Utsikt over Skiathos
Ekspertenes tips

Skiathos

Oppdag lille Hellas

Skiathos - en gresk perle

Min første tur til Hellas var i 1992, og målet var Skopelos. Men første møte med Hellas var Skiathos, som man lander på når man skal videre til Skopelos. Jeg synes umiddelbart Skiathos var en nydelig øy!

I 1996 ble det ny Hellas-tur og denne gangen var Skiathos målet, der jeg skulle bo i 6 måneder. Det var her jeg hadde min første sesong som Vingvert, og Skiathos ble «min øy». Etter den tid har jeg vært tilbake mange ganger, og min seneste tur var i august 2022. Jeg skal derfor dele litt om hvorfor jeg drar dit gang etter gang, og gi dere noen gode tips.

Tekst & foto: Ann-Renée Degnes

Skiathos' strender

Skiathos har noen av de flotteste strendene i Hellas! Mest kjent er Koukounarias, men det finnes en drøss flere som er verdt et besøk – som Banana Beach, Mandraki Beach og Kolios Beach. Selv bystranden Megali Ammos er fin. Min favoritt har alltid vært Kolios Beach.

På dagtid kan du fint ta bussen til de ulike strendene som finnes på øya (alle nås dog ikke med buss). Bussene går jevnlig og ved hvert busstopp finnes en ny strand. Det er en billig måte å komme seg rundt på, men vær obs på at mange velger denne løsningen, så bli ikke overrasket om 2-3 busser kjører forbi deg før du får komme om bord. Ønsker du mer frihet til å komme deg rundt, er leiebil helt supert! Da kommer du deg også til de avsidesliggende strendene som Kastro og Mandraki. Det er også mulig å ta båt, enten båttaxi eller de faste båtene som går til ulike strender. Et tips er å ta badebåt over til Tsougria – som betyr sukkerbiten - en liten øy like utenfor Skiathos.

Kolios Beach
Solnedgång över Kolios

Overnatting og shopping

Smale gater i Skiathos

Jeg liker best å bo i sentrum, eller nære, slik at jeg kan rusle rundt i byen på kveldene. Nært byen har du området ved Megali Ammos Beach. Skiathos by har en hovedgate der du finner shopping, barer og restauranter, men gå også i smågatene rundt, slik at du ikke misser idyllen og ulike perler som er verdt å gå innom.

Ammos by Kitty

Ønsker du å kjøpe smykker, armbård og lignende som ikke er masseprodusert eller som alle har? Da må du besøke Ammos by Kitty. Her er alle smykker håndlaget av Kitty. Butikken hennes er et smykke i seg selv, og har beliggenhet like nedenfor kirken ved gamle havnen/byen.
Ammos by Kitty

Mine beste restauranttips

The Final Step
Restauranten ligger i høyden av byen, og drives av en engelsk dame. Super utsikt over havnen. Jeg spiste Sea Bass her, og den var helt nydelig!
The Beach House
Ligger på Kolios Beach og har gresk mat med en internasjonal touch.
La Cousine di Maria
Som navnet tilsier er det italiensk, og pizzaen smakte supergodt! Restauranten ligger like nedenfor kirken i gamlebyen. Her kan du ikke reservere bord, så om du spiser litt sent på kvelden må du også ta med deg litt tålmodighet til ventetiden.
Diamatis Beach
Denne restauranten ligger på en liten strand. Stranden er ikke årsaken til at du drar hit, det er maten på Diamatis Beach som lokker. Hit kommer du med båttaxi fra f.eks. Kanapitsa Beach. Anbefaler sjømat, slik som blekksprut og blåskjell, men et must er å teste zuccini flowers. Det er så godt! Her må du bestille bord på forhånd.
No Name
Beste gyrospita på øya!

The Steps

The Steps i gamlebyen

Blåskjell

Blåskjell på Diamatis Beach

Succini Flowers

Zuccini flowers er så godt!

Caprese

Caprese de'luxe

Utflukt til Skopelos

Om du ikke orker å ligge på en solseng dag ut og dag inn, er det fine turer å ta både til havs og til lands. Et must er et besøk på Skopelos, som er naboøya. Du kan fint reise dit på egen hånd med ferge. Skal du kun rusle litt rundt i Skopelos by må du for all del gå litt oppover i byen, slik at du kan få sett hvor flott det er der. Har du flere timer på øya kan du fint ta buss til en strand der også, som f.eks. Stafylos, Agnondas eller Kastani Beach. Sistnevnte er kjent fra Mamma Mia-filmen. Det er også mulig å ta en arrangert båttur fra Skiathos til Skopelos, og da kan du gjøre det i ekte Mamma Mia-stil. Filmen vises forøvrig også på utendørskino på Skiathos.

Skopelos sett från havet
Trång gränd på Skopelos

Ann-Renée Degnes

Ann-Renée er en rutinert reiser som elsker den greske øyverdenen. Thailand og Hawaii er også favoritter når hun ikke reiser til livlige storbyer eller befinner seg på yogaleir.