Ras Al Khaimah Wadi Ørkenen
Arabiske Oryx-antiloper i Al Wadi-ørkenen.
Ekspertenes tips

Ras Al Khaimah

Vintersol og enestående opplevelser

Ras Al-hva-for-noe? Det var det første, jeg tenkte, da jeg for noen år siden hørte om ørkenstaten et steinkast fra Dubai.

Jeg hadde nok forestilt meg et slags "mini-Dubai" med bling-bling og skyskrapere i litt mindre skala, men etter å ha opplevd Ras Al Khaimah vet jet bedre. Den nordligste av de syv emiratene er noe helt annet. Her venter store, vakre naturoplevelser, en rik kulturarv og ikke minst – perfekte reiseforhold for hele familien.

Det gjelder nesten uansett, enten du foretrekker en aktiv ferie eller avslappende All Inclusive på luksuriøse resorts. Og været? Helt fantastisk! Gjør som meg og røm fra høst- eller vinterkulden og dypp isteden tærne i 25-30 graders varm sand og vann – bare snaue 7 timer unna.

Tekst og foto: Maria Byskov
Publisert: 3. januar 2024

Utsikt fra båt

Nydlig utsikt.

Perlefiske

Perle i skjell.

Bygning Ras Al Khaimah
Bygning Ras Al Khaimah
Bygning Ras Al Khaimah
Tårn

Utsikten fra Ras Al Khaimah National Museum.

Al Wadi-ørkenen

Den arabiske Oryx-antilopen er nasjonaldyret i Ras Al Khaimah.

Al Wadi ørkenen

Al Wadi-ørkenen.

Al Wadi økenen

Den arabiske Oryx-antilopen i solnedgang.

Naturopplevelser du aldri glemmer

Det er både fredelig og helt magisk å dra på jeepsafari i Al Wadi-ørkenen. Vår tur startet i Nature Reserve, som er en del av det imponerende Ritz Carlton Resort. Tiden sto stille, og planen var egentlig at vi bare skulle være på tur i 35 minutter. Men den planen ble satt til side da de vakre nasjonaldyrene, oryx-antilopene, fortsatte å vise oss veien til nye vakre utsiktspunkter, mens falkene fløy rundt over oss. Lyset var magisk, og plutselig var det solnedgang. I Ras Al Khaimah så jeg noen av de vakreste solnedgangene jeg noen gang har sett.

Etter et besøk i Al Wadi-ørkenen, kan du ta et langt, varmt bad på spa-avdelingen på Ritz Carlton. Etter å ha fått vasket vekk sanden mellom tærne, kan man gå ned og spise middag under stjernene på deres utendørsrestaurant. Her sitter man omgitt av fakler med lyden av ville dyr i bakgrunnen, mens man nyter gastronomi på aller øverste nivå. Gjør det!

Al Wadi-ørkenen

Solnedgang over Al Wadi-ørkenen.

På jeepsafari i Al Wadi-ørkenen

På jeepsafari i Al Wadi-ørkenen kommer du helt tett på den arabiske oryx-antilopen.

Al Wadi-ørkenen

Veldig tett på!

The Ritz

The Ritz-Carlton Ras Al Khaimah i Al Wadi-ørkenen.

The Ritz - lampe

En av hotellets flotte lamper.

The Ritz - interiør

Var det noe med en plass i skyggen av et tre?

Mye mer enn bare en sandkasse

Høye fjell og røde steinformasjoner skaper store kontraster til ørkenlivet og strandlivet ved havet. Her er tre aktiviteter du ikke bør gå glipp av:

Jebel Jais-fjellet

De vakre fjellformasjonene rager i landskapet i dette emiratet, og på en av toppene, 1484 meter over havet, finner du verdens lengste zipline på 2,8 km. Jeg må innrømme at jeg var skeptisk til å begynne med. Å sveve nesten tre kilometer over dype kløfter?

La meg si deg, jeg kommer aldri til å glemme opplevelsen av å "fly". Jeg tror seriøst at dette er det nærmeste man kommer til å fly, som en av de mange falkene som også bor i området. Det virker helt vilt når man ligger klar i selen for "takeoff" fra plattformen ved Jais Flight, men følelsen av frihet og adrenalinkicket man får fra turen er utvilsomt verdt det. Etterpå kan man la pulsen roe seg litt ved å beundre utsikten over store deler av Emiratene på takterrasse-restauranten 1484 by Puro.

Hvis du foretrekker å holde beina nærmere bakken, og kanskje heller vil sykle for å utforske området, så er det også mulig å leie terrengsykler her. Det arrangeres også yoga i den friske, rene luften.

Jebel Jais-bjerget

Jais Flight på Jebel Jais-fjellet.

Jebel Jais-bjerget

Utsikten fra flyveturen.

Jebel Jais- fjellet
Turist i Jebel Jais
Jebel Jais fjell

Dhayah Fort

Hvis du Jebel Jais virker litt for spennende, er det også en fantastisk utsikt over kysten fra Dhayah Fort. Fortets historie strekker seg helt tilbake til bronsealderen. Etter 239 trappetrinn når du toppen på 63 meter, og her venter en fantastisk panoramautsikt med kysten på den ene siden og Hajar-fjellkjeden på den andre siden.

dhayah fortet

239 trappetrinn opp til toppen av Dhayah-fortet.

Dhayah Fortet

Ett ben foran det andre. Om igjen og om igjen.

Dhayah Fortet

Jeg klarte det!

Utsikten fra Dhayah Fortet

På toppen av Dhayah-fortet tar utsikten over Ras Al Khaimah pusten fra deg.

Suwaidi Pearls

I Ras Al Khaimah har man dykket etter perleøsters i århundrer – det var det man levde av før oljen ble oppdaget i De forente arabiske emirater. Og hos Suwaidi Pearl Farm kan du åpne østers og samle perler. Ikke en helt dum kombinasjon, hvis du spør meg.

Man seiler ut i lagunen med en av de originale fiskerbåtene, til det flytende museet, hvor du får lov til å fiske og åpne perleøsters sammen med de lokale. Skal du ha perlene med hjem, koster de imidlertid et sted mellom 5.000 og 9.000 kroner. De er nemlig svært ettertraktede over hele verden. Men bare det å holde de vakre og verdifulle kulene i hendene er en opplevelse i seg selv – og det er virkelig god stemning på båten ute på lagunen. Er du heldig, ser du kanskje også flamingoer og havskilpadder på veien.

Perlefiskeri

Perlefisking.

Musling med perle

Levende koraller.

Muslinger med perler hænger til tørk

Perleøsters.

Perlefiskeri - Muslingen åpnes.
Perle i musling
Perle i musling

Nyt det gode (strand)liv

I Ras Al Khaimah både bor og spiser du virkelig godt! Her er nesten hele verdens kjøkken representert på de mange resortene. Du kan finne alt – kanskje bortsett fra grovbrød... De store hotellkjedene er alle representert på Marjan Island, hvor også de fleste velger å bo. Man bor, bader og spiser på hotellene, som alle ligger langs den 65 kilometer lange sandstranden. Det er selvfølgelig mange store bufférestauranter, men også utallige à la carte-spisesteder hvor du kan finne alt fra lokale spesialiteter til noen av de beste sushirettene jeg har smakt. Hvis du elsker bakverket baklava, kan jeg nesten love deg at du ikke finner bedre enn på meze-restauranten på DoubleTree by Hilton.

Strand i Ras Al Khaimah

Utsikt over stranden på DoubleTree by Hilton Resort & Spa Marjan Island.

sushirestaurant

Sushi-restauranten “Sanchaya” på DoubleTree by Hilton Resort & Spa Marjan Island.

Deilig mat

Lokal meze på “Meze” på DoubleTree by Hilton Resort & Spa Marjan Island.

Baklava

Den populære desserten baklava nytes ofte ved spesielle anledninger.

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har jobbet for Vings søsterselskap Spies siden 2004, og har bodd og jobbet utenlands i mange år. Her deler hun sine beste tips fra steder som Kypros, Thailand og europeiske storbyer.

Vil du lese flere artikler som denne?