Strender
Sandstranden her er ca. fem kilometer lang og fortsetter bortenfor Playa Dorada. Solsenger og parasoller står til hotellgjestenes disposisjon. Den dominikanske republikk har en kystlinje med over 500 kilometer med fine strender. Du kan velge mellom de større strendene, eller din egen lille paradisstrand hvor du kan nyte roen og lyden av bølgene. Slike små strender finner du langs kysten bortenfor hotellene og turiststedene. Strendene her er som regel langgrunne, med klart og rent vann.

Sosua Beach – fine snorklemuligheter

Takket være den myke sanden og det klare vannet er Sosua Beach en veldig populær strand. Området er fint å snorkle i, og det ligger et korallrev kun 30 meter fra strandkanten.

Cabarete – den beste surfestranden

Den livilige byen Cabarete har en seks kilometer lang sandstrand. Stranden er populær blant de litt yngre badegjestene, og har et godt rykte blant windsurfere og kitesurfere på grunn av de gunstige vindforholdene.

Playa Grande – paradisstrand

Sandstranden Playa Grande er mer enn 1,5 kilometer lang og ligger i tropiske og eksotiske omgivelser. Dra også til strendene lenger øst, ved Las Terrenas og El Portillo i Samana. Her er det kilometervis med vakre strender.
Mat, drikke og uteliv
Alle hotell i Playa Dorada er All Inclusive-hotell med egne restauranter for hotellets gjester. Det er flere restauranter og barer i kjøpesenteret Playa Dorada Plaza.

Mat og drikke i Den dominikanske republikk

Den rike blandingen av forskjellige kulturer i Den dominikanske republikk har påvirket landets kjøkken. Med spanske, afrikanske og franske påvirkninger har "comida-criolla" oppstått – en smaksrik, enkelt tilberedt og mildt krydret mat.

Kjøtt og fisk

Kjøtt er den viktigste matkilden på øya. Svine- og storfekjøtt, kylling og geitekjøtt brukes ofte i matlagingen. Fisk og skalldyr anses som delikatesser, og serveres på mange restauranter. Blåskjell, reker og hummer er populære skalldyr. Det finnes mange lokale retter, og en av de mest populære er Sancocho, som består av ris, bønner og kjøtt. Grillet svinekjøtt og kylling med friterte bananer er også vanlig.

Krydder

Mange av øyas kryddersorter er hentet rett fra naturen, som oregano og rød pepper. Til tross for tilgangen på krydder er ikke det dominikanske kjøkkenet kjent for sterk mat. Krydder fra øya er praktiske og fine suvenirer, og kan kjøpes for en billig penge.

Frukt

Den dominikanske republikk er som et enormt drivhus, med mange forskjellige frukter. Du har tilgang på fersk frukt hele året, og prisene er lave. Så om du er glad i frukt har du havnet i paradis! Prøv ferske og eksotiske frukter som ananas, papaya, mango og kokosnøtt. De mer vanlige fruktene som banan og melon smaker ekstra godt når de er ordentlig solmodne som her.

Grønnsaker

Grønnsaker er hovedingrediensen i maten, og brukes både i salater og varmretter. De vanligste grønnsakene er grønn salat eller kål med tomater, løk, ris, agurk og ofte avocado. Det er vanlig med poteter og den spesielle matlagingsbananen platano, som brukes som tilbehør til hovedretter. Prøv fritert, stekt eller kokt platano – det er en av nasjonalrettene.

Ris

Det ligger små risåkre nesten overalt på øya. Ris er en viktig matkilde for dominikanerne, og utgjør litt over en fjerdedel av de fattiges matinntak.

Rom

Rom er Karibias nasjonaldrikk. Før i tiden var det bare sjømenn, pirater og machomenn som drakk rom, men i de senere år har populariteten økt blant alle.

Rom er et brennevin laget av biprodukter fra sukkerproduksjon, som melasse (rårørsukker) og sukkerroesaft, som er gjæret og destillert. Hvilken type rom som prosessen resulterer i avhenger av hvor mye vann som brukes og hvor lenge og hvordan den lagres.

Det finnes tre typer rom: Hvit, gylden og añejo.

Ron Blanco – hvit rom
Dette er den vanligste typen rom; lys , tørr og destillert med høy alkoholprosent.

Ron Dorado – gylden rom
Destillert til en lavere alkoholprosent, noe som gir en fyldigere smak og aroma.

Ron Añejo
En spesielt utvalgt og fin rom. Golden Rom (en type Añejo) lagres på trefat i flere år for å oppnå den rette smaken. Denne typen rom har den rikeste smaken og kan sammenlignes med konjakk.

De tre mest kjente og vanligste merkene i Den dominikanske republikk er "de tre B'ene": Brugal, Bermudez og Barceló. De kan kjøpes på alle gatehjørner, og om du vil smake varene, selges disse merkene i de fleste barer.

Øl

Det er mange ølmerker på øya. Den mest kjente heter Presidente. Andre populære lokale ølmerker er Quisqueya og Bohemia. Du kan også kjøpe importert øl som mexikanske Corona og Budweiser fra USA.

Vin

De fleste vinene som selges her kommer fra Spania, Chile, Argentina, Frankrike og USA. De importerte vinene er vanligvis dyrere enn de lokale. Lokale viner produseres i veldig liten skala på enkelte små vingårder ute på landsbygda.

Mama Juana er en lokal drink som lages av rom, rødvin og honning og noen "hemmelige" ingerdienser. Dette er en ekte lokal spesialitet og en særegen smaksopplevelse.

Lokale spesialiteter

La bandera dominicana: Kjøtt eller kylling med ris og bønner.
Sancocho: En fyldig kjøttstuing.
Quipe. Kjøttboller stekt i olje.
Chicharrones de pollo: Panerte kyllingbiter, serveres overalt i små kiosker langs veikanten.
Frito verde: Friterte bananskiver.
Majarete: En søt, kremet maispudding smaksatt med kokosmelk, vanilje og kanel.

Drikkepenger

På restaurantregningen legges det ofte til en moms på 16%. Det er vanlig å gi 10% i driks.
Det ligger noen små barer på Playa Dorada Plaza. Om du er på jakt etter et livligere uteliv anbefaler vi en tur til Puerto Plata. Det tar ca. fem minutter med taxi eller buss fra Playa Dorada til Puerto Plata.
Shopping
Det er begrensede handlemuligheter i Playa Dorada. Utvalget består av noen butikker hvor du kan kjøpe håndverk som treskulpturer og malerier. Hotellene har bare suvenirbutikker.

Puerto Plata

I nærmeste større by, Puerto Plata, er det bedre shoppingmuligheter. Her ligger det flere store varehus og mang små butikker som selger sko, klær og suvenirer. Det største kjøpesenteret i Puerto Plata, La Sirenas, ligger i begynnelsen av Malecongaten. Andre stor varehus er Tienda Jimenez, som også selger klær, og Tropical, som er en større dagligvarebutikk. Romprodusenten Brugal har en fabrikk i Puerto Plata hvor du kan prøvesmake rom.

Santiago

Santiago er et handleparadis for lokalbefolkningen på nordkysten. Byen har mange store kjøpesentre, og det største er Nacional som har et bredt vareutvalg. I sentrum av byen er det mange små butikker. Den mest populære gaten heter Calle del Sol.

Santo Domingo

Det største butikkutvalget i Santo Domingo finner du på Calle del Conde, Calle Duarte og Calle Mella. På Calle Mella ligger Mercado Modelo, et populært håndverkssenter. Hovedstaden har selvsagt mange store kjøpesentre hvor de selger alt mulig. Noen eksempler er Blue Mall, Acropolis, Nacional, Plaza Criolla og Galerias Comerciales.

Rav

Verdens kanskje fineste rav finnes i Den dominikanske republikk. De beste forretningene å kjøpe rav ligger i Santo Domingo og Puerto Plata.

Larimar

Turkis halvedelsten som kun finnes på øya Hispaniola.

Malerier

Kunst fra Haiti regnes som den beste i hele Karibia. Se opp for dårlige etterlikninger.

Keramikk

De ansiktsløse dukkene, "muñecas sin rosotros", symboliserer nasjonens multietniske befolkning.

Radartrommer

Brukes i voodoo-seremonier og er eksotiske suvenirer.

Sigarer

Håndrullede sigarer kan kjøpes for en rimelig penge.
Aktiviteter og severdigheter
De aktiviteter det er tilbud om i Playa Dorada dreiser seg selvsagt mye om vannsport som seiling, snorkling, dykking og windsurfing. Det er også muligheter for tennis. Playa Dorada har en golfbane av god standard.

Windsurfing og kitesurfing

På stranden i Playa Dorada ligger det vannsportsentre som leier ut surfebrett. Den beste stranden for windsurfing er likevel den i Cabarete, som er klassifisert som en av verdens ti beste strender for windsurfing og kitesurfing.

Naturreservat

I Den dominikanske republikk er det flere naturparker man kan besøke. På turer til naturreservater skal en guide alltid være med, og det samme gjelder fotturer i fjellene.

Baseball

Baseball er landets nasjonalsport. Landet har seks lag i den dominikanske liga, og sesongen varer fra oktober til februar.

Golf

Det ligger 21 golfbaner i Den dominikanske republikk, og kortest vei er det til 18-hullsbanene Playa Dorada Golf Course og Playa Grande Golf Course.

Lokale høytider

Påskeuken "Semana santa" er landets viktigste høytid og faller i 2019 på perioden 13.4–20.4 (langfredag 19.4). Da er det veldig travelt på alle feriesteder, og mange av Vings utflukter innstilles. Vannsport med motor er forbudt, og vannsport uten motor kan være helt eller delvis forbudt i påskeuken.

Festivaler og karneval

Forskjellige festivaler og helligdager avløser hverandre året rundt i Den dominikanske republikk. Blant de mest populære er merengue-festivalene i Santo Domingo og Puerto Plata. I tillegg til all dansingen foregår det mye annet som håndverksutstillinger, sportskonkurranser og opptredener av lokalbefolkningen.

Jazzfestival
Hvert år arrangeres det en populær jazzfestival i Cabarete, "Dominican Republic Jazz Festival", som er kjent i hele Karibia.

Jule- og nyttårshelgen
Julen er også her en familiehøytid. De spiser julemiddagen hjemme, og etterpå går de ut og danser. Nyttårsfeiringen er en veldig løssluppen fest. All Inclusive-hotellene pynter med vakre dekorasjoner, og det arrangeres jule- og nyttårsmiddager med ulike program.

Karneval
Karnevalet i Den dominikanske republikk går av stabelen i februar. Det er en fin anledning for å se landets mange tradisjonelle folkedrakter. Ute på reisemålene merkes ikke dette så mye, men inne i Puerto Plata er det liv og røre på strandgaten Malecon hver helg i februar. Karnevalet når sitt høydepunkt på uavhengighetsdagen 27. februar. Det hører alltid opptog, kostymer og mye moro med karnevalet. Det største karnevalet er i byen La Vega, ca. 25 kilometer fra Puerto Plata i retning Santo Domingo.
Det er mer å finne på i Den dominikanske republikk enn bare å nyte solen og badelivet. Her følger noen tips om severdigheter det kan være verdt å få med seg under oppholdet på øya.

Santo Domingo

Kolonibyen Santo Domingo er landets hovedstad, og ligger ca. fire timer med buss fra Puerto Plata. Her er det mye å se, for eksempel hjemmet til Christopher Columbus, den eldste katedralen i Amerika, den første steinlagte gaten, Calle los Damas, og gågaten Calle El Conde.

Santiago

Santiago er den nest største byen i Den dominikanske republikk, og ligger ca. en time med buss fra Puerto Plata. I Santiago kan du blant annet besøke Museo Histórico Fortaleza San Luis, eller det historiske museet San Luis Fort Museum, som i diktatortiden 1930–1961 ble brukt som fengsel. Du kan besøke Monumento a los Héroes de la Restauración, et stort monument omgitt av en park som er veldig populær blant lokalbefolkningen.

Puerto Plata

Puerto Plata by og den gamle bydelen med de fargerike, viktorianske trehusene er verdt et besøk. Her ligger San Felipe-katedralen og San Felipe-fortet ved Malecons strandgate. Puerto Plata har en taubane som tar deg opp til toppen av fjellet Isabela de Torres. Vi anbefaler også et besøk til Brugals romfabrikk og ravmuseet.
Hvordan du tar deg rundt
Å reise rundt i Den dominikanske republikk er en opplevelse du ikke bør gå glipp av. Det er en fin måte å møte lokalbefolkningen og få et innblikk i deres hverdag. Vi anbefaler ikke å leie bil, da trafikken er veldig travel.

Lokalbuss

Fra byporten i Puerto Dorada går lokalbussene, voladora eller guagua, til Puerto Plata på dagtid. I disse varebilene sitter passasjerene som sild i tønne, og det finnes ingen rutetabeller eller holdeplasser. Du stopper dem ved å vinke på dem i veikanten.

Taxi

Taxiene er beige og ser helt like ut over hele øya. De er statlige, og de fleste kjører på taksameter. Det er likevel vanlig å avtale prisen på forhånd. De største hotellene har egne biler utenfor resepsjonen, hvor du også finner prislisten. Det er en taxistasjon i Sousa sentrum. Avtal prisen før du setter deg inn i taxien, spesielt når du skal på lengre turer.
De billigere "carro publico" (vanlig taxi) er personbiler, men de fungerer som lokalbusser. De har ingen holdeplasser, du bare stopper dem på hovedveien. Disse bilene har et skilt på taket hvor det står "Transporte" og hvilken rute bilen kjører. Bilen kjører nå det er nok passasjerer, og prisen bestemmes ut i fra antall passasjerer.

Modedtaxi

Mopedtaxi, eller Motoconchos som de kalles lokalt, er et populært transportmiddel. Vi vil ikke anbefale det på grunn av dårlig sikkerhet. Du vil erfare at det fungerer som transport for hele familien, både barn og voksne. Om du likevel bestemmer deg for å prøve bør du avtale prisen på forhånd og ikke betal før dere er fremme. Pass på at sjåføren kjører deg dit du ønsker.

Fly

Det er mulig å fly med selskapet Vol Air mellom de større byene Santo Domingo, Punta Cana og Puerto Plata.

Metro og Caribe Tours

Disse luftkondisjonerte lokalbussene har god service om bord og passer for litt lengre reiser, som for eksempel til Santo Domingo. Det er busstasjon i alle større byer. Turen fra Puerto Plata til Santo Domingo tar ca. fire timer.
Fakta

Vår service på reisemålet

Ving har ingen reiseledere eller personale på dette reisemålet.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Vaksinering

Ingen obligatoriske vaksinasjonskrav, men Ving anbefaler vaksinasjon mot hepatitt A og B. Det finnes en vaksine som gir mangeårig beskyttelse mot både hepatitt A og B. Husk å vaksinere deg minst 4 uker før avreise. Mer informasjon på: http://www.reisemedisin.no. For å beskytte seg mot mygg og andre insekter anbefaler vi myggmiddel og lyse klær med lange ermer og bein.

Lover og lokale skikker

I landet du skal besøke finnes det nasjonale lover, og det kan også være lokale regler og særegne skikker som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å ta rede på hva som gjelder i ditt ferieland. For å unngå ubehagelige overraskelser i løpet av reisen anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd.

Valuta og betaling

Dominikanske pesos (DOP). American Express, Mastercard, VISA, USD.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Sommertid: Norsk tid –6 timer. Vintertid: –5 timer.

Elektrisitet

110 V. Adapter er nødvendig for lading av mobil osv. For apparater som krever 220 volt må man ha en transformator.

Språk

Spansk

Øvrig informasjon

Nivåforskjeller forekommer på reisemålet. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv. Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår.
Fly og transport

Flytid

Ca. 18 timer og 50 minutter fra Oslo lufthavn inkl. mellomlandinger.

Slik reiser du hit

Med Ving kan du reise hele året til Playa Dorada og Costa Dorada med rutefly, og bli så lenge du vil.

Flyet lander i Puerto Plata.
For å komme deg enklest mulig til hotellet, anbefaler vi at du forhåndsbestiller privat transport. Det kan du gjøre online samtidig med at du bestiller reisen, eller ved å kontakte en reiserådgiver etterpå. All informasjon om hvordan og hvor sjåføren møter deg finner du i reisedokumentene dine. Les mer om transport når du reiser med rutefly.

Reisetiden fra flyplassen i Puerto Plata til hotellene er ca. 20 minutter (ca. 16 km). Tiden kan variere avhengig av lokale trafikkforhold.
Vær
 • januar
28°17°
6
Soltimer/dag
26°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • februar
28°17°
7
Soltimer/dag
26°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • mars
29°18°
7
Soltimer/dag
26°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • april
30°18°
7
Soltimer/dag
26°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • mai
31°20°
7
Soltimer/dag
27°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • juni
32°20°
8
Soltimer/dag
28°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • juli
32°21°
8
Soltimer/dag
28°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • august
33°21°
8
Soltimer/dag
29°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • september
33°21°
7
Soltimer/dag
29°
Vanntemperatur
14
Regnfrie dager
 • oktober
32°20°
7
Soltimer/dag
29°
Vanntemperatur
14
Regnfrie dager
 • november
30°19°
6
Soltimer/dag
28°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • desember
28°18°
6
Soltimer/dag
27°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager

Finn reise til Playa Dorada
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.