, da satt hun med stjerner i øynene og lot seg underholde fra første sekund, forteller mammaen.

Ifølge Siri er Tenerife perfekt for barnefamilier, uansett hvor gamle barna er.

– De minste barna har det gøy i barneklubbene, på lekeplasser og på stranden, og de litt eldre kan shoppe, bli med på ungdomsaktiviteter på hotellet eller være med på spennende utflukter, tipser Siri.

Strand i Playa de las Americas

FOR STORE OG SMÅ BADENYMFER: De fine strendene i Playa de las Américas faller i smak hos både voksne og barn.

Show på Sunwing Fañabé Beach

FIES FAVORITT: For Fie på fire år var showet på Sunwing Fañabé Beach ett av feriens desiderte høydepunkter.

Verdens beste badeland i Playa de las Américas

Er barna store nok er Siam Park et must. Badelandet har flere ganger blitt kåret til verdens beste av TripAdvisor.

Blant attraksjonene er et bølgebasseng med verdens største kunstige bølger på opptil tre meter, og selvfølgelig spektakulære sklier som sørger for skikkelig magesug.

– Siam Park er supergøy både for barn og voksne. Det finnes sklier for alt fra nybegynnere til erfarne vannsklie-entusiaster. Vi har vært i denne parken flere ganger og testet de fleste av skliene, forteller Siri.

Siam Park

VERDENS BESTE BADELAND: Siam Park er kåret til verdens beste badeland flere år på rad, og Tenerife-kjenner Ingrid er helt enig i kåringen.

Siam Park

TØR DU? Ett av Siam Parks høydepunkter er den 28 meter høye Tower of Power-sklien hvor du kan komme opp i nesten 80 km/t på vei ned.

Et av parkens høydepunkter er den 28 meter høye Tower of Power hvor du kan komme opp i nesten 80 km/t på veien ned, før du så suser gjennom et akvarium med bade hai og rokker.

– Definitivt en opplevelse utenom det vanlige for dem som er litt ekstra eventyrlystne, men i møte med denne feiget jeg rett og slett ut, sier Siri.

Siam Park er imidlertid ikke bare for barnefamilier, det finnes nemlig også en luksuriøs champagneklubb i parken, og der kan du for eksempel reservere en bali-seng med All Inclusive-service.

Ingrid Skjærseth er enig med Siri om at både Siam Park og Playa de las Américas er verdt et besøk.

– Det er ikke bare badelandet, men hele reisemålet Playa de las Américas som passer like godt for livsnytere som for dem som reiser med barn. Det ligger for eksempel to Sunprime-hotell der, og de er et perfekt alternativ hvis du er ute etter et rolig, avslappende og lekkert hotell med aldersgrense, tipser Ingrid.

Skal du unne deg en skikkelig luksuriøs opplevelse anbefaler hun hotellene Europe Villa Cortés og Bahia Del Duque. Sistnevnte er et luksushotell som regnes som et av Spanias aller beste.

Flere reisemål på Tenerife

Los Cristianos ligger ikke langt fra Playa de las Américas, men her er det en litt annerledes atmosfære. Den lille byen har flere koselige smågater med gode restauranter og hyggelige butikker, og passer godt for voksne og de som er ute etter mer genuine ferieopplevelser.

Restauranten El Cine er verdt et besøk. Ikke la deg lure av de enkle plastbordene med plastduker, eller av beliggenheten i en bortgjemt bakgate. På menyen finner du sprellfersk fisk, reker og blekksprut, og at det nesten alltid er kø for å få bord sier sitt om kvaliteten. Både lokalbefolkningen og turister spiser her, og du får som regel alltid bord kjapt til tross for køen.

Los Cristianos er et utmerket sted for gode matopplevelser, og det kan også anbefales å ta en tur opp på toppen av Montaña Chayofita, et lite fjell som ligger midt mellom Los Cristianos og Playa de Las Américas. Det er ikke spesielt krevende å gå opp, og vel fremme venter en fin utsikt over området.

Los Cristianos

For å oppleve kanarisk hverdagsliv og atmosfære på sitt beste bør du se nærmere på Puerto de la Cruz i den vakre Orotavadalen nord på øya.

Reisemålet ligger helt i bunnen av den frodige dalen, som en bølgende blomsterhage som strekker seg opp mot den mektige vulkanen Teide.

– Det er her du finner de kjente saltvannsbassengene Lago Matianez. Bassengene ble designet av den spanske kunstneren César Manrique og utgjør et forholdsvis stort område med mulighet for å leie solsenger, tipser Ingrid.

Puerto de la Cruz

PUERTO DE LA CRUZ: Hit reiser du for å oppleve kanarisk hverdagsliv og atmosfære på sitt beste – og for avslappende strandliv.

Puerto de la Cruz

TRIVELIG STEMNING: Puerto de la Cruz byr på en fin blanding av barer, kafeer og restauranter.

Plaza Charco, torget som ligger midt i byens sentrum, har en fin blanding av barer, kafeer og restauranter. Et steinkast unna ligger fiskehavnen og den pittoreske gamlebyen, hvor husfasadene i de trange smugene er smykket med de klassiske kanariske balkongene i pinjetre.

Villvin og Bougainvillea klatrer oppover husfasadene, og pelargonia lyser røde i alle blomsterpotter. Det finnes en mengde vertshus og tapassteder her i tillegg til internasjonale restauranter. Det finnes også en fin og relativt stor lavastrand i nærheten – Playa Jardin.

Playa Paraíso passer perfekt for deg som foretrekker avslappende hotelliv.

– Hotellet Bahia Principe har alt du trenger for en avslappende ferie med familien. Det tilbys aktiviteter for barna og bra All Inclusive, tipser Ingrid.

Er du ute etter en mer spenstig hotellopplevelse bør du se nærmere på Hard Rock Hotel, et spektakulært bosted for både familier og deg som reiser uten barn – og liker rock ‘n roll, selvfølgelig.

Playa Paraíso

PLAYA PARAISO: Dette reisemålet passer perfekt for deg som foretrekker avslappende hotelliv i rolige omgivelser.

Ingrid anbefaler at du leier bil hvis du ønsker å se mer av Tenerife, og fra Playa Paraíso kan du blant annet ta turen til den kjente skilpaddestranden i El Puertito. Området består av en sandstrand, en husklynge og en lokal bodega. Ta beina fatt og følg stien gjennom bakgården til husene, så finner du El Puertito Stones Beach. Dette er et perfekt badested hvis du vil ta en dukkert i det krystallklare havet rett fra klippene rundt. Husk snorkel og dykkermaske!

Santa Cruz

TENERIFES SPENNENDE HOVEDSTAD: Santa Cruz byr på shopping, restauranter og massevis av severdigheter. Sjarmerende, og verdt et besøk!

Santa Cruz er Tenerifes hovedstad og passer best for voksne som reiser uten barn. Vil du utforske byen kan du for eksempel begynne ved Plaza Espana og fortsette via byens smågater til den vakre markedshallen Mercado de Nuestra Señora de Africa.

Den beste shoppingen finner du langs gågaten Calle de Castillo eller i et av de store kjøpesentrene. Det finnes også et spektakulært operahus, flere museer og vakre parker. Et av de beste stedene å nyte varmen på er på Tenerife Parque Marítimo – et fint bassenganlegg ved havet, bare et steinkast fra operahuset. Og selvfølgelig stranden Las Teresitas, ca. 7 km utenfor byen.

– Las Teresitas vil jeg helt klart anbefale alle å besøke. Det er en langstrakt og kjempelekker strand med lys sand og en håndfull kafeer og strandbarer, tipser Ingrid.

Er du i Santa Cruz i månedsskiftet februar/mars (datoene varierer) har du også en gyllen sjanse til å få med deg det forrykende karnevalet som faktisk er verdens nest største. Festlighetene tiltrekker seg omtrent 1 million turister (!), og ikke nok med det – det hele varer i 28 dager!

Karneval i Santa Cruz

VERDENSKJENT KARNEVAL: I februar/mars går det forrykende karnevalet – som faktisk regnes som verdens nest største – av stabelen i Santa Cruz.

Flere reisemål på Tenerife

San Miguel de Abona

San Miguel de Abona

San Miguel de Abona er øyas golfmekka med et flertall flotte golfbaner. Ikke gå glipp av restauranten Guachinche La Cueva de Chichio, et hyggelig lite spisested – i en grotte.

Los Gigantes

Los Gigantes

Los Gigantes er en rolig og hyggelig by med en flott lavastrand. Nedenfor hotellet Barceló Santiago ligger en strandpromenade med populær utsikt mot de høye klippeveggene som Los Gigantes er kjent for. Du kan klatre ned den lille stien ned til Cueva de Los Gigantes, en grotte som går ut i havet, hoppe uti og svømme under.