Se hotell (27)

Reiser til Marrakech

En reise med Ving til fantastiske Marrakech er som å ta steget inn i eventyrenes spennende verden! Du kan velge mellom flere bra hotell med fine bassengområder og flotte fasiliteter.
Sagnomsuste Marrakech er en av verdens mest myteomspunne byer, med rosaskimrende bymurer, trange smug, verdens mest spennende og labyrintaktige basarområde og et torg som sannsynligvis har verdensrekord i kaos. Men Marrakech har også en moderne side med fine hotell, trendy butikker med mote og innredning og herlige lounger og restauranter som overrasker mange, både på grunn av den høye kvaliteten på maten og de lave prisene.

Severdigheter i Marrakech

På din reise til Marrakech må du sørge for å få med deg Jemaa el Fna, det berømte torget i sentrum av byen. Her finner du eventyrfortellere, slangetemmere, spåkoner, tannleger, forfattere, akrobater, gnaoumusikere og mye mer. Her samler også mange av de lokale innbyggerne seg for å spise en billig middag ved en av de mange matbodene som rulles frem når solen går ned. Fra torget Jemaa el Fna er det enkelt å gå til de fleste severdighetene innenfor bymurene. La Koutoubia-minareten er et kjent landemerke. Her får du garantert spennende og opplevelsesrike dager!

Vings reiser til Marrakech

Selv om byen ligger et stykke fra havet er Marrakech et utmerket valg hvis du vil kombinere opplevelser og severdigheter med sol og bad på din reise til Marokko. Ving tilbyr mange fine hotell, og de fleste har basseng. Velger du et av våre store resorthotell, som for eksempel Top Selection-hotellet Sofitel Marrakech Lounge and Spa, kan du kombinere byvandring i Marrakech med avslappende tid ved det oppvarmede bassenget på hotellet. Fly til Marrakech den dagen det passer deg, og bli så lenge du ønsker. Marrakech er perfekt for en weekend, og passer godt for deg som vil ha en både avslappende og innholdsrik reise.
Nyttige tips
 • Valgfri reiselengde
 • Luksushotell
 • Hotell med basseng
 • Godt utvalg av butikker, restauranter og uteliv
 • Kombiner storby med sol- og badeferie
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Marrakech

Reisemålet har ingen anmeldelser enda

Strender
Nærmeste strand ligger i Essaouira, nesten 200 kilometer fra Marrakech. Rett utenfor Marrakech ligger det likevel flere populære strandklubber med bassenger. En av dem er Plage Rouge, som ligger ti kilometer fra Marrakech på veien til Ourikadalen. Place Rouge har et stort utendørsbasseng med sandstrand, solsenger, bar og restaurant. Andre populære strandklubber er Sunset Club og Nikki Beach i Le Palmeraie, palmeoasen på vei mot Casablanca. Strandklubbene kan være stengt om vinteren.

Badelandet Oasiri er Nord-Afrikas største, med bølgebasseng, restauranter og en trivelig hage.

Alle større hotell i Marrakech har store basseng og fine hager. Temperaturen i bassengene kan variere med årstidene.
Mat, drikke og uteliv
Det er et godt utvalg av restauranter og barer i Marrakech.

Torget Jemaa El Fna

Det er en opplevelse å prøve maten fra en av de mange bodene som rulles frem på Jemaa El Fna. Du kan velge mellom friske salater, fisk og grillet kjøtt, sauehoder og snegler. Det er alt veldig godt, og prisene er veldig lave.

Kafeer

Kafeene i Marrakech er alltid godt besøkt, og det føles nesten som å sitte på en kafe i Paris. Ulike språk surrer rundt deg, og ved bordene sitter det både menn og kvinner, gamle og unge som nyter en kopp kaffe eller et glass myntete og holder øye med folkelivet. Det ligger en kafe på nesten hver gate, og flere av dem er en blanding av kafe og konditori/bakeri. Du kan innta en kontinental frokost med nybakt brød og en god croissant. Kaffen er alltid god, enten du foretrekker espresso, noss noss (halvparten melk og halvparten kaffe), café crème (kaffe med melk) eller café noir (svart kaffe). Du kan også få forskjellige typer ferskpresset juice og myntete eller vanlig te (thé noir). Ikke gå glipp av sjokolade- og sitronbakverk eller mandelfylte marokkanske småkaker!

Mat og drikke i Marokko

Det marokkanske kjøkken består av lett krydrete matretter. Maten er vellaget, og det brukes alltid ferske grønnsaker, kjøtt eller fisk og nybakt brød. Maten spises ikke med kniv og gaffel; i stedet for bestikk bruker de brød til å forsyne seg med (alltid med høyre hånd). Til dessert er det ofte fersk frukt, og flere ganger om dagen drikker de myntete.

Marokkanske matretter

Det er mange bra restauranter i Marokko, med noe for enhver smak og i alle prisklasser.
Her er navnet på noen velsmakende retter:

Pastilla
En tynn, sprø deig i flere lag med kjøtt av due eller kylling, hakkede mandler og honning med sukker og kanel. Pastilla med fisk og skalldyr er også populært. Du kan også få dessert, pastilla au lait, laget av samme sprø deig.

Tagine
Tagine er navnet på en ildfast keramikkgryte med spisst lokk og navnet på matretten som serveres i denne. Taginen tilberedes på gassovn eller over glødene kull, og serveres rykende varm rett på bordet. Ingrediensene består av okse- eller fårekjøtt, kylling eller fisk med forskjellige grønnsaker, krydder og urter.

Couscous
Landets nasjonalrett, som består av dampet semulegryn, På grynene legges det kokt kjøtt eller kylling med kokte grønnsaker. Couscous spises med høyre hånd, men som utlending får du ofte tilbud om skje eller gaffel. Til dette drikker marokkanerne lben, en slags surmelk. Couscous spises tradisjonelt på fredager etter middagsbønnen.

Harirasuppe
Fyldig suppe laget på tomater, med kjøtt, kikerter, linser, persille og koriander. Denne suppen er det første marokkanerne spiser etter solnedgang under Ramadan.

Kefta
Små kjøttboller i tomatsaus. Serveres med stekte egg.

Poulet
Sitronkylling som ofte tilberedes i en tagine og krydres med safran og syltede sitroner.

Brouchettes
Grillspyd av kjøtt, fisk eller kylling som er marinert med løk, krydder og olje, og som grilles over glødende kull. Serveres med sterke sauser.

Mechoui
Helstekt lam som spises ved høytidelige anledninger og fester. Lammet tilberedes hengende i en spesialbygget jordovn, og krydres med salt, pepper og spisskummen.

Å drikke til

Viner
Marokko produserer mange gode viner:
Rødvin: Den beste rødvinen heter Les Côteaux de l'Atlas. Andre gode og rimeligere viner er Le Medaillon, Beauvallon, Guerrouan og Cabernet President.
Rosévin: Medaillon rosé og Ksar rosé er begge gode viner.
Hvitviner: Medaillon blanc og Semillant.

Øl
Flag, Flag Special og Casablanca er noen marokkanske ølmerker.

Te
Myntete drikkes flere ganger om dagen. Den består av grønn, kinesisk te, mynteblader og mye sukker. Det er godt uansett om det er varmt eller kaldt utendørs.

Kaffe
Marokkansk kaffe er god, og de drikker ofte espresso, café crème (kaffe med melk) eller noss noss (halvparten kaffe og halvparten melk).
Marrakech har et høyst levende uteliv med flere bra lounger og barer. Mange nattklubber ligger i tilknytning til de store hotellene. I mange barer og restauranter tilbys det marokkansk underholdning. Marrakech er veldig populært blant Europas jet set, noe som forklarer de mange moderne klubber og restauranter.

Film og kino

Det er flere kinoer i Marrakech, men de fleste filmene som vises er dubbet på fransk. Marrakech International Film Festival holdes en gang i året på kinoen Cinéma Colisée på Boulevard Mohammed Zerktouni i Gueliz. Théâtro Royal på Boulevard Mohamed VI har ofte marokkanske og internasjonale forestillinger på det utendørs amfiteatret.
Shopping
I Marrakechs store og spennende basar kan du få tak i det meste. Det er et ordentlig paradis for deg som liker å shoppe. Her finner du skinnklær, vesker, knyttede tepper, puffer, tøfler, kaftaner, utskjæringer, keramikk, sølv-, messing- og kobberarbeid, krydder, roser, møbelstoffer og hennadekorerte lamper.

Kjøpesentre

I utkanten av Marrakech ligger det store, moderne kjøpesenteret Marjana. Her kan du blant annet kjøpe marokkansk vin og øl. Det moderne kjøpesenteret Aswak Assalam ligger i medinaen ved Bab Doukkala, i nærheten av busstasjonen.

Marché Mellah

Gå ikke glipp av torghallen i Mellah-området! Det er en fryd for alle sanser å handle her. Her finner du grønnsaker, frukter, roser og alt annet du trenger til husholdningen. Dette var tidligere de jødiske områdene i Mellah.
Adresse: Avenue Houmaneel-Fetouaki i Mellah i nærheten av Place des Ferblantiers.

BigDil

På Boulevard Mohamed V selges smykker og skjerf for alle til lave priser.

Avenue Mohamed V

Her finner du en mengde store og små butikker, flere internasjonale kleskjeder og mange forretninger som selger klær og stoffer. Det ligger også flere kunstgallerier her.

Shopping i Marokko

Det er mye spennende å kjøpe i Marokko. Du kan handle på to forskjellige måter: I butikker som har faste priser, eller i basarene og på markedet (souken) hvor man pruter på alt unntatt frukt, brød, grønnsaker, kjøtt og fisk. Matvarer har faste priser.

Hva er trikset for å oppnå best pris?

• Begynn aldri å prute på en vare du ikke er interessert i å kjøpe.
• Begynn alltid med en lavere pris enn den du er villig til å betale. Selgeren går ned i pris og du går opp.
• Bestem deg på forhånd for hvor mye du er villig til å betale før du innlater deg på en prisduell. Du skal selv være fornøyd med sluttprisen.
• Ikke stress! Ta deg god tid og prat om alt annet enn den varen du er interessert i.
• Drikk myntete med selgeren om han tilbyr deg det. Vis ham gjerne bilder hjemmefra av familie og snø.
• Etter en kort eller lang hyggelig samtale blir dere enige om en pris som begge parter er fornøyd med.
• Ikke sammenlign prisen etterpå, for om du synes du har gjort en god handel, så skal du være fornøyd med det.

Hva kjøper man i Marokko?

Lærvarer, vesker, puffer, tøfler, kaftaner, treskjæring, keramikk, tepper, sølv- og messingarbeider, krydder, roser, stoff etc. etc …

Om du planlegger å kjøpe noen av det fargerike og smaksrike krydderet med deg hjem, så vær oppmerksom på prisene. Krydderselgerne i souken er dyktige til å fylle en hel kasse med krydder som plutselig koster 250 dirham i stedet for 25. Krydder skal ikke koste mer enn det det gjør i Norge!

Ekte safran er alltid fremstilt av dyprøde, 1–2 cm lange tørkede arr fra safrankrokusen, og koster 20–30 dirham per gram. Det er ALDRI et oransjefarget pulver. Om du kjøper pulver, er det gurkemeie du kjøper, og den gir kun farge til maten, ikke smak. Krydderblandingen Raz el Hanut – "krydderhandlerens hode" – er en blanding av 30 forskjellige typer krydder. Den passer til alle kjøttretter.
Sport og trening
Det er fullt mulig å drive med sport og trening i ferien i Marrakech. Alle de store hotellene har treningslokaler. Det er flere studioer i Marrakech hvor du kan trene for eksempel aerobics og styrketrening.

Spill golf i Marrakech

Kombiner avslappende dager i solen med en runde på golfbanen. The Tony Jackling Marrakech Golf har en fin 18-hullsbane, putting green, restaurant og driving range.

Vil du bestille starttid allerede nå kan du takket være vårt samarbeid med Greenfee365 gjøre det her.

Fotturer

Marokko med Marrakech som utgangspunkt blir stadig mer populært blant fotturister. Det beste er å bli med på en organisert fottur med guide. Ofte transporteres bagasjen på muldyr i Atlasfjellene og på kamelryggen på turer sør i Sahara. Det går flere ulike former for turer, med variabel lengde. Noen turer kombineres med terrengsykling eller padling. Den mest populære fotturen er den som går til toppen av Nord-Afrikas høyeste punkt, Jbel Toubkal, som ligger i Høye Atlas og er 4167 meter høyt.

Tennis

Alle de store hotellene har tennisbaner. Det er også mulig å spille på Royal Club de Tennis med eller uten instruktør.
Aktiviteter og severdigheter
I og i nærheten av Marrakech er det et stort utvalg av aktiviteter. Velg mellom alt fra bowling ril skikjøring!

Bowling

Det ligger en fin bowlinghall på hotell La Palmeraie Golf Palace. Her er det også en liten kafe.

Skikjøring

76 kilometer sørøst for Marrakech ligger Oukaimeden, hvor skiheisen tar deg opp i 3000 meters høyde til tre slalombakker. Du kan selvsagt leie ski, staver og støvler her. Det ligger flere små overnattingssteder og fine hotell i området. Skisesongen strekker seg fra slutten av november til mars. Det er en spesiell opplevelse å kjøre slalom i Afrika, så nære den afrikanske sletten og bare noen timer til en avkjølende dukkert i Atlanterhavet. Om sommeren er Oukaimeden utgangspunkt for fjellturer.

Fotball

Fotballstadion i Marrakech heter Stade el-Harti, og her kan du se fortball nesten hver søndag. Marrakechs beste fotballag heter Kawkab.

Gokart

Det ligger en fin gokartbane rett utenfor Marrakech – moro for både store og små!
Sørg for å utforske reisemålet i ferien! Her er noen tips om severdigheter som er verdt å få med seg når du er i Marrakech.

Medinaen med souken

Visste du at et av Marokkos mest fascinerende markeder har mer enn 10 000 butikker? I medinaen kan du kjøpe håndverk fra hele Marokko, og gå gjennom en labyrint av smug for å komme til de forskjellige håndverksgatene som ullfargernes gate, kobberslagernes gate og tøffelmakernes gate for å nevne noen.
I souk Smarine selger de stoffer, djellabah og kaftaner, i souk El Fekharine selger de marokkansk keramikk og i souk Zarbia selger de marokkanske tepper.
Ved Mouassine-fontenen ligger ullfargernes gate, og i souk Chouari finner du trearbeide av alle slag. i Souk Smata kjøper du baboucher – tøfler – , i souk Cherratine holder kobberslagerne til, og i souk Haddadine ligger smedenes gate.
Rundt omkring på soukområdet bor halvparten av Marrakechs en million innbyggere. Det er som en by i byen, hvor hvert kvartal, derb, har sin egen moské, haman og fellesovn. "Medina" betyr by på arabisk, og mye er som da Almoravid-dynastiet bygget den på 1000-tallet.

Jemaa el Fna

Navnet betyr "de dødes torg", evighetens plass. Her ble offentlige henrettelser utført frem til begynnelsen av 1900-tallet, og det var her de lastet om karavanene som kom sørfra. I dag vrimler torget av historiefortellere, spåkoner, forfattere, akrobater, gnaouadansere og musikere, slangetemmere og vannselgere.
Om kvelden forvandles torget til en eneste stor restaurant hvor kjøkken rulles inn på kjerrer fra alle hold. Det er bål, grilling og dufter av eksotiske krydder. Jemaa el Fna er samlingspunkt for byens innbyggere, og her forteller eventyrfortellerne historier som har blitt fortalt i flere hundre år. Torget har siden 2001 stått på UNESCOs verdensarvliste.

Koutoubia moské

Retningsviseren for hele Marrakech er den 77 meter høye og vakre minareten fra 1100-tallet som er synlig fra Djemaa el Fna. Minareten ble bygget av en av Almohades-dynastiets største sultaner, Yacoub el Mansour. Moskeen blir sidestilt med Alhambra og den store moskeen i Cordoba i skjønnhet. Kun muslimer får lov til å gå inn i moskeen.

Ringmuren

Hele den gamle medinaen ble beskyttet av denne ringmuren som er mellom fem og ni meter høy. Den ble reist i begynnelsen av 1100-tallet og er 12 kilometer lang. Bredden er 1,5 til 3 meter, og den har ni porter med navn som Bab Agnaou, "bukken uten horn", Bab Er Robb, "Vindruenes port" ( siden det kun var gjennom denne porten det var tillatt å ta inn alkoholholdig drikke), og Baba El Khemis som leder inn til souken med samme navn. Bab El Jdid eller Bab Doukkala leder til de nordlige delene av medinaen.

Ali ben Youssef moské

Dette er den største moskeen innenfor ringmuren. Den ble bygget mot slutten av 1200-tallet, og den ble ombygget på 1800-tallet. Ved siden av moskeen ligger koranskolen Medersa Ben Youssef. Kun muslimer får lov til å gå inn i moskeen.

Mellahkvartalene

På 1500-tallet bestemte Saadier-dynastiet at Mellahkvartalene skulle være jødenes område. Her slo mange av de jødene som måtte flykte via Spania og Andalucia seg ned. "Mellah" betyr salt, og mange jøder var salt- og sukkerhandlere som fraktet varer med karavanene. De aller fleste jødene flyttet til Israel og Frankrike på 1920-tallet, så den jødiske befolkningen er i ferd med å forsvinne fra Marrakech.

Garveriene

I det nordøstre hjørnet av medinaen, ved Baba el Sebbagh, ligger garveriene. Her garver de dyrehuder på samme måte som i middelalderen.

Gueliz

Den nye byen Gueliz ble anlagt av general Lyautey da Marokko var et fransk protektorat. Hovedgaten Avenue Mohamed V går helt frem til medinsen og er tre kilometer lang. Her ligger det internasjonale restauranter, kafeer og alle slags butikker.

Jardin Majorelle

Jardin Majorelle var den franske kunstnerens Jacques Majorelles hjem. Han anla også hagen som rommer en av verdens største kaktussamlinger. Huset ble deretter overtatt av den berømte moteskaperen Yves Saint Laurent. Han renoverte hagen og ga den senere til Marrakech by. Et museum viet Yves Saint Laurent ligger i villaen i parken.

Jardin Menara

Jardin Menara ble bygget som et vannreservoar på 1200-tallet. Det store bassenget ligger midt i en stor olivenplantasje. Langs den ene siden av reservoaret står det en vakker paviljong som ble bygget av en sultan. Det fortelles at etter å ha tilbragt natten med en av sine haremsdamer dyttet han henne ut i bassenget når solen sto opp. Vi får håpe hun kunne svømme … Utsikten mot de snødekte Atlasfjellene er vakker.

Jardin de l'Agdal

Denne hagen fra 1100-tallet ligger ved kongepalasset Dar el Makhzen, og ble anlagt for å beskytte mot de varme ørkenvindene. Hagen rommer oliven, fiken, aprikos og sitrusfrukter, og de vannes fortsatt fra de samme kanaler som på 1100-tallet. Her er det to karpedammer og flere små paviljonger. Hagen er åpen for publikum kun fredag ettermiddag og søndag.

Jardin El Harti

I Gueliz ligger denne grønne oasen med trær og blomster. Her er det en rosehage, oliventrær, høye palmer og en plantasje med blomstrende kaktus av flere slag. Barna kan more seg på lekeplassen, og det er mange benker å slå seg ned på for å lytte på fuglesangen.

Cyber Parc

Midt i sentrum av Marrakch, et par hundre meter fra Jjemaa el Fna Mohamed V, ligger denne store parken. Den er opprinnelig fra 1700-tallet, men er modernisert og tilbyr blant annet gratis WiFi noen steder. Parken rommer mer enn 200 palmer og 650 appelsintrær.

La Palmeraie de Marrakech

Palmeskogen i Marrakech dekker et område som er 13 000 hektar stort og rommer mer enn 150 000 palmer. Her kan du legge ut på en tur langs den 22 kilometer lange veien som slynger seg mellom palmene. Det var Youssef Ben Tachfine, grunnleggeren av Marrakech, som konstruerte et vanningssystem med inspirasjon fra Persia. Det ble gravd brønner og underjordiske kanaler. Vanningssystemet Khettaras samler opp både regnvann og vann fra brønner hvor vannet kommer opp til overflaten. Vannet brukes til å vanne palmene, men i den senere tid har mange av palmene tørket ut på grunn av sykdom. Av den grunn har Marrakech by tillatt byggingen av private villaer og hotell i palmeskogen. Noen av palmene er 30 meter høye!

Bahiapalasset

Dette palasset ble bygget på slutten av 1800-tallet av visir Si Moussa og senere hans sønn visir Ba Ahmed. "Bahia" betyr den strålende, og var navnet på en av visirens favoritthustruer. De aller dyktigste håndverkerne fra hele landet arbeidet med byggingen av palasset. Her kan du se salene hvor de tok i mot gjester, konferanserom, haremet og visirens private residens. Alt er bygget i én etasje på grunn av at Ba Ahmed var så tykk at han ikke kunne gå i trapper. Her bodde general Lyautey da landet var et fransk protektorat. Besøk haremet med sine vakre innergårder og de fire fruenes salonger. I dag er det ingen møbler igjen, men du får likevel et inntrykk av hvordan det må ha sett ut. Hele palasset er åtte hektar stort, og kun en del av det er åpent for publikum, da andre deler av palasset fortsatt bebos av Marokkos kongefamilie.

Dar Si Said

Ikke langt fra Bahiapalasset ligger Dar Si Said, som ble bygget på samme tid og i samme stil som Bahiapalasset. Palasset ble bygget av broren til visir Ba Ahmed, og rommer utstillinger av berbersmykker, kjøkkenredskap, møbler og keramikk.

Dar Tiskiwin

Mellom Bahia og Dar si Said-palasset ligger denne riad – et tradisjonelt marokkansk hus – som eies av Bert Flint, en nederlandsk antroplog som har bodd i Marrakech i over 40 år. Dar Tiskiwine er en vakker liten riad med stukkatur, mosaikk, og innergårder. Eiendommen rommer en interessant utstilling av håndverk fra hele Marokko med alt som er spesielt for hver region og by.

Medersa Ben Youssef

Denne gamle koranskolen ligger inne i medinaen, og ble bygget på 1500-tallet under Saader-dynastiet. Hit kom det elever fra hele landet for å studere Koranen. Bygingen er veldig vakker, med sedertre fra Atlasfjellene, marmor fra Carrera i Italia og forskjellige typer stukkatur. Opplev de 123 små rommene i andre etasje hvor elevene bodde. Her holdt mellom 300 og 1000 studenter til, og studiene varte i seks år. Skolen var åpen frem til 1962.

Koubba Ba'adiyn

Koubba Ba'adiyn er en veldig vakker bygning med fine eksempler på orientalsk ornamentikk. Bygningen ble reist på begynnelsen av 1200-tallet, og er det eneste byggverket som står igjen fra Almoravid-dynastiets tid i Marrakech. Her kunne de troende vaske seg for de besøkte moskeen. Her kan du også se sisternen med vann fra Høye Atlasfjellene.

Musée de Marrakech

Museet ligger i det som opprinnelig var et privatpalass bygget av Mehdi Mnebhi, som var forsvarsminister for storvisir Moulay Abdelaziz på begynnelsen av 1900-tallet. Det ligger en veldig vakker innergård midt i huset. Få med deg husets hamam! Her er det også malerier av marokkanske kunstnere og en utstilling av berbersmykker og koranmanuskripter. Museet ligger rett ved koranskolen på Place Ben Youssef.

El Badi-palasset

Dette palasset ble bygget på slutten av 1500-tallet av sultan Ahmed El Mansour som brukte håndverkere fra Nord-Afrika, Frankrike, Italia, Spania og India. Her ble sukker byttet mot marmor fra Carrara i Italia, som ble brukt til å dekorere palasset med. Det tok 25 år å bygge palasset, og selv om det i dag ligger i ruiner, er det verdt et besøk.
Slottet besto av 350 rom med navn som Krystallsalen, Gullsalen, Den turkise salen og De 50 søyleradenes sal. Her var det også en hage med en stor dam. Alt ble bygget av materialer som sedertre, elfenbein, sølv, ibenholt, marmor og krystall. Her ble det holdt enorme fester, og palasset rommet kjøkken, leiligheter, hamam og et fengsel. Sultan Moulay Ismael flyttet hele palasset til Meknes, og i dag er det bare ruiner tilbake, men med litt fantasi kan du se for deg hvordan det en gang må ha vært her. Det holdes en folklorefestival her i juli hvert år.

Saadier-gravene

Saadier-gravene er en rest av Saader-dynastiet, som styrte Marokko og hadde Marrakech som hovedstad på 1500-tallet. Arkitekturen er et fantastisk vakkert eksempel på maurisk og andalusisk kunst. Her kan du se mausoleet som Ahmed el Mansour reiste til minne om sin mor. I de to første salene hviler Ahmed el Mansour og flere Saadier-sultaner med sine sønner. Alt er bygget av sedertre og marmor fra Carrara, og overalt er det vakker stukkatur. I den tredje salen hviler hans mor og hustruene til senere sultaner. Hagen rommer gravene til soldater og andre viktige personer som sto Saadiene nære.
Moulay Ismael våget ikke å ødelegge gravene, slik han ødela El Badi-palasset. Saadier-gravene ble nemlig ansett for å være hellig grunn. Moulay Ismael bygget derfor en mur rundt gravene men kun en liten inngang fra moskeen ved siden av. etter en tid ble gravene glemt, og det var ikke før i 1917 at de ble gjenoppdaget av franskmennene. I våre dager er det en egen inngang for ikke-muslimer, som ikke går gjennom moskeen.

Casablanca

Casablanca er Marokkos økonomiske sentrum og en by med 3,5 millioner innbyggere. Byen er en spennende blanding av østlig og vestlig påvirkning. Her kan du i det ene øyeblikket gå rundt i medinaen, og i neste øyeblikk shoppe i Casablanca Twin Center. Strandpromenaden Corniche Ain Diab er en av de fineste delene av byen. Her er det basseng med havvann, restauranter, flotte hotell og fine nattklubber. Her ligger også Hassan II moskeen med en 200 meter høy minaret med en laserstråle som er synlig 35 kilometer unna og viser retningen mot Mekka. Om formiddagen kan ikke-muslimer besøke dette mesterverket av tradisjonell marokkansk arkitektur på en guidet omvisning.

Rabat

Rabat er Marokkos hovedstad, og rommer alle politiske og administrative institusjoner. Rabat er også landets viktigste universitetsby. Byen har brede gater og grønne områder, og en medina og en vakker bymur. Her ligger det veldig vakre Mohammed V mausoleum. På den andre siden av elven Bou Regreg ligger byen Salé.

Essaouira

Essaouira ligger 180 kilometer vest for Marrakech, og er en vakker og rolig fiskerlandsby som er populær blant kunstnere fra hele verden som kommer hit på grunn av det spesielle lyset. Surfere trekkes hit på grunn av de høye bølgene. Essaouira var en viktig havneby for portugisiske oppdagelsesreisende på 1500-tallet. I romertiden produserte de fargestoffet purpur her, og på 60-og 70-tallet ble byen et tilholdssted for hippier og kjendiser fra hele verden, blant annet Jimi Hendrix.
Fra festningen Skala de Ville er det fantastisk utsikt over havet. Medinaen med La Skala og Mellah, de jødiske kvartalene, har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2001.

Ourika-dalen

Den vakre og grønne Ourika-dalen ligger 40 kilometer sør for Marrakech. Midt i berberbyen Ourika ligger byens Kasbah – festning. Herfra kan du fortsette opp til Oukaimeden, et skiområde med skiheis og mye snø om vinteren.

Atlasfjellene

Gå topptur til Jbel Toubkal, som med 4167 meter over havet er Marokkos høyeste fjell. Reis sørover til Asni. Gå opp mot Imlil hvor du kan leie et esel, eller gå i retning Setti Fatma i Ourika-dalen. På vei til toppen av Jbel Toubkal kommer man til Club Alpin Français på 3000 meters høyde. Turen krever solid utrustning om man skal gå den vinterstid. Den beste tiden er i blomstringstiden om våren.

Tizi n'Tichka

Dette er en vei som ble bygget av franskmennene på 1920-tallet og går over Høye Atlasfjellene fra Ourzazate til Marrakech. Her passerer du Marokkos høyeste fjellpass, 2250 m.o.h. I vinterhalvåret ligger det snø på veien, og det må kjøres forsiktig. Ca. fem kilometer før passet når man kommer fra Ourzazate går det en smal vei ned til høyre. Veien fører til Telouet. Her ligger det en kasbah som var eid av pasja Al-Glaoui, en mann som styrte store deler av Høye Atlas på begynnelsen av 1900-tallet. En stor del av festningen har forfalt, men man kan fortsatt se saler i andalusisk stil med stukkatur, malt sedertre og vakre fliser.

Ait Benhaddou

Denne festningsbyen ligger 30 kilometer nord for Ouarzazate i retning Marrakech, og er bygget av leire, halm og grus fra området rundt. Byen står på UNESCOs verdensarvliste, og er veldig vakkert dekorert med tårn med skyteskår og utsmykninger i geometriske mønstre som er hugget inn i murene. Her har flere filmer blitt spilt inn, og man kan blant se hvor arenaen i filmen "Gladiator" lå.

Ouarzazate

Ouarzazate er eventyrbyen på den andre siden av Atlasfjellene, på veien til Sahara. Du kjører over et fjellpass 2250 m.o.h. Herfra kom El Glaoui som i mange år var den mektigste pasjaen i hele Sør-Marokko. Ouarzazate kalles "Marokkos Hollywood", for mange store filmer er spilt inn her, for eksempel Lawrence of Arabia, Gladiator, Kundun og TV-serien Game of Thrones. Byen var administrativt sentrum for franskmennene i kolonitiden.

Zagora

Fortsett veien sørover fra Ouarzazate gjennom Drâadalen, så kommer du til byen Zagora. Her er naturen tørr og karrig, og nærheten til Sahara er merkbar. I Zagora ligger de første av Saharas sanddyner. Her står skiltet som fortalte karavanene at det er 52 dager igjen til Timbuktu.

Gorges de Todra

Om du kjører 170 kilometer langs veien som kalles Kasbahruten mot Tineghir øst for Ouarzazate, kommer du til Todradalen. Her har Todraelven gravd en dyp kløft i fjellet hvor det er fint å gå tur. Ikke gå glipp av de velsmakende grillspydene som serveres på restauranten!

Erfoud og Merzouga

Byen Erfoud ble anlagt av franskmennene på 1930-tallet. Berberstammene i Tafilaltdalen bød på hard motstand, og området var et av de siste som overga seg da franskmennene kom hit. Rundt byen ligger det store palmelunder, og det holdes en daddelfestival i oktober når dadlene høstes.
Fra Erfoud kan man bli med på en utflukt til oasen Merzouga ved de enorme sanddynene Erg Chebbi i Saharaørkenen.
Hvordan du tar deg rundt
Det enkleste og tryggeste er å leie bil gjennom AVIS. De har nye og kvalitetskontrollerte biler med tydelige forsikringsvilkår.

Leievilkår

• Du må være minst 25 år.
• Du må ha hatt førerkort i mer enn to år.
• Korteste leietid er ett døgn.

Veikart

Du kan kjøpe kart over Marokko i de fleste kiosker og bokhandlere.

Forhåndsbestill bil

Om du har forhåndsbestilt en bil gjennom AVIS hjemmefra gjelder de forsikringene og vilkårene som du ble opplyst om da du leide bilen.

Pass på i trafikken

Som alltid i trafikken skal du være oppmerksom og kjøre forsiktig. Her er noen punkter du bør passe ekstra godt på:

• Respekter vikeplikten fra høyre.
• Fartsgrensen er 40 km/t i tettbygde strøk, 60, 80 og 100 km/t utenfor og 120 km/t på motorveien.
• Det er forbudt å snakke i mobiltelefonen mens du kjører bil.
• I rundkjøringer gjelder noen ganger høyreregelen, og noen ganger viker man for de som befinner seg i rundkjøringen. Se etter skilt når du kjører inn i rundkjøringen.
• Det er trafikkpoliti langs alle veiene. Om du blir stoppet uten å ha brutt trafikkreglene vil de som regel bare se førerkortet ditt og leiebilpapirene.
• Husk at det kan være langt mellom bensinstasjonene ute på landet, så sørg for å fylle tanken når du har anledning til det.

Annen informasjon

Alle priser er i dirham og inkluderer skatter, ubegrenset kjørelengde og full forsikring, dvs. ingen egenandel.

CDW: Kollisjonsskadeforsikring. Inngår i prisen. Egenandel kommer i tillegg.
TP: Tyveriforsikring. Inngår i prisen.
SCDW: Reduserer egenandelen ved skade. Mot tillegg.
Det mest populære fremkomstmiddelet i Marrakech er moped eller sykkel. Trafikken er uoversiktlig, så vi anbefaler derfor et annet transportmiddel.

Buss

Buss er billig og annerledes. De går busser til alle byer i Marokko. Bestill og kjøp gjerne billetten en dag i forveien. De beste busselskapene heter Supratours og CTM.

Taxi

Taxi er lettvint, raskt og billig. Legg gjerne igjen litt tips, det settes pris på.

Tog

Fra Marrakech går det tog til alle byer i Nord-Marokko. Togene er moderne, med første og andre klasse. Tog er både billig og bra.

Moped og motorsykkel

Moped og motorsykler kan leies, men vi anbefaler det ikke, da trafikken er travel, og det ikke alltid kjøres i riktig fil. Det er også mange hull på veiene og mye veiarbeid.

Sykkel

Rundt de rimeligere hotellene ved Jemaa el Fna er det mulig å leie sykler. Det er ikke vanlig med utleie av sykkelhjelm. Husk at trafikken kan være uoversiktlig!
Fakta

Vår service på reisemålet

Ving har ingen reiseledere eller personale på dette reisemålet.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Vaksinering

Ving anbefaler Twinrix-vaskinasjon mot hepatitt A og B. Denne varer i flere år, og må tas minimum fire uker før avreise. Les mer om vaksiner på www.ving.no/vaksineinformasjon

Lover og lokale skikker

Landet du skal besøke har nasjonale lover, og det kan i tillegg forekomme lokale regler og normer som er annerledes enn de vi har i Norge. Du er selv ansvarlig for å finne ut hva som gjelder i det landet du skal besøke. For å unngå uheldige overraskelser på reisen anbefaler at du leser informasjonen på hjemmesiden til landets ambassade og Utenriksdepartementets (UDs) informasjon om utenlandsreiser.

Ramadan

Den muslimske fasteperioden Ramadan starter rundt 2. april 2022. I denne perioden kan det hende at butikker holder stengt, og at ting tar litt lengre tid enn ellers. Ait el Kebir er rundt 9. juli 2022, og da holder butikker og markeder stengt, med unntak av kjøpesentre. Under Ramadan er det ikke tillatt å spise, drikke eller røyke på offentlige steder mellom soloppgang og solnedgang, det vil si den tiden da muslimene faster.

Turistskatt Marrakech

Marrokanske myndigheter har innført en turistskatt på overnattinger. På samtlige hotell og leilighetshotell pålegges man denne skatten. Barn under to år er fritatt. Denne turistskatten betales på hotellet.

Pris pr. person og natt:
1 til 4,5 euro, avhengig av hotellets klassifisering.

Vær oppmerksom på at Vings klassifisering av hotellet kan skille seg fra den offisielle klassifiseringen. Sistnevnte utgjør grunnlaget for turistskatten.

Valuta og betaling

Dirham (MAD). Minibanker finnes i alle byer. Norske kroner veksles i dirham i banker, på vekslingskontor eller på hotellene uten ekstra gebyr. Vekslingskursen er stort sett den samme overalt (kan skille med ca. 5 kr pr. 100 kr avhengig av bank). Det finnes minibanker stort sett overalt. Visa, Eurocard og MasterCard fungerer best.

Vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å ta med dirham ut av Marokko. Dirham man har til overs kan veksles tilbake på flyplassen før hjemreise, oftest til Euro.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Sommertid: norsk tid –1 time.

Elektrisitet

220 V.

Språk

Det offisielle språket er arabisk og berber. Største fremmedspråk er fransk og spansk, men mange snakker også engelsk.

Øvrig informasjon

Trapper og nivåforskjeller innenfor og utenfor hotellene. Vi forbeholder oss retten til å gjøre endringer i program, utflukter, priser osv.
Trapper og nivåforskjeller i og utenfor hotellene.
Fly og transport

Flytid

Ca. 5 timer fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Ving tilbyr reiser til Marrakech hele året med rutefly.

Flyet lander på flyplassen i Marrakech.
For å komme deg enklest mulig til hotellet, anbefaler vi at du forhåndsbestiller privat transport. Det kan du gjøre online samtidig med at du bestiller reisen, eller ved å kontakte en reiserådgiver etterpå. All informasjon om hvordan og hvor sjåføren møter deg finner du i reisedokumentene dine. Les mer om transport når du reiser med rutefly.

Reisetiden fra flyplassen i Marrakech. La Menara, til sentrum av Marrakech er ca. 10 minutter (5 km), og til La Palmeraie i utkanten av Marrakech tar det ca. 25 minutter (ca. 18 km). Tiden kan variere avhengig av lokale trafikkforhold.
Vær
 • januar
17°6°
7
Soltimer/dag
24
Regnfrie dager
 • februar
20°7°
7
Soltimer/dag
22
Regnfrie dager
 • mars
22°9°
8
Soltimer/dag
25
Regnfrie dager
 • april
24°11°
9
Soltimer/dag
24
Regnfrie dager
 • mai
29°14°
9
Soltimer/dag
27
Regnfrie dager
 • juni
32°17°
11
Soltimer/dag
29
Regnfrie dager
 • juli
37°20°
11
Soltimer/dag
30
Regnfrie dager
 • august
37°20°
11
Soltimer/dag
30
Regnfrie dager
 • september
33°18°
9
Soltimer/dag
28
Regnfrie dager
 • oktober
27°14°
8
Soltimer/dag
26
Regnfrie dager
 • november
22°11°
7
Soltimer/dag
23
Regnfrie dager
 • desember
18°6°
7
Soltimer/dag
25
Regnfrie dager

Finn reise til Marrakech
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.