Ekspertenes tips

Drømmen om

Toscana

Toscana rundt

En sommerdrøm har vært å dra til Toscana og bo i et hus med basseng, besøke vingårder og middelalderske byer. Og slik ble det sommeren 2022! Totalt tilbrakte jeg rundt én uke i Toscana. Her fungerer det utmerket å reise rundt ettersom avstandene er korte, i tillegg til at det er lett å finne frem.

Tekst & foto: Tomas Alexandersson

Reiseruten min

Jeg dro fra Pisa til Firenze, og deretter videre til Siena via Chiantigiana – også kjent som Chiantiveien der alle de klassiske vingårdene som produserer Chianti Classico-viner ligger. Fra Siena ble det et par stopp i San Gimignano og Volterra. Jeg avsluttet turen med bading langs kysten utenfor Livorno, før det var på tide å reise hjem igjen til Pisa.

Turist, ja visst!

Det skjeve tårnet i Pisa var like omtrent like fullpakket med turister som forventet, men jeg opplevde selve tårnet som imponerende. Jeg tok Instagrambildene mine og så i fascinasjon på alle som tok bilder av at de lente seg mot tårnet. Hvilken gratisfornøyelse! Med leiebil kjørte jeg videre mot Firenze, som tok omtrent 1 time og 30 minutter. Firenze er fantastisk og tilbyr alt og mer; attraksjoner, bra restauranter og flott shopping.

UNESCO har lagt til det skjeve tårnet i Pisa på listen over verdensarv

Ponte Vecchio er en bro fra middelalderen som går over elven Arno i Firenze

Vingårder, middelalder og Michelinrestauranter

Etter en heldag i Firenze (du kan absolutt unne deg én eller flere overnattinger her) dro jeg videre mot den såkalte "vinveien" – Chiantigiana. Mitt første stopp var på vingården Antinori nel Chianti Classico like utenfor Firenze, som i tillegg til gode viner byr på enestående arkitektur.

Langs Chiantigiana finnes det mange vingårder, så stopp innom de du synes ser innbydende ut eller finn ut på forhånd hvilke du vil besøke. Etter hvert ender vinveien i Siena – en by i Toscana som er kjent for sin historie, sine vakre bygninger og kunstskatter. Middagen var på michelinrestauranten La Bottega del 30, som var nesten for god til å være sann. Her ble utrolige retter servert i et sjarmerende vingårdsmiljø.

Vingården Antinori nel Chianti Classico

Pasta Carbonara – perfeksjon i all sin enkelhet

Fantastisk mat i Toscana

Siena – kveldskos i landsbyen

Michelinrestauranten La Bottega del 30

Pittoreske byer og steder

Fra Siena dro jeg videre til den verdensarvlistede byen San Gimignano. Byen er unik med sin middelalderske arkitektur og sine gamle, vakre tårnhus. San Gimignano var helt klart min favoritt! Neste i køen var Volterra, som ligger på en vakker, steinete ås i Toscana. Rundt byen ligger en bymur, og utsikten over omgivelsene fra den store muren er ubeskrivelig.

UNESCO-listede San Gimignano

Magisk utsikt i Volterra

Bassengheng og feilkjøringer

Sist, men ikke minst, avsluttet jeg rundreisen med noen late dager i den lille byen San Dalmazio, der jeg hadde et hus ventende på meg. Mildt sagt etterlengtet! Det var helt magisk å få kjøle seg ned i et stort, privat basseng med utsikt over vinrankene.

På veien tilbake til Pisa passet jeg på å besøke kysten. Ettersom det løper flere forskjellige strender langs kysten vil jeg tro at du egentlig kan besøke hvilken som helst; Marina di Vecchiano, Marina di Pisa, Forte dei Marmi, Viareggio, og så videre. Fordi jeg kjørte feil på vei hjem (jeg klandrer det på alle åsene som så like ut), endte jeg opp på Baratti-kysten utenfor Livorno. Det var ikke planen, men det var hell i uhell for strendene var fantastiske!

Huset med basseng som jeg leide i San Dalmazio

Stranden Bagno La Lanterna

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på opplevelser som preges av bar- og restaurantbesøk, arkitektur og utstillinger. Gjerne i storbyer i Europas østre deler, der han blant annet ser på Tallin som sitt andre hjem.