Se hotell (4)

Reiser til Livadia

Livadia er stedet du velger om du lengter etter en reise med mye soling og bading i neste urørt natur.

Hvis du drømmer om en virkelig avslappende ferie i et nærmest urørt gresk miljø, er Tilos din øy. Denne lille, sjarmerende øya ligger mellom Rhodos og Kos og er bare et par mil lang og noen kilometer bred. Og det bor knapt 500 mennesker her.

Livadia på Tilos

Tilos er en vakker øy med flere fine små strender, som du finner via turstier. Her slapper du av og nyter stillheten og nærheten til naturen. Vannet rundt øya er rent og krystallklart, og du kan finne din favorittstrand og være helt for deg selv.

Menneskene er veldig gjestfrie og maten på tavernaene er noe av det beste du kan få i Hellas. På Tilos er det ikke så mange turister ennå. Øya har ingen flyplass, så feriegjestene reiser hit med båt fra Rhodos. De fleste av de få hotellene på øya ligger i landsbyen Livadia, som ligger ved en fin strand. Livadia er også øyas havn.

Kombiner med Rhodos

Hvorfor ikke oppleve to forskjellige øyer på reisen? Med Ving kan du bestille reiser hvor du kan kombinere Tilos og Rhodos, med en uke på hver øy. Et forslag er å begynne med en uke i livlige Rhodos by før du reiser over til Tilos for en avslappende uke med store naturopplevelser og herlig badeliv.

Fotturer i vakker natur

Den lille hovedstaden Megalo Chorio ligger oppe i fjellene. Det går en buss mellom landsbyene, og i høysesong går den også til et par av de større strendene. Liker du å gå på tur har du kommet til riktig sted. Her er det mange fristende turstier av varierende vanskelighetsgrad. Floraen er rik, og det er fuglelivet også - takket være at jakt er forbudt på øya.

Nyttige tips
 • Kombiner to øyer
 • Stille og rolig
 • Fine strender
 • Lokale restauranter
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Livadia

Reisemålet har ingen anmeldelser enda

Vær
 • januar
15°7°
4
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • februar
16°8°
5
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • mars
17°9°
6
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • april
21°12°
8
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • mai
25°15°
10
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
25
Regnfrie dager
 • juni
30°19°
11
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
27
Regnfrie dager
 • juli
32°21°
12
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
29
Regnfrie dager
 • august
33°22°
12
Soltimer/dag
25°
Vanntemperatur
28
Regnfrie dager
 • september
29°19°
10
Soltimer/dag
25°
Vanntemperatur
28
Regnfrie dager
 • oktober
25°15°
7
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
26
Regnfrie dager
 • november
21°12°
6
Soltimer/dag
20°
Vanntemperatur
23
Regnfrie dager
 • desember
17°9°
4
Soltimer/dag
18°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
Strender
Tilos har vakre klipper og mange fine stein- og grusstrender spredt rundt på øya. Det er ikke tilbud om vannsport på strendene her. Det er tavernaer ved noen av strendene.

Livadiabukten – rolig steinstrand med klart vann

Fin steinstrand rett nedenfor hotellområdet i Livadiabukten. Den er ikke så bred, men nesten en kilometer lang og lokker med krystallklart vann. Stranden er perfekt for snorkling og svømming, men vi anbefaler badesko på grunn av steiner.

Eristosbukten – lang og vakker grusstrand

Eristosbukten er en sand- og grusstrand med steinbunn. Hit går det det lokalbuss, og det er en av grekernes egne favorittstrender. Det ligger et par tavernaer her.

Strender på Rhodos

Rhodos er et utmerket reisemål for deg som ønsker et godt utvalg av strender. Det er en del vind på vestkysten, noe som gjør de svale strendene i området populære i sommermånedene. De fleste av Rhodos' mest kjente strender ligger langs østkysten.

Ixia – stort utvalg av strandaktiviteter

Ixia er en steinstrand mellom Kritika og Trianda. Ved stranden er det mulig å drive med aktiviteter som windsurfing, jetski, og vannski.

Triandabukten – populær strand for windsurfing

Triandabukten ligger på vestkysten utenfor småbyene Ixia og Ialyssos. Området er populært blant windsurfere på grunn av vindkastene.

Kallithea Springs – vakkert omgitt av klipper

Den populære stranden i Kallithea er omgitt av klipper. Det er utplassert solsenger på klippene, og stiger gir lett tilgang til vannet.

Oasis, Thassos, St. Nicolas – klippestrender med særpreg

Disse tre klippestrendene ligger mellom Kallithea og Faliraki, ca. to kilometer fra Sunwing Kallithea Beach. Her er det solsenger på klippene og en taverna på hver strand.

Faliraki – en paradisstrand

Faliraki er en herlig, lang sandstrand som er både langgrunn og badevennlig. Området har et stort utvalg av vannsport. Like ved Hotell Esperides ligger det et stort badeland med vannsklier, kafeer, restauranter og butikker.

Antony Quinn – herlig strand for snorkling

En liten strand som egner seg godt for snorkling. Stranden er brukt som location i flere store filminnspillinger.

Tsambika – vakker sandstrand

Fin sandstrand på østkysten, ca. 30 kilometer fra Rhodos by. Stranden er langgrunn og det er ingen strøm eller bølger. Det er to kilometer å gå fra der lokalbussen stopper.

Golden Beach – bortgjemt paradisstrand

Golden Beach er vanskelig å komme til, men er kjent som en av de vakreste strendene på Rhodos.

Haraki/Agathi – rolig strand

Beskrevet av mange som en rolig strand. Mindre restauranter i nærområdet serverer småretter.

Lindos – herlig sandstrand

Nedenfor Lindos ligger en vik med to herlige sandstrender. Bak åsen ligger det en annen, delvis beskyttet vik med fine bademuligheter.

Pefkos – strender med variasjon

I Pefkos kan du velge mellom en lang sandstrand og små, trivelige badeviker.

Kiotari – rolig steinstrand

Denne steinstranden strekker seg sørover fra Kiotari. Stranden anbefales for deg som liker fredelige omgivelser, spesielt i høysesongen.

Prassonissi – strand med campingmuligheter

Prassonissi ligger på sørspissen av øya, og er et paradis for windsurfere. Her kan du tydelig oppleve forskjellene på tidevannet. Det ligger en campingplass ved stranden.

Afandou – rolig strand med klart vann

Afandou ligger sør for Faliraki-stranden, og har blitt kjent som en roligere strand. Stranden er seks kilometer lang, så det er enkelt å finne et sted hvor du kan være for deg selv. Stranden passer fint for snorkling.
Fly og transport

Flytid

Ca. 4 timer fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Du kan reise til Tilos med Vings charterfly i sommersesongen (april–oktober). Flyet lander på den internasjonale flyplassen på Rhodos, og derfra tar man ferge til Tilos.
Flyet lander på Rhodos. Transport mellom flyplass og hotellet er inkludert (både buss- og båttransport). Vings reiseleder hjelper deg å finne riktig buss. Bussturen til Kamiros Skala tar ca. 1 time. Ventetid før båten går (samt på flyplassen, avhengig av når flyet ditt lander) kan forekomme. Båten går ca. kl. 18.00, og fra Kamiros Skala till Tilos tar det ca. 2,5 timer (ingen reiseleder om bord). I havnen på Tilos møtes du av hotellansatte.

Ved hjemreise går båten fra Tilos til Rhodos kl. 06.00 om morgenen. Går flyet på kvelden, tilbringes dagen på egen hånd i Rhodos by. Bagasjen kan oppbevares på et hotell der. Rom for dagen kan leies ved ledig plass på hotellet og betales direkte til dem. Mer informasjon om hjemreisen finner du i velkomstmaterialet som deles ut ved ankomst.

Avhengig av vær og vind, innstilte turer og andre uforutsette endringer i båttrafikken kan det noen få ganger, spesielt i lavsesong, bli en forsinket eller lengre båtreise til Tilos. I så fall kan overnatting(er) på Rhodos forekomme på utreise, hjemreise eller begge deler. Les mer om transport her.
Mat, drikke og natteliv
Tavernaer (små restauranter) er det mange av i Livadia. Alle holder høy kvalitet og service. Mange av ingrediensene er lokale, og maten kan klassifiseres som økologisk. Kjøtt og grillretter er klassisk mat i Hellas. Det samme gjelder fisk, men fisk er som regel et dyrere alternativ.

Mat og drikke på Rhodos

Det er ikke uvanlig med sen lunsj i Hellas. På noen restauranter kan det være lurt å bestille bord på forhånd, men på de fleste stedene kan dere komme uten å reservere. I Rhodos by er det et stort utvalg av restauranter og tavernaer, både i den nye og den gamle delen. Et restaurantmåltid starter vanligvis med meze – småretter. Her er det verdt å prøve fritert eller grillet blekksprut, små friterte marides (fisk), friterte symireker, fritert bakaliaro (saltfisk) med skordalia (hvitløksdipp) og friterte revitokefkedes (små kikertboller).

Til hovedrett serveres ofte grillet paidaki (lam), hjemmelaget moussaka (grateng av aubergin, kjøttsaus, poteter og hvit saus), pastitsio (makaronirett) eller giouvetsi (grateng med kjøtt og pasta). Til dessert serveres ofte sesongens frukt.

Rhodos-viner

Vin fra Rhodos har gjennom årene blitt tildelt priser og fått god omtale. Det finnes flere vinprodusenter på øya, som Emery og Cair. Viner fra Rhodos lages på druesortene mandilari og athiri som kun finnes på Rhodos og i Frankrike.
Tilos er et rolig område med et begrenset natteliv. Her er det kun noen få barer.
Om du foretrekker et aktivt natteliv er det Rhodos by som er stedet. Den store bargaten heter Orfanidou, og der ligger barene tett i tett. Utelivet på Rhodos er hektisk og lokker til seg mange mennesker. Kvelden begynner ofte tidlig og rundes først av når sola går opp. Om sommeren går strandfester av stabelen i nærheten av Rhodos by. De pleier å starte rundt midnatt, og det er transport fra Rhodos by.
Shopping
Det er begrensede shoppingmuligheter på Tilos. Øya har en håndfull butikker med et begrenset utvalg av enkle suvenirer, postkort og utstyr for snorkling. Om du vil handle i butikker anbefaler vi en tur til Rhodos by.

Shopping på Rhodos

De beste shoppingmulighetene finner du i Rhodos by. Den store handlegaten Ethnarchou Makario ligger ved Kypros-plassen. Det er også en del mindre gågater i nærheten med massevis av små butikker. En annen stor handlegate, Sokrates, ligger i gamlebyen. Her finner du vanlige butikker side om side med suvenirbutikker. Her kan du prute, spesielt på gull og lær. Prisene på klær er vanligvis høyere enn i Norge. Sko kan man imidlertid finne til lavere priser enn hjemme. Det er spesielt populært å kjøpe sandaler.

Butikker

Offisielle åpningstider er kl. 08.30-13.30, og de fleste dager også kl. 17.00-21.00 (sesongavhengig). På større steder holder mange butikker åpent lenger.

Markeder i Rhodos by

Et av de mest populære markedene i Rhodos by heter Agios Dimitris og holdes ved kirkegården. Ved Diagoras-stadion er det også et marked som er verdt å besøke. Her finner du grønnsaker, frukt, fisk, klær, sko, stoffer, tepper o.l.

Keramikk

Keramikk finner du overalt, men de beste prisene og fine håndmalte varer får du ved å handle på verkstedene utenfor Rhodos by. Det går mange utflukter til disse keramikkverkstedene.

Gull og sølv

Det er et stort utvalg av gull og sølv. Prisene er lavere enn hjemme, men sørg for å handle med seriøse gullsmeder. Alt gull skal være stemplet 585 for 14 karat og 750 for 18 karat.

Olivenolje

Mye rimeligere enn i Norge, ca. 4 euro pr. liter.

Fåreost

Fåreost – feta – er også verdt å ta med seg hjem. Kiloprisen ligger på ca. 3-6 euro avhengig av type og kvalitet.
Aktiviteter og severdigheter
Det er et begrenset utvalg av utflukter med lokale arrangører, som f.eks. fotturer og båtturer.

Fotturer

Tilos er som skapt for fotturer. Mange smale stier og spor strekker seg over øya som en gang hadde et rikt jordbruk. Landskapet er vakkert med rikt plante- og dyreliv. Øyboerne er opptatt av å verne naturen, og det har i mange år vært jaktforbud. Øya er ikke utbygd, og utenfor stiene finner du mange uberørte steder.

Livadia - Lethra

(Ca. fem kilometer eller 45 minutter hver vei). Den letteste fotturen, og med fantastisk utsikt. Start ved posthuset, ta andre vei til venstre etter kafeen. Her passere du noen steintrapper. På veien til høyre er det et skilt mot Lethra. Følg skiltingen til du kommer til en vei hvor du tar til høyre. Gå rundt svingen til du kommer til en metallgrind. Husk å lukke den etter deg – ellers blir stedet invadert av geiter!

Fortsett rett fram til du kommer til et eseltråkk
.... Herfra har du flott utsikt mot kysten av Tyrkia og Livadia. Fortsett rett fram til du ser Red Beach like innenfor den lille Eseløya. Se etter varder på høyre side av stien, de viser veien ned til Red Beach. Denne delen av ruten er litt vanskelig, så følg med på skiltene. Ikke bli overrasket om de andre badegjestene på stranden ikke har klær på seg.

Når du skal videre til Lethra tar du samme sti som før, og etter en kort stund ser du Lethra foran deg. Fortsett til du ser et skilt på høyre side som viser veien til stranden. Veien dit er svingete. Selve stranden har bare ett tre, men om du vil ha skygge er det flere trær lengre bort. Det beste stedet å bade er på den høyre siden. Det er steinbunn, og se opp for kråkeboller.

Livadia - Tholos Beach

Ca. tre timer. Følg stien langs foten av høyden bak hotell Irini. Etter en stund passerer du en liten militærleir og en kirkegård på venstre side. Fortsett til du kommer til en grind. Husk å stenge den etter deg slik at stedet ikke blir invadert av geiter!

Gå videre til du kommer til en asfaltert vei, ta til høyre og se etter en sti på høyre side. Den er merket med rød farge, men kan være vanskelig å få øye på. Følg de røde merkene opp til toppen hvor du kan ta en pause på en trestubbe
.... Hovedstien fortsetter til venstre. Følg ikke den, men ta i stedet en mindre sti ned mot vannet. Du passerer en liten grusvei som også er merket med rødt. Følg stien til du kommer til et stort framspring av stein. Denne delen av fotturen er morsom! Bare sørg for å følge de røde merkene. Om du går riktig vei kommer du ned til stranden.

Husk på å ta med deg mye drikkevann! Det er nesten ingen skygge på stranden, men vannet er herlig og du har sannsynligvis stranden for deg selv.

Livadia - Eristos Beach

(Ca. 20 kilometer). Det er to veier å gå til Eristos Beach fra Livadia, den lette og den vanskelige. Vi begynner med den lette! Gå opp bakken og ut av sentrum. Bare fortsett å gå! Etter bakketoppen går det forsiktig nedover, og på høyre side ser du pimpsteinsklippene. Fortsett å gå. Du følger en rød ravine på venstre side. Etter en stund ser du noen gamle kirker og en høy sypress til venstre. Her er grotten hvor de fant skjeletter av dvergelefanter.... Ved grotten er det et amfiteater, og hver sommer er det utgravinger som fører til stadig nye funn.

Fortsett å gå, og du kommer snart til utkanten av Megalo Horio. På venstre side er det en militærleir – alle greske menn må utføre militærtjeneste, noe de vanligvis gjør på sin hjemøy. Følg veien rundt til venstre og du passerer den nye skolen på venstre side. Etter en stund kommer du til et T-kryss. Ta til venstre og følg veien gjennom jordbrukslandskapet ned til stranden. Den venstre delen av stranden er tilholdssted for mange nudister. Ved dagens slutt kan du ta bussen tilbake.

Den vanskelige veien? Følg den samme ruten som over til du kommer til pimpsteinsklippene. Ved klippene er det et stort tre på høyre side og midt i mot begynnelsen på en ravine. Følg stien ned til bunnen, den blir brattere og smalere jo lengre ned du kommer. Fortsett til du kommer til en liten vei. Kryss veien og fortsett nedover på stien. Følg kanten av et reservoar. Du vil se noen drivhus på venstre side, men ikke gå så langt ned. Følg den brede stien til du kommer til et kryss hvor tre stier møtes. Ta den venstre eller den midterste stien ned til stranden. Vel fremme ved Eristos Beach finner du to tavernaer hvor du kan få noe å spise og drikke.

Livadia - Agios Pavlos

(Kort fottur – ca. fire kilometer tur/retur). En tur uten de helt store naturopplevelser, men enkel og hyggelig tur i veldig vakkert fjellterreng til Agios Pavlos (St. Paul). Med ansiktet mot havet begynner du å gå til høyre, forbi Sofias taverna og Eleni Beach hotell. Ved den lille steinkirken Agios Yiorgos (St. George) tar du til venstre på grusveien innover øya. Etter ca. 400 meter er veien asfaltert et stykke og svinger til venstre. Ikke bry deg om stiene på høyre side (de er stort sett parallelle med veien vi går). Etter ytterligere 400 meter er det en sti til venstre, men ta ikke av her, følg hovedveien. Etter 500 - 600 meter deler veien seg – den ene svinger tilbake i en krapp høyresving og fortsetter i svinger oppover fjellsiden hvor Agriosikia-borgen ligger.

Megalo Horio - Skafi Beach

(Ca. to timer) Ta bussen eller gå til Megalo Horio. Gå gjennom byen, forbi supermarkedet og følg veien til venstre. Du vil se veien som går til borgen. Følg denne stien til du kommer til et stort vannreservoar, like ved dette står det et lite kapell. Ta til høyre rett før kapellet og følg et smalt geitetråkk, som etter ca. ti minutter møter på den store stien igjen. Følg denne stien mot ravinen. Men en gang du får øye på stranden skal du se etter det eneste treet på venstre hånd. Når du kommer opp i høyde med det tar du av til venstre. Gå ikke ravinen, men følg stien til stranden forbi den store grå bygningen. På stranden finner du en herlig bukt på høyre side.

Bowling

På Rhodos finnes det flere bowlinghaller, f.eks. i Faliraki.

Gokart

Om du går lei av stranden kan du ta turen til gokartbanen i Rhodos by. Her arrangeres det konkurranser for små og store grupper.

Surfing

Rhodos byr på gode surfemuligheter for aktive feriegjester. På vestkysten kan du f.eks. dra til strendene i Ixia og Ialyssos. Ved sørkysten ligger halvøya Prassonissi som omtales som et surfeparadis. Her kan du ta surfeundervisning og leie utstyr.

Tennis

På Rhodos har mange av de store hotellene tennisbaner som kan leies av alle. Rhodos tennisklubb ligger like ved havet nord for Mandrakihavnen.

Livadia

Livadia er porten til øya siden det er her havnen ligger. Stedet ligger ca. syv kilometer øst for hovedstaden Megalo Horio og har ca. 150 innbyggere. Byen ble grunnlagt i 1930 i en grønn dal og har siden vært øyas økonomiske sentrum. Ved sjøen ligger det tradisjonelle hus side om side med leiligheter og villaer. En av øyas severdigheter er 1400-tallsborgen Agriosykia på en høyde over byen. Herfra er det fantastisk utsikt over havet. Et tips i Livadia er å besøke kirken Agios Nikolaos med sitt vakkert malte interiør. Agios Nikolaos er sjømennenes helgen og derfor en veldig viktig helgen på våre transferdager!

Megalo Horio

Hovedstaden på Tilos heter Megalo Horio og har ca. 200 innbyggere. Den ble anlagt tidlig på 1800-tallet da øyboerne hadde kommet over sin frykt for pirater. I rådhuset i Horio finnes det en liten samling av arkeologiske funn fra stedet. Utstillingen er en interessant severdighet, for her vises blant annet funnet av en dvergelefant som levde på Tilos. Ikke langt fra byen ligger den fantastiske stranden Eristos.

Mikro Horio

Øyas gamle hovedstad ble grunnlagt på 1400-tallet av Johannitterridderne og ble fraflyttet på 1960-tallet da innbyggerne slo seg ned i Livadia. Det krangles fortsatt om hvem som var den siste til å forlate stedet. I dag ligger øyas eneste nattklubb her. Nattklubben spiller hovedsaklig gresk musikk og har blitt en stor suksess og trekker til seg mennesker i alle aldre. Andre severdigheter i Mikro Horio er f.eks. den lille borgen og kirken Agia Zoni fra 1700-tallet med sine vakre murmalerier.

Ridderborgen

Et must på Tilos er ridderborgen i Megalo Horio. Borgen er en etterlevning fra Det østromerske riket, og her er det ruiner av et eldre Akropolis og to avbildninger av Apollo og Athena. Kirken er viet erkeengelen Mikael. I området rundt borgen bodde øyas første innbyggere. Utsikten fra borgen over havet er spesielt vakker, særlig i solnedgangen. Det går en bratt bakke uten skygge opp fra stranden, så vi anbefaler å legge turen til tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Turen tar ca. 45 minutter hver vei.

Mikaelkirken

I Megalo Horio ligger Mikaelkirken, også kjent som Taxiarchis. Den ble bygget over stedet for et tempel fra antikken. Kirken rommer en rekke sølvikoner, et trepodium, en trone og et alter fra 900-tallet. Husk at du må være ordentlig påkledd når du besøker kirker i Hellas.

Agios Pandeleimonas-klosteret

Klosteret er viet øyas egen helgen og er et sted du bare må besøke. Det ligger på øyas nordvestre side omgitt av sypresser og platantrær. Klosteret ble bygget på 1480-tallet og rommer soveceller, gjestehus, lagerrom og et tårn. Det merkelige ikonet i kirken er fra 1700-tallet. Omgivelsene er steinete, og det sies at de store sypressene har stått her siden 1800-tallet. Agios Pandeleimon feires i Megalo Horio 25-27 juli.

Panagia Politissa-klosteret

Dette klosteret ligger i nærheten av Livadia og Mikro Horio på et sted hvor det er funnet en gravplass fra 200-tallet f.Kr. Klosteret ble bygget i 1879. Panagia Politissa feires i Livadia 23. august og mange pilegrimer kommer fra Rhodos for å delta.

Harkadio eller Arkadigrotten

Dette området ligger i nærheten av Megalo Horio. Det er kjent for de viktige funnene fra 1971 av skjelettrester av dvergelefanter. Funnet er utstilt på museum i Athen, men en liten del av samlingen kan også studeres på Palaeontological Collection of Megalo Horio. Det er ikke lov å gå inn i grotten, men arkeologer som jobber der kan tillate noen interesserte å besøke stedet. Like ved grotten er det et amfiteater fra antikken som brukes til teater-, sang- og danseforestillinger. Still deg opp midt i teateret og prøv den utrolige akustikken!

Agios Andonis (San Antonio)

Et annet sted du må besøke på Tilos er fiskelandsby Agios Andonis. Det sies at i havet utenfor landsbyen ligger en gravplass fra antikken, og fra stranden kan du fortsatt se gamle graver utgravd i klippene. Det blåser ofte på denne siden av øya, men når det er vindstille er det fint å bade her.
Hvordan du tar deg rundt
Det er mulig å leie bil på Tilos. Prisene avhenger av om det er lav- eller høysesong. Det er bare én bensinstasjon på øya, og den ligger langs veien mellom Livadia og Megalo Horio, ca. fem minutter fra Livadia på venstre side.
Det er en rekke bilutleiefirmaer på Rhodos. En leiebilavtale kan være komplisert. For å gjøre det lettere for våre kunder har Ving i årevis samarbeidet med Avis. Avis tilbyr nye, gode biler og fremfor alt bra forsikringer.

Kom til oss om du trenger hjelp med leiebil, så kontakter vi Avis. Bilen leveres til ditt hotell den dagen du ønsker det. Når bilen skal leveres tilbake legger du bare bilnøklene i resepsjonen. Du betaler direkte til Avis med bankkort eller kontanter. Om du betaler med kontanter må du betale et depositum. Én dags bilutleie gjelder i 24 timer.

Vings reiseledere kan gi deg mer informasjon om bilutleie og priser. Vi hjelper deg selvsagt med tips om utflukter slik at du får det optimale ut av leiebilen. For å leie bil hos Avis må du være minst 21 år.

Buss

Det går lokalbuss flere ganger daglig fra Livadia til Megalo Chorio, Agios Andonis og Eristos. Bussholdeplassen ligger ved torget, og rutetabell og priser finner du på en oppslagstavle på torget. Endringer i rutetabellen kan skje på kort varsel, men den er likevel ganske pålitelig. På søndager i høysesongen kjører bussen også til klosteret Agios Pandeleimonas hvor den ofte stopper en time før den kjører tilbake. Møt gjerne tidlig opp for å få plass, tiden er angitt på torget. Hør for sikkerhets skyld med bussjåføren om når han tenker å kjøre tilbake, da tiden kan variere fra dag til dag.

Taxi

Det er bare én taxi på øya. Holdeplassen ligger på torget, og her finner du en oppslagstavle med faste priser. Taxisjåføren heter Niko, og både han og kona er pålitelige.

Moped

Moped eller motorsykkel anbefales ikke å leie da de fleste er i dårlig stand. Kontrollér nøye om du likevel velger å leie. Husk at i Hellas må du ha førerkort for motorsykkel for alle motordrevne transportmidler på to hjul.

Båt

Du kan ikke leie båt på Tilos, men det går noen arrangerte båtturer i høysesongen juli - august.

Slik kommer du deg rundt på Rhodos

Det er enkelt å reise rundt på Rhodos. Det er et godt nettverk av lokale bussforbindelser, og veiene er velholdte. Fra Mandrakihavnen går det en del båtturer.

Båt

Alle badebåter går fra Mandrakihavnen og går langs østkysten. Du kan reise til f. eks. hovedstaden Athen eller Marmaris i Tyrkia med de større ferjene som går fra Commercial Harbour.

Buss

Rhodos har et velfungerende bussnett med avganger flere ganger i timen mellom de fleste stedene. I Rhodos by går bussene fra Mandrakihavnen, fra Rimini Square for reiser østover og fra Averof Street for reiser vestover. Bussene i Rhodos by og på Ialyssos-kysten er blå, på de andre deler av øya er de orange. Langs hovedveien mellom Ixia og Rhodos by og mellom Lardos, Pefkos og Lindos er det holdeplasser. Hør med oss om aktuelle busstider, eller spør på turistinformasjonen eller busstasjonen.

Taxi

Taxiene i Rhodos by kjører på taksameter eller med faste priser. Utenfor bykjernen gjelder den offisielle prislisten, men den kan ofte forhandles. Om du har bestilt taxi på forhånd må du betale en henteavgift. På Rhodos er det enklest å praie en ledig taxi på gaten, eller gå til en taxiholdeplass. Her finner du prisliste med faste priser. Husk at de fleste taxiene ikke tar kort, kun kontant.

Moped og sykkel

Moped- og sykkelutleiefirmaer er det mange av, f.eks. Moto Pilot i Rhodos by på Kritis 12, en tverrgate til bargaten. Ekstra forsikring er ikke inkludert i prisen, men bør kjøpes i tillegg. Da er du dekket ved trafikkulykker, tyveri av kjøretøyet og personskader. Hjelm er obligatorisk, og er gratis å låne.
Fakta

Vår service

I perioden april–oktober kan du nå oss døgnet rundt på vår servicetelefon, SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller bare vil ha tips og gode råd. Reiser du med charter, møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer deg på riktig buss hvis du har bestilt transport.

En bærekraftig reise

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om vårt bærekraftsarbeid på Bærekraftig ferie med Ving. Ving har i tillegg gjennom mange år aktivt støttet organisasjonen ECPAT i deres arbeid mot seksuell utnyttelse av barn.

Pass og visum

For norske statsborgere må passet være gyldig under hele oppholdet. Norske statsborgere trenger ikke visum til Hellas. For mer informasjon ta kontakt med Hellas' ambassade på tlf. 22 44 27 28. www.mfa.gr/oslo

For norske statsborgere som er født utenfor Norge kan andre regler gjelde. Vær klar over at du kan bli nektet innreise med nødpass/ødelagt pass, og at visum kan kreves ved mellomlandinger. Vennligst ta kontakt med ambassaden for mer informasjon. Ving er ikke ansvarlig for feilaktige handlinger som kan føre til at du nektes innreise til Hellas.

Lover og lokale skikker

Besøkende gjøres oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler, samt særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Hotellskatt Hellas

Greske myndigheter har innført en skatt på hotellovernattinger. Skatten varierer i henhold til offisiell hotell- og leilighetsklassifisering og lengden på oppholdet. Den betales direkte til hotellet ved innsjekking. Legg merke til at Vings klassifisering av hotell og leiligheter kan variere fra den offisielle, som er grunnlaget for størrelsen på skatten.

1–2 stjerne(r): 0,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
3 stjerner: 1,50 euro pr. rom/leilighet pr. natt
4 stjerner: 3,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt
5 stjerner: 4,00 euro pr. rom/leilighet pr. natt

Valuta og betaling

Euro (EUR). Bank og minibank.

Tidsforskjell

Norsk tid +1 time

Elektrisitet

220 V.

Språk

Hellas: Gresk. Albania: Albansk

Øvrig informasjon

Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser etc.
Reise med barn

Å reise med barn til Rhodos

Rhodos er veldig barnevennlig og et fint feriemål for barnefamilier. Grekerne er gjestfrie og veldig barnekjære, slik at du kan ta med barna overalt.

Maten på restaurantene

Mange tavernaer og restauranter på Rhodos har barnemenyer.

Barnemat og bleier

Barnemat og bleier kan kjøpes i de fleste store matbutikker og på velassorterte apotek. Utvalget av barnemat på glass er noe mindre enn her hjemme.

Lekeplasser

Mange hotell har sine egne lekeplasser. Det er en del offentlige lekeplasser i sentrum av Rhodos by.

Shopping

Barneklær er relativt dyre i Hellas, men det er mange fine butikker med merkeklær av god kvalitet.

Barnestoler

De fleste hotell har barnestoler, men de kan være vanskelig å finne på restauranter og tavernaer.
Finn reisen din til Livadia