Se hotell (2)
Den lille byen Gradac ligger lengst sør på Makarska-rivieraen og lokker med lange strender og et av Vings mest populære hotell.
Gradac ligger i den sørlige enden av Makarska-rivieraen, i rimelig avstand fra den betydelig større byen Makarska, med Biokovofjellene på den ene siden og Adriaterhavet på den andre. Gradac er stedet for deg som reiser for å oppleve naturskjønne turer til fots, deilige bad og lange middager med utsikt over strandpromenaden og havet. I Gradac har Ving i flere år hatt noen av sine aller mest fornøyde gjester. Mange velger å reise tilbake til vårt hotell Marco Polo, både én, to og tre ganger.

Bo nær stranden

Med Ving bor du helt nede ved stranden i Gradac. Hotellet heter Marco Polo, og har år etter år kommet med på topp ti-listen over våre mest populære hotell. Her får du ekte kroatisk gjestfrihet, en hjemmekoselig atmosfære og massevis av gode tips og råd til hva du kan fylle Kroatia-ferien din med. Det at hotellet har en av de beste restaurantene i området er heller ikke noe minus, og vil du smake autentisk kroatisk mat er det hit du skal gå.

Strendene i Gradac

Gradac er kjent for sine lange strender, og når man får lyst til å ta et bad, kan man bare følge den milelange strandpromenaden til man finner et sted som passer. Som nesten overalt langs rivieraen består strendene i Gradac av finslipt småstein, som gjør at vannet holder seg krystallklart, også når det blåser litt.

Spis godt i Gradac

Blir man sulten er det et godt utvalg av større og mindre spisesteder, som serverer alt fra kroatiske spesialiteter til pizza og pasta. Når kvelden kommer tennes lysene både inne i byen og langs strandpromenaden, og det er bare å spasere rundt til du finner et sted det frister å spise middag.

Øyhopping og fotturer

Fra Gradac tar det mindre enn to timer å gå opp til toppen av Biokovofjellene bak byen. Det kan være litt anstrengende, men belønningen er fantastisk utsikt over byen og den dalmatiske skjærgården nedenfor. Herfra kan du blant annet se over til Hvar med sine lavendelåkre, og den vakre Peljesac-halvøya. Får du lyst til å besøke noen av øyene i skjærgården, er det bare å gå ned igjen og ta båten til den øya du synes er vakrest.
Nyttige tips
 • Veldig fornøyde gjester
 • Hotell ved stranden
 • Krystallklart vann
 • Rimelig mat og drikke
 • Lokale restauranter
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Gradac

Strender
Gradac er kjent for sine lange, fine strender. Når man får lyst på et bad, trenger man bare følge den milelange strandpromenaden til man finner en strand som faller i smak. Som nesten overalt langs rivieraen består strendene av klipper og rullestein, noe som medfører at vannet er krystallklart, også når det blåser litt. Bader man fra klipper eller strender med store steiner er det lurt å ha badesko, noe som kan kjøpes på de fleste steder. Blir du sulten er det ikke langt til mange større og mindre spisesteder, som serverer alt fra kroatiske spesialiteter til pizza og pasta.
Mat, drikke og uteliv
De fleste restaurantene ligger ved havnen. Det finnes restauranter oppe i høyden også, og her er som regel kvaliteten høyere, men prisnivået behagelig. Kafeer og isbarer finner man alltid nede ved sjøen. Når kvelden kommer tennes lysene både inne i byen og langs strandpromenaden, og det er bare å spasere rundt til man finner det man har lyst på.

Mat og drikke i Kroatia

Kroatia har en lang og rik mattradisjon, der grønnsaker, rotfrukter og bønner er likte viktige råvarer som kjøtt, fisk og skalldyr. Opp gjennom årene har det kroatiske kjøkkenet latt seg inspirere av både Italia, Ungarn og Balkan for øvrig. I Dalmatia er spesielt den italienske påvirkningen merkbar, da nesten alle restauranter har pasta, pizza og hvitløksduftende skalldyr på menyen.

Lunsj serveres vanligvis mellom kl. 11.00 og 15.00, og middag fra ca. kl. 18.00. Kroatene selv spiser gjerne, i likhet med italienerne, sene middager. Restaurantene stenger normalt rundt midnatt. Serviceavgiften på 10 % er som regel inkludert i sluttbeløpet på regningen. Tips er ikke veldig utbredt her, men om du er skikkelig fornøyd settes det selvfølgelig pris på en ekstra slant – normalt 5–10 % av beløpet.

Prisnivået i Dalmatia er fortsatt behagelig. En cappuccino koster sjelden mer enn 8–10 kuna, en øl ca. 15–20 kuna, en pizza ca. 35–50 kuna, og en treretters middag på middels bra restaurant ca. 150 kuna. Porsjonene er sjenerøse og servicen generelt god.

Vil man prøve seg på typisk dalmatisk kokkekunst bør man ta seg til en såkalt «konoba». De beste ligger ofte litt utenfor sentrum, og det er kanskje nødvendig å ta taxi eller kjøre egen bil. Til gjengjeld får man oppleve ekte husmannskost, kjærlig tilberedt i en ekte kroatisk atmosfære. Det er som regel her lokalbefolkningen spiser, og som kjent er det alltid et kvalitetsstempel.

Nesten uansett hvilken restaurant du besøker i Dalmatia finner du pizza, pasta, eller enklere retter til ca. 40 kuna. Når vi har utarbeidet vår prisindeks har vi derfor i stedet gått ut i fra restaurantenes spesialiteter, eller simpelthen de rettene som preger menyen. De fleste restauranter tilbyr både kjøtt- og fiskeretter. For å se en komplett meny må man som regel gå inn i restauranten. Det hører til sjeldenhetene at menyen henger synlig i entreen. Husk at potet, ris, pommes frites og annet tilbehør som regel bestilles separat.

Ser du etter et enkelt og billig måltid, bør du besøke en av de mange pizzeriaene. De ligner i stor grad på italienske pizzeriaer, og ofte tilbyr de også pasta. Er du bare litt småsulten, kan du se om du finner en såkalt «slasticarnice», som er et slags bakeri. Her kan du for eksempel kjøpe deg en «burek» – et ostefylt smørdeigbakverk som er populær på det kroatiske frokostbordet. Andre populære og raske retter er «cecapcici», en slags kebab, «pljeskavica», en hamburger av oksekjøtt, og «ražnjici», et grillspyd med kjøtt og grønnsaker.

Fisk og skalldyr

Både fisk og skalldyr holder meget høy kvalitet i Dalmatia, og går igjen på de fleste menyer i form av en rekke ulike retter. Den orientalske påvirkningen gir seg til kjenne når man ser på kroatenes forkjærlighet for grillet mat, og får du sjansen bør du prøve dalmatisk sjøabbor eller kreps – grillet og servert med en sitronskive og frisk salat.

Olivenolje

I århundrer har olivenolje blitt brukt i matlaging og innen alternativ medisin. I Dalmatia dyrkes oliven, og det milde klimaet og de frodige jordene bidrar til en helt spesiell type olje, som av mange regnes som en av de mest smaksrike og fineste olivenoljene i verden. Olivenoljen får du kjøpt både i matbutikker og suvenirsjapper – da i vakre flasker. Dersom du befinner deg på Hvar eller er på en kjøretur på fastlandet, så se etter små utsalg langs veiene eller på gårdene du passerer – her selges blant annet olivenolje til svært gode priser.

Prsut – lufttørket skinke

«Prsut» er en skinke som ikke bare er viden kjent for sin smak, men også for hvordan den fremstilles – fra hvordan grisene ales opp (med mye kjærlighet!), til hvordan man gnir kjøttet inn med krydder og urter, for så å la det tørke i den friske nordavinden. Erfarne gastronomer har kunnet merke forskjell i smak mellom prsut der grisene har fått skikkelig mat, og typen der grisene har fått kraftfôr. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolje, og er ofte å finne på mange restaurantmenyer – se «Dalmatinska plitica» nedenfor.

Burek

Burek er et lett luftig smørdeigsbrød, som fylles med ulike ingredienser som kjøtt, ost, potet eller eple. Det er et perfekt mellommåltid som selges i de fleste bakerier.

Pljeskavica

Pljeskavica er en slags hamburger av oksekjøtt, blandet med pepperoni. Dette er å regne som mat for folk i farten, på lik linje med pølse i brød på bensinstasjonen hjemme. Retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Cevapcici

Cevapcici er en slags kebab, som serveres med rødløk og en krydderholdig, paprikabasert saus, gjerne akkompagnert av grønnsaker, og ofte servert i pitabrød. Også denne retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Dalmatinska plitica

Denne retten kan på mange måter kalles et kroatisk tapasbord. Her får du en tallerken med oliven, prsut-skinke, fåreost, ofte ansjos og kanskje også fetaost. Litt brød og et glass avkjølt hvitvin er det perfekte tilbehør. Retten er et perfekt valg om man synes det er for varmt til å spise varmmat.

Peka

En bakt rett med kjøtt og grønnsaker som lages i en gryte eller dyp form, som plasseres i glørne av et ildsted. Retten kan også lages med fisk, skalldyr, blekksprut, lam, kalv eller kylling. Potet og løk er obligatoriske ingredienser, men diverse rotfrukter kan også brukes, om man har det tilgjengelig. Ofte må retten forhåndsbestilles hos restaurantene, da den skal koke i flere timer.

Buzzara

Dette er egentlig en tilberedingsmetode som passer for flere ulike typer skalldyr. Buzzara betyr rett og slett at retten er laget på en saus med vin, tomat, krydder og urter. Noen ganger kan man bestille sausen for seg til en pastarett.

Pasticada

Pasticada er en slags kjøttgryte som mange betegner som sursøt. Smaken kommer av at kjøttet får småkoke lenge på lav temperatur, i vin og noen ganger også med svisker.

Mixed grill

Dette tilbudet finnes på de fleste menyer, og opplevelsen kan variere fra akseptabel til himmelsk. Ulike typer kjøtt grilles og serveres på en tallerken sammen med løk, paprikasaus og som regel også pommes frites.

Risotto

Kroatisk risotto skiller seg fra den italienske ved at den er løsere i konsistensen og ikke alltid inneholder ost. Risotto er en utmerket lunsjrett som pleier å komme i flere varianter (vegetar, skalldyr, husets osv.) på de fleste restauranter, og ikke er det dyrt heller.

Drikke

Å oppleve et nytt land handler ikke bare om å reise rundt, men også om å prøve lokal drikke. I Kroatia drikker man gjerne på en «kavana» (kafe) eller «kafic» (kafe/bar), som er å finne i gatene og på torgene rundt omkring. De fleste kafeer åpner mellom kl. 06.00 og 07.00 på morgenen, slik at folk kan få seg en morgenkaffe før de drar på jobb. Vanlig stengetid er rundt kl. 23.00, men i blant også senere på sommerstid. Kafekulturen står sterkt i Kroatia, og prisene er omtrent en fjerdedel av de norske. Det kan være lurt å merke seg at disse kafeene sjelden serverer mat.

Øl

Øl, eller «pivo» som kroatene sier, finnes det mye av, og de fleste nasjonale ølsortene er lys lager. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kjente merker. Tomislav er en mørk øltype. Mange velkjente merker, som Tuborg, Stella Artois, Kaltenberg og Carlsberg produseres på lisens i Kroatia og er lette å få tak i. Bestiller du en «malo pivo», som betyr «liten øl», får du vanligvis servert 30 cl. Ber du om en «veliko pivo» får du en stor øl. Prisene på et glass varierer fra 6–20 kuna, avhengig av størrelse og merke. «Toceno pivo» betyr fatøl og kommer som regel i tre størrelser: 2 dl, 3 dl, eller 0,5 l. To kroatiske ølbaserte drikker er «radla», som er øl blandet med Sprite eller 7Up, og «dizel», som er øl blandet med Coca-Cola.

Vin og sprit

Kroatia har en lang tradisjon for vinproduksjon, og det finnes mye å oppdage og oppleve for alle som setter pris på god vin. Nesten hver eneste region i landet produserer sin egen vin. Noen av de mest kjente merkene er Pošip, Grk og Plavac. Dalmatisk vin får du kjøpt i spesielle «vinotecas», der det er mulig å prøvesmake vinen først. De fleste vinotecas selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet.
Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen får du kjøpt direkte hos produsenten. Kroatene selv vanner gjerne ut vinen litt. Populære vinbaserte drikker «bambus», en blanding av rødvin og cola, og «gemišt», som er hvitvin blandet med kullsyreholdig vann.

Noen lokale spritvarianter er «Sljivovica» (plommebrennevin), «Viljamovka» (pærelikør), «Medovina» (honningbrennevin) og «Maraskino» (kirsebærlikør fra Zadar). «Rakija» er en lokalt brennevin, og hjemmebrente varianter selges rundt omkring.
Utelivet i Gradac er rolig, og består av noen kafeer og barer, samt et utendørs diskotek i gangavstand fra byen. Merk at diskoteket kun har åpent i høysesongen i juli og august.
Shopping
Dalmatisk vin er å få kjøpt i såkalte «vinotecas» – egne butikker der du til og med kan få prøvesmake den vinen du er interessert i. De fleste vinotecas selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og mye mer. Pruting forekommer innimellom på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står oppgitt på prislappen i butikken er den som gjelder. Lufttørket skinke, såkalt «Prsut», er viden kjent for sin smak. Den kan minne om italiensk skinke, men er mye billigere og absolutt verdt å ta med seg hjem. I Baska Voda ligger markedet og de få butikker som finnes samlet rundt havneområdet. I Gradac og Brela er shoppingmulighetene begrenset til noen små mat- og suvenirbutikker.

Shopping i Split-området

Kroatia kan ikke kalles et shoppingparadis, i den forstand at dette ikke er stedet der du finner den nyeste moten til best pris. Kroatene er derimot opptatt av hva de går i og kler seg pent. Klær, sko og vesker er som regel italienske. Mange kjente merkebutikker som Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace finnes i Split og i nærheten av Marmontova, men prisene er ikke mye lavere enn i Norge. Inne i slottet i Split er det en utmerket bokhandel, Algoritam, med et bra utvalg av både engelske pocketbøker og litteratur, samt reisebøker om Kroatia. Enkleste måte å finne frem hit, er å spørre om veien på turistkontoret i byen. I forstedene finnes det flere populære kjøpesentre. Det største heter City Center One. Her finner du det største utvalget og en kino.

Dalmatisk vin

Kroatisk vin er å få kjøpt i spesielle «vinotecas», der du til og med kan få prøvesmake først. En del har egne vinkjennere som kan fortelle deg om vinen, og hjelper deg å finne frem til noe du liker. De fleste «vinotecas» selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet. Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen kjøper du direkte av produsenten, på en av vingårdene i innlandet. På Peristil-plassen i Split, på høyre side om du kommer inn Jernporten, finner du en bra butikk som selger mat/drikke-suvenirer.

Olivenolje

Hvis det er noe Kroatia er kjent for, så er det olivenolje! Det sies at den aller beste oljen kommer fra Tar, ca. ti kilometer nord for Porec, der den har blitt produsert i flere hundre år. Den spesielle Tar-olivenoljen kan du få kjøpt i vanlige matbutikker og i de fleste «vinotecas». Skal du forbi Tar eller omegn kan du selvsagt få kjøpt den der også. Mange steder er det små utsalg langs veien, der man kan stoppe og få en veldig god pris på den hjemmelagede olivenoljen.

Rakija

«Rakija» er en kroatisk variant av det engelskmennene kaller brandy, altså et fruktbasert destillat av druer. Drikken smaksettes ofte med krydder eller urter, og serveres gjerne som en digestif. Rakija produseres på gårder rundt omkring, og selges på de fleste markeder og på utsalg langs veiene. Smak og kvalitet kan variere.

Markeder

Markeder finner du over hele Dalmatia. Her kan du finne alt fra frukt og grønnsaker til klær, sko, håndverk, hjemmelagd olivenolje, biska – en brandy fra Istria, honning og mye annet. Det nærmeste markedet av en viss størrelse ligger i Split, rett ved gamlebyen. Man pleier å si at det man ikke får kjøpt på markedet, det finnes ikke (i hvert fall ikke i Split).

Kunst og kunsthåndverk

Det kunsthåndverket man ser oftest er ulike former for broderier, ofte laget og solgt av gamle, små koner som setter opp improviserte salgsboder der det passer seg. Kunstinteresserte kan også ta seg en tur i palassets kjeller, som er fylt med en rekke suvenirboder. Lengst inne ved trappen opp mot Peristil-plassen holder flere lokale kunstnere til, som selger sine verker til overkommelige priser.

Pruting

Pruting kan forekomme på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står på prislappen er den som gjelder, og det er sjelden noen forsøker å lure turister.

Kravatter – slips

Visste du at kravatten, opphavet til slipset, kom fra Kroatia? Den ble opprinnelig båret som et skjerf rundt halsen, slik at de forskjellige fargene kunne hjelpe til med å skille ulike soldater fra hverandre. Franskmennene kopierte moten allerede på 1600-tallet, og måten man knyttet skjerfet på ble kalt «à la cravat» - i kroatisk stil. Et slips er en utmerket suvenir, men sjekk at det står «Made in Croatia», for å være sikker på at du får den ekte varen.
Sport og trening
Dykking, vannsport, tennis, sykling og fotturer er noen av akvititetene man kan prøve i Gradac.

Fotturer

Fra Gradac tar det mindre enn to timer å gå opp til toppen av Biokovofjellene bak byen. Det krever sitt å komme opp, men den som klarer strabasene belønnes med en fantastisk utsikt over byen og den dalmatiske skjærgården. Herfra kan du skue utover en rekke øyer, blant annet Hvar med sine lavendelåkre og den vakre Peljesac-halvøya.

Rafting

Bli med på en fantastisk naturopplevelse i fjellene: en tre timers raftingtur på Cetinaelven. Området her er en av Kroatias mange nasjonalparker, spesielt kjent for å ha et svært rikt fugleliv.

Selve raftingturen passer for både nybegynnere og erfarne raftere. Underveis får vi også anledning til å bade i elven. Barn kan kun delta sammen med en voksen, og i tillegg er det krav om at barnet kan svømme.
Aktiviteter og severdigheter
Dykking, vannsport, tennis, sykling og fotturer er noen av akvititetene man kan prøve i Gradac.

Øyhopping

Får du lyst til å besøke øya Brac eller den vakre Peljesac-halvøya er det bare å ta en av båtene fra havnen.
Gradac er et reisemål i sørenden av Makarska-rivieraen, med gode kommunikasjonsmuligheter til en rekke severdigheter og til øyene i skjærgården utenfor.

Gamlebyen i Dubrovnik

På 1200-tallet var Dubrovnik en stormakt i denne delen av Middelhavet, og et viktig handelsknutepunkt. Gamlebyen omkranses av bymurer, og å vandre på disse er en severdighet i seg selv. Til tross for at byen ble rammet av et jordskjelv i 1667, klarte mange av byggverkene seg – bymuren er ett av dem. Dubrovnik fikk en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste i 1979. Fra Baška Voda og Makarska kan du reise med rutebuss sørover – en reise som tar bortimot fire timer. Blir du med på en organisert utflukt går det både enklere og raskere, da bussen kjører direkte.

Plitvicesjøene

Nasjonalparken består av 16 små sjøer, som bindes sammen av et nettverk av fosser. I nasjonalparken finner du også grotter, skog og planter – hvorav noen kun finnes nettopp her. Området ble innlemmet på UNESCOs verdensarvliste i 1979.

Trogir

Den vakre byen Trogir ligger ca. 75 kilometer nord for Brela, men bare fem kilometer fra Split lufthavn. Byen kom på UNESCOs verdensarvliste i 1997. Den opprinnelige byen ligger på en en liten øy – en knapp halvkilometer lang og halvparten så bred. Bymuren og mange av husene i sentrum ble oppført under Venezias styre, fra begynnelsen av 1400-tallet og til slutten av 1700-tallet. Den vakre St. Lovros-katedralen fra 1200-tallet er berømt. De vakre dørene og alteratavlene er laget av lokale kunstnere. Om man er interessert i renessansekunst er dette et flott sted å besøke. På nesten alle hus og bygninger i gamlebyen kan man se detaljer fra renessansen.

Sveti Jure og Biokovofjellene

Biokovofjellene rager 1762 meter over havet, og er en del av det vakre bakgrunnsteppet til Makarska-rivieraen. Oppe i fjellet ligger det et natturreservat som ble opprettet i 1981. Her lever 30 arter med pattedyr og det vokser mer enn 1500 ulike plantearter her. Det er praktfull utsikt, og det er mulig å ta seg opp til den høyeste fjelltoppen, Sveti Jure (St. Josef). Kroatias høyestliggende bilvei går hele veien opp til toppen av fjellet på 1762 meter over havet. Veien opp er smal og svingete, men utsikten som venter på toppen er uslåelig.
Dersom du har leiebil, finner du veien opp til Biokovos topp ved å svinge opp fra sørsiden av Makarska, forbi en stor matbutikk. Det arrangeres også turer til Biokovo. Spør etter dette hos det lokale reisebyrået. Turen er ca. 40 kilometer.

Omiš

Det er drøyt syv mil fra Gradac til den idylliske og severdige piratbyen Omiš. Dette var en viktig base for sjørøvere i Adriaterhavet i flere hundre år. Deler av byen, som i dag har drøyt 6000 innbyggere, kan dateres tilbake til 1500-tallet. Her finner du et interessant marked og mange vakre, gamle bygninger – blant annet festningen Fortica, med fin utsikt over Omiš og Cetinaelven. Man kan leie en båt om man ønsker å ta en tur på elven. Det koster 70–100 kuna per time. Det er også mulig å bli med på noen timers elvecruise. Det koster 20–40 kuna.

Imotski

Om du vil utforske livet på andre siden av Biokovofjellene, kan det være verdt å ta turen til byen Imotski. Dersom du har leiebil kjører du fra Brela og Baška Voda mot Split. Etter Brela forlater du kystveien og svinger inn i landet, for så å holde litt mot høyre i retning fjellene. Etter hvert ser du skilting mot Imotski. Turen er ca. 50 kilometer, og når du er vel fremme venter de berømte og spesielle sjøene – en blå og en rød. Disse ble sannsynligvis dannet av enorme synkehull, som deretter ble fylt med vann og ble til 200 meter dype innsjøer. Det er ikke mange turister i Imotski, så trafikkork behøver du ikke bekymre deg for. Reisen fra Brela eller Baška Voda til Imotski tar ca. én time med bil.

Krka-fossen

I den nydelige nasjonalparken Krka ligger fossen med samme navn, som har hele 17 ulike løp gjennom terrenget.

Stari Grad på øya Hvar

Området ble kolonisert på 300-tallet f.Kr. av sjøfarere fra den greske øya Pharos, som kom hit og ga stedet samme navn. Området har fått stå nesten urørt siden den gang, og mye av landbruket – med olivenlunder og vingårder – stammer fra den greske invasjonen. Også mange bygninger, severdigheter, vannledninger og annet er relativt godt bevart den dag i dag. Man kan lett gjenkjenne den typiske antikke geometriske oppdelingen av marken. Starogradska Polje er det aller best bevarte antikke greske området i hele Middelhavet.

St. Jakob-katedralen i Sibenik

St. Jakobs-katedralen byr på en særegen blanding av gotisk byggestil og renessansestil. Den ble oppført i perioden 1431–1535, og kjennetegnes av sin unike steinkuppel og de mange grimaseansiktene som dekorerer katedralens utside. Katedralen kom med på UNESCOs verdensarvliste i 2000.

Gamlebyen i Trogir

Gamlebyen i Trogir er mer enn 2000 år gammel og ligger på en liten øy mellom fastlandet og øya Ciovo, ca. fem kilometer fra Split lufthavn. Trogir kom med på UNESCOs verdensarvliste i 1997.

Diocletanius' palass og middelalderens Split

Mange av de gamle bygningene i den gamle bykjernen stammer fra sen romertid, selv om den imponerende katedralen ikke er en av disse – den ble bygget på 1500-tallet. Hele gamlebyen i Split er et av verdens største og best bevarte monumenter fra romertiden. Denne storslagne severdigheten kom på UNESCOs verdensarvliste i 1979.
Utflukter
Dubrovnik – dagstur
Dubrovnik – dagstur
Bli med til vakre Dubrovnik og kjenn historiens vingeslag på en heldagsutflukt med mystikk og store severdigheter. Mat og drikke er ikke inkludert. Husk å ta med pass!
Les mer om utflukten
Hvordan du tar deg rundt
Det er gode bussforbindelser mellom turistdestinasjonene langs kysten og Split. Mellom småbyene tar man taxi.

Buss

Busstilbudet i Dalmatia er i all hovedsak både pålitelig og punktlig, selv om det ute på øyene kan virke litt sporadisk noen ganger. Til storbyer som Zagreb og Dubrovnik, og også til visse turiststeder (for eksempel Makarska), er det fint å reise med buss. Vil man derimot ta seg en tur på kveldstid, kanskje til en «konoba» litt utenfor byen, må man regne med å måtte bruke taxi eller egen bil. Det samme gjelder mange av de mindre byene i innlandet.

Taxi

Det er aldri noe problem å få bestilt en taxi, enten du befinner deg på hotellet, en restaurant eller andre steder. Taxisjåførene er ærlige, trivelige og pålitelige. Man pruter ikke på prisene, og man kan i all hovedsak stole på taksameteret.

Sykling

Sykling er et flott transportalternativ ute på øyene. Det finnes fine sykkelveier ut til badeplassene som ligger litt utenfor bykjernene. Spør på ditt hotell etter nærmeste sykkelutleie.

Båt

Det finnes gode båtforbindelser, både lokalt og internasjonalt. I tillegg er det et bredt spekter av organiserte båtutflukter. Aller mest populære er de såkalte «fish picnics», som tilbys både i Jelsa, Hvar og i Baska Voda. Du har også heldagsturer med forskjellig opplegg, for eksempel et besøk til Zlatni Rat.

Split er utgangspunktet for det meste av båttrafikk ut til de mange øyene. Vil du reise direkte fra en øy til en annen, er mulighetene ofte begrenset, og det kan være vanskelig å reise frem og tilbake samme dag. Det største rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med rutetabeller og prisinformasjon: www.jadrolinija.hr

Motorsykkel og moped

På grunn av den økte trafikken sommerstid, anbefaler vi ikke leie av motorsykkel eller moped. Tohjulinger er derimot et veldig vanlig transportmiddel for kroatene selv. Velger du likevel å leie, eller skal sitte på med noen, så spør etter hjelm. I Kroatia er nemlig ikke dette selvsagt.
Fakta

Vår service på reisemålet

I perioden mai–september kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon og på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller kanskje bare vil ha tips eller gode råd. Reiser du med charter møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Lover og lokale skikker

Du er selv ansvarlig for kjennskap til nasjonal lovgivning og regler i landet du besøker. Du kan lese om dette på ambassadenes hjemmesider og på UDs landsider.

Hotellskatt i Kroatia

Hotellgjester i Kroatia betaler en skatt på ca. 10 kuna pr. person og natt. Reiser du med charter (faste reiselengder på 1 til 4 uker) er hotellskatten inkludert i prisen, og du trenger altså ikke å betale den på hotellet. Reiser du med rutefly (fleksibel reiselengde) betaler du skatten direkte til hotellet, enten ved ankomst eller ved avreise.

Valuta og betaling

Kroatiske kuna (HRK). Det er minibanker i Gradac.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Ingen tidsforskjell

Elektrisitet

Samme som i Norge. 220 volt.

Språk

Kroatisk. De fleste som jobber i turistnæringen snakker også tysk og engelsk.

Øvrig informasjon

Det er mange bakker, nivåforskjeller og trapper på samtlige reisemål. Roligere tempo i mai, juni og september, men i høysesong (juli og august) er tempoet høyere og utvalget av restauranter, barer og kafeer større. Mye trafikk på veiene i juli og august, da mange tyskere og italienere kommer hit med bil. Har du batteridrevne apparater med deg på reisen til Kroatia, bør du ved hjemreisen ta ut batteriene og legge dem i håndbagasjen pga. flyplassens sikkerhetsreglement. Vekkerklokken, reiseradioen, barbermaskinen osv. kan du pakke ned i kofferten du skal sjekke inn på flyplassen i Split. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv. Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår.
Fly og transport

Flytid

Ca. 2 timer og 50 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Ving tilbyr charterreiser til Gradac i sommerhalvåret.

Flyet lander på Splits flyplass.
Med Vings busstransport kommer du deg enkelt og trygt til hotellet ditt i Gradac. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling. Reisetiden fra Splits flyplass til hotellet er ca. 2,5 time (ca. 120 km), men avhenger av trafikk, antall hotellstopp og hvorvidt sjåføren kjører kystveien eller motorveien. I høysesong er det ikke uvanlig at transporttiden blir betydelig lengre pga. trafikksituasjonen. Ruten sjåføren velger bestemmes av lokale forhold. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport.
Vær
 • januar
10°5°
3
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • februar
11°5°
4
Soltimer/dag
12°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • mars
14°7°
6
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • april
18°11°
7
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • mai
23°16°
8
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • juni
27°19°
10
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • juli
30°22°
11
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • august
30°22°
10
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • september
26°19°
8
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • oktober
20°14°
6
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • november
15°10°
4
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • desember
12°7°
3
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager

Finn reise til Gradac
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.