Ekspertenes tips

Karneval i Rio og cruise langs

Sør-Amerikas østkyst

Cruise langs Sør-Amerikas østkyst

Å dra på cruise langs østkysten av Sør-Amerika er den perfekte måten å oppleve vakre øyer, strender og storbypuls på en og samme reise. Hvis du timer det riktig kan du også, slik som vi gjorde, avslutte turen med å oppleve det legendariske karnevalet i Rio de Janeiro.

Tekst & foto: Jessica Westberg

Noen av Rios severdigheter

I februar 2020 fløy mannen min og jeg til Brasil, og vi startet reisen med å bo et par netter i Rio de Janeiro på den lange, vakre stranden Copacabana. På kveldene er promenaden fylt med både folk og foodtrucks. Det er også flere koselige strandrestauranter, så her finnes det noe for enhver smak og lommebok. I tillegg er det, overraskende for oss, gode shoppingmuligheter om du våger deg inn i smugene ovenfor stranden.

Vi elsker å prøve lokal mat når vi er ute og reiser. Vi spiste blant annet veldig godt kjøtt på det lille gatekjøkkenet Braseiro, som ligger en gate opp fra stranden. Deilig, lokalt, populært og billig! Det var en jevn strøm av lokale som bestilte mat til take away, men det finnes også noen få stoler der du sitter ved små, enkle bord ute på fortauet.

Et annet tips er den spesielle, litt luksuriøse, og helt fantastisk koselige restauranten Aprazivel. Den ligger oppe i fjellene blant tretoppene, og byr på en utrolig vakker utsikt over et glitrende Rio. Magisk på alle måter!

Hotell med havutsikt

Her kan du bo med havet som nabo

Copa Cabana kveldstid

Det er et myldrende folkeliv langs strandpromenaden på kveldene

Rio fra høyden

Selvfølgelig tok vi en heldagsutflukt for å se alle de klassiske severdighetene i Rio, slik som Kristusstatuen hvor veien opp er en opplevelse i seg selv. Her ser du blant annet en av de største favelaene på den andre siden av dalen. Du får helt en annen forståelse for hvilken utfordring det er, hvor store områder det dreier seg om og ikke minst, hvor mange mennesker som bor der. Det kan være rundt 200.000 mennesker som bor i et enkelt område!

Vi tok også taubanen opp til Sukkertoppen. Dessverre så vi ikke så mye da vi kom til toppen fordi det var overskyet, men turen var allikevel veldig fin med utsikt over hele Rio på veien.

Kristusstatuen

Kristusstatuen

Favela i Rio

En av de største favelaene i Rio

Taubane opp til Sukkertoppen

Taubane opp til Sukkertoppen

Utsikt fra taubanen

Utsikt fra taubanen

Kunsterlige trappetrinn

Vi gikk også i den vakre og fargerike Selarón-trappen, som har blitt utsmykket med keramiske fliser av kunstneren Jorge Selarón. Historien bak er at Selarón selv bodde i nærheten av trappen, og ønsket å ha noe fint å se på. Ryktet om prosjektet hans spredte seg, og folk fra hele verden tok med seg keramiske fliser. Trappen er et ekte livsverk som ble bygget opp over flere år med en veldig hyggelig historie, og med mange detaljer å studere på de 215 trinnene. Trappen forbinder også det livlige distriktet Lapa med den litt roligere og grønnere Santa Teresa.

Detaljrik dekorasjon i Selarón-trappen

Detaljrik dekorasjon på flisene

Selaron-trappen i Rio

Forbindelsen mellom Lapa og Santa Teresa

Velfortjent pause i Selarón-trappen

Velfortjent pause i Selarón-trappen

Vi tok også et kort stopp ved fotballstadionen og på den unike Cathedral of Saint Sebastian, som er bygget som en Maya-pyramide.

Det er mye å se i Rio de Janeiro, og jeg syntes ikke at avstandene var så lange om du reiser rundt med bil/taxi, eller blir med på en arrangert utflukt. Med litt planlegging rekker man mye i løpet av en dag.

Kjølende drikkevogner

Det er en ganske varm opplevelse å ta seg opp og ned til de ulike severdighetene i kuperte Rio. Derfor er det fint at det finnes billige drikkevogner på de fleste gatehjørnene, der du kan kjøpe noe å kjøle deg ned med som vann, brus, kokosnøtter eller øl.

Cruiset

Ilha Grande

Under selve cruiset (som var på 8 dager) gjorde vi flere stopp. Et av disse var på øya Ilha Grande, en sjarmerende øy med en bohemsk hippestemning som minner om Phi Phi på 90-tallet. Her finner du koselige strandrestauranter og vakker natur, og det er ingen asfalt å oppspore. Jeg vil gjerne reise tilbake hit en gang og bli i noen dager.

Vi pleier å dra til en fin strand på egenhånd selv om det er sol- og badestopp på cruiset, men om det er et bystopp, mikser vi mellom å komme oss rundt på egen hånd og å bli med på arrangerte utflukter. Jeg leser meg alltid opp før vi drar om blant annet steder å besøke og hvor mye en taxi eller båt skal koste. Da går det ofte smidigere når du er på plass, og du vet hva som er rimelig å betale.

Vy över Ilha grande
Butiksgata på Ilha Grande
Stranden på Ilha Grande
En drink på stranden
Avkoppling i en solstol på stranden

Ilhabela

Et annet fint stopp på cruiset var øya Ilhabela. Jeg hadde lest om en liten strand som skulle ligge i ca. 30 minutters gangavstand fra havnen, og vi var heldige og fikk den fine, lille stranden nesten helt for oss selv. Vi hadde nok aldri funnet denne stranden om vi ikke hadde lest oss opp på forhånd – noe det var åpenbart at ikke mange andre hadde gjort, da vi var nesten alene til tross for den korte avstanden fra skipet.

Jessica badar på Ilhabela
Stranden på Ilhabela
Skön skugga från palmerna

Montevideo

Det var en merkelig opplevelse å kjøre inn mot havnen til Montevideo i Uruguay. Man seiler nemlig forbi en stor skipskirkegård! Under dette bystoppet tok vi en utflukt på egen hånd der vi gikk rundt i gamlebyen, som er i gangavstand fra skipet. Vi så på fine bygninger og tok en kaffe på en utendørsterrasse hvor vi også benyttet anledningen til å koble oss på wifi-en deres.

Det varierer om wifi er inkludert eller ikke på cruise, nemlig. Oftest er det ikke det, eventuelt i veldig begrenset grad, og det koster ganske mye å kjøpe tjenesten om bord. Derfor er det praktisk å se etter steder med gratis wifi, slik at du kan koble deg til og lese nyheter mens du drikker en kopp kaffe.

Skipskirkegård

Skipskirkegård ved Montevideo

Gamlebyen

Gamlebyen finnes i gangavstand fra skipet

Buenos Aires

I Argentina stoppet vi i Buenos Aires, hvor vi ønsket å se så mye som mulig og derfor dro på en av skipets utflukter. Ikke bare fikk vi sett mye, vi fikk i tillegg et godt historisk innblikk fra guiden på bussen. Høydepunktet var det fargerike, vakre området La Boca. Dette er et gammelt arbeiderklassestrøk der de opprinnelige innbyggerne var italienere. Det sies at det er her tangoen ble født, og den dag i dag danses den i gatene og restaurantene. Vi fikk til og med et par timer på egen hånd i byen, før bussen tok oss med tilbake til skipet.

Färgglada La Boca
Restaurang i La Boca-området
Buenos Aires

Praktiske tips

Noe som er lurt å huske på om du vil være i land lenge og maksimere tiden på et av stoppene, er at det er lurt å bli med på en av skipets utflukter - ved mindre du planlegger å holde deg nærme havnen. Skulle du sitte fast i en trafikkork, eller av en eller annen grunn komme for sent, venter de ikke på deg om du har dratt avgårde på egenhånd. De kan kaste loss uten deg.

Velg lugar med omhu

Jeg anbefaler på det sterkeste å velge en lugar med balkong, det gir deg en helt annen opplevelse. Da slipper du å stresse med å komme deg på dekk når dere kjører inn eller ut av havnene. I stedet kan du ha oversikt fra balkongen din i ro og fred. Mannen min og jeg står også opp i litt ulik tid, så det var koselig å sitte ute med en kopp kaffe og nyte utsikten, eller å bare lese en bok. På mange cruiseskip kan du i tillegg bestille frokost til lugaren din uten ekstra kostnad, og da kan du jo også spise den ute. Koselig!

Et annet herlig øyeblikk er på ettermiddagen når du setter ned på balkongen, nydusjet og i badekåpe, med et glass vin og ser på skipet forlate havnen.

Et siste tips når du skal velge lugar, er å velge lugaren på den siden av skipet som vender mot land i kjøreretningen. Da får du som regel litt mer å se på fra balkongen enn bare havet.

Utsikt fra lugaren

Utsikten fra lugarbalkongen vår

Karnevalet i Rio

Da vi kom tilbake til Rio, hadde det store karnevalet startet. Dette er en årlig tradisjon, og festlighetene varer i fem dager. Tidspunktet er avhengig av når påsken faller, fordi karnevalet finner sted førti dager før påske. Det er både profesjonelle konkurranser og forestillinger på arenaer som man kan kjøpe billetter til, og flere folkefester og prosesjoner i gatene der alle som vil kan danse og ha det gøy sammen.

Vårt opplegg med å rekke å se alle de klassiske severdighetene i Rio før cruiset startet, viste seg å være en god idé. Under karnevalsdagene er nemlig mange av veiene stengt, og folk fester og danser hele natten, så det er ikke lett å komme seg rundt på noen annen måte enn til fots.

De siste nettene våre bodde vi oppe i Santa Teresa-området. Det var helt perfekt å bo litt høyere opp, og med litt roligere beliggenhet enn nede ved stranden, men allikevel med gangavstand til gode restauranter. I Santa Teresa passerte også et av de større karnevalstogene, så da var det bare for oss å hoppe inn i det muntre, syngende og gyngende publikummet, og danse sammen med dem i et par timer. For en festival, blant det morsomste og svetteste vi har gjort!

Hotellet i Santa Teresa

Hotellet i Santa Teresa

Karnevalstog i Santa Teresa

Karnevalstog i Santa Teresa

Jessica i karnevalstoget

Jessica i karnevalstoget

Jessica Westberg

Jessica er en ekte globetrotter - hun har reist til flere steder enn det vi andre bare våger å drømme om. Her deler hun sine opplevelser fra cruise, safarier, skiturer i Alpene og mye annet.