Se hotell (2)

Reiser til Telendos

Telendos, Hellas

På den lille vulkanske klippeøya Telendos nyter du en rolig ferie i stillhet og vakker natur, noe som gjør at vi får veldig gode tilbakemeldinger fra våre gjester.

Telendos er Vings desidert fredeligste og minste øy. Den ligger bare fem minutter med båt fra Kalymnos. Opprinnelig hørte de to øyene sammen, men et dramatisk jordskjelv midt på 500-tallet skilte dem fra hverandre. På bunnen av det 700 meter smale stredet finnes det fremdeles ruiner fra den gang. Telendos har ikke biltrafikk og asfalterte veier, men mange fine turstier og flotte klatremuligheter. Dessuten har øya nydelige badeviker med helt krystallklart vann.

Fredelig øyliv

Livet på den åtte kvadratkilometer lille øya går sin stille gang. Her finnes det bare én bil, og den bruker hotelleieren på Porto Potha til å transportere gjestenes bagasje. Bebyggelsen i den lille, maleriske havnen utgjør øyas eneste landsby. Her er det et par små dagligvarebutikker hvor man kan bestille nybakt brød dagen i forveien. Selv om det absolutt er en fordel at du trives i ditt eget selskap, eller med dem du reiser med, så befinner du deg ikke totalt i ødemarken. Øyas ca. 50 faste innbyggere må selvsagt ha noen tavernaer å hygge seg på, og der er gjester hjertelig velkommen til gresk aften hver eneste kveld. Tavernaene ligger helt nede i vannkanten og frister med lekre fiskeretter og vakker utsikt over Egeerhavet. Og skulle du bli litt rastløs tar det bare fem minutter med båt til sivilisasjonen på Kalymnos.

Strandliv, fotturer og fjellklatring

De fredelige feriedagene kan tilbringes med en god bok i en av øyas badeviker, som har helt utmerkede snorkleforhold. Den lange, naturlige Telendos Beach nedenfor hotellet har ikke solsenger, men følger du stiene til en av de andre tre små strendene – Potha, Chohlakas og Paradise – kan du nyte strandlivet på en solseng med en parasoll som skygger for solen.

Klatring, fotturer og kombinasjon

Telendos' høyeste punkt er Raki (458 moh.) og øya er populær blant fjellklatrere. Å stå på Raki og se solen gå ned skal være en naturopplevelse av beste merke. Bak landsbyen venter det dessuten små turstier som fører deg til flotte utsiktspunkter og små badeviker. Her er det også ruiner fra romertiden og middelalderklosteret St. Basil. Underveis møter du kanskje det snille eselet Odyssevs, som er en slags maskot for Telendos.
Når du bestiller en reise til Telendos kan du kombinere med en uke i Kos by eller Kardamena.

Nyttige tips
 • Kombiner flere øyer
 • Prisgunstig innkvartering
 • Lokale restauranter
 • Stille og rolig
 • Veldig fornøyde gjester
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Telendos

Reisemålet har ingen anmeldelser enda

Vær
 • januar
14°8°
4
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • februar
15°8°
5
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • mars
16°9°
6
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • april
20°13°
8
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • mai
23°16°
10
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
26
Regnfrie dager
 • juni
28°20°
11
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
27
Regnfrie dager
 • juli
31°22°
12
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
28
Regnfrie dager
 • august
32°22°
12
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
28
Regnfrie dager
 • september
28°20°
10
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
27
Regnfrie dager
 • oktober
23°16°
7
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • november
19°13°
6
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • desember
16°10°
4
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
Strender
Telendos har et par strender og noen små bukter med fine badeforhold.

Strendene på Kalymnos

Det tar ca. ti minutter å kjøre båt fra Telendos til naboøya Kalymnos. På Kalymnos venter det mange fine strender som trekker til seg både fastboende og turister.

Massouri

Den største stranden på Kalymnos heter Massouri, og ligger ved sundet mellom Kalymnos og Telendos. Den er 500 meter lang og består av grovkornet mørk sand og smågrus. Mange fristes av å svømme mellom øyene, men det er livsfarlig på grunn av undervannsstrømmer og båttrafikk. På stranden ligger det en snackbar, og det er utleie av solsenger og parasoller. Det er også tilbud om vannsport og utleie av pedalbåter.

Mirties

Mirties ligger ved siden av Massouri ved sundet mellom Kalymnos og Telendos. Steinstranden her er populær blant både lokalbefolkning og turister. Det er utleie av solsenger og parasoller her, og det ligger en liten snackbar på stranden.

Linaria

Ved reisemålet Kantouni på øyas vestkyst ligger det en liten og rolig sandstrand som er relativt langgrunn og passer for barnefamilier, da det ofte er god plass her.
Fly og transport

Flytid

Ca. 4 timer fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Du kan reise til Telendos med Vings charterfly i sommersesongen (mai–september). Flyet lander på Kos. Fra Kos går det ferge til Kalymnos, og derfra er det videre transport til Telendos.
Transport (buss og båt) er inkludert i prisen for deg som skal tilbringe ferien på et av Vings hotell på Telendos. Vings reiseledere møter deg på flyplassen på Kos og sørger for at du kommer på riktig buss. Til fergeleiet Mastihari tar det ca. 10 minutter, og fra bussen er det ca. 200 meter å gå til fergen. Du bærer bagasjen din selv. Ventetid kan forekomme (opptil 1 time). Reisen over til Kalymnos tar ca. 30 til 60 minutter avhengig av hvilken båt som benyttes. Transport med buss eller minibuss fra havnen i Pothia til havnen i Myrties tar ca. 35 minutter (ca. 8 km), avhengig av trafikken. Fra Myrties tar båtreisen ca. 10 minutter til Telendos, ventetid kan forekomme (båten går hver halvtime). På Telendos går du til hotellet ditt.

Du får informasjon via SMS om hvilken båt du skal ta fra Telendos til Myrties på avreisedagen. Bussen henter gjestenene på angitt plass i Myrties og kjører til havnen i Pothia. Der fortsetter hjemreisen med ferge til Mastihari på Kos. Ventetid i Mastihari (ca. 30 minutter til 2 timer) før avreise til flyplassen. Det er restauranter i havnen.

Den eksakte bussruten er avhengig av lokale forhold og bestemmes på reisemålet. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport her.
Mat, drikke og natteliv
Det ligger rundt ti tavernaer og et par kafeer på Telendos. De fleste restaurantene ligger i havneområdet hvor båten fra Kalymnos legger til. Akkurat som på Kalymnos er ikke prisnivået altfor høyt, og man spiser riktig godt her. De fleste restaurantene har et stort utvalg av fersk fisk og skalldyr. Ønsker du flere restauranter å velge mellom kan du enkelt ta båten over til Massouri på Kalymnos, hvor det er ca. 20 tavernaer i eller rundt Mirties og Massouri.

Mat og drikke på Kos

De fleste restauranter og tavernaer har menyer, men de stemmer ikke alltid. Spør heller kelneren hvilke retter de har. Ofte kan du bli med ut på kjøkkenet og se hva de har i grytene.

Noen greske matretter

Grillet kjøtt er vanlig, men prøv også de mange spennende rettene fra katsarola, altså mat som tilberedes i kasserolle. Noen eksempler på dette er kokkinisto (oksekjøtt i tomatsaus), stifado (lammekjøtt og løk i tomatsaus, alternativt blekksprut eller kaninkjøtt) og dolmades (fylte vinblader som serveres med sitronsaus og yoghurt). Andre gode retter er moussaka, gemista (fylte tomater og paprikaer) og pastitsio (Hellas' svar på lasagne). Fisk er mye dyrere enn kjøtt. Når du bestiller fisk kan du selv peke ut hvilken fisk du vil ha. Så grilles den og serveres hel med hodet på.

Kaffe

Det er ikke mulig å få kaffe etter maten alle steder, og greske tavernaer serverer som regel bare is og crème caramel til dessert. Grekerne avrunder alltid et måltid med frukt før de går videre til et zacharoplasteio – et konditori – for søtsaker. Gresk kaffe kokes, av og til med sukker, og serveres i en liten kopp. Når gruten har sunket til bunns er kaffen klar til å drikkes. Mange steder serverer de også vanlig traktekaffe. Frappé, iskaffe, er godt i varmen. Gresk kaffe og frappé kan bestilles i tre varianter: Sketo (uten sukker), metrio (med litt sukker) og gliko (med mye sukker).
På Telendos nyter du den absolutte stillheten. Om du er ute etter et livligere kveldsliv anbefaler vi i stedet å dra til naboøya Kalymnos, som ligger en kort båttur unna.
Shopping
Telendos er ikke stedet man reiser til for å shoppe. Her er det kun en liten turistbutikk med et veldig begrenset utvalg. Naboøya Kalymnos har litt mer å by på, med alt fra klesbutikker til markeder. Kalymnos kalles for svampfiskernes øy, så benytt sjansen til å kjøpe med deg hjem en ekte badesvamp.
Aktiviteter og severdigheter
På Telendos nyter du først og fremst fred og ro. Det går noen fine turstier på begge sider av øya, og det er et utvalg av fotturer og fjellturer av forskjellig vanskelighetsgrad. Du kan gå opp til grottene i Rahi, det høyeste fjellet på Telendos. Rahi dominerer med sine 458 meter over havet øyas silhuett. Det er også fine snorklemuligheter på Telendos.
På Telendos ligger ruinene av middeladerklosteret St. Basil og noen mindre funn fra romertiden.
Hvordan du tar deg rundt
Det er ingen biler eller veier på Telendos. Det eneste transportmiddelet er taxibåten som går mellom Telendos og Kalymnos. Båten går i rute fra tidlig morgen til kveld, og er relativt billig å ta. På Kalymnos går det både lokalbusser og taxi, og det er mulig å leie bil for å kunne utforske øya på egen hånd.
Fakta

Vår service

I perioden mai–september kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller bare vil ha tips og gode råd. Hvis vi ikke kan hjelpe deg over telefon eller e-post kommer vi til ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter, møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer deg på riktig buss hvis du har bestilt transport.

En bærekraftig reise

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om vårt bærekraftsarbeid på Bærekraftig ferie med Ving. Ving har i tillegg gjennom mange år aktivt støttet organisasjonen ECPAT i deres arbeid mot seksuell utnyttelse av barn.

Pass og visum

For norske statsborgere må passet være gyldig under hele oppholdet. Norske statsborgere trenger ikke visum til Hellas. For mer informasjon ta kontakt med Hellas' ambassade på tlf. 22 44 27 28. www.mfa.gr/oslo

For norske statsborgere som er født utenfor Norge kan andre regler gjelde. Vær klar over at du kan bli nektet innreise med nødpass/ødelagt pass, og at visum kan kreves ved mellomlandinger. Vennligst ta kontakt med ambassaden for mer informasjon. Ving er ikke ansvarlig for feilaktige handlinger som kan føre til at du nektes innreise til Hellas.

Lover og lokale skikker

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Hotellskatt Hellas

Greske myndigheter har innført en skatt på hotellovernattinger. Skatten varierer i henhold til offisiell hotell- og leilighetsklassifisering og lengden på oppholdet. Den betales direkte til hotellet ved innsjekking. Legg merke til at Vings klassifisering av hotell og leiligheter kan variere fra den offisielle, som er grunnlaget for størrelsen på skatten.

1–2 stjerne(r): 0,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
3 stjerner: 1,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
4 stjerner: 3,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt
5 stjerner: 4,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt

Valuta og betaling

Euro (EUR). I Mirties og Massouri finnes det vekslingskontor og minibank. Kursen er den samme som i banken og du må betale en avgift på 1-2 % av det vekslede beløpet. I Pothia er det flere banker som er åpne mandag til fredag kl. 08.00-14.00 og alle bankene har minibank. De fleste steder aksepterer vanlige kort som Visa og MasterCard, men kjøpmannen på Kalymnos er litt gammeldags og foretrekker kontanter. På restaurantene kan det være lurt å spørre om de tar kort før man bestiller.

Tidsforskjell

Norsk tid +1 time

Elektrisitet

220 V.

Språk

Hellas: Gresk. Albania: Albansk

Øvrig informasjon

Ta med lommelykt og refleks da flere veier mangler belysning. Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv.
Finn reisen din til Telendos