Se hotell (1)

Reiser til Jelsa

Jelsa er en koselig badeby på øya Hvar. Hit drar man like mye for byens skjønnhet, som for den rolige atmosfæren.
Postkortvakre Jelsa ligger nord på øya Hvar og er en middelalderby med gamle steinhus, labyrintiske smug og et sjarmerende lite havnetorg. Både øst og vest for sentrumskjernen ligger det små steinstrender og badeterrasser med klart og fint vann. Kveldene tilbringes ofte på en av Jelsas mange hyggelige restauranter. Utvalget er relativt stort og her finner du alt fra pizzeriaer og fiskerestauranter til ekte «konobas» (lokale spisesteder), som alle har det til felles at de serverer smakfulle og spennende retter til høyst overkommelige priser.

Bo bra i Jelsa

Reiser du med Ving blir du innkvartert i en behagelig leilighet – perfekt om du foretrekker å lage din egen frokost av lokale råvarer, for så å nyte den på din egen balkong med havutsikt. Ving har hatt Mladina Apts på programmet i flere år, og stedet har alltid fått mye skryt av våre kunder.

Sol og bad

De fleste strendene ligger bare noen hundre meter fra Jelsa sentrum. Man følger ganske enkelt strandpromenaden til man finner frem til sin favorittstrand- eller badebrygge. Som så ofte langs den kroatiske kysten er også vannet her krystallklart nok til at man kan se bunnen på flere meters dyp. Dette gjør området til en populær destinasjon blant snorklere.

Én reise – to reisemål

Reiser du med Ving kan du få oppleve to reisemål i løpet av én og samme reise. Du tilbringer én uke på hvert sted, og får med det oppleve enda mer av Kroatia i løpet av ferien. Du kan begynne med en avslappende uke på døsige Jelsa, for så å avslutte med en uke i betydelig livligere Split, eller motsatt. Du kan også kombinere andre reisemål. Ta en titt på Vings reisemålsoversikt og finn ut hvilken kombinasjon som passer deg best.

En av skjærgårdens vakreste øyer

Superlativene står ofte i kø når Hvar omtales. Mange mener det er en av de absolutt vakreste øyene i den kroatiske skjærgården. Her og der i den frodige og bølgende vegetasjonen finner man en liten vingård, og rundt de vakre olivenlundene står møysommelig oppsatte steinmurer. Hvar er en relativt stor øy, nesten syv mil lang og 5–10 kilometer bred, og det er lett å reise rundt på egen hånd. De fleste severdighetene finner du på vestsiden av øya. Her ligger blant annet romantiske Hvar by og Pakleni-øyene, dit taxibåtene går i skytteltrafikk fylt med solhungrige turister.
Nyttige tips
 • Kombiner reisemål
 • Prisgunstig innkvartering
 • Veldig fornøyde gjester
 • Krystallklart vann
 • Rimelig mat og drikke
 • Lokale restauranter
 • Stille og rolig
Filtrer og søk hotell

Våre gjesters vurdering Jelsa

Reisemålet har ingen anmeldelser enda

Strender
Både øst og vest for bykjernen ligger det små strender og badebukter med krystallklart vann. Det finnes utmerkede badebrygger overalt langs strendene i Dalmatia. Bader man fra klipper eller store steiner kan det være lurt med badesko, som selges overalt. Ta gjerne en tur ut til de mer avsidesliggende strendene og klippene, med badebåtene som går fra havnen i Jelsa.

Badeplassene i Dalmatia er i all hovedsak velstelte, og flere av strendene på fastlandet er klassifisert som Blue Flag-strender. Denne utmerkelsen deles ut av Foundation of Environmental Education in Europe og er symbolet på et velstelt, trygt og trivelig miljø. De fleste organiserte badeplasser er skikkelig avskjermet fra båttrafikk ved hjelp av flytetau, og tilbyr dessuten ferskvannsdusjer, omkledningsrom, utleie av solsenger og parasoller og i enkelte tilfeller også et utvalg av vannsportaktiviteter. Jelsa har en liten sandstrand, og ellers er det strender med småstein og klipper.

Strender østover

Bademulighet begynner bare noen få hundre meter fra sentrum. Her finner du en liten, men fin strand. Følger man denne bortover oppdager man flere steder man kan få skygge, i tillegg til fine muligheter for å bade fra klipper og badebrygger. Etter ca. 20 minutters gange kommer man frem til Mina-stranden – den største sandstranden i nærheten av Jelsa. Har man barn er dette den beste stranden, ikke minst fordi den er langgrunn. Her tilbys det servering, om man skulle få lyst på en is eller bare litt tid i skyggen med noe avkjølende i glasset. De som orker kan gå videre i 45 minutter langs kyststien, forbi en campingplass. Da kommer det en ny, større strand – også denne langgrunn, men uten servering og dusjmuligheter. Det er kanskje litt langt å gå, men om du leier en sykkel er denne stranden innenfor rekkevidde.

Strender vestover

Tar man veien vestover fra kaia, forbi byparken og Hotel Jadran, kommer man raskt til den første badeplassen på denne siden av byen. Badeklippene fortsetter rundt odden og et godt stykke bortover kysten. Jo lenger man går, desto mer plass får man seg selv. Når det er sagt er det som regel god plass, og trengsel pleier ikke være et problem.

Vrboska

Dette er en koselig liten by, med et fornøyelig havneområde. På nordsiden av havnen finner man utmerkede strender, hvorav en del er reservert for naturister. Man tar seg hit ved å følge kyststien fra Jelsa i ca. fire kilometer. Sørg for å besøke selve Vrboska også, for eksempel for en lunsj med utsikt over havnen.

Resten av Hvar

Hvar er en øy omgitt av rent og klart middelhavsvann. En spennende ide til en utflukt er å leie en sykkel og dra på tur for å finne sin egen badeplass. Øya er ikke spesielt stor, men det kan likevel ta litt tid å ta seg rundt, rett og slett fordi det er så mye fint å se langs veien. Et besøk i Hvar by kan kombineres med strand og bad, og ferskvannsdusjene sørger for at man kjenner seg ren og pen igjen, før man drar videre.

Brac

Den triangelformede stranden man ser avbildet på mange plakater fra Kroatia heter Zlatni Rat, og ligger på øya Bracs sørside, tvers ovenfor Hvar. Hit kan man reise med en av de mange badebåtene som venter i Jelsas havn hver morgen, og som returnerer på ettermiddagen.

Naturiststrender

Kroatia var først ute i Europa med å åpne sine vakre strender for naturister (nudister). Den dag i dag finnes det mengder med strender og badeplasser til dette formålet. De er markert som FKK-strender på kartet, og de fleste ligger i tilknytning til serveringssteder og sportsfasiliteter. Det finnes til og med et tjuetalls hotellkomplekser som er registrerte som nudistsentre. Å sole seg toppløs pleier ikke være noe problem, men ta for sikkerhets skyld et raskt overblikk over stranden. Er det andre som soler seg toppløs der, kan du også trygt gjøre det.
Mat, drikke og uteliv

Mat og drikke i Kroatia

Kroatia har en lang og rik mattradisjon, der grønnsaker, rotfrukter og bønner er likte viktige råvarer som kjøtt, fisk og skalldyr. Opp gjennom årene har det kroatiske kjøkkenet latt seg inspirere av både Italia, Ungarn og Balkan for øvrig. I Dalmatia er spesielt den italienske påvirkningen merkbar, da nesten alle restauranter har pasta, pizza og hvitløksduftende skalldyr på menyen.

Lunsj serveres vanligvis mellom kl. 11.00 og 15.00, og middag fra ca. kl. 18.00. Kroatene selv spiser gjerne, i likhet med italienerne, sene middager. Restaurantene stenger normalt rundt midnatt. Serviceavgiften på 10 % er som regel inkludert i sluttbeløpet på regningen. Tips er ikke veldig utbredt her, men om du er skikkelig fornøyd settes det selvfølgelig pris på en ekstra slant – normalt 5–10 % av beløpet.

Prisnivået i Dalmatia er fortsatt behagelig. En cappuccino koster sjelden mer enn 8–10 kuna, en øl ca. 15–20 kuna, en pizza ca. 35–50 kuna, og en treretters middag på middels bra restaurant ca. 150 kuna. Porsjonene er sjenerøse og servicen generelt god.

Vil man prøve seg på typisk dalmatisk kokkekunst bør man ta seg til en såkalt «konoba». De beste ligger ofte litt utenfor sentrum, og det er kanskje nødvendig å ta taxi eller kjøre egen bil. Til gjengjeld får man oppleve ekte husmannskost, kjærlig tilberedt i en ekte kroatisk atmosfære. Det er som regel her lokalbefolkningen spiser, og som kjent er det alltid et kvalitetsstempel.

Nesten uansett hvilken restaurant du besøker i Dalmatia finner du pizza, pasta, eller enklere retter til ca. 40 kuna. Når vi har utarbeidet vår prisindeks har vi derfor i stedet gått ut i fra restaurantenes spesialiteter, eller simpelthen de rettene som preger menyen. De fleste restauranter tilbyr både kjøtt- og fiskeretter. For å se en komplett meny må man som regel gå inn i restauranten. Det hører til sjeldenhetene at menyen henger synlig i entreen. Husk at potet, ris, pommes frites og annet tilbehør som regel bestilles separat.

Ser du etter et enkelt og billig måltid, bør du besøke en av de mange pizzeriaene. De ligner i stor grad på italienske pizzeriaer, og ofte tilbyr de også pasta. Er du bare litt småsulten, kan du se om du finner en såkalt «slasticarnice», som er et slags bakeri. Her kan du for eksempel kjøpe deg en «burek» – et ostefylt smørdeigbakverk som er populær på det kroatiske frokostbordet. Andre populære og raske retter er «cecapcici», en slags kebab, «pljeskavica», en hamburger av oksekjøtt, og «ražnjici», et grillspyd med kjøtt og grønnsaker.

Fisk og skalldyr

Både fisk og skalldyr holder meget høy kvalitet i Dalmatia, og går igjen på de fleste menyer i form av en rekke ulike retter. Den orientalske påvirkningen gir seg til kjenne når man ser på kroatenes forkjærlighet for grillet mat, og får du sjansen bør du prøve dalmatisk sjøabbor eller kreps – grillet og servert med en sitronskive og frisk salat.

Olivenolje

I århundrer har olivenolje blitt brukt i matlaging og innen alternativ medisin. I Dalmatia dyrkes oliven, og det milde klimaet og de frodige jordene bidrar til en helt spesiell type olje, som av mange regnes som en av de mest smaksrike og fineste olivenoljene i verden. Olivenoljen får du kjøpt både i matbutikker og suvenirsjapper – da i vakre flasker. Dersom du befinner deg på Hvar eller er på en kjøretur på fastlandet, så se etter små utsalg langs veiene eller på gårdene du passerer – her selges blant annet olivenolje til svært gode priser.

Prsut – lufttørket skinke

«Prsut» er en skinke som ikke bare er viden kjent for sin smak, men også for hvordan den fremstilles – fra hvordan grisene ales opp (med mye kjærlighet!), til hvordan man gnir kjøttet inn med krydder og urter, for så å la det tørke i den friske nordavinden. Erfarne gastronomer har kunnet merke forskjell i smak mellom prsut der grisene har fått skikkelig mat, og typen der grisene har fått kraftfôr. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolje, og er ofte å finne på mange restaurantmenyer – se «Dalmatinska plitica» nedenfor.

Burek

Burek er et lett luftig smørdeigsbrød, som fylles med ulike ingredienser som kjøtt, ost, potet eller eple. Det er et perfekt mellommåltid som selges i de fleste bakerier.

Pljeskavica

Pljeskavica er en slags hamburger av oksekjøtt, blandet med pepperoni. Dette er å regne som mat for folk i farten, på lik linje med pølse i brød på bensinstasjonen hjemme. Retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Cevapcici

Cevapcici er en slags kebab, som serveres med rødløk og en krydderholdig, paprikabasert saus, gjerne akkompagnert av grønnsaker, og ofte servert i pitabrød. Også denne retten kommer opprinnelig fra Bosnia.

Dalmatinska plitica

Denne retten kan på mange måter kalles et kroatisk tapasbord. Her får du en tallerken med oliven, prsut-skinke, fåreost, ofte ansjos og kanskje også fetaost. Litt brød og et glass avkjølt hvitvin er det perfekte tilbehør. Retten er et perfekt valg om man synes det er for varmt til å spise varmmat.

Peka

En bakt rett med kjøtt og grønnsaker som lages i en gryte eller dyp form, som plasseres i glørne av et ildsted. Retten kan også lages med fisk, skalldyr, blekksprut, lam, kalv eller kylling. Potet og løk er obligatoriske ingredienser, men diverse rotfrukter kan også brukes, om man har det tilgjengelig. Ofte må retten forhåndsbestilles hos restaurantene, da den skal koke i flere timer.

Buzzara

Dette er egentlig en tilberedingsmetode som passer for flere ulike typer skalldyr. Buzzara betyr rett og slett at retten er laget på en saus med vin, tomat, krydder og urter. Noen ganger kan man bestille sausen for seg til en pastarett.

Pasticada

Pasticada er en slags kjøttgryte som mange betegner som sursøt. Smaken kommer av at kjøttet får småkoke lenge på lav temperatur, i vin og noen ganger også med svisker.

Mixed grill

Dette tilbudet finnes på de fleste menyer, og opplevelsen kan variere fra akseptabel til himmelsk. Ulike typer kjøtt grilles og serveres på en tallerken sammen med løk, paprikasaus og som regel også pommes frites.

Risotto

Kroatisk risotto skiller seg fra den italienske ved at den er løsere i konsistensen og ikke alltid inneholder ost. Risotto er en utmerket lunsjrett som pleier å komme i flere varianter (vegetar, skalldyr, husets osv.) på de fleste restauranter, og ikke er det dyrt heller.

Drikke

Å oppleve et nytt land handler ikke bare om å reise rundt, men også om å prøve lokal drikke. I Kroatia drikker man gjerne på en «kavana» (kafe) eller «kafic» (kafe/bar), som er å finne i gatene og på torgene rundt omkring. De fleste kafeer åpner mellom kl. 06.00 og 07.00 på morgenen, slik at folk kan få seg en morgenkaffe før de drar på jobb. Vanlig stengetid er rundt kl. 23.00, men i blant også senere på sommerstid. Kafekulturen står sterkt i Kroatia, og prisene er omtrent en fjerdedel av de norske. Det kan være lurt å merke seg at disse kafeene sjelden serverer mat.

Øl

Øl, eller «pivo» som kroatene sier, finnes det mye av, og de fleste nasjonale ølsortene er lys lager. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kjente merker. Tomislav er en mørk øltype. Mange velkjente merker, som Tuborg, Stella Artois, Kaltenberg og Carlsberg produseres på lisens i Kroatia og er lette å få tak i. Bestiller du en «malo pivo», som betyr «liten øl», får du vanligvis servert 30 cl. Ber du om en «veliko pivo» får du en stor øl. Prisene på et glass varierer fra 6–20 kuna, avhengig av størrelse og merke. «Toceno pivo» betyr fatøl og kommer som regel i tre størrelser: 2 dl, 3 dl, eller 0,5 l. To kroatiske ølbaserte drikker er «radla», som er øl blandet med Sprite eller 7Up, og «dizel», som er øl blandet med Coca-Cola.

Vin og sprit

Kroatia har en lang tradisjon for vinproduksjon, og det finnes mye å oppdage og oppleve for alle som setter pris på god vin. Nesten hver eneste region i landet produserer sin egen vin. Noen av de mest kjente merkene er Pošip, Grk og Plavac. Dalmatisk vin får du kjøpt i spesielle «vinotecas», der det er mulig å prøvesmake vinen først. De fleste vinotecas selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet.
Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen får du kjøpt direkte hos produsenten. Kroatene selv vanner gjerne ut vinen litt. Populære vinbaserte drikker «bambus», en blanding av rødvin og cola, og «gemišt», som er hvitvin blandet med kullsyreholdig vann.

Noen lokale spritvarianter er «Sljivovica» (plommebrennevin), «Viljamovka» (pærelikør), «Medovina» (honningbrennevin) og «Maraskino» (kirsebærlikør fra Zadar). «Rakija» er en lokalt brennevin, og hjemmebrente varianter selges rundt omkring.
Kveldene tilbringer man som regel på en av de mange koselige restaurantene i Jelsa. Utvalget er relativt stort og her finner du alt fra pizzeriaer og fiskerestauranter til ekte «konobas» –de lokale vertshusene. Du finner mange restauranter og enklere serveringssteder langs havnepromenaden. Her har de alt fra kroatisk mat til italiensk. De finere restaurantene finner du i gatene innenfor hovedgatene. Kafeer og iskrembarer ligger nede ved havnen.

I Jelsa finnes det primært to områder å velge mellom: Havneområdet, der pizzeriaene og enklere restauranter dominerer, eller kvartalene ovenfor havnen, der man finner både konobas og andre typer restauranter og serveringssteder. Et annet alternativ er å dra til fjellandsbyen Pitve, som ligger ca. tre kilometer nordover, eller lettere sagt, ovenfor Jelsa. Om du kaster blikket i retning gamlebyen i Jelsa, vil du se at det ligger en liten landsby i høydene rett ovenfor. Hit kan man fint ta seg en spasertur en kveld, for så å ta taxi tilbake senere, eller vice versa. Det er vanlig å gi tips på restauranter i Kroatia. Er man fornøyd med servicen legger man til 5–10 % av sluttsummen på kvitteringen.
Shopping
Det finnes et par dagligvarebutikker i Jelsa, med et sortiment som ligner det du finner i en typisk norsk matbutikk, men gode shoppingmuligheter finnes ikke. Dalmatisk vin får du kjøpt i vinkjellere langs kaia. Du tar med egen flaske, og så fyller de den for deg. Pruting forekommer i blant på markedene, men ikke ellers. Prisen på prislappen er det som gjelder i butikkene. Prsut, lufttørket skinke, er verdenskjent for sin smak. Den kan minne om italiensk skinke, men prisen er betydelig lavere – absolutt et godt kjøp å ta med hjem. Dersom du har behov for å handle, ta ut penger eller sende et postkort, følger man simpelthen kaia frem til byparken. Her tar man inn gaten med parken på høyre side. I denne gaten er det både supermarked, frukt- og grøntmarked og postkontor.

Dagligvarebutikker

Det finnes flere store kjeder, blant annet Tommy, Konzum, Diskont og Studenac. I Jelsa finner du et par mindre dagligvarebutikker med et utvalg som ligner det du ville funnet i en tilsvarende norsk butikk, men som i tillegg selger vin.

Shopping i Split-området

Kroatia kan ikke kalles et shoppingparadis, i den forstand at dette ikke er stedet der du finner den nyeste moten til best pris. Kroatene er derimot opptatt av hva de går i og kler seg pent. Klær, sko og vesker er som regel italienske. Mange kjente merkebutikker som Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace finnes i Split og i nærheten av Marmontova, men prisene er ikke mye lavere enn i Norge. Inne i slottet i Split er det en utmerket bokhandel, Algoritam, med et bra utvalg av både engelske pocketbøker og litteratur, samt reisebøker om Kroatia. Enkleste måte å finne frem hit, er å spørre om veien på turistkontoret i byen. I forstedene finnes det flere populære kjøpesentre. Det største heter City Center One. Her finner du det største utvalget og en kino.

Dalmatisk vin

Kroatisk vin er å få kjøpt i spesielle «vinotecas», der du til og med kan få prøvesmake først. En del har egne vinkjennere som kan fortelle deg om vinen, og hjelper deg å finne frem til noe du liker. De fleste «vinotecas» selger også andre lokale spesialiteter, som olivenolje, honning, hjemmelaget pasta og annet. Den aller beste og mest prisvinnende dalmatiske vinen kjøper du direkte av produsenten, på en av vingårdene i innlandet. På Peristil-plassen i Split, på høyre side om du kommer inn Jernporten, finner du en bra butikk som selger mat/drikke-suvenirer.

Olivenolje

Hvis det er noe Kroatia er kjent for, så er det olivenolje! Det sies at den aller beste oljen kommer fra Tar, ca. ti kilometer nord for Porec, der den har blitt produsert i flere hundre år. Den spesielle Tar-olivenoljen kan du få kjøpt i vanlige matbutikker og i de fleste «vinotecas». Skal du forbi Tar eller omegn kan du selvsagt få kjøpt den der også. Mange steder er det små utsalg langs veien, der man kan stoppe og få en veldig god pris på den hjemmelagede olivenoljen.

Rakija

«Rakija» er en kroatisk variant av det engelskmennene kaller brandy, altså et fruktbasert destillat av druer. Drikken smaksettes ofte med krydder eller urter, og serveres gjerne som en digestif. Rakija produseres på gårder rundt omkring, og selges på de fleste markeder og på utsalg langs veiene. Smak og kvalitet kan variere.

Markeder

Markeder finner du over hele Dalmatia. Her kan du finne alt fra frukt og grønnsaker til klær, sko, håndverk, hjemmelagd olivenolje, biska – en brandy fra Istria, honning og mye annet. Det nærmeste markedet av en viss størrelse ligger i Split, rett ved gamlebyen. Man pleier å si at det man ikke får kjøpt på markedet, det finnes ikke (i hvert fall ikke i Split).

Kunst og kunsthåndverk

Det kunsthåndverket man ser oftest er ulike former for broderier, ofte laget og solgt av gamle, små koner som setter opp improviserte salgsboder der det passer seg. Kunstinteresserte kan også ta seg en tur i palassets kjeller, som er fylt med en rekke suvenirboder. Lengst inne ved trappen opp mot Peristil-plassen holder flere lokale kunstnere til, som selger sine verker til overkommelige priser.

Pruting

Pruting kan forekomme på markedene, men ikke ellers. Den prisen som står på prislappen er den som gjelder, og det er sjelden noen forsøker å lure turister.

Kravatter – slips

Visste du at kravatten, opphavet til slipset, kom fra Kroatia? Den ble opprinnelig båret som et skjerf rundt halsen, slik at de forskjellige fargene kunne hjelpe til med å skille ulike soldater fra hverandre. Franskmennene kopierte moten allerede på 1600-tallet, og måten man knyttet skjerfet på ble kalt «à la cravat» - i kroatisk stil. Et slips er en utmerket suvenir, men sjekk at det står «Made in Croatia», for å være sikker på at du får den ekte varen.
Sport og trening
Naturen og det vakre vann i Kroatia er som skapt for fine fotturer. Her er det mye å velge mellom for deg som vil ha en aktiv ferie.

Fottur til vakttårnet Tor

Gå en tur i fjellene og se restene av det greske vakttårnet Tor fra ca. år 385 f.Kr. Gå mot kirken som ligger oppe på høyden og ta til høyre ved enden av trappen, før du kommer innenfor kirkeportene. Gå deretter grusveien rett frem og følg de rødw og hvite markeringene som er malt på steiner langs hele veien. I løpet av turen får du god bruk for kameraet, ettersom utsikten mot Jelsa og byene rundt er spektakulær. Turen krever at du er i middels god form, at du har bra sko, og at du har med deg mye vann.

Fotturer på Hvar

Øya Hvar byr på mange fine turstier for den som er litt eventyrlysten, har bra sko og kondisjon, og tåler varmen. Mange av stiene har grodd igjen og kan være vanskelig å finne, men i blant har turistkontoret et kart med oversikt over farbare stier.
Aktiviteter og severdigheter
Ta en sykkeltur og opplev Jelsa og omgivelsene.

Zlatni Rat

Tvers over vannet fra Jelsa ligger en av Kroatias mest fotograferte strender, den triangelformede Zlatni Rat, som endrer form avhengig av havstrømmer og vind. Det går båter hit fra havnen i Jelsa.

Dersom du ikke ønsker å tilbringe hele dagen på stranden, kan du ta bussen tvers over øya til øyas hovedstad Supetar, for å nyte folkelivet og den gode maten i havnen her. Også i Bol, som ligger ca. 20 minutters gange fra Zlatni Rat, ligger det en rekke restauranter og barer der man kan slappe av i skyggen. Er du i humør for litt kultur kan du besøke byens dominikanske kloster, med sin vakre hage og særegne utstilling av litt av hvert, blant annet et maleri av Tintoretto.

Sykkelturer på Hvar

En fin måte å reise rundt på Hvar, samtidig som man får sett mye underveis, er å leie en sykkel. I Jelsa sentrum er det flere sykkelutleiere, og i Stari Grad er det en utleier i tilknytning til resepsjonen på Hotell Arkada. I høysesongen anbefaler vi at du forhåndsbestiller sykkel minst én dag i forveien for å være sikker på å få en.

Turforslag for de som søker fine opplevelser fra sykkelsetet: Følg kystveien fra Jelsa til Vrboska, kjør gjennom Vrboska sentrum, og legg inn et stopp ved «Spes Tours»-skiltet for å beundre den forskansede kirken fra 1400-tallet (åpen på hverdager kl. 10.00–12.00). Følg siden veien ut av Vrboska og sving til venstre ut på den store hovedveien og følg denne frem til Stari Grad. Vær obs på at det ikke finnes veiskilt her. Etter noen kilometer kommer et kryss og her fortsetter du rett frem, inn på en nesten bilfri grusvei som tar deg gjennom vingårdene og forbi Hvars lille flyplass.
Jelsa er en severdig, vakker liten by ved havet på Hvars nordside. Byen er sentrum for de fruktbare delene av øya, og omgis av olivenlunder, lavendelmarker og vingårder. Vil man utforske øya eller skjærgården rundt er Jelsa et utmerket utgangspunkt, med direktebåt til flere nærliggende øyer og bra forbindelser til resten av øya.

Oppdagelsesreise i Jelsa

Postkortvakre Jelsa ligger på nordsiden av Hvar og er en middelalderby med gamle steinhus, trange gater og et sjarmerende lite torg ved havnen. Jelsa har vokst etter omgivelsene og har derfor ingen tydelig byplan. På den annen side er ikke byen veldig stor, så man lærer seg fort å finne frem. Enklest er det å ta utgangspunkt i torget lengst inne i havnen, som utgjør det naturlige midtpunktet. Vil man ha en is, en drink eller en utmerket espresso, mens man nyter utsikten over folkelivet, så er det hit man går.

Stari Grad-området på øya Hvar

Området ble kolonisert på 300-tallet f.Kr. av sjøfarere fra den greske øya Pharos, som kom hit og ga stedet samme navn. Området har fått stå nesten urørt siden den gang, og mye av landbruket – med olivenlunder og vingårder – stammer fra den greske invasjonen. Også mange bygninger, severdigheter, vannledninger og annet er relativt godt bevart den dag i dag. Man kan lett gjenkjenne den typiske antikke geometriske oppdelingen av marken. Starogradska Polje er det aller best bevarte antikke greske området i hele Middelhavet.

Pitve

En av Hvars eldste byer, Pitve, ligger ca. tre kilometer fra Jelsa sentrum og tolv kilometer fra Stari Grad. Med bil tar det ca. 45 minutter å kjøre, men det er også mulig å gå dit på halvannen time, om man følger veien over fjellet. Pitve byr på vakker utsikt og et nesten turistfritt sentrum.

Grotten i Humac

I Humac, ca. seks kilometer fra Jelsa og 16 kilometer fra Stari Grad i retning Sucuraj, ligger det en severdighet man simpelthen ikke må gå glipp av: den forhistoriske grotten Grapceva Špilja. Her har man funnet spor etter en kultur som blomstret på øya ca. 3000 f.Kr. I høysesong er det mulig å bli med en guidet tur.

Byene Zavala, Ivan-Dolac og Sveta Nedjelja

En fin utflukt er å ta veien over fjellet og nyte solen på sørsiden av øya. Ta hovedveien ut av Jelsa, dra forbi Pitve og følg skiltene for å finne frem. Vær obs på at en 1,4 kilometer lang og mørk tunnel med bare én kjørebane umuliggjør sykling til denne siden av øya. Det er dessuten strengt forbudt å gå gjennom tunnelen. Bil er det beste transportmiddelet her, da lokaltrafikken er veldig begrenset. I Zavala er det fine badebukter og vannet er, om mulig, enda mer krystallklart enn utenfor Stari Grad og Jelsa. Fra Zavala er det fint å kjøre videre til byene Ivan-Dolac og Sveta Nedjelja – begge kjente for sin vinproduksjon. Langs fjellet på denne siden av øya finner du de fleste vingårdene og den mest kjente druen, plavac mali, som blir brukt i den lokale vinen Zlatan Plavac. I Sveta Nedjelja er det dessuten flere fine badeplasser, og på en av restaurantene ved vannet kan man prøve den lokale vinen.

Fra Jelsa til Zavala til fots

Følg bilveien forbi posthuset og apoteket ut av Jelsa sentrum, gå over den store hovedveien og følg skiltingen mot Pitve. Følg bilveien frem til tunnelen, der du tar til høyre, for så å følge den brede grusveien som går oppover fjellet. Etter ca. 20 minutters gange vil du se en sti på høyre side av veien; denne leder opp til fjelltoppen, 550 meter over havet, der det lille kapellet Sveti Ante ligger. Dette er en severdighet som er verdt slitet. Etterpå følger du stien ned fjellet mot Zavala. Du kan regne med å bruke ca. 5–6 timer frem og tilbake.

Fra Jelsa til Sveta Nedjelja til fots

Gå mot Pitve (som beskrevet lenger opp) og gå til høyre mot Vrisnik. Følg bilveien gjennom byen mot Svice. Fremme i Svice går du til venstre etter den lille, gjengrodde kanalen. Følg de rødhvite markeringene oppover fjellet. På veien passerer du Hvars høyeste punkt, Sveti Nikola, som ligger 626 meter over havet og byr på øyas beste utsikt. Følg den merkede stien ned til Sveta Nedjelja, og legg inn et stopp for å se på ruinene av et gammelt kloster i en grotte. Du kan regne med å bruke 4–5 timer én vei.

Stari Grad

I Stari Grad anbefaler vi å gå innom gamlebyen, se på alle severdighetene, og kanskje også rekke å besøke Tvrdalj, poeten Petar Hektorovics kjente sommerpalass. Sørg også for å få deg en forfriskning i havnen. Fra Stari Grad sykler du langs hovedveien mot Jelsa, og svinger til høyre når du ser skilting til Dol. Du kan enten kjøre forbi byen, eller ta en ekstra svingom og sjekke ut kirken oppe på høyden. Fortsett siden rett frem og du vil passere byene Vrbanj, Svirce, Vrisnik og Pitve, før du kommer tilbake til Jelsa. Man må beregne å bruke 2,5–4 timer på de 25 kilometrene. Dersom du går fra Stari Grad kan du selvsagt følge ruten motsatt vei.
Hvordan du tar deg rundt
Det finnes både bra bussforbindelser og taxitilbud på øya. Om du skal til Split, Korcula eller Brac går det båt.

Buss

Busstilbudet i Dalmatia er i all hovedsak både pålitelig og punktlig, selv om det ute på øyene kan virke litt sporadisk noen ganger. Til storbyer som Zagreb og Dubrovnik, og også til visse turiststeder (for eksempel Makarska), er det fint å reise med buss. Vil man derimot ta seg en tur på kveldstid, kanskje til en «konoba» litt utenfor byen, må man regne med å måtte bruke taxi eller egen bil. Det samme gjelder mange av de mindre byene i innlandet.

Taxi

Det er aldri noe problem å få bestilt en taxi, enten du befinner deg på hotellet, en restaurant eller andre steder. Taxisjåførene er ærlige, trivelige og pålitelige. Man pruter ikke på prisene, og man kan i all hovedsak stole på taksameteret.

Sykling

Sykling er et flott transportalternativ ute på øyene. Det finnes fine sykkelveier ut til badeplassene som ligger litt utenfor bykjernene. Spør på ditt hotell etter nærmeste sykkelutleie.

Båt

Det finnes gode båtforbindelser, både lokalt og internasjonalt. I tillegg er det et bredt spekter av organiserte båtutflukter. Aller mest populære er de såkalte «fish picnics», som tilbys både i Jelsa, Hvar og i Baska Voda. Du har også heldagsturer med forskjellig opplegg, for eksempel et besøk til Zlatni Rat.

Split er utgangspunktet for det meste av båttrafikk ut til de mange øyene. Vil du reise direkte fra en øy til en annen, er mulighetene ofte begrenset, og det kan være vanskelig å reise frem og tilbake samme dag. Det største rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med rutetabeller og prisinformasjon: www.jadrolinija.hr

Motorsykkel og moped

På grunn av den økte trafikken sommerstid, anbefaler vi ikke leie av motorsykkel eller moped. Tohjulinger er derimot et veldig vanlig transportmiddel for kroatene selv. Velger du likevel å leie, eller skal sitte på med noen, så spør etter hjelm. I Kroatia er nemlig ikke dette selvsagt.
Fakta

Vår service på reisemålet

Fra mai til september kan du få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller kanskje bare vil ha tips eller gode råd. Reiser du med charter møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer på riktig buss hvis du har bestilt transport.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Lover og lokale skikker

Du er selv ansvarlig for kjennskap til nasjonal lovgivning og regler i landet du besøker. Du kan lese om dette på ambassadenes hjemmesider og på UDs landsider.

Hotellskatt i Kroatia

Hotellgjester i Kroatia betaler en skatt på ca. 10 kuna pr. person og natt. Reiser du med charter (faste reiselengder på 1 til 4 uker) er turistskatten inkludert i prisen, og du trenger altså ikke å betale den på hotellet. Reiser du med rutefly (fleksibel reiselengde) betaler du skatten på hotellet, enten ved ankomst eller ved avreise.

Valuta og betaling

Kroatiske kuna (HRK). De fleste kort aksepteres. Det er minibanker i Jelsa.
Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Ingen tidsforskjell

Elektrisitet

Samme som i Norge. 220 volt.

Språk

Kroatisk. De fleste som jobber i turistnæringen snakker også tysk og engelsk.

Øvrig informasjon

Det er mye bakker, nivåforskjeller og trapper på samtlige reisemål. Roligere tempo i mai, juni og september, men i høysesongen i juli og august øker tempoet og utvalget av restauranter, barer og kafeer blir større. Mye trafikk på veiene i juli og august, da mange tyskere og italienere kommer hit med bil. OBS! Har du batteridrevne apparater med deg på reisen til Kroatia, bør du ved hjemreisen ta ut batteriene og legge dem i håndbagasjen. Vekkerklokken, reiseradioen, barbermaskinen osv. kan du pakke ned i den kofferten du skal sjekke inn på flyplassen i Split. Vi forbeholder oss retten til å endre i program, utflukter, priser osv. Les også det som står under Reiseinformasjon og Reisevilkår.
Fly og transport

Flytid

Ca. 2 timer og 50 minutter fra Oslo lufthavn.

Slik reiser du hit

Ving tilbyr charterreiser til Jelsa i sommerhalvåret.

Flyet lander på Splits flyplass.
Vings busstransport er inkludert hvis du reiser med charterfly, og tar deg enkelt og trygt til hotellet ditt i Jelsa. Flyet lander utenfor Split, og derfra tar du buss til havnen i Split (ca. 45 minutter). Bagasjen blir tatt hånd om og lastes om bord på en katamaran. Reiser du med ferge, er du selv ansvarlig for å få bagasjen om bord. Det kan oppstå litt ventetid i havnen i Split, men det finnes mange trivelige restauranter og butikker der, og du kan legge igjen bagasjen din hos vårt personale i havnen.
Båtreisen over til havnen i Starigrad på Hvar går noen ganger via øya Brac og tar ca. 1,5 til 2 timer. Når båten kommer frem settes bagasjen din i havnen og du er selv ansvarlig for å få den med på bussen. Fra havnen til hotellet i Jelsa tar det ca. 20 minutter. Du bør regne med at den totale transporttiden kan være opptil 7 timer (inkludert ventetiden i havnen i Split). Vær oppmerksom på at gjester som skal hjem med forskjellige avgangstider ta samme båt tilbake til fastlandet og at det da vil være lenger ventetid for noen. Den eksakte ruten avhenger av trafikk og antall hotellstopp. Ruten bussjåføren velger bestemmes av lokale forhold. Du får mer informasjon ved ankomst.

Les mer om transport.
Vær
 • januar
10°5°
3
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • februar
11°5°
4
Soltimer/dag
12°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • mars
14°7°
6
Soltimer/dag
13°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • april
18°11°
7
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • mai
23°16°
8
Soltimer/dag
17°
Vanntemperatur
18
Regnfrie dager
 • juni
27°19°
10
Soltimer/dag
21°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager
 • juli
30°22°
11
Soltimer/dag
23°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • august
30°22°
10
Soltimer/dag
24°
Vanntemperatur
22
Regnfrie dager
 • september
26°19°
8
Soltimer/dag
22°
Vanntemperatur
20
Regnfrie dager
 • oktober
20°14°
6
Soltimer/dag
19°
Vanntemperatur
19
Regnfrie dager
 • november
15°10°
4
Soltimer/dag
16°
Vanntemperatur
16
Regnfrie dager
 • desember
12°7°
3
Soltimer/dag
14°
Vanntemperatur
17
Regnfrie dager

Finn reise til Jelsa
Nødvendige informasjonskapsler hjemmesiden brukelig ved at de aktiverer grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon og tilgang til sikre områder av nettsiden. Hjemmesiden vil ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene.
Funksjonelle informasjonskapsler gjør det mulig å lagre informasjon om hvordan hjemmesiden ser ut eller oppfører seg. Som f.eks. språket du velger og regionen du befinner deg i. Disse er nødvendig for at siden skal fungere optimalt.
Statistiske informasjonskapsler samler informasjon om brukerne og hjelper oss til å forstå samhandlingen mellom brukeren og hjemmesiden.
Markedsførings-cookies brukes til å spore brukernes aktivitet på hjemmesiden. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte brukeren, og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjeparts-annonsører.