Fantastisk utsikt over øya Meganisi fra Spartokhórion
Meganisi, Lefkas
Ekspertenes tips

Lefkas

Lefkas rundt

Rundt Lefkas ligger det fantastiske strender, fjellandsbyer, en innbydende hovedby og uventede severdigheter – som en forlatt radarstasjon fra den kalde krigen. Dessuten kan du øyloffe!

Tekst og bilde: Tomas Alexandersson
Publisert: 23. august 2023

Stranden i Nidri, utenfor hotellet Corali Beach.

Stranden i Nidri, utenfor hotellet Corali Beach.

Moussaka

Klassiske retter fra Hellas: moussaka ...

Gresk salat

... og gresk salat.

De joniske øyene består av syv større øyer og en rekke mindre. Lefkas er en av de større øyene og kan enkelt kan nås via en bro fra fastlandet. Lefkas byr på vakre fjelllandsbyer, den livlige byen Lefkada og fantastiske strender. I turiststedet Nidri, på østkysten, finner du Vings hotell. Nidri er hyggelig, og langs den lange og smale stranden kan du slappe av og bade i havet med utsikt over skjærgården.

Lefkas city beach

Stranden Ammoglossa og fortet Agias Mavras.

Corali Beach

Vings hotell Corali Beach i Nidri.

Lefkas utsikt

Utsikt over Nidri fra fjellene.

Øyloffing og bading!

Nidri er også et godt utgangspunkt for egne utflukter, enten til fots eller til sjøs. Faktisk kan du fra havnen i Nidri ta fergen til naboøya Meganisi og bli med på båtturer rundt øyene Madouri, Sparti, Skorpios og Ithaka. Det går også ferger til øya Kefalonia fra Lefkas.

De beste strendene på Lefkas ligger langs vestkysten, og de kan enklest nås med leiebil. Fra den sjarmerende landsbyen Agios Nikitas går det båter til den vakre stranden Mylos. Du kan også gå til stranden over fjellet (tar ca. 20 minutter). Det er kun solstoler på denne stranden, så ikke glem vann og snacks! Like sør for Agios Nikitas ligger den populære Kathisma-stranden. Det er noen tavernaer på stranden, samt solsenger og parasoller. Du kan kjøre helt ned til stranden.

Porto Katsiki er sannsynligvis Lefkas' mest kjente strand. Her finner du hvite kalksteinklipper og turkisblått hav. Og nå nevnte jeg bare noen få av de mange strendene som faktisk finnes på Lefkas.

Mylos Beach

Stranden Mylos – en av Lefkas' lekreste!

Meganisi

Fantastisk utsikt over øya Meganisi fra Spartokhórion (der fergen legger til).

Ferge

Ferge fra Nidri til øya Meganisi.

Fra strand til by

Et "must" for meg når jeg besøker et reisemål, er å utforske stedets hjerte. Lefkada er en innbydende by med vakker arkitektur, sjarmerende smug, liv og et godt utvalg av tavernaer og barer. I den lange hovedgaten finner du butikker, tavernaer, pastellfargede fasader og byens hovedtorg. Langs nordsiden av byen ligger det en strandpromenade med restauranter og barer, og her øker pulsen utover kvelden.

Ute ved havet ligger en bukt, omgitt av en landtunge der du blant annet finner stranden Ammoglossa og ruinene av festningen/slottet Agia Mavra. Hele landtungen er som en stor strand, og en del av den egner seg utmerket for vind- og kitesurfing. På Lefkada er det rett og slett masse å gjøre og mange interessante steder å besøke.

Lefkada by

Koselige og innbydende gater i Lefkada.

Eventyr i fjellene

Hvis du tar turen opp i fjellene venter et spennende landskap og flere severdigheter. Pittoreske landsbyer med gamle kirker, et fossefall og betagende utsikter er noen av høydepunktene. Jeg valgte å besøke en av de mest interessante stedene på Lefkada (etter min mening) – en forlatt radarstasjon fra den kalde krigen på toppen av Lefkada. Basen, bygget i 1965, har vært nedlagt i mange år, og med forsiktighet kan du vandre rundt blant gamle, spøkelsesaktige bygninger. Utrolig kult!

Radarstasjon

Lefkas' gamle radarstasjon fra den kalde krigen.

Radarstation
radiostation

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på opplevelser som preges av bar- og restaurantbesøk, arkitektur og utstillinger. Gjerne i storbyer øst i Europa – han ser blant annet på Tallin som sitt andre hjem.

Vil du lese flere artikler som dette?