Inspirasjon

Themis' 10 Rhodos-tips

En reise til Rhodos byr på mer enn «bare» sol, bad, strender og spisesteder. Den greske favorittøya byr også på en rekke severdigheter og bortgjemte gullkorn – særlig utenfor turisttråkket.

Themis Kriara kjenner Rhodos bedre enn de fleste. Hun er hotelldirektør på Vings umåtelig populære Sunwing Kallithea Beach. Da hun vokste opp tilbrakte hun hver eneste sommer på Rhodos, og i voksen alder ble lengselen så stor at hun slo seg ned her for godt. Vi har tatt en prat med henne og fått hennes ti beste Rhodos-tips. Enda flere tips får du hvis du bor på Sunwing og har flaks nok til at du møter Themis med sitt store smil på vei fra A til Å.

Bild på Themis Kriara

Themis er direktør på Sunwing Resort Kallithea Beach og elsker Rhodos.

1. Lindos

Har du ikke besøkt Lindos har du ikke besøkt Rhodos! De hvitkalkede husene er selve symbolet på Hellas, og på de små spisestedene og tavernaene kan du spise fantastisk mat sammen med grekerne som bor i den lille byen. Lindos har også en fantastisk sandstrand, omgitt av vakre St.Paul’s Bay. Gå heller ikke glipp av festningen og tempelrestene på akropolishøyden. Her har du fantastisk utsikt, og du ser alle takbarer og restauranter i nærheten. Velg deg et par for lunsj eller en kveldsdrink, og nyt den unike atmosfæren og energien som råder her.

Lindos

Ikke gå glipp av postkortvakre Lindos på Rhodos.

2. Fotturer i fjellet

Få med deg Rhodos’ tre fjell: Attaviros, Akramatis og Profitis Ilias. Alle tre har mange fine turstier, alle enkle å finne og med tydelige markeringer. Det finnes en sti for alle, du trenger (heldigvis) ikke å være fjellklatrer for å finne en som passer deg.

Fjellene på Rhodos

En utsikt verdt å svette for.

3. Smaksopplevelser

En av mine absolutte favorittrestauranter er Paraga i landsbyen Apollona. Her får du tradisjonell gresk mat på sitt beste! Sørg for å være skikkelig sulten når du slår deg ned ved bordet, for så fort du har prøvd noen av rettene på menyen kommer du til å ville prøve flere… Eieren Yannis jobbet som kokk på Sunwings restaurant for noen år siden, og han vet nøyaktig hva som faller i smak hos nordiske gjester. Er du glad i fisk og skalldyr anbefaler jeg Koza’s ved Stegna-stranden. Fantastiske smaker servert på unikt vis.

Smaksopplevelser på Rhodos

Ah, det greske kjøkkenet! Får du vann i munnen?

Färsk fisk

4. Prasonisi

Helt sør på Rhodos ligger Prasonisi, en liten øy som ved lavvann blir til en halvøy. Med sitt grunne vann på den ene siden er stranden perfekt for barnefamilier. Og ettersom det ofte blåser på den andre siden har Prasonisi også blitt et favorittsted for wind- og kitesurfere fra hele verden.

Windsurfing

Prasonisi – strender for både familier og våghalser.

5. Gamlebyen

Okei, jeg vet at nesten ingen turister går glipp av Rhodos’ gamleby og ridderborgen fra middelalderen, men jeg vil at du virkelig går deg vill i de skjønne gatene og utforsker torgene. Uansett hvor du går, så kommer du til å oppdage noe nytt rundt hvert hjørne. Små tavernaer, blomsterkledde vegger, idylliske småtorg, butikker med kunsthåndverk – så mye fint! Og ettersom gamlebyen er omgitt av mur er det ingen fare for at du går deg helt vill og ikke finner veien ut igjen!

Rhodos gamla stad

Gå deg vill i de små, sjarmerende gatene i Rhodos' gamleby.

Rhodos gamleby, utsikt mot havet

6. Strender og grotter

Archangelos (Archaggelos på gresk) er en liten by på Rhodos' østkyst. Her ligger den herlige stranden Grande Blue med fantastiske grotter som du kan snorkle ved. Archangelos' gamleby er også verdt et besøk.

Snorkling

Utforsk livet under overflaten på Rhodos.

7. Filerimos

Omtrent 15 km utenfor Rhodos by ligger Mount Filermos. Hit reiser jeg ofte for å nyte naturen og roen, og for å kjenne historiens vingeslag. Her er det nemlig mange etterlevninger fra svunne tider. Når du går langs den gamle veien opp mot Filermos egne Akropolis kan du se restene av et tempel reist til ære for Zevs og Athene. På toppen ligger en vakker kirke tilegnet jomfru Maria, bygget av tempelridderne på 1400-tallet. Her er det også et stort kors som man kan klatre på, med inskripsjoner som skildrer Jesus’ lidelser og død. Og utsikten, da. Den slår det meste.

8. Seven Springs

Vil du ha en naturopplevelse utover det vanlige skal du dra til Seven Springs, ca. to mil sørøst for Rhodos by. Det er et nesten ukjent lite paradis, og det er veldig få turister her. Påfugler, små fossefall, krystallklare kilder, broer, tunneler, dammer og uvanlige fisker er bare noe av det som venter deg her. Men husk å ta med deg en genser, for det er ofte litt kjøligere her enn på resten av øya. Gå ikke glipp av spaserturen gjennom den 180 meter lange tunnelen som leder til en fantastisk vakker blågrønn innsjø, med et minst like vakkert fossefall.

Seven Springs

Seven Springs – en unik og eventyrlig opplevelse på Rhodos.

9. Tsambika

Det er to grunner til at jeg reiser til Tsambika. Den ene er den hvitkalkede, bysantiske kirken som kalles Tsambika-klosteret. Den ligger høyst opp på en fjellknaus med helt fantastisk utsikt! Inne i kirken er det blant annet et ikon av jomfru Maria som er veldig viktig for lokalbefolkningen. Den andre grunnen er selvfølgelig den gylne, finkornede stranden – den er utvilsomt en av Rhodos’ fineste.

Tsambika Beach, Rhodos

Tsambika – et av Themis' favorittsteder.

10. Landsbyer

Det er så mange herlige småbyer og landsbyer på denne øya at jeg knapt vet hvor jeg skal begynne. Noen av mine personlige favoritter er Siana, Embona, Apollona, Salakos og Monolithos. Hvis du er på Rhodos i slutten av juli må du dra til skogen ved klosteret St. Silas, like ved den lille byen jeg bor i. Der bygger lokalbefolkningen bambushytter og arrangerer store grillfester, og samtidig er det hestekappløp og andre arrangementer.

Monolithos på Rhodos

Monolithos. Det ekte Hellas finner du i småbyene på Rhodos.

Stopp meg gjerne for en prat og enda flere tips hvis du bor på Sunwing Resort Kallithea Beach.

Themis Kriara

Vil du lese flere artikler som denne?