Dohas skyline
Inspirasjon

Få mer ut av mellomlandingen i Doha

De fleste som flyr med Qatar Airways har et stopp i Qatars hovedstad Doha. Mellomlandinger kan være kjedelige og langdryge, men her er det ingen grunn til å sitte og halvsove på flyplassen – du rekker nemlig å se mye av det lille landet på Den arabiske halvøy på kort tid. Dette er noen av tingene du bør du få med deg.

Tekst: Lén Kongerud
Sist oppdatert: 2. november 2023

Basaren Souq Waqif

En souk er en betegnelse som brukes om basarer, markeder og markedskvartaler, og Souq Waqif i Doha er nettopp det. Denne souken kan kalles en forsiktig modernisert utgave av beduinmarkedet fra gamle dager, og er en av Dohas eldste.

I motsetning til vanlige markeder kan prisene være forholdsvis høye her, men det er en opplevelse i seg selv å rusle rundt og se på folkelivet og alt som finnes i bodene og butikkene.

Legger du middagen til restauranten Parisa får du enda en minneverdig opplevelse. I foajeen er du omgitt av glitrende krystallmosaikk og skinnende fliser i gull og turkis, og restauranten prydes av krystallkroner, persiske veggmalerier og myke velourstoler i turkis og gull. Taket er forgylt med gullstjerner, og de små losjene er dekorert med glassmalerier i sterke, klare farger. Midt i rommet står en sildrende fontene med koier – gullkoier, selvfølgelig.

Og prisnivået? Ikke så avskrekkende som du ville trodd på et sted som dette. En hovedrett starter på rundt 200 norske kroner, mens signaturretten – hel lammeskank for to personer – koster rundt 700,–. På Parisa får du rett og slett god mat til en relativt billig penge – i spektakulære omgivelser.

Bod i Souk Waqif

Ta deg tid til å utforske det fascinerende basarområdet Souq Waqif.

Bord på Parisa restaurant

Restauranten Parisa sørger for en interiøropplevelse av de sjeldne – og maten er også god!

Museum of Islamic Art

Fargerike oljelamper, kalligrafikunst, parfymeflasker, forgylte dolker, smykker og stjerneglobuser er bare noe av det du kan se på et av Dohas mest populære museer, Museum of Islamic Art.

MIA huser en bemerkelsesverdig samling med alt fra tekstiler til glasskunst, og har til og med en fullstendig stålrustning for både ridder og hest fra 1500-tallets Tyrkia på utstilling.

Museumskafeen byr på spektakulær utsikt over til bydelen West Bay, og i øverste etasje ligger Alain Ducasses restaurant IDAM – som serverer moderne middelhavsretter med en arabisk vri.

Museum of Islamic Art
Museum of Islamic Art
Museum of Islamic Art

Den kunstige øya The Pearl

Doha omtales gjerne som «Lille Dubai», og følger selvfølgelig i storbyens fotspor med sin egen kunstige øy. På The Pearl ligger blant annet luksushotellet Marsa Malaz Kempinski The Pearl, mange restauranter og fornøyelsesmekkaet Megapolis, hvor du kan teste VR, synge karaoke og spille bowling, for å nevne noe.

The Pearl Doha

Kjøpesenteret Villaggio

Å gå inn på Villaggio i Doha er som å entre en ny verden. Eller rettere sagt, som å komme til en annen verdensdel. Kjøpesenteret er nemlig bygget som en kopi av Venezia, med kanaler, gondoler, broer. italienske husfasader – og blå himmel.

Langs kanalene ligger butikkene på rekke og rad; Massimo Dutti, River Island, Bershka, intimissimi, Lacoste, Mango, Zara – og mange, mange flere. Og det er selvfølgelig mulig med en gondoltur på kanalene.

Som om ikke det var nok har senteret også en egen fornøyelsespark, Gondolania, med skøytebane, pariserhjul, gokart og flere karuseller.

Villaggio kjøpesenter

Venezia? The Venetian? Neida – dette er kjøpesenteret Villagio i Doha.

Villaggio kjøpesenter

Den qatarske ørkenen

Dune bashing i ørkenen sydøst i Qatar er en av de mest populære turistattraksjonene når man besøker Doha, og det er ikke uten grunn. Erfarne sjåfører manøvrer de store jeepene sine over sanddynene i høyt tempo, og det kiler godt i magen hver gang bilen tipper over de høye eggene og sklir nedover fjellveggene av bløt sand.

Tips! Velg en safari som inkluderer et stopp ved den bemerkelsesverdige ørken-innsjøen Khor Al Adaid, hvor du i tillegg til å la deg fascinere av møtet mellom knusktørr ørken og fargesprakende sjø kan se over til Saudi-Arabia. Det tilbys ørkensafarier med forskjellig varighet, og vil du bli ekstra lenge kan du gå for varianten med overnatting i ørkenen. Forbered deg på et fartsfylt eventyr!

Den qatarske ørkenen

Selv erfarne ørkensjåfører kan gå på en smell – her ble en uheldig fører sittende fast på toppen av en sanddyne. Trikset for unngå dette var enkelt: FART!

Den qatarske ørkenen

Innsjøen Khor Al Adaid i ørkenen regnes som grensen mellom Qatar og Saudi-Arabia.

Kjekt å vite om Doha

Doha kan riktignok minne om Dubai, men byen har færre besøkende og regnes som mer konservativt. Det anbefales at både menn og kvinner unngår å kle seg i shorts, gjennomsiktige topper og korte ermer/ermeløse overdeler. Bruk klær som dekker skuldre og knær. På hotellene og resortene kan du kle deg som du vil. Qatarske menn kler seg ofte i thawb, lange kjortler med tilhørende hodetørkler. Kvinnene er kledd i abaya, som dekker kropp og hår.

Valutaen i Qatar er qatarske riyal. Du får kjøpt riyals hos Forex hvis du foretrekker å ordne kontanter på forhånd. Tar du vare på kvitteringen kan du veksle det du eventuelt har igjen når du kommer hjem igjen.

Den enkleste måten å ta seg rundt i Doha på er til fots eller med taxi. De turkise taxiene fra selskapet Karwa har taksameter og er relativt rimelige. Hotellbetjeningen er som regel hjelpsomme i forbindelse med forhåndsbestilling. Karwa har også en egen app for bestilling.

Mange av hotellene ligger i området West Bay. Der finner du blant annet W Hotel Doha, som er svært populært både blant turister og lokalbefolkningen – også blant de som ikke bor på hotellet. W Hotel Doha huser nemlig flere av Dohas beste restauranter, som La Spiga by Paper Moon, Market by Jean-Georges, Wahm og W Cafe. Flere av de beste restaurantene i Doha tilhører hotell. Vær også oppmerksom på at det kun serveres alkohol på hotell med en spesiell sjenkebevilgning, og at det i teorien er forbudt å drikke alkohol og å være beruset offentlig.

Det er noen mindre strender i Doha, men enkelte har bikiniforbud. Velg heller et hotell med en privat strand, som Sharq Village & Spa eller Hilton Salwa Beach Resort & Villas. Å sole seg toppløs er forbudt. Forhør deg gjerne i resepsjonen om hva som gjelder på hotellets strand.