Cape Greco på Kypros
Eksperternes tips

Skjønnhetens øy

Kypros

5 opplevelser på Kypros

Jeg startet karrieren min i Spies på en guideskole i Kypros i 2004, og etter at jeg hadde reist verden rundt avsluttet jeg eventyret mitt der det startet - på Kypros. Denne øya vil alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt. Jeg har vært fastboende der i 2 år, og etter at jeg forlot livet mitt i utlandet har jeg besøkt den fine øya minst en gang i året.

Folk spør meg alltid hvorfor. Det finnes mange gode grunner til å vende tilbake til skjønnhetens øy år etter år etter år. Været, strendene, naturen, maten og ikke minst den varme atmosfæren og gjestfriheten utover det vanlige.

Tekst & bilder: Maria Byskov

Nissi

Nissi Beach, som har det klareste badevannet

Mimosaer i blomstring

De vakre mimosaene som kjennetegner våren på Kypros

Nissi

Jeg nyter alltid en freddo cappuccino på en strandbarene på Nissi Beach

Mer enn bare party og familieferie

Mange besøker øya for for å få den beste familieferien, og vi har definitivt noen av våre fineste Ving-resorts i Ayia Napa på Kypros. Andre drar til Ayia Napa for å oppleve det pulserende nattelivet - og det med god grunn. Man kan godt feste natten lang om det er det man ønsker. Når det er sagt, så er Kypros mye mer enn sol, bad, party og familieresorts. Her deler jeg mine beste personlige tips som du ikke finner på første side i guidebøkene. Dette er steder som jeg vender tilbake til gang på gang.

Nøtter på basaren i Nicosia

Nøtter, frø og krydder kjøper jeg på markedet i hovedstaden Nicosia

Friske figner

Ferske fikner. De kan plukkes rett utenfor hotelldøren på Kypros. Det elsker jeg!

Cape Greco

Cape Greco
Cape Greco

Denne perlen er etter min mening det desidert vakreste stedet på Kypros. Bildene snakker for seg selv, men la meg prøve med noen få ord allikevel. Bare noen få kilometer øst for Ayia Napa (ca. 5-7 km) har vi Europas sydøstligste punkt - Cape Greco. Her er vannet smaragdgrønt, klippeformasjone som tatt ut av et eventyr og det er alltid en deilig frisk bris. Er man av det tøffe slaget, kan man hoppe fra klippene, men har man det minste høydeskrekk bør man holde seg på land og heller nyte den fantastiske utsikten - og se på de modige klippehopperne. Man kan også beøke det lille kapellet som leder deg ned til the blue lagoon.

For å komme til Cape Greco kan man enten sykle eller ta en scooter fra Ayia Napa og oppleve luften, lukten og naturen på veien. Det er også lett å komme seg dit med lokalbuss, eller ved å leie en bil og svinge innom her på en roadtrip.

Cape Greco på Cypern

Cape Greco. Stedet hvor våghalser kan hoppe i vannet fra de nydelige klippeformasjonene

Cape Greco på Cypern

Blue lagoon ved Cape Greco, som man kan besøke f.eks. med en katamarantur

Makronissos Beach

Krystalklart vand ved Makronissos

Makronissos beach

Parasoller ved Makronissos
Smukt vand ved Makronissos

Kypros er kjent for sine utrolig vakre strender - og for å ha et av Europas reneste badevann.

Det er så mange fine strender å besøke, så venner og bekjente spør meg alltid om hvilken de bør velge. Mitt svar på det er Makronissos Beach. Bare et par kilometer vest for Ayia Napa ligger denne perlen som de lokale elsker å besøke når de har fri i helgene. Det er ikke så mange turister som tar turen hit, så mitt beste tips er derfor å dra hit på en hverdag. Da får du nemlig stranden (nesten) helt for deg selv. Ihvertfall hvis du gjør deg selv tjenesten med å gå 200 meter til høyre, over bakken bak vannsportutleien. Bak en liten klippe gjemmer det seg den fineste lille bukten, med bare to rader solsenger. Her kan du slappe av dagen lang på den kritthvite sanden, snorkle etter fisk i det klareste vannet eller bare nyte utsikten over Ayia Napa-bukten og se på de små lokale fiskebåtene.

Taverna Mousikos

Si cheese! :D Nei, på Kypros sier man halloumiiiii :D

Du har ikke vært på Kypros om du ikke har smakt halloumi. Halloumi er en ost som smaker himmelsk, uansett om den er fersk eller grillet. Jeg har spist meg igjennom utallige halloumioster, og den blir rett og slett ikke bedre enn den er på Taverna Mousikos. Totalt sett får man ikke en bedre lokal opplevelse enn på denne tavernaen som ligger i den lille landsbyen Sotira - ca. 20 minutter fra Ayia Napa. Hit kommer de lokale etter en lang arbeidsdag i høysesongen. Det kastes rundt med tallerkener, blir grillet souvla og bakt brød i stenovnen. Alle grønnsaker er dyrket i kjøkkenhaven, så det blir ikke stort ferskere enn det! Du sitter under åpen himmel under vinrankene, og er du heldig gir en av de lokale deg en raki til desserten. Den kommer forøvrig alltid sammen med fersk frukt - som oftest en solmoden vannmelon.

Halloumi

Den beste halloumien! Den ligner kanskje litt på en klump med laks her, men den smaker himmelsk med litt mynte og havsalt.

Nicosia

Den gamle delen av Nicosia

Visste du at verdens siste hovedstad som er delt i to ligger på Kypros? Nicosia er oppdelt i en gresk-kypriotisk del i sør og en tyrkisk-kypriotisk del i nord. Det er en hovedstad som oser av historie, og det er en spesiell opplevelse å ta turen til Nicosia og gå langs "strøket" i storbyen. Her bor omkring 166.000 mennesker, og byen byr på alt fra europeiske high street-butikker og hyggelige kaféer til greske souvenirbutikker. Mange går rundt og kjøler seg ned med en iskald frappé i hånden. Brått kommer du til et check-point der du går 50 meter i ingenmannsland, for så å måtte vise pass for å kunne komme inn på den tyrkiske delen av øya. Når du går over grensen, går du rett inn i en tyrkisk basar. Det lukter av kebab, du kan kjøpe Efes i minimarkedene og det er kopivarer i alle butikkvinduene. Du kan også slå deg ned med en vannpipe eller kjøpe alle slags typer krydder. Plutselig hører du lyden av bønnerop fra moskéen, som faktisk også er verdt et besøk, og som gjør den tyrkiske opplevelsen komplett.

Det er virkelig en kontrast å gå fra den gresk-kypriotiske delen inn til den tyrkisk-kypriotiske verdenen. En helt særegen opplevelse du ikke finner andre steder i verden.

Checkpoint i Nicosia

Peace. Fredsbenken som man kan ta en sittepause på før man krysser check-point til den tyrkiske delen av øya

Lokal keramik i Nicosia

Vakker keramikk i alle former og størrelser fra Nicosia

Hamam-håndklær

Tips!

Jeg går alltid inn i de små sidegatene, der finner man de fineste hamam-håndklene til en billig penge. Etter et sånt kjøp er det bare å komme seg tilbake til de vakre strendene ved kysten igjen.

En bit av basaren

Krydder på basaren

Vingårdene

Vinmark i Omodos
Vindruer vokser overalt i Troodos-fjellene

Det er mer vakker natur å se på Kypros enn bare de nydelige strendene. Man må virkelig ikke gå glipp av en tur opp i Troodos-fjellene. Det føles litt som å kjøre igjennom Østerrike. I sommerferien går du fra ca. 30-40 grader ved kysten, og opp gjennom et landskap som minner mer og mer om et alpeland. Herfra går du videre oppover til de små landsbyene, hvor svingene tar deg igjennom vinplantasjer og store skoger. Når du tar et stopp for å nyte den fenomenale utsikten har temperaturen falt 10-15 grader, og du kan sette deg i skyggen under et platantre og nyte et glass kjølig hvitvin eller ferskpresset appelsinjuice. Landsbyen Omodos er utrolig fin, og jeg kan vandre rundt her i flere timer. Livet i byen er i all hovedsak sentrert rundt klostertorget, og her kan du høre kirkeklokkene ringe én gang i timen. Slå deg ned og spill et spill med de lokale, eller besøk en av gårdene som produserer vin og andre lekre spesialiteter.

Omodos vinmuseum

Den lille landsbyen Omodos

Omodos

Her bor jeg på Kypros

Solnedgang sett fra Ocean Beach Club
Solnedgang fra rom 1917 på Ocean Beach Club Kypros

Når jeg reiser til Kypros, bor jeg som regel på Ocean Beach Club Kypros eller Sunprime Ayia Napa Suites.

O.B.C. har de fineste romtypene med muligheter for direkte bassengtilgang, store takterrasser og havutsikt. Alt er lekkert designet, og det er Nespresso-maskiner på alle rom. Det er altså så deilig å stå opp til en kopp med god kaffe og nyte utsikten over havet før hotellet begynner å våkne til liv.

Jeg liker også godt Sunprime Ayia Napa Suites. På dette hotellet er det en helt spesiell, varm og gjestfri atmosfære, og jeg ELSKER duften av sitrontrærne som sprer seg over hele hotellområdet. Hvem kunne vel ikke tenke seg å plukke en fersk sitron til feriedrinken sin? "When life gives you lemons", er det ikke det de sier? 🍋

En gin og tonic (med sitron fra hagen) på bassengkanten fra rommet mitt på Sunprime Ayia Napa Suites

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har jobbet for Vings søsterselskap Spies siden 2004, og har bodd og jobbet utenlands i mange år. Her deler hun sine beste tips fra steder som Kypros, Thailand og europeiske storbyer.