Ekspertenes tips

Utflukter langs

Rhodos' østkyst

Lindos - den hvite byen

Har man ikke besøkt Lindos, har man heller ikke besøkt Rhodos. Lindos
ligger bare en drøy times kjøring fra Rhodos by, og er godt egnet for en dagstur. Landsbyen med sine hvite steinhus kalles også postkortlandsbyen - noe du forstår hvorfor når du nærmer deg.

Tekst & foto: Amanda Svensson

Dagsutflukt til Lindos

Postkortutsikt

For å komme til Lindos, kjører du sørover fra Rhodos by og følger fjellene langs østsiden av Rhodos. Etter ca. 1 times kjøring, med havet på venstre side og fjellene til høyre, kommer Lindos frem. Stopp langs veikanten ca. 200m før du ankommer, så kan du nyte en fantastisk utsikt som er et postkort verdig.

I bukten nedenfor seiler båtene, og den mektige Akropolis rammer inn hele landsbyen som lyser kritthvitt i solen. Den hvite fargen holder blant annet insektene borte, men bidrar også til å holde temperaturen nede. Her blir det nemlig veldig varmt om sommeren!

Langs slingrende veier

Om sommeren er det mange turister som besøker Lindos, noe som betyr at det kan være travelt langs den krokete veien ned til landsbyen. Det er to parkeringsplasser, men det er også mulig å parkere like utenfor sentrum og ta seg ned på andre måter. De som vil bevege seg kan gå ned, men det er ganske bratt og vanskelig å gå. Hvis du vil, kan du også hoppe på en av skyttelbussene som kjører ned. De koster i underkant av 1 euro, og kjører både ned og opp.

Forvirrede inntrengere

Akkurat som i Rhodos by sitt gamle kvartal er det lett å gå seg vill i Lindos, da mange gatene er veldig like hverandre. Det er også meningen. I gamle dager ble nemlig dette trikset brukt for å holde inntrengere borte fra Akropolis. I det usannsynlige tilfellet at inntrengerne skulle finne veien opp til Akropolis, ville de takket være utsikten og oversikten over landsbyen ha god tid til å forberede seg på kamp.

Bad i krystallklart vann

Lindos byr selvfølgelig også på gode bademuligheter. Her finner man Lindos Bay med fin utsikt over Lindos og Akropolis. Rett bak Lindos finner vi St. Paul's Bay. Her er det en stor parkeringsplass, og på stranden er det fine solsenger til leie. Det kreves en solseng for å kunne ligge på stranden, men det er mulig å ta en dukkert uten. St. Paul's Bay byr også en fin utsikt over baksiden av Akropolis.

Se solnedgangen fra en takterasse

Å se Lindos i solnedgang er helt magisk! Hvis du tilbringer kvelden her, kan du besøke en av de mange takterrassene som finnes oppå restaurantene og nyte en kald drink mens du venter på middagen.

Spis en gresk meze og se solen gå ned bak fjellet, samtidig som byens lys skrus på. Til dessert anbefaler jeg en deilig is fra en av de små iskrembutikkene som ligger nede ved gaten.

En avstikker til Prasonisi

Besøk Rhodos' sydspiss

Ca. 1 time sør for Lindos, lengst ned på den sydlige spissen av Rhodos, finner du Prasonisi. Tilbringer du morgenen i Lindos og avslutter med en deilig lunsj, er avstanden her akkurat passe for en ettermiddagstur. Et alternativ er å nyte solnedgangen i Lindos, stoppe for en overnatting og deretter gå videre mot Prasonisi neste dag.

Rhodos' surfesteder

Jo lenger sør på Rhodos du kommer, jo varmere blir det, så pass på å ta noen svømmestopp underveis. Når du passerer Pefkos og Lardos blir landskapet øde, og det er her militæret vanligvis har øvelser. Vel nede i Prasonisi blir man imidlertid møtt med en helt annen utsikt. Dette har blitt et populært surfested på Rhodos, og mange kommer hit for å blant annet kitesurfe.

Det er her nede på spissen at de to havene møtes, og under lavvann opprettes en liten øy utenfor som du lett kan komme deg til.

Amanda Svensson

Amanda er jenta som har bodd utenlands siden hun var 19 år gammel. Her byr hun på sine aller beste insidertips fra Rhodos og Vietnam, både for deg som foretrekker late dager på stranden og for deg som vil reise rundt og oppdage nye favorittsteder.