Inspirasjon

Reisebrev fra

Gran Canaria

5 ville og vakre opplevelser på Gran Canaria

Planlegger du en ferie i vinter og er usikker på hvor du skal reise? Vi har sjekket feriestemningen på Kanariøyene – dette er noen av opplevelsene som venter.

Sist oppdatert: 1. desember 2022

Noen år har gått siden Ingrid Osa, Vings Brand Manager, besøkte Gran Canaria. Endelig kunne hun trekke et lettelsens sukk og bare glede seg over å være tilbake på en av nordmenns favorittøyer.

– Da jeg satt på flyet, var jeg spent. Hadde Gran Canarias sjarm falmet i kjølvannet av pandemien? Hvordan ville det være der nå? Heldigvis hadde ferieøya langt fra mistet piffen, jeg vil heller påstå det motsatte. Det er som om hele Gran Canaria er full av ny energi etter en lang dvale, forteller Osa.

Ingrid Osa har vært på Gran Canaria flere ganger og trives godt på den populære ferieøya.

1. Den berømte Maspalomas-ørkenen

Strengt tatt er ikke sanddynene i Maspalomas en ørken, men de ser definitivt ut som det. Maspalomas-dynene på Gran Canarias sørkyst er et fredet naturvernområde som bølger og bukter seg utover hele 400 hektar mellom Meloneras i vest og Playa del Ingles i øst.

Det er fascinerende hvordan landskapet forandrer seg fra dag til dag, avhengig av hvordan vinden blåser. Det er rett og slett et must å utforske sanddynene hvis du ikke har gjort det før. Stå opp tidlig og se soloppgangen, det gjør det ekstra spesielt. Det kan du også gjøre hvis du har sett sanddynene før. Da blir det en helt ny opplevelse, tipser Ingrid.

Det beste utgangspunktet for ørkenvandringen finner du i enden av Avenida de Tirajana i Playa del Ingles. Finn det store Riu-hotellet i enden av gaten, gå gjennom – og på den andre siden kan du vandre tvers gjennom ørkenlandskapet og videre ned til havet. Det tar ca. 20 minutter.

Visste du at det sannsynligvis er en vandrehistorie at sanden har blåst over fra Sahara? Sanden stammer fra forrige istid og ble liggende igjen på land da isen og havet trakk seg tilbake.

2. Havbassengene Las Salinas de Agaete

Gran Canarias nordvestside er vill og vakker, med bratte klipper som stuper rett ned i det brusende Atlanterhavet. Øya består av vulkanske bergarter, og bare en halvtimes kjøretur fra Las Palmas har det dannet seg naturlige havbasseng i lavasteinen langs kysten.

Las Salinas er stedet for deg som vil ha en naturopplevelse litt utenom det vanlige. Det ligger tre havbasseng her, og du kan svømme i alle sammen. Lavastein kan være litt ubehagelig å gå på, men det er støpt en trapp i steinene som gjør det enkelt å komme seg både opp og ned. Bølgene brytes av steinene rundt, og vannet er varmt og deilig. Hele 24 grader, forteller Osa.

Er du klar for en forfriskende dukkert?

Havbassengene på øyas nordvestkyst er verdt et besøk.

Den enkleste måten å ta seg til Las Salinas på er med leiebil. Bruker du Google Maps, finner du frem ved å søke på Agaete Piscina Natural. Det er enkelt å parkere i nærheten, og det går en gangsti ned til bassengene. Det er en liten snacksbar her, og det lille tettstedet Agaete ligger bare fem minutter unna hvis du trenger mer påfyll av mat, drikke eller andre nødvendigheter.

Tips! Følger du kystveien videre sørover fra havbassengene, kommer du etter ca. 40 minutter til utkikkspunktet Mirador del Balcón. Her venter fantastisk utsikt over Atlanterhavet og de stupbratte klippene som kjennetegner denne siden av øya.

3. Skyklippen Roque Nublo

Nesten midt på Gran Canaria, i Tejeda, ligger Roque Nublo. Navnet betyr klippen i skyene og det er passende, for den vulkanske klippen troner hele 1813 meter over havet og er med det en av øyas høyeste fjelltopper.

Veiene opp fjellsiden er fine å kjøre på og det er lite trafikk. Dessuten er det mange fine utkikkspunkter og små tettsteder underveis. Du kan for eksempel stoppe i Fataga, en liten fjellandsby med hvite småhus omgitt av vidstrakte, grønnkledde dalsider, tipser Osa.

Gran Canaria byr på mye mer enn fine strender.

Fra Roque Nublo kan du se helt til naboøya Tenerife.

Turstien til Roque Nublo starter fra parkeringsplassen Aparcamiento de la Degollada de La Goleta og derfra er det bare halvannen kilometer å gå. Stien er fin og god å gå på, men du bør likevel velge gode sko og ta med nok drikke. Husk at det blir kjøligere jo høyere du kommer.

Underveis på stien får du små glimt av den fantastiske utsikten, men det er først når du kommer ut på platået ved Roque Nublo du får uslåelig utsikt i alle retninger. På skyfrie dager kan du se helt til Teide på Tenerife, forteller Osa.

Tips! Å se solnedgangen fra Roque Nublo er en spektakulær opplevelse. Vær oppmerksom på at stien ikke er opplyst, så du må ta med deg lommelykt til veien ned.

4. Postkortvakre Puerto de Mogán

Puerto de Mogán på Gran Canarias sørvestkyst har gått fra å være en liten fiskerlandsby til å bli en av de mest sjarmerende småbyene på hele øya. Gatene ned mot havnen er fulle av lave, hvitkalkede hus med fargerike detaljer og bougainvillea og hibiskus hengende fra både tak og vinduer. Takket være kanalen Barranco de Mogan blir den lille byen også kalt «Lille Venezia».

Puerto Mogán er like sjarmerende som før, om ikke mer.

At Puerto de Mogán er verdt et besøk er ikke akkurat en hemmelighet, men mange glemmer at det er så fint her at du kan reise tilbake igjen og igjen – og bli like sjarmert hver gang. Denne gangen tok jeg lokalbåten langs kysten fra Puerto Rico, og det var en fin opplevelse å slappe av i solen på båttaket og nyte omgivelsene underveis.

Drar du til Puerto de Mogán på en fredag, er det ekstra livlig. Da arrangeres nemlig det ukentlige markedet. I de små salgsbodene som står tett i tett på Plaza de las Gañanías, finner du alt fra lokale råvarer til sko og suvenirer.

Tips! Båten mellom Puerto Rico og Puerto de Mogán koster 12 euro tur/retur og går hver time. Turen tar ca. en halvtime.

5. Storbyvibber i Las Palmas

Et besøk i hovedstaden Las Palmas er et perfekt alternativ når du begynner å bli rastløs på solsengen. Lei en bil og følg motorveien GC-1 hele veien til den lille storbyen på nordsiden av øya. Det tar ikke mer enn en times tid å kjøre fra sør til nord så lenge trafikken glir som den skal. Veiene er fine med ny asfalt, og skiltingen er tydelig og lett å forstå. Det lønner seg imidlertid å ha bestemt seg for hvor du skal på forhånd, for Las Palmas er en stor by med flere bydeler.

Vegueta er Las Palmas’ eldste nabolag, og gatene er både vakre og historisk interessante. Her kan du for eksempel besøke Santa Ana-katedralen, den første kirken som ble bygget på Kanariøyene. Byggingen startet på 1500-tallet, og det tok nesten 400 år å bli ferdig, forteller Osa.

Las Palmas byr på både storbyvibber og strandliv.

Santa Ana-katedralen har røtter tilbake til 1500-tallet.

Når du krysser Calle Juan de Quasada, forlater du Vegueta og kommer inn i nabolaget Triana, som for øvrig er Las Palmas’ nest eldste. Her finner du en av byens beste handlegater: Calle Triana, med kjente butikker som Zara og Zara Home, Ale-Hop, Marks & Spencer og Bershka.

I gatene rundt ligger det flere små, spennende butikker, men glem for all del ikke at småbutikkene opererer med siesta her – det vil si at de er stengt noen timer på ettermiddagen.

Tips! Blir savnet etter solsengen stort, kan du sette kursen mot Las Canteras – den kilometerlange og finkornede stranden midt i byen. Her er det både solsenger og dusj, og det er enkelt å skylle av seg sand og saltvann før du stikker innom et av de mange hyggelige spisestedene langs den urbane strandpromenaden.

Hotellene som gjør ferien komplett

Sunprime Atlantic View

Playa del Inglés

Glem lekende, energiske barn og barnevennlige buffeer – Vings Sunprime har 16-årsgrense og rolig atmosfære. Vil du ha ekstra kort vei til en svalende dukkert kan du bestille en suite med direkte utgang til bassenget. Her kommer du garantert til å trives.

Les mer om hotellet

Santa Catalina

Las Palmas

Denne perlen av et luksushotell ble bygget i 1890 og ble pusset opp i fjor. Stilen er imidlertid den samme, den som fra start har tiltrukket seg både kjendiser og kongelige.

Tips! Du trenger ikke å sjekke inn på Santa Catalina for å sjekke ut fasilitetene. Hotellets stilige takterrassebar er åpen for alle fra 17:30.

Les mer om hotellet

Sunwing Arguineguín Seafront

Arguineguín

Moderne familiehotell med pen og smart design. Her er det basseng for hele familien, og fra alle leilighetene er det kort vei til restauranter og Lollo & Bernie-klubben. Her er rett og slett alt tilrettelagt – barna kommer til å elske det.

Les mer om hotellet