Se hotell (3)

Reiser til Tulum

Lengter du etter en varm og avslappende ferie? Velkommen til strendene og severdighetene i Tulum!
Tulum ligger noen mil sør for Playa del Carmen og sies å ha en av verdens beste strender, men er nok mest kjent for de spektakulære mayaruinene som skuer ut over havet fra en høyde ved stranden. Men det er bare noen av grunnene til å reise til Tulum.

Mayaruiner og herlige strender

Strendene i Tulum begynner like nedenfor mayaruinene og fortsetter deretter sørover, her og der avbrutt av steinete odder som deler kysten inn i flere flotte strandområder med kritthvit sand og asurblått hav. Og det er her man bor, på et av hotellene eller strandhyttene (cabanas) som ligger i frodige omgivelser langs strandpromenaden. Stemningen er akkurat like avslappet som den bare kan bli i Mexico, og selv om det er mye å se og gjøre så er "mañana" et ord du kommer til å lære deg fort. Det samme gjelder kunsten å ta seg en cowboystrekk i hengekøya. Oppe ved hovedgaten, et stykke fra stranden, ligger Pueblo Tulum, en liten landsby med restauranter og butikker. Hit drar man gjerne for å spise godt eller for å se på vakkert og fargerikt mexikansk håndverk.

Koraller og cenoter

Korallrevet utenfor Tulum er et av verdens lengste, med et rikt dyreliv og skjønnhet. Mange av Tulums besøkende kommer hit utelukkende for å dykke ved korallrevet og nyte synet av det. Men det ender alltid med at de oppdager hvor mye det er å se på land også, og da blir ferien bare enda bedre! Inne i jungelen ligger det cenoter der man kan bade og dykke i ferskvann. Ikke langt fra Tulum ligger Sian Ka'an, en naturpark der man kan studere dyre- og planteliv på nært hold. Og hvis du synes at kveldslivet i Tulum blir for rolig kan du ta lokalbussen til Playa del Carmen, der du har mange valgmuligheter til langt ut i de små timer.
Nyttige tips
 • Kombiner flere reisemål
 • Hotell på stranden
 • Milelange strender
 • God windsurfing
 • Lokale restauranter
 • Fredelig
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Tulum

Reisemålet har ingen anmeldelser enda

Strender
Strendene i Tulum begynner rett nedenfor mayaruinene og strekker seg sørover, kun avbrutt av odder og skjær som deler inn kysten i flere fine strender, perfekt for snorklere som vil studere livet under havoverflaten. Sanden er for det meste finkornet, og flere av strendene er ganske langgrunne. Den best besøkte stranden heter Paradise Beach.

Sol og bad i Mexico

Det er ingen overdrivelse å si at strendene langs Mexicos karibiske kyst hører til verdens vakreste: Lange og hvite med finkornet korallsand og turkisskimrende hav. Riviera Mayas kyster tiltrekker seg soldyrkere, familier og sportsutøvere til de badevennlige, velstelte strendene. På noen strender kommer havskilpaddene inn og legger egg i sanden. Vannet holder perfekt badetemperatur hele året, og strendene er beskyttet mot store bølger av korallrevene rett utenfor. På vindfulle dager samler windsurferne seg utenfor revene. Vannet passer fint for snorkling og dykking, selv om øyene Cozumel, Contoy og Isla Mujeres utenfor kysten anses for å være enda bedre.
Fargeskalaen på det klare vannet går i turkise nyanser, med en sikt på opptil 30 meter. Mange strandklubber har egen servering og fasiliteter, men det går alltid an å finne sin egen lille plass. Strendene er statlige og åpne for alle, men man må noen ganger krysse privat område for å komme dit. Langs kysten er det flere eksempler på dette rundt de store hotellene. Noen strender er kun tilgjengelig med båt fra sjøsiden.

Cancun – kjent for sine cenotes

Området rundt Cancun er kjent for sine cenotes, synkehull fylt med vann, som ofte ligger noen kilometer inn på land. De er svært ulike, men alle har klart, litt kaldere vann, og i mange av dem går det an å bade. Men gå aldri ned i en cenote uten tillatelse, da stabiliteten må kontrolleres først. Noen cenotes har stalaktitter og ser ut som grotteåpninger, kilder eller små laguner. De er morsomme å utforske med dykkemaske, selv om antall fisker er begrenset. Om du blir med en autorisert guide er det mulig å dykke og utforske elver og grotter i tilknytning til cenoten.

Kråkeboller og sjøgress på strendene

Kråkeboller og maneter forekommer i perioder på mange strender. Tang og sjøgress kan skylles opp på strendene i store mengder. Dette henger sammen med værforholdene, og er umulig å kunne forutse.
Mat, drikke og uteliv
Tulum har et mindre utvalg av restauranter langs stranden. Oppe i byen ligger det flere små restauranter hvor du kan prøve lokal mat.

Mat og drikke i Mexico

Meksikansk mat er velsmakende, uten å være altfor krydret. Krydder serveres som tilbehør i form av forskjellige sauser (salsa). Det sterkeste krydderet er habanero, en type grønn chili. Mat fra Mexico kan du spise på tacosteder, og i form av husmannskost og spesialiteter fra Yucatan. Matrettene er ofte laget etter gamle oppskrifter som har gått i arv i generasjoner, og inneholder råvarer fra regionen som chaya (trespinat), besk appelsin og achiote (gult krydder med pepperaktig smak).

Typisk meksikansk mat

Den mest typiske matretten er kanskje "cochinita pibil", som er kjøtt marinert i achiotekrydder og besk appelsin. På gatene selges mat pakket inn i bananblad fra store, dampende gryter. Dette er "tamales", laget av maismasse med kjøttfyll.
Innholdet i små gresskarfrø males og brukes i papadzules, en slags tortillas.
Den mest berømte meksikanske retten er nok chili con carne, som er oksekjøtt i sterk chilisaus med masse bønner. Meksikanerne er ikke så gode på kjøtt, så oppsøk heller en av de mange argentinske restaurantene om du har lyst på kjøtt.
Mange kjenner til Tex Mex som er meksikansk mat på amerikansk vis. Men her kan du prøve ekte varer!

Meksikansk husmannskost

Sitronkyllingsuppe, flesk med svarte bønner og puchero er vanlig husmannskost. Puchero ligner på vår lapskaus, men inneholder aromatiske krydder og serveres med limemarinerte reddiker og gul ris som moses sammen til en "puch".

Mais – grunnsteinen i meksikanske matlaging

De dyrket mais i Mexico allerede for 3000 år siden, og mais er fortsatt den viktigste ingrediensen i det meksikansk kjøkken. Her er en oversikt over typiske meksikanske retter. Mange av dem kjenner du kanskje igjen som berikelser i vårt eget kjøkken:
• Tortilla – Tynt, rundt maisbrød. Kan også bakes på hvetemel, "tortilla de harina".
• Tacos – Tortillas fylt med kjøtt av kylling, svin eller storfe.
• Totopes – Harde maistortillas (maischips) som dyppes i ulike sauser.
• Tamales – Kylling eller bønner innbakt i maisdeig og surret inn i bananblader.
• Burrito – Skinke og ost pakket i en tortilla.
• Quesadillas – Tortilla med ost.
• Enchiladas – Rullet og fritert tortillas med forskjellige typer fyll.
• Nachos – Totopes med bønner og smeltet ost.
• Fajitas – Strimlet kylling, svinekjøtt eller reker og grønnsaker som rulles i en tortilla.
• Guacamole – Moset avocado med hakket løk og tomat.

Uvanlige retter

Noen matretter som kanskje vil skjerpe appetitten:
• Pollo en mole – Kylling med saus laget av en lang rekke krydder, urter, chili og kakao.
• Pollo pibil – Kylling laget på mayaindianernes vis. Kyllingen pakkes inn i bananblader sammen med tomat, løk og frøene fra en plante som heter bixa orellana. Frøene gir fra seg en rød farge. Pakken legges i en grop og dekkes med glødende kull. I dag lages retten stort sett hjemme på kjøkkenet.
• Sopa de tortilla – Hønsebuljongsuppe med tortillas, hakkede tomater og avocado. Toppes med litt smeltet ost og fløte.
• Cochinita pibil – Svinekjøtt kokt i sin egen kraft med achiote og presset sitron/appelsin. Achiote er frøene fra bixa orellana.
• Salsa mexicana – Hakkede tomater, løk, chili og koriander. Brukes som smakstilsetter.
• Frijoles – Moste brune bønner, frijoles refritos.
• Ceviche – Marinert skalldyrsalat med løk, tomat og chili.
Tulum er et veldig avslappet reisemål, og utelivet er ikke spesielt omfattende. Det ligger en og annen bar i den lille hotellsonen, hvor du kan ta en øl eller to.
Shopping
Tulum er et lite sted, så her er det ingen store kjøpesentre. I sentrum kan du foreta enkle innkjøp av det du måtte trenge i ferien. Her er det små supermarkeder og butikker som selger hengekøyer, strandklær og lignende. Foretrekker du et større utvalg anbefaler vi en tur til Playa del Carmen eller Cancun.
Sport og trening
Tulum er først og fremst et sted for deg som virkelig vil slappe av i ferien. Her dreier det meste seg om vannsportaktiviteter, med seiling, windsurfing, snorkling og kanskje dykking.

Snorkling

Xpu-ha er en lang og veldig vakker strand med fine snorklemuligheter. Xel-ha er en park hvor du kan leie snorkleutstyr. Her kan du igså bli med på en guidet tur til de beste snorklestedene. Parken har turstier, spennende undervannsgrotter (cenoter), en vakker elv og hengekøyer hvor du kan slappe av i skyggen.
Aktiviteter og severdigheter
I Tulum er det en opplevelse i seg selv å gå langs stranden eller besøke mayaruinene. Vil du oppleve mer anbefaler vi å legge turen om Playa del Carmen.

Akumal – lite sted med vakker strand

Akumal er et lite sted med en veldig vakker strand som passer utmerket for snorkling og dykking.
Den store, og eneste severdigheten i Tulum er mayaruinene ute på klippene ved havet. Hit tar du deg på enklest måte med taxi. Du betaler inngangspenger og går noen hundre meter ned til de skiltede ruinene på et flere hektar stort område omgitt av en imponerende mur. Disse ruinene er blant de best bevarte på hele Yucatanhalvøya, og er derfor et veldig populært utfluktsmål blant både turister og lokalbefolkningen.
Hvordan du tar deg rundt
i Tulum kan du ta deg rundt med taxi og buss, men som regel er det taxi som gjelder. Hotellresepsjonen hjelper deg å bestille. Bussene kjører fra hovedveien ved avkjørselen ned til selve byen, men hit må du finne veien med taxi. Det går også minibusser, såkalte "collectivos", som også går ned til strandveien, men fra et annet sted. Disse går kun noen få ganger i timen.
Fakta

Vår service på reisemålet

Ving har ingen reiseledere eller personale på dette reisemålet.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Vaksinering

Ving anbefaler vaksinasjon mot hepatitt A og B. Ta Twinrix minst 4 uker før avreise, så får du mangeårig beskyttelse mot både hepatitt A og B. Tenk på å vaksinere deg minst 4 uker før du reiser. Se www.vaksinekart.org for mer informasjon.

Lover og lokale skikker

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Karneval

Det årlige karnevalet engasjerer de fleste innbyggerne på Cozumel og i Playa del Carmen. Under karnevalshøytiden, vanligvis 5–7 dager i slutten av februar og i begynnelsen av mars, er det livlig i gatene, og om kveldene spilles det musikk. Noen gater stenges delvis av, noe som kan medføre at transferbussen ikke kan kjøre helt fram til hotellet. Da må alle gjestene selv bære bagasjen sin den siste delen av veien.

Miljøskatt i Mexico

Myndighetene i Mexico krever inn en miljøskatt på overnattinger i Playa del Carmen, Akumal, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres og Cancun. Beløpet er 23–30 MXN pr. rom eller leilighet pr. natt, og betales direkte til hotellet ved innsjekking eller utsjekking.

Valuta og betaling

Pesos (MXN). Amerikanske dollar (USD) er også gangbar valuta. Alle kjente kort aksepteres i stor utstrekning: VISA, MasterCard og American Express. Prisene angis i pesos med et dollartegn. Priser på dykking angis i dollar. Ved kortbetaling regnes pesos ofte om til dollar. Det finnes minibanker mange steder, men de har et maksbeløp på 3000-4000 peso pr. uttak. Vær oppmerksom på at det trekkes en avgift når du betaler med kort på enkelte restauranter og når du tar ut penger i minibank. Avgiften ved uttak varierer fra bank til bank.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Norsk tid –6 timer.

Elektrisitet

110 V. Du trenger adapter hvis apparatet ditt kan omstilles. Hvis ikke må du ha en transformator.

Språk

Spansk, men mange snakker fortsatt noen av de ca. 50 indianerspråkene som fortsatt finnes. På de store reisemålene klarer man seg fint på engelsk.

Øvrig informasjon

Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår.
Fly og transport

Flytid

Ca. 18–22 timer med rutefly fra Oslo, Gardermoen, avhengig av flyselskap og -rute.

Slik reiser du hit

Med Ving kan du reise hele året til Tulum med rutefly, og bli så lenge du vil.

Flyet lander på flyplassen utenfor Cancun.
For å komme deg enklest mulig til hotellet, anbefaler vi at du forhåndsbestiller privat transport. Det kan du gjøre online samtidig med at du bestiller reisen, eller ved å kontakte en reiserådgiver etterpå. All informasjon om hvordan og hvor sjåføren møter deg finner du i reisedokumentene dine. Les mer om transport når du reiser med rutefly.
Vær
 • januar
28°18°
8
Soltimer/dag
25°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • februar
29°18°
8
Soltimer/dag
25°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • mars
30°19°
9
Soltimer/dag
25°
Vanntemperatur
28
Regnfrie dager
 • april
33°21°
7
Soltimer/dag
26°
Vanntemperatur
27
Regnfrie dager
 • mai
33°22°
7
Soltimer/dag
27°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager
 • juni
33°23°
6
Soltimer/dag
27°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • juli
32°23°
6
Soltimer/dag
28°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • august
32°23°
6
Soltimer/dag
28°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • september
32°22°
5
Soltimer/dag
28°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • oktober
31°22°
7
Soltimer/dag
27°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • november
29°18°
8
Soltimer/dag
26°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • desember
28°19°
7
Soltimer/dag
25°
Vanntemperatur
24
Regnfrie dager

Finn reise til Tulum
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.